Jussi ja Terhi Marinin taloremontti sai yllättävän käänteen, kun lattian alta löytyi unohtuneen panimon perintö
Eivät tienneet Jussi ja Terhi Marin, mihin omakotitalon remontti syksyllä 2019 johtaisi. Itäharjulla olevan talon välipohjasta löytyi valtava määrä sata vuotta sitten lakkautetun turkulaispanimon etikettejä ja muuta mainosmateriaalia.
– Panimosta on löytynyt paljonkin tietoa, mutta tähän mennessä emme ole saaneet selville, miten esitteet ja etiketit ovat päätyneet taloomme eristeeksi. Käsittääksemme talommekin on rakennettu vasta kahdeksan vuotta sen jälkeen, kun panimo lakkautettiin, Terhi Marin kertoo.
Esitteet olivat 1870 perustetun ja 1920 toimintansa lopettaneen Nya Bryggeri Ab i Åbon mainosmateriaalia. Ruotsalaissyntyisen panimomestari Carl Gustaf Ritoun Itäiselle Pitkällekadulle perustaman panimon tarina alkoi kiehtoa Marineita.
– Ritou oli panimoidean isä, mutta hän sai projektiin mukaan isoja turkulaisia liikemiesvaikuttajia, kuten Gustav Albert Petreliuksen ja Victor Alexander Reimsin, Jussi Marin kertoo.
– Panimon tarina itsessään on kiinnostava, mutta sen ympärillä on paljon kiinnostavia tarinoita. Esimerkiksi se, että Ritou ja hänen vaimonsa olivat lapsettomia ja he testamenttasivat omaisuutensa vähävaraisten lasten hyväksi, hän jatkaa.
Sata vuotta sitten toimintansa lakkauttaneen panimon tarina ei jättänyt Marineita rauhaan ja lopulta he päättivät herättää panimon henkiin. He hankkivat yksinkertaiset kotipanimovälineet ja perustivat Uusi Oluttehdas -panimon.
– Panimon tarina tuntui niin kiehtovalta, että halusimme herättää sen nimen jollain tavalla henkiin, vaikka meillä ei muita yhteyksiä sadan vuoden takaiseen panimoon olekaan, kuin talostamme löytyneet materiaalit, Terhi Marin sanoo.
Ilman apua aloitteleviksi olutharrastajiksi tunnustautuvat Marinit eivät suunnitelman toteuttamiseen ryhtyneet. Kuluvan vuoden alussa he tutustuivat Utössä asuvaan olutmestari Thomas Sjöbergiin, jonka kanssa alkoi oluenkehittely.
Yhteistyön tuloksena helmikuussa syntyi Uuden Oluttehtaan ensimmäinen olut, belgialaistyyppinen miedosti humaloitu vehnäolut eli witbier.
– Pidämme vehnäoluesta ja se kuulemma on sellainen olut, josta aloittelijan on aika helppo lähteä liikkeelle, Marinit perustelevat witbierin valintaa.
Vaikka Marineiden witbieriä ei vielä saakaan ostaa, pariskunnan kunnianhimoisena haaveena on, että kesällä witbieriä voisi myös myydä.
– Lupa-asiat ovat vaatineet paljon selvitystä, mutta nyt palaset alkavat olla kasassa. Ajatuksenamme on, että oikea panimo tekisi jonkun kokoisen erän meidän reseptillämme, jota sitten myytäisiin. Sillä ei ole väliä, miten suuressa mittakaavassa myynti sitten tapahtuisi, Marinit sanovat.
Ilkka Lappi