Opiskelijoiden tartuntaketju heikentänyt koronatilannetta, tartuntoja ilmenee kaikilla Turun alueilla

Turussa todettiin viikolla 11 (15.–21.3.) 403 koronavirustartuntaa. Ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä noin 400/100 000/14 vrk (22.3.).

Viime viikon aikana Turun koronaepidemia huononi erityisesti, kun Ylioppilaskylän laaja tartuntarypäs kansainvälisten vaihto-opiskelijoiden keskuudessa paljastui.

Koronatilanne on tällä hetkellä huono erityisesti Nummi-Halisten, Varissuon sekä Pansion alueella.

– Kansainvälisten vaihto-opiskelijoiden tartuntatilanne näkyy tietyillä postinumeroalueilla. Tämän lisäksi Varissuon ja Pansion alueella on edelleen muita alueita enemmän tartuntoja. On kuitenkin tärkeä huomioida, että koronatartuntoja ilmenee kaikilla Turun alueilla, tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi muistuttaa.

Turun koronatilanteesta johtuen rajoitusten ja koronavarotoimien noudattaminen on edelleen tärkeää. Epidemiatilanne voi hetkessä muuttua yhä huonommaksi.

Turun kaupunginsairaalassa on hoidettavana muutamia koronapotilaita.

Ensimmäisen rokoteannoksen on saanut 30 873 turkulaista (18,3 %). Kaksi rokoteannosta on saanut 3 477 turkulaista (22.3.2021). Viime viikolla (vko 11) ensimmäisen rokoteannoksen sai 5 422 turkulaista. Ensimmäisen rokotteen saaneista lähes 65 prosenttia kuului 75–79-vuotiaiden ikäryhmään.

80 vuotta täyttäneistä turkulaisista on rokotettu 86,5 prosenttia, 75–79-vuotiaista 82,7 prosenttia ja 70–74-vuotiaista 11 prosenttia.

Messukeskuksessa rokotetaan tällä viikolla 73 vuotta täyttäneitä ja sitä vanhempia. Parasta aikaa tekstiviestikutsuja lähetetään 72-vuotiaille turkulaisille.

Niiden 73-vuotiaiden ja sitä vanhempien, jotka eivät ole jostain syystä saaneet tekstiviestiä, tulee varata itse rokotusaika joko sähköisen ajanvarauspalvelun kautta (turku.fi/koronarokotus) tai koronarokotuspuhelimesta ( p. 02 266 0159, ma–pe klo 8–14).

Jos tekstiviestillä tarjottu rokotusaika on sopiva, kuntalaisen tarvitsee vain saapua Messukeskukseen viestissä ilmoitettuna ajankohtana. Tekstiviestillä tullutta rokotusaikaa ei tarvitse erikseen kuitata vastaanotetuksi.

Leila-robotti on lähettänyt tekstiviestillä rokotusaikoja jo usean viikon ajan. Tekstiviestien lähetys aloitettiin 78-vuotiaista turkulaisista. Niiden 79 vuotta täyttäneiden ja sitä vanhempien, joilla koronarokotus on vielä saamatta, tulee varata itse rokotusaika joko puhelimitse tai sähköisen ajanvarauspalvelun kautta. Kotihoidon asiakkaiden ensimmäinen rokotuskierros on valmis.

AstraZeneca-rokotteen käytön osalta Turku odottaa kansallisia ohjeita.

– AstraZenecan rokote on tämän viikon tauolla. Emme ole joutuneet perumaan rokotusaikoja, mutta rokotukset etenevät hitaammin tällä viikolla. Emme tiedä vielä, milloin rokotukset AstraZenecalla jatkuvat, Peltoniemi kertoo.

Lääketieteellisten riskiryhmien rokotuksia päästään jatkamaan siinä vaiheessa, kun 70 vuotta täyttäneiden ja sitä vanhempien rokotukset ovet edenneet riittävän pitkälle.

Kaikki ajankohtaiset tiedot rokotuksiin sekä ajanvaraukseen liittyen löytyvät osoitteesta turku.fi/koronarokotus.

Lausteen koulu on siirtynyt kokonaisuudessaan etäopetukseen tartuntaketjujen selvittämiseksi ja opetuksen turvaamiseksi 24.3.–1.4. Koulussa on ollut laajoja altistumisia ja karanteenijaksoja, ja selvästi yli puolet oppilaista on jo aiempien päätösten perusteella poissa koulusta.

– Koulussa ei lähiopetusjärjestelyin voida turvata terveysturvallista ympäristöä eikä laadukasta opetusta nykyisessä pandemiatilanteessa, toimialajohtaja Timo Jalonen toteaa päätöksen perusteluissa.

Koronavarotoimia on lisätty kouluissa entisestään. Turun kaupunki laajensi perjantaina 19. maaliskuuta kasvomaskin käyttösuositusta koskemaan kaupungin kaikkien koulujen kaikkia vuosiluokkia sekä aamu- ja iltapäivätoimintaa. Maskeja tarjotaan oppilaille riittävä määrä koulupäivien aikana, ja opettajat opastavat maskien käytössä. Kaupunki muistuttaa edelleen maskien käytöstä myös busseilla ja koulutakseilla kuljettaessa.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom rajoittaa matkustajamääriä väliaikaisesti 25.3.–23.4. Tie- ja raideliikenteessä liikennevälineiden suurin sallittu matkustajamäärä rajattiin korkeintaan puoleen koronaepidemian leviämisen estämiseksi.

Rajoitus koskee kaikkea Fölin liikennettä sillä poikkeuksella, että arkipäivisin rajoitus ei koske vuonna 2008 syntyneitä ja sitä nuorempia matkustajia.

– Fölin 3 400 päivittäisestä vuorosta alle yhteen prosenttiin nousee matkustajia koko matkan aikana enemmän kuin puolet auton enimmäismatkustajamäärästä. Koska matkustajia jää myös pois matkan varrella, on sellaisia vuoroja, joilla matkamäärää joudutaan rajoittamaan, vain vähän. Föli pyrkii lisäämään tällaisille vuoroille lisäauton aina kun mahdollista, joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte kertoo.

15. maaliskuuta voimaan tullutta maskipakkoa on noudatettu pääsääntöisesti hyvin Fölin liikenteessä. Osalla linjoista kasvomaskien käyttö on kuitenkin heikompaa, ja näille linjoille lisätään asiasta kertovaa viestintää.

Turvaväliä muihin matkustajiin tulee pitää aina, kun se on mahdollista: pysäkillä, bussiin noustessa ja mahdollisuuksien mukaan bussin sisätiloissa. Fölin busseissa on nyt noin 40–45 prosenttia vähemmän matkustajia kuin normaalisti, joten väljästi matkustaminen todennäköisesti onnistuu. Fölin liikenteessä jäädään jo nyt vähentyneen matkustajamäärän johdosta Traficomin matkustajamäärärajoituksen alle.

Mahdollisuuksien mukaan on hyvä matkustaa ruuhka-aikojen ulkopuolella. Pääsääntöisesti ruuhkaisinta on aamuisin kello 7–8.30 Turun keskustan suuntaan sekä iltapäivisin kello 13–16.30 keskustasta poispäin kulkevissa busseissa.

Turun kaupungin toimipisteissä on todettu tartuntoja ja altistumisia Asemanseudun päiväkodin Käsityöläiskadun yksikössä, Halisten päiväkodissa, Härkämäen päiväkodissa, Kaerlan päiväkodissa, Satuportsan päiväkodissa, Uittamon päiväkodin Susiniitynkadun yksikössä, Katariinan koulun päätoimipisteessä, Lausteen koulussa, Luolavuoren koulun Sepänkadun yksikössä, Nummenpakan koulun Nummen yksikössä, Raunistulan koulussa, Rieskalähteen koulussa ja Wäinö Aaltosen koulussa.

Mäntyrinteen tilapäishoidossa on todettu 11 koronatartuntaa. Valtaosa asukkaista on saanut jo ensimmäisen koronarokotteen.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Varsinais-Suomen kuntapäättäjät uskovat kunnan työhyvinvoinnin heikkenevän tai pysyvän ennallaan

Kevan kuntapäättäjäbarometrin mukaan 29 prosenttia Varsinais-Suomen kuntapäättäjistä uskoo kuntatyöntekijöiden työhyvinvoinnin paranevan tulevina vuosina. 30 prosenttia vastaajista uskoo työhyvinvoinnin pysyvän ennallaan ja 38 prosenttia taas näkee, että työhyvinvointi heikkenee tulevina vuosina. Valtakunnallisesti Kevan kuntapäättäjäbarometrin mukaan 36 prosenttia uskoo kuntien työntekijöiden työhyvinvoinnin paranevan tulevina vuosina, kun vastaajista 30 prosenttia uskoi työhyvinvoinnin heikkenevän ja 32 prosenttia uskoi työhyvinvoinnin pysyvän nykyisellä tasolla.

Varsinais-Suomen Kulttuurirahasto jakoi 1,5 miljoonaa tieteelle ja taiteelle

Turun Nuoren Teatterin Tuulia Lindholm ja Suvi Aarrekari.

Varsinais-Suomen Kulttuurirahasto jakoi 11. toukokuuta apurahoina ja opintostipendeinä 1,5 miljoonaa euroa. Tämän vuoden haussa apurahahakemuksia lähetettiin Varsinais-Suomen rahastoon ennätykselliset 1 150 hakemusta, joiden yhteissumma oli yli 20 miljoonaa euroa. Apurahoja myönnettiin yhteensä 117.

Täyttä asiaa: Niittykoti pois Hepokullasta

Niittykoti keskusteluttaa Hepokullassa.

Mielestäni alkoholistien /narkomaanien asumisyksiköt pitää sijoittaa kauemmaksi normaalisti rauhallisilta asuinalueilta!! Myöskin valvontaa pitää olla koko ajan. Parakkikylä jonnekin Artukaisiin, siellä ei ole ”naapureita” lähellä. Toivottavasti sopimusta ei jatketa. Niittykoti sopisi esimerkiksi vammaisten tuettuun asumiseen.

Koronarokotusaikoja avautuu tiistaina Naantalissa 50 vuotta täyttäneille

Naantalilaisilla 50 vuotta täyttäneillä on tiistaiaamuna 11. toukokuuta kello 9 alkaen mahdollisuus varata koronarokotusaika. Naantaliin toimitettavien rokotteiden määrä ei ole merkittävästi kasvanut, joten aikoja on edelleen rajallinen määrä.

Martoilta puutarhaneuvoja maksutta

Kevät innostaa istuttamaan – tee kasvivalinnat harkiten ja kysy neuvoa marttojen kotipuutarha -chatissa. Voit kysyä reaaliaikaisesti verkossa puutarha-asiantuntijalta kotipihan kasvivalinnoista, vieraslajien tunnistamisesta ja hävittämisestä, kasvien leviämisen estämisestä sekä kasvijätteen käsittelystä ja kompostoinnista.

Vastaamon asiakkaiden mahdollista saada tietoja potilasasiakirjoistaan Kelasta

Psykoterapiakeskus Vastaamon asiakkaiden potilastietoja siirrettiin maaliskuussa Kelaan arkistoitavaksi. Kela on saanut valmiiksi tietoturvallisen järjestelmän, ja tietopyyntöihin pystytään nyt vastaamaan.

Rahastopääomat kasvoivat huhtikuussa, uutta pääomaa yhteensä 1,2 miljardia euroa

Suomeen rekisteröityihin sijoitusrahastoihin sijoitettiin huhtikuussa uutta pääomaa yhteensä 1,2 miljardia euroa. Rahastopääoma kasvoi myös suotuisan markkinakehityksen ansiosta. Yhteenlaskettu rahastopääoman arvo oli huhtikuun lopussa 144 miljardia euroa, kun se oli maaliskuun lopussa 140 miljardia euroa. Rahastoraportti sisältää ESG-luokituksen, joka kertoo, miten hyvin rahaston omistuksista on saatavilla vastuullisuuteen liittyvää tietoa.

Niittykodissa yksi koronavirustartunta

Niittykodin asumisyksikössä on todettu yhdellä asukkaalla koronavirustartunta. Koronavirukselle altistuneita kartoitetaan ja altistuneet asetetaan karanteeniin.

Kaukolämmön päästöt laskeneet Turun seudulla merkittävästi

Turun seudun hiilidioksidipäästöjen kehitys vuosien 2015-2035 aikana suhteessa valtakunnalliseen päästökehitykseen.

Turku Energia ja Turun Seudun Energiantuotanto Oy ovat investoineet viime vuosina kaukolämmön tuotantoon Turun seudulla. Kaukolämmön päästöt ovat laskeneet seudulla merkittävästi. Turun seudulla päästöt ovat pienentyneet ja pienentyvät valtakunnalliseen tasoon verrattuna nopeammin. Investointien ansioista Turun seudulla voidaan lähivuosien aikana siirtyä fossiilisista polttoaineista lähes kokonaan uusiutuvilla energiantuotantomuodoilla tuotettuun kaukolämpöön.

Tutkimus: Jos vanhempi itse kokee oireita sisäilmasta, hän myös useammin raportoi lapsensa oireilevan koulun sisäilmasta

Vanhempien oma oireilu ja käsitykset sisäilman terveysvaikutuksista vaikuttavat siihen, kuinka todennäköisesti he raportoivat lapsensa oireilevan koulun sisäilmasta. Jos vanhempi liittää omat oireensa sisäilmaan, hän myös todennäköisemmin liittää lapsensa oireet koulun sisäilmasta johtuviksi. Mitä vaikeampia oireita vanhempi kokee sisäilmasta, sitä useammin hän raportoi lapsensa oireilevan koulun sisäilmasta.

Sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöille altistuminen lapsuudesta keski-ikään yhteydessä heikkoon kognitiiviseen toimintaan keski-iässä

Turun yliopiston Sydäntutkimuskeskuksen koordinoima suomalaistutkimus osoittaa, että sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijät, kuten korkea verenpaine, seerumin korkea kokonais- ja LDL-kolesterolipitoisuus sekä ylipaino lapsuudesta keski-ikään ovat yhteydessä heikkoon kognitiiviseen toimintaan keski-iässä. Useiden riskitekijöiden kasautuminen oli voimakkaammin yhteydessä kognitiivisiin toimintoihin, kuten muistiin ja oppimiseen, visuaalisen tiedon käsittelykykyyn sekä reaktioaikaan.

Uudenmaankadulla Hämeenkadun ja Tuomiokirkkosillan välillä vain yksi ajokaista käytössä molemmissa ajosuunnissa

Uudenmaankadun vesijohtourakka on edennyt Hämeenkadun risteykseen. Uudenmaankadulla on Hämeenkadun ja Tuomiokirkkosillan välillä vain yksi ajokaista käytössä molemmissa ajosuunnissa.

Poliisi valvoo tehostetusti raskasta liikennettä 24 tunnin ajan

Poliisi valvoo tehostetusti raskasta liikennettä 24 tunnin ajan. Valvonta alkaa tiistaina 11. toukokuuta kello 6 ja päättyy keskiviikkona 12. toukokuuta kello 6. Valvontaa tehdään tehostetusti läpi vuorokauden. Valvontajakso on samalla osa ROADPOL Operation Truck & Bus -valvontateemaa ja siihen osallistuvat kaikki poliisilaitokset.

VR laskee hintoja Helsingin ja Turun välillä

VR lisää junavuoroja Turun ja Helsingin välille ja laskee lipunhintoja.

VR valmistautuu vilkkaaseen kotimaan matkailun kesään laskemalla kaukoliikenteen lippujen hintoja tietyillä reiteillä. Nyt vuorossa ovat Helsingin ja Turun välisen reitin liput, joiden alin hinta aikuisten osalta laskee 7,90 euroon (aikaisempi hinta 8,90 euroa).

Aku Kuikka lopettaa

Aku Kuikka.

FBC Turun seuralegenda Aku Kuikka on päättänyt lopettaa salibandyuransa. 1989 syntyneen Kuikan mittava FBC-ura alkoi jo kaudella 2009–10. Uransa aikana Kuikka ehti pelata FBC:n paidassa 161 ottelua tehden niissä 214 pistettä. Kuikka on beeceen seurahistorian tehokkain pelaaja. Kuikka ehti pelata urallaan myös kaksi kautta Salibandyliigaa TPS:n paidassa. Liigassa hän merkkautti kaikkiaan 39 ottelua ja teki niissä seitsemän pistettä.

Turun Yliopistosäätiö tuki tiedettä lähes miljoonalla eurolla

Turun Yliopistosäätiö on jakanut kevään apurahat Turun yliopiston tutkijoille, jatko-opiskelijoille ja tutkimusryhmille. Apurahoja myönnettiin yhteensä 972 290 euroa. Apurahat on perinteisesti jaettu Snellmanin päivänä, ja tänä vuonna juhla järjestetään videomuodossa. Apurahojen turvin tutkitaan muun muassa ilmastonmuutoksen vaikutuksia pingviineihin sekä Etsivän keskuspoliisin ja Valtiollisen poliisin tuottamaa aineistoa valtio- ja maanpetosrikoksista epäilemistään naisista.

Perheet keskiöön webinaarissa

Lastensuojelun Keskusliiton koordinoima Perheet keskiöön! -hanke järjestää TYKS-alueen (Varsinais-Suomi, Satakunta ja Pohjanmaa) perhekeskuspäivän 24. toukokuuta kello 12–15. Päivän suunnitteluun ovat osallistuneet myös Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos (THL) ja Kirkkohallitus.

Raision Leijapuiston päiväkodissa ja Vaisaaren koulussa olleilla koronatartunta

Raision Leijapuiston päiväkodin tiloissa 5–6. toukokuuta olleella henkilöllä on todettu koronatartunta. Yksi päiväkotiryhmä, 20 altistunutta, on asetettu karanteeniin.

Urheilu

Aku Kuikka lopettaa

Aku Kuikka.

FBC Turun seuralegenda Aku Kuikka on päättänyt lopettaa salibandyuransa. 1989 syntyneen Kuikan mittava FBC-ura alkoi jo kaudella 2009–10. Uransa aikana Kuikka ehti pelata FBC:n paidassa 161 ottelua tehden niissä 214 pistettä. Kuikka on beeceen seurahistorian tehokkain pelaaja. Kuikka ehti pelata urallaan myös kaksi kautta Salibandyliigaa TPS:n paidassa. Liigassa hän merkkautti kaikkiaan 39 ottelua ja teki niissä seitsemän pistettä.

Otteluanalyysi: Inter puristi loppuhetkillä voiton Hakasta

Inter sai ottaa Haka-otteluun kuusi katsojaa. Jokainen heistä sai esittelyn ennen peliä ja oman katsomolohkon.

Se näytti jo tasapeliltä. Inter näytti jakavan pisteet Hakan kanssa kotikentällään jalkapalloilun Veikkausliigan taistossa, mikä olisi yllätys ja pettymys. Yksi hyökkäys lisäajan viimeisellä minuutilla muutti kaiken. Interin Matias Ojala käänsi laitaan, josta Taiki Kagayama lähetti suoraan syötöstä pallon matalana takaisin keskellä. Vaihtomies Jesper Engström oli oikeassa paikassa ja sijoitti pallon maaliin. Se oli ratkaisu. Inter löi Hakan 2-1 (1-1).

Kasper Hämäläinen palaa TPS-paitaan 2,5-vuotisella sopimuksella

Kasper Hämäläinen.

Jalkapallon Ykkösestä liiganousua tavoitteleva TPS saa riveihinsä todella kovan paluumuuttajan, kun Kasper Hämäläinen palaa Turkuun heinäkuussa. Hämäläisen nykyinen sopimus Tšekin liigan FK Jablonecin kanssa umpeutuu kesäkuun lopussa.

Valtakunnallinen Lady-Pesis-turnaus pelataan Turussa syyskuussa

Ilmoittautuminen pesäpallon valtakunnalliseen Lady-Pesis-turnauksen on avattu. Turkuun ja Kupittaan liikuntapuiston kentille odotetaan yli 40 naisten harrastepesisjoukkuetta 4.–5. syyskuuta.

Otteluanalyysi: TPS:lle katkera tasapeli miesylivoimasta huolimatta

Katsojia ei stadionille päästetty, mutta fanit muistivat kauden avausta aidan ulkopuolellakin.

Peli näytti jo selvältä. TPS johti Joakim Latosen maalilla ja hallitsi, kun VPS:n toppari Alieu Ceesay sai toisen varoituksen ja lensi kentältä. TPS pääsi pelaamaan miesylivoimalla. Mitä voisi tapahtua? Juuri se tapahtui.

Ahokas, Niemelä ja Hautamäki TPS-paitaan

Jaakko Hautamäki palaa TPS-paitaan.

TPS on kiinnittänyt kauden 21–22 joukkueeseensa kolme uutta pelaajaa. TPS-paidan pukevat ensimmäistä kertaa päälleen Aleksi Ahokas (Welhot) ja Jere Niemelä (SaiPa). Jaakko Hautamäki (FBC Turku) tekee paluun mustavalkoisiin.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.