Turku juhlii kulttuurin merkkivuotta

Mikko Laine ja Petri Uggeldahl ripustavat merkkivuoden linnunpönttöjä kaupungintalon puistossa. Mikko Laine ja Petri Uggeldahl ripustavat merkkivuoden linnunpönttöjä kaupungintalon puistossa. Kuva: Turun kaupunki

Turku viettää tänä vuonna Euroopan kulttuuripääkaupungin 10-vuotisjuhlaa. Koronatilanteen vuoksi juhlavuoden tapahtumia ei ole vielä voitu käynnistää, mutta kaupunki haluaa tuoda iloa asukkailleen katukuvasta löytyvin pienin yllätyksin. Lisäksi Turku tukee kulttuuritoimijoitaan merkkivuonna eri avustuksin. Kaupunki kutsuu kaikki asukkaat mukaan juhlavuoden toteutukseen.

Kaupungin puistoihin ja viheralueille ripustetaan parhaillaan juhlavuoden logolla polttomerkittyjä linnunpönttöjä kulttuurikaupunkia katsomaan tulleille siivekkäille.

– Merkkivuoden 50 pöntöstä osa on tarkoitettu aiempaan tapaan perinteisille pikkulinnuille, kuten tiaisille ja kirjosiepoille. Kolmannes uusista pöntöistä on varattu nyt ensikertaa kottaraisille, jotka ovat erityisesti kärsineet majoituspaikkojen puutteesta Turussa, kertoo kaupungin ympäristötarkastaja Petri Uggeldahl.

Uggeldahl toimi puuhamiehenä pönttöjen parissa myös kulttuuripääkaupunkivuonna. Vuonna 2011 ripustettiin puistoihin reilut 80 pönttöä kappaletta ja pari vuotta myöhemmin niitä lisättiin vielä 35.

– Näistä kulttuuripöntöistä on vielä noin sata pesimäkunnossa. Niiden asumisturvallisuutta on seurattu säännöllisesti ja jokavuotisten siivousten lisäksi pönttöihin on tehty tarvittaessa pinta- ja kattoremontteja. Uusien pönttöjen ripustuksen yhteydessä korjataan heikompikuntoisia asumuksia, jotta kaikki puissa olevat pöntöt ovat varmasti pesimäkelpoisia. Tällä haluamme myös varmistaa, ettei korjausvelka tulevaisuudessa kasva liian suureksi, Uggeldahl sanoo.

Kulttuuripääkaupunkivuoden pönttöjen pesinnöistä ja pöntöissä asustaneiden siivekkäiden lajimuutoksista on koottu tietoa koko kymmenen vuoden ajalta. Pöntöt rakentanut ja niiden asukkaiden elämää seurannut Mikko Laine Linnunpontto.com:sta kertoo, että tarve pöntöille on ollut todellinen.

– Kulttuuripääkaupunkivuodesta lähtien keskimääräinen pesimäprosentti on ollut 81 prosenttia. Yli kahdeksan kymmenestä kodista on siis vuosittain ollut asuttuna. Varovaisestikin arvioiden tämä tarkoittaa pönttöjen ripustuksesta lähtien tuhansia onnellisia perhetapahtumia. Monesti löytyy kohteita, joissa pesimäprosentti on ollut täydet sata prosenttia. Tällaista aktiivisuutta on esiintynyt ainakin Urheilupuistossa, Kupittaalla ja Turun Linnan puistossa. Kesä 2020 oli kaikkien aikojen pesimäkausi, sillä 90 prosenttia pöntöistä oli pesitty.

Merkittävin muutos seurantajaksolla on ollut pikkuvarpusten pesintöjen runsastuminen.

– Vuonna 2013 ei todettu yhtään pesintää, vuonna 2016 seitsemän ja vuonna 2020 jo 30 pesintää. Viime pesimäkautena Kupittaanpuiston 26 pöntöstä 16 oli pikkuvarpusen asuttamia, Laine kertoo muutoksista.

Linnunpönttöjen lisäksi kulttuurin merkkivuosi näkyy kaupungin kaduilla ja puistoissa läpi vuoden.

– Kaupunkiympäristötoimiala on ilolla mukana merkkivuoden toteuttamisessa. Linnunpönttöjen lisäksi huomioimme juhlavuoden istutuksissa ja loppukeväällä jaamme asukkaiden iloksi auringonkukansiemeniä. Syksyllä järjestämme 10 000 kukkasipulin istutustalkoot yhdessä kaupunkilaisten kanssa, iloitsee infran kunnossapitopäällikkö Mari Helin.

Kun pimeä aika taas syksyllä koittaa, tulee koko kulttuurikaupunki loistamaan valotaideteoksin ja kausivaloin. Turku valaisi kaupunkia jo vuonna 2020 enemmän kuin pitkään aikaan ja ensi syksynä valaistuskohteita tulee lisää eri puolille kaupunkia juhlavuoden kunniaksi. Valo tuo kaivattua piristystä pitkään pimeään vuodenaikaan ja houkuttelee ulkoilemaan sekä havainnoimaan ympäristöä uusin silmin. Valohankkeista tiedotetaan tarkemmin syksyllä.

Kuluva merkkivuosi on yksi etappi kohti Turun 800-vuotisjuhlaa vuonna 2029. Tavoitteena on vahvistaa kaupungin vetovoimaa kulttuurin avulla, aktivoida paikallista toimintaa sekä tukea kaupungin kulttuuritoimijoita. Kulttuuripääkaupunkivuoden pääteema oli ”kulttuuri tekee hyvää”. Kulttuurihyvinvoinnin tukeminen ja tekeminen on merkittävä osa myös juhlavuoden ohjelmaa. Turusta alkunsa saanut kulttuurihyvinvointiajattelu on jatkunut ja kehittynyt vuodesta 2011 lähtien, ja viime vuosien aikana vakiintunut käyttöön laajasti eri puolilla Suomea.

Ideakilpailu kulttuurihyvinvointia edistävään toimintaan on käynnissä 5. huhtikuuta asti sekä taidekilpailu visuaalisten alojen ammattilaisille 12. huhtikuuta asti. Turku 2029 -säätiö valmistelee parhaillaan avustushakua.

– Tavoitteena on saada Turku 2029 -säätiön haku auki heti pääsiäisen jälkeen. Tässä haussa halutaan tukea erityisesti kaupungin freelance-taiteilijoita haastavassa työtilanteessa. Vapaan kentän taitelijat ovat olennainen osa kaupungin kulttuurin moninaisuutta ja haluamme kutsua heidät mukaan merkkivuoden toteutukseen, sanoo vapaa-aikatoimialan johtaja Minna Sartes.

Lisätietoja avustuksista ja niiden hakukriteereistä löytyy verkkosivuilta www.turku.fi/avustukset. Turku 2029 -säätiön avustushausta tiedotetaan erikseen tämän viikon lopulla.

Koronatilanne voi tuoda merkittäviä muutoksia juhlavuoden tapahtumiin. Kesän suurtapahtumien valmistelu on käynnissä ja tilanteen etenemistä seurataan.

Turun on tarkoitus isännöidä Tall Ships Races -purjelaivatapahtumaa heinäkuun alussa 2021. Toteutuessaan Tall Ships Races on merkkivuoden päätapahtuma. Merkkivuosi näkyy kaupungin kaikkien toimialojen sisällöissä. Muiden toimijoiden suunnitteilla on useita merkittäviä tapahtumia, kuten Paavo Nurmi Games, Ruisrock ja muut kesäfestivaalit sekä ruokakulttuuria edistävät tapahtumat.

Turku haluaa kutsua kaikki kaupunkilaiset mukaan juhlavuoden toteutukseen. Juhlavuoden verkkosivuilta www.turku.fi/turku-2021/osallistu löytyvällä lomakkeella voi ilmoittaa oman tapahtumansa mukaan ohjelmaan. Ilmoittautumisen jälkeen tapahtuman toteuttaja saa kaupungilta käyttöönsä juhlavuoden tunnuksen sekä tukea viestintään ja markkinointiin.

– Juhlavuoden ohjelmaan ovat tervetulleita niin suuret kuin pienetkin tapahtumat ja toivomme, että kaikki haluavat ylpeinä ottaa juhlavuoden tunnuksen käyttöönsä. Ilme alkaa näkyä tällä viikolla katukuvassa, somessa ja lehtimainonnassa. Ilme on tuttu vuodesta 2011. Se johdattaa meidät takaisiin kulttuurimuistoihin ja kertoo, että Turku on kulttuurikaupunki, vuosista viis tai kymmenen, kertoo kaupungin viestintäjohtaja Saara Malila.

Juhlavuoden ohjelmasta ja tapahtumista tiedotetaan tapauskohtaisesti erikseen läpi merkkivuoden.

Juhlavuoden valmisteluja voi seurata verkkosivuilla: www.turku.fi/2021.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Turun väestönkasvu hyytyy

Pandemia hyydytti Turun väestönkasvua eikä vielä osata arvioida onko kyse pysyvästä vai väliaikaisesta ilmiöstä.

Turun kaupungin väkiluku kasvoi viime vuonna vain 746:lla. Väestö kasvoi edellisen kerran alle tuhannella hengellä vuonna 2009. Viime vuosina kasvu on ollut 1 500–2 000 asukasta vuodesta. Turussa oli vuodenvaihteessa 195 137 asukasta, joista 13 prosenttia puhui äidinkielenään muuta kuin suomea tai ruotsia.

Joenperän silta korjataan Mynämäellä

Joenperän silta on valmistunut 1937.

Varsinais-Suomen ELY-keskus aloittaa Mynämäellä maantiellä 2021 (Karjalantie) sijaitseva Joenperän sillan korjaustyöt kesäkuun alussa. Korjaustyöt kestävät syyskuun loppuun saakka.

Koronatukitoimet auttoivat yrityksiä selviämään pandemian yli, mutta kriisin alkuvaiheessa tuet eivät kohdentuneet aina oikein

Koronakriisin aikana myönnetyt kustannustuet lisäsivät yritysten liikevaihtoa, tekivät yrityksistä voitollisia ja pienensivät riskiä joutua yrityssaneeraukseen. Myönnettyjen kustannustukien ansiosta osa korona-ajan tappiollisista yrityksistä muuttui voitollisiksi. Uudet tukikierrokset ovat kuitenkin hidastaneet talouden tervettä rakennemuutosta. Tämä ilmenee 17. toukokuuta julkaistusta työ- ja elinkeinoministeriölle (TEM) tehdystä Etla-tutkimuksesta Koronapandemian tukipolitiikan arviointi.

Urheilukoulussa palvelukseen astuu lokakuussa kuusi Interin pelaajaa

Juho Hyvärinen.

Urheilukoulun kesälajien saapumiserään valittiin 79 urheilijaa 17 eri lajiryhmästä. Puolustusvoimien urheilukouluun valitut urheilijat aloittavat palveluksensa maanantaina 10. lokakuuta.

Turku suunnittelee Islannin mallin käyttöönottoa harrastustoiminnassa

Turun kaupunki suunnittelee niin sanottua Islannin mallia lasten ja nuorten harrastustoimintaan. Malli tuotaisiin kaupunkiin moniammatillisesti ja laajassa yhteistyössä.

Lieto ja Marttila Suomen yritysmyönteisimpiä kuntia

Liedon kunnanjohtaja Mika Ingi (vas.), Liedon Yrittäjien puheenjohtaja Timo Kuukasjärvi, yritys- ja työllisyyskoordinaattori Mika Stepanoff ja yritysneuvoja Marja-Leena Hämäläinen.

Varsinais-Suomen maakunta sai menestystä Yrittäjien Kuntabarometri -kyselyssä. Lieto voitti yrittäjämyönteisimmän kunnan tittelin neljättä kertaa peräkkäin omassa keskikokoisten kuntien sarjassaan. Marttilan kunta kohosi omassa alle 10 000 asukkaan sarjassaan kahden vuoden takaiselta hopeasijalta kirkkaimmalle mitalille.

Suomen ensimmäinen Etelä-Afrikan omikronvariantti löydetty Tyksissä

Tyks Laboratorioiden Kliinisen mikrobiologian laboratorio on todennut koronaviruksen omikron BA.5-variantin, niin sanotun Etelä-Afrikan muunnoksen, aiheuttaman tautitapauksen Varsinais-Suomessa.

Terveyskeskuksen palvelu pätkii yhä

Koronaan liittyvät puhelut ovat vähentyneet Turun terveysasemille, mutta yhteyden saamista terveyskeskukseen ei huhtikuuhun mennessä saatu lainmukaiselle tasolle. Lounais-Suomen aluehallintovirasto on jättänyt selvityspyynnön asiasta kaupungille.

Tuomiokirkkosillan kantavuutta tutkitaan

Tuomiokirkkosillan kantavuutta tutkitaan muun muassa raitiotiesuunnittelun takia.

Tuomiokirkkosillasta laadittiin erikoistarkastus vuosina 2021–22. Sillan eliniän pidentäminen ja käyttöiän määrittäminen edellyttää kantavuustarkastelua, joka on tilattu A-Insinöörit Civil Oy:ltä. Enimmäishinta on 48 600 euroa. Sillalle tehdään myöhemmin monitorointi, jolla saadaan selvyys sillan todellisesta käyttäytymisestä kuormituksen alla sekä käyttöiänmääritys.

Kaupunkipyörät Turkuun vasta kesäkuun lopussa

Turun kaupunkipyörien eli tuttavallisemmin föllärien piti saapua takaisin kaupunkiin kesän kynnyksellä. Koronapandemian aiheuttaman tehdassulun takia fölläreiden saapuminen kuitenkin hieman viivästyy. Tämänhetkinen arvio pyörien saapumiselle on 30. kesäkuuta. Kaupunkipyöräkausi jatkuu 31. lokakuuta saakka.

Ruista riittää kotimaiseen ruisleipään

Ruis pärjäsi talvesta parhaiten ja kohtuullinen kokonaissato on mahdollinen.

Viime syksyn hankalien kylvöolosuhteiden ja kuluneen talven haastavien talvehtimisolosuhteiden takia rukiin riittävyys mietityttää enemmän kuin viime vuosina. Talvi oli hankala kaikille syyskasveille, mutta kokonaisuutena ruis pärjäsi talvesta parhaiten ja kohtuullinen kokonaissato on mahdollinen.

Raisio kerää ehdotuksia kaupungin ilmastoteoiksi

Raision kaupunki laatii ilmasto-ohjelmaa, jonka tarkoituksena on löytää kaupungille sopivimmat teot ilmaston hyväksi. Asukkaille sekä alueen yrittäjille, yhdistyksille ja muille toimijoille on avattu kysely, jossa he voivat äänestää jo annettuja ehdotuksia tai jättää omia ehdotuksiaan ilmastoteoiksi. Kyselyyn voi vastata 5. kesäkuuta asti.

Ihalan K-Market Raisiossa avataan täysin uutena kauppana

Juha-Pertti ja Minna Ahtinen.

Raision Ihalassa päästään juhlimaan torstaina 19. toukokuuta täysin uutta ja laajennettua K-Marketia. Kauppa on ollut suljettuna tammikuun lopusta remontin vuoksi. K-kauppiaina jatkavat Juha-Pertti ja Minna Ahtinen .

Turun ammattikorkeakoulu läpäisi auditoinnin

Turun ammattikorkeakoulu läpäisi Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (Karvi) auditoinnin. Ammattikorkeakoulu sai auditointiryhmältä kiitosta systemaattisesta ja alueellisesti vaikuttavasta TKI-toiminnasta sekä kattavasta ja ammattikorkeakoulun toiminnan kehittämistä ohjaavasta laatujärjestelmästä. Ammattikorkeakoulussa koulutuksen suunnittelu perustuu strategiaan, työelämätarpeiden ennakointiin ja alueen tarpeisiin.

Linnanniemestä Turun ensimmäinen taidekaupunginosa

Linnanniemen valinta taidekaupunginosaksi on osa Turun julkisen taiteen ohjelmaa, joka vahvistettiin helmikuussa.

Linnanniemen alueelle laaditaan taideohjelma, jossa määritellään taiteen paikat sekä teosten valintaan liittyvät kriteerit ja prosessit. Taideohjelman laatii julkiseen taiteeseen ja rakennetun ympäristön taidekoordinaatioon erikoistunut konsulttiyhtiö Frei Zimmer.

Tarjouskilpailu toimitilarakennusten tontista Räntämäessä

Turun kaupunki järjestää tarjouskilpailun toimitilarakennusten rakennuspaikaksi tarkoitetusta tontista Räntämäessä. Tontti 853-91-62-16 sijaitsee Räntämäen kaupunginosassa, osoitteessa Emmauksenkuja 1. Tontti on 2 769 neliön suuruinen.

DelSiTechille päänavaus Kiinan lääkekehitysmarkkinoille

Delsitechin toimitusjohtajan Lasse Leino.

Turkulainen lääkeannosteluteknologia- ja lääkekehitysyritys DelSiTech Oy ja kiinalainen Chengdu Anticancer Bioscience ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen pitkävaikutteisten syöpälääkkeiden kehittämiseksi. Sopimuksen mukaan DelSiTech kehittää yhtiön biohajoavaan silikamateriaaliin perustuvia lääkeformulaatioita Chengdu Anticancer Biosciencen syöpälääkemolekyyleille. Kyseessä on DelSiTechin ensimmäinen lääkekehityshanke Kiinassa.

Viemäri- ja vesijohtotyö sulkee ajokaistan Pietari Valdin kadulla

Viemäri- ja vesijohtotyötä tehdään 18.–24. toukokuuta Pietari Valdin kadulla Juhannuskadun risteyksen kohdalla. Yksi ajokaista on pois käytöstä.

Urheilu

Urheilukoulussa palvelukseen astuu lokakuussa kuusi Interin pelaajaa

Juho Hyvärinen.

Urheilukoulun kesälajien saapumiserään valittiin 79 urheilijaa 17 eri lajiryhmästä. Puolustusvoimien urheilukouluun valitut urheilijat aloittavat palveluksensa maanantaina 10. lokakuuta.

Loimu menettää taas päävalmentajansa, Barreros siirtyy Italiaan

Aitor Barreros.

Raision Loimun päävalmentaja vaihtuu seuran suunnitelmien vastaisesti jo toisena keväänä peräkkäin voimassaolevasta sopimuksesta huolimatta. Espanjalaisen Aitor Barrerosin sopimuksessa oli optio ensi kaudesta, jonka käytöstä sovittiin seuran ja espanjalaisluotsin välillä huhtikuussa. Hän oli jo sitä ennen saanut sopimustarjouksia Espanjasta ja Saksasta, mutta kieltäytynyt niistä.

Simo Roiha haluaa kokea Tepsin nousujuhlat Turussa

Ykkösen pelaajat valitsivat Simo Roihan huhtikuun parhaaksi. Viime kaudella Roiha kamppaili vahvasti Kalle Taimea ja Rasmus Holmaa vastaan RoPSin paidassa.

Simo Roiha on kokenut paljon, mutta Veikkausliigaan nousu on yksi asia, jota 31-vuotias kärkipelaaja ei ole vielä päässyt urallaan kokemaan. Viime kaudella se oli lähellä, mutta AC Oulu torpedoi RoPSin nousujuhlat.

Essi Pakarinen keilasi naisten Suomen mestariksi Raisiossa

Suomen mestari Essi Pakarinen (kesk.), Peppi Konsteri (vas.) ja Sanna Oksanen.

Essi Pakarinen keilasi sunnuntaina Raisiossa naisten Suomen mestariksi. Lahden Bayta edustava Pakarinen voitti loppuottelussa jännittävien vaiheiden jälkeen Porin Giantsia edustavan Peppi Konsterin . Pronssia saavutti välierässä Konsterille taipunut Sanna Oksanen (Giants).

Teemu Asunmaa dramaattisten vaiheiden jälkeen voittoon Länsirannikon rallissa

SM Mad-Croc Länsirannikon Rallin voittajat, Teemu Asunmaa (vas.) & Ville Mannisenmäki.

Rallin SM-sarjan kauden neljäs osakilpailu ajettiin maaliin Turun seudulla lauantaina. Kaksipäiväisen kisan ja yhdeksän vauhdikkaan erikoiskokeen päätteeksi rallin voittajaksi kruunattiin syntymäpäiväjuhliaan viettänyt Teemu Asunmaa .

Otteluanalyysi: Inter tunaroi voiton

Tommi Jyry osui kahdesti.

Sen piti olla voitto-ottelu ja siltä se pitkään näyttikin. HIFK kuitenkin nousi rankkarimaalilla tasoihin ja kun Inter tunaroi oman rangaistuspotkunsa niin lopputulos oli 2 – 2. Se oli selvä pettymys.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.