Työsuhdeautolla ajavat naiset haluavat autoiluun sähköä paljon muita suomalaisia enemmän

Liki puolet työsuhdeautolla ajavista naisista aikoo hankkia seuraavaksi lähtökohtaisesti sähköllä kulkevan auton eli ladattavan hybridin tai täyssähköauton. Eroavaisuus kaikkiin Suomessa nyt ajossa oleviin henkilöautoihin on huomattava, sillä henkilöautokannasta ladattavia hybridejä ja täyssähköautoja oli joulukuun lopussa yhteensä vasta kaksi prosenttia. Naisten autoilu on pinnalla kansainvälisen naistenpäivän ansiosta.

Suomessa työsuhdeautot kehittyvät koko autokantaa nopeammin vihreämpään suuntaan. Niissä eritoten naisten katse on sähköautoissa ja ladattavissa hybrideissä. Liki puolet työsuhdeautolla ajavista naisista aikoo valita seuraavaksi autokseen ladattavan hybridin tai täyssähkön.

– 48 prosenttia yritysten naispuolisista leasingautoilijoista suunnittelee seuraavan työautonsa kulkevan joko täysin tai osittain ladattavalla sähköllä. Se ennakoi kestävän kehityksen vain kiihtyvän yritysleasingissä, ALD Automotiven B2B-liiketoiminnan päällikkö Daniela Kalpala kertoo.

– Kaikista käyttövoimista ladattava hybridi on ylivoimaisesti eniten naispuolisten yritysautoilijoiden mieleen. Peräti 40 prosenttia aikoo hankkia seuraavaksi sellaisen. Ladattavat hybridit ovat toki iso trendi autoissa ylipäätään ja ne toimivat usein porttituotteena. Harva palaa siitä takaisin pelkkään polttomoottoriin, Kalpala jatkaa.

Kaikista Suomeen rekisteröidyistä henkilöautoista ladattavia hybridejä ja täyssähköautoja oli joulukuun lopussa yhteensä kaksi prosenttia. Eroavaisuus yritysten ja eritoten naispuolisten yritysautoilijoiden suuntaukseen on selkeä.

Näkemykset selviävät ALD:n viime vuonna yrityksille teettämästä kyselytutkimuksesta.

Vaikka yritysten autopolitiikassa suuntaus on selkeästi kohti kestävämpää kehitystä, on syytä huomioida, että yritysten naisautoilijoistakin vain kahdeksan prosenttia haluaa seuraavan autonsa kulkevan vain sähköllä.

– Täyssähköautojen yleistymistahdissa näkyy edelleen latauspisteverkoston kattavuuden puutteet. Täyssähköautomallien valikoima on lisääntynyt ja lisääntyy jatkuvasti. Tarjonta on kuitenkin vielä kehittymisvaiheessa, Kalpala toteaa.

Latausverkoston parantuminen erittäin merkittävä tekijä sähköautoilun suosion kasvattamisessa. Sinänsä käyttövoimat ovat jo merkittävä osa suomalaisyritysten autovalintoja. Käyttövoiman merkitys autovalinnassa on työsuhdeautolla ajavista naisista 43 prosentille erittäin tärkeä seikka ja 42 prosentille melko tärkeä.

– Naisten asema autoalalla ja yritysten autopäätöksissä on kasvanut edellisten kymmenen vuoden aikana roimasti. Autoalan imago on edelleen miehinen, mutta sisältä ala on huomattavasti julkikuvaansa tasa-arvoisempi. Miesten päätöksissä keskimäärin painottuvat ulkonäkö ja tekniset ominaisuudet, naisilla enemmän käytännöllisyys ja helppous. Ympäristöystävällisyys on myös yhä tärkeämpi valintakriteeri, Kalpala sanoo.

– Yritykset ja maailma ylipäätään ovat muokkautuneet viime vuosina valveutuneemmiksi ympäristön suhteen. Se on pääsyy, miksi sähkö korostuu enemmän ja enemmän yritysten autoratkaisuissa. Vastuullisuuskehitys vaikuttaa kaikkeen. Tämä kokonaisuus ei ole sukupuolisesti jakautunut asia, Kalpala lisää.

Ladattavan hybridin jälkeen toiseksi suosituin käyttövoima päättäjänaisten keskuudessa on diesel. Dieselauton aikoo heistä seuraavaksi hankkia joka neljäs. Dieselin suosiota selittää edelleen se, että merkittävä osa leasingautoista on käytössä paljon matka-ajoa vaativissa töissä. Diesel on edullisimmillaan pitkillä matkoilla. Dieselmoottoreita on koko maan henkilöautokannastakin vielä 28 prosenttia. Suunta on kuitenkin laskeva.

Myös naiset pitävät Toyotasta, Volkkarista ja Fordista

Naisilla ja miehillä on Suomessa samat suosikkiautomerkit. Toyota on maan ylivoimaisesti suosituin automerkki. Naisilla sen jälkeen tulevat Volkswagen, Ford, Volvo ja Nissan. Miehillä ainoa poikkeus brändeissä on Mercedes-Benz Nissanin tilalla. Asia selviää liikenne- ja viestintäviraston tilastoista.

Naisten sitoutuminen Toyotaan on vielä miehiäkin laajempaa, sillä Toyotan osuus naisille rekisteröidyistä henkilöautoista on 16 prosenttia. Miehillä vastaava lukema on 12,5.

– Miehillä automerkkien kirjo on huomattavasti laajempi kuin naisilla. Naiset keskittyvät enemmän tiettyihin brändeihin. Suosituimmat kymmenen brändiä muodostavat molemmilla sukupuolilla noin 71 prosenttia kaikista ajossa olevista henkilöautoista, mutta sen jälkeen merkkivalikoima laajenee, ALD:n myyntiryhmän päällikkö Niina Lind kertoo.

Koko henkilöautokannasta oli joulukuun lopussa rekisteröity miesten nimiin yli 67 prosenttia.

– Naisten nimiin rekisteröityjen autojen osuus kaikista henkilöautoista kasvoi edellisten kymmenen vuoden aikana vain 1,8 prosenttia. Perheillä on paljon miesten nimiin rekisteröityjä autoja, joita naiset kuitenkin jatkuvasti käyttävät, mutta silti painotus on selkeä, Lind kommentoi.

Yksityisleasingissä naisten osuus on isossa kasvussa. ALD Yksityisleasingissä naisautoilijoiden määrä on toistaiseksi tänä vuonna kasvanut 355 prosenttia vauhdikkaammin verrattuna viime vuoden tammi–helmikuuhun.

– Suuri kasvu kertoo toki yksityisleasingin nuoruudesta ilmiönä, mutta myös siitä, että kiinnostus on tällä hetkellä voimakasta. Koronapandemia on myös osaltaan saattanut kasvattaa kiinnostusta yksityisautoiluun. Lisäksi autoilussa on alkamassa muutos vahvasta omistajuudesta kohti väliaikaista ja tarveperusteista käyttöä, Lind päättää.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Lukion kieltenopettajista valtaosa toivoo, että korkeakoulujen opiskelijavalinnan pisteytysjärjestelmää uudistettaisiin

Tutkijat selvittivät kyselyn avulla, mitä kielten opetuksen parissa työskentelevät henkilöt ajattelevat koulujen kielivalinnoista. Vastausten perusteella opettajat kokevat suomalaisten koulujen kielitarjonnan ja samalla suomalaisten kielitaidon kapenevan.

Yrttiaho: Yli-Viikarin kauden tarkastusraportit käytävä uudelleen läpi, etenkin HX-hankkeen tarkastus

Eduskunnan kansliatoimikunta päätti torstaina pidättää Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin virastaan. Julkisuuteen on noussut myös viestejä VTV:n tarkastustoiminnan alasajosta, tarkastusten tulosten ja tarkastusraporttien vesittämisestä ja muokkaamisesta tarkastuskohteille mieluisammiksi.

Yritysten väliset maksuajat pidentyneet

Yli puolet yrittäjistä on sitä mieltä, että viranomaisten pitäisi valvoa maksuaikalain noudattamista, kertoo Yrittäjägallup.

Yritysten väliset maksuajat ovat pidentyneet koronakriisissä, kertoo tuore Yrittäjägallup.

Varsinais-Suomen alueen matkustajamäärärajoitusten erityispäätöstä laajennetaan, rajoitukset eivät koske yläkoululaisia

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on rajoittanut 25.3.–23.4. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymän alueella tie- ja raideliikenteessä liikennevälineiden suurinta sallittua matkustajamäärää puoleen koronaepidemian leviämisen estämiseksi. Yläkoululaisten palatessa lähiopetukseen Traficom tarkentaa päätöstään niin, että vuonna 2008 syntyneitä tai sitä nuorempia matkustajia koskeva erityismääräys laajennetaan koskemaan 2005 syntyneitä tai sitä nuorempia matkustajia.

Naantalin kaupungin kiinteistöissä siirrytään käyttämään vihreää sähköä

 Reima Ojala.

Naantalissa päätettiin viime vuonna siirtyä käyttämään uusiutuvilla energianlähteillä tuotettua sähköä. Aurinkoenergiaratkaisuja suunnitellaan myös uusille asuinalueille. Toimenpiteet ovat osa Naantalin ympäristöohjelmaa.

Kadoksissa ollut poika löytynyt hyväkuntoisena

Poliisi etsi Runosmäessä 9-vuotiasta poikaa, joka katosi pihaleikeistä perjantaina illalla. Poliisin mukaan poika löytyi lauantaina aamulla hyvässä kunnossa.

Lounais-Suomessa poikkeuksellisen paljon häkkikellari- ja varastomurtoja

Poliisin tietoon on alkuvuoden aikana Lounais-Suomessa tullut jo noin 180 taloyhtiöiden varastoihin, kellari- ja vinttikomeroihin tehtyä murtoa. Ilmoitettuja rikoksia on eniten Turun, Porin ja Rauman kaupunkien keskustoissa.

Vangeille näytettiin väkivaltafilmejä, psykopaattien aivot reagoivat eri tavalla kuin muiden

Aivojen alueet, joiden tiheys oli alentunutta psykopaateilla.

Turun PET-keskuksen johtama tutkimus osoitti, että tunteiden käsittelyyn ja itsesäätelyyn osallistuvien aivoalueiden rakenne ja toiminta on muuttunut sekä psykopaattisilla väkivaltarikollisilla että henkilöillä, joilla on psykopatiaan liittyviä persoonallisuuspiirteitä.

Eurojackpotin päävoitto lähti jakoon, voittajalle 49 miljoonaa euroa

Eurojackpotin päävoitto laukesi kierroksella 14/2021. Yli 49 miljoonan euron päävoitto osui tällä kertaa Tanskaan.

Poliisi etsii Runosmäessä pihaleikeistä kadonnutta 9-vuotiasta poikaa

Poliisi etsii Turussa Runosmäessä kadonnutta 9-vuotiasta Rasmus Tuomista. Hän katosi pihaleikeistä perjantaina illalla. Poliisin arvion mukaan hän on mahdollisesti mennyt jonkun kaverin luo yöksi.

Kuntavaaliehdokkaaksi asettumassa eniten yrittäjiä, maaseutumaisissa kunnissa asuvia ja keskustan kannattajia, eläkeläisiä ja työttömiä vähiten

Yli miljoonaa suomalaista (25 %) on kysytty ehdokkaaksi näissä tai aiemmissa kuntavaaleissa. Vuoden kuntavaaleihin on kysytty joka kymmenettä kyselyvastaajaa. Neljä prosenttia vastaajista kertoo asettuvansa ehdolle näissä vaaleissa, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselytutkimuksesta.

Pois todellisesta aiheesta

Välillä mietin, olenko elänyt jossain vaaleanpunaisten silmälasien ummistamassa utopistisessa kuplassani, koska uskoni ihmisiin syntyy heidän tekojensa pohjalta.

Työterveyshuollon onnistuneet etäpalvelut vaativat johdon tukea ja asiakkaiden tarpeiden tunnistamista

Tuoreen tutkimuksen mukaan työterveyshuollon etäpalvelujen onnistumiseen vaikuttavat erityisesti johdon visio ja tuki sekä asiakkaiden tarpeiden tunnistaminen. Turun ammattikorkeakoulun ja Aalto-yliopiston hankkeessa selvitettiin työterveyshuoltojen vahvuuksia ja kehittämiskohteita etäpalveluiden kehittämisessä.

Yhä suuremmalla osalla 6-vuotiaista on oma älypuhelin

Ensimmäinen älypuhelin hankitaan lapselle nykyisin keskimäärin 6–7 vuoden ikäisenä.

Ensipuhelin hankintaan lapsille yhä varhaisemmassa vaiheessa ja muutos näkyy erityisesti 5–6-vuotiaiden ikäryhmässä. Tuoreen DNA:n koululaistutkimuksen mukaan jo 60 prosentilla 5–6-vuotiaista lapsista on nykyisin oma puhelin. Asiantuntijan mukaan alati aikaistuva ensipuhelimen hankintaikä kertoo esimerkiksi siitä, että vanhemmat kokevat puhelimen entistä tärkeämmäksi välineeksi niin yhteydenpitoon kuin digitaitojen oppimiseen.

Junnila: VTV palautettava hoitamaan perustehtäväänsä

Eduskunnan kansliatoimikunta pidätti torstaina Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) ylijohtaja Tytti Yli-Viikarin virantoimituksesta keskusrikospoliisin esitutkinnan ajaksi. Perussuomalaisten kansanedustajat ja valtiovarainvaliokunnan jäsenet Vilhelm Junnila ja Jari Koskela tivaavat hallitukselta toimia, jotta tarkastusvirasto keskittyy jatkossa laissa määrättyyn perustehtävään eli valtion taloudenhoidon laillisuuden ja tarkoituksenmukaisuuden tarkastamiseen.

Riku-Petteri Lehtonen palaa Turkuun TPS:n B-nuorten valmentajaksi

Riku-Petteri Lehtonen.

Turun Palloseuran Juniorijääkiekon linjaukset kauteen 2021–22 ovat valmiita. Päävalmentajana A-nuorissa ruoria kääntää ensi kaudellakin Hermanni Vidman apunaan Fredrik Norrena .

Turun Vasemmistoliitto: Rikas Turku säästää palveluistaan ja tuhlaa turhuuksiin yhtaikaa

Turun Vasemmistoliitto kiinnittää huomiota siihen, että Turku teki vuoden 2020 tilinpäätöksessään ylijäämää yli kymmenen miljoonaa euroa ja lisäksi 36 miljoonaa euroa yhtiöidensä osalta. Pääosin nämä johtuivat hallituksen kunnille jakamista korona-avustuksista.

Ilkka Arolan elokuvallista seikkailumusiikkia perjantain Flame Jazz Stream -konsertissa

Ilkka Arola esiintyy yhtyeensä kanssa Keikalla.fi-palvelussa perjantaina.

Flame Jazz jatkaa verkkokonsertteja kevään ajan Keikalla.fi-palvelussa. Perjantaina 9. huhtikuuta kello 19 lavalle nousee uudistunut Ilkka Arola Sound Tagine, joka johdattelee kuulijat seikkailulliselle matkalle maailmanmusiikin mausteiseen maailmaan. Konsertti striimataan suorana lähetyksenä Logomon Teatro-salista, ja se on katseltavissa seitsemän päivän ajan.

Urheilu

Riku-Petteri Lehtonen palaa Turkuun TPS:n B-nuorten valmentajaksi

Riku-Petteri Lehtonen.

Turun Palloseuran Juniorijääkiekon linjaukset kauteen 2021–22 ovat valmiita. Päävalmentajana A-nuorissa ruoria kääntää ensi kaudellakin Hermanni Vidman apunaan Fredrik Norrena .

Åboraakkeli: Aurinkoa toukokuussa?

Miesten Ykkösen avaus siirtyy.

Pääsiäisen alla Suomen Palloliitto tiedotti Kansallisen Liigan, naisten Ykkösen, miesten Ykkösen ja miesten Kakkosen uusista aikatauluista. Suunnitelmien mukaan miesten sarjojen alkua siirretään, mutta naiset aloittavat pelaamisen aiemmin suunnitellun aikataulun mukaisesti.

Uimaliitto kehittää vesipallon maajoukkuetoimintaa yhdessä seurojen kanssa

Suomessa on noin 300 vesipallon harrastajaa ja vesipallon sarjatoimintaa on kahdeksassa seurassa.

Uimaliitto kehittää vesipallon maajoukkuepolkua ja -toimintaa yhteistyössä seurojen kanssa. Taustalla on aktiivisten seuratoimijoiden luoma FUTURE5-ohjelma, jonka päätavoite on, että Suomessa tarjota selkeä ja laadukas maajoukkuepolku pelaajille.

Tuto Volley tavoittelee nousua lentopallon Mestaruusliigaan kabinetissa

Tuto Volleyn lentopallon miesten 1-sarjassa oli täysosuma. Vain yksi asia harmittaa Oskari Ekoa. – Kiva olisi pelejä yleisölle tarjota. Olisimme tämän vuoden sarjassa varmaan myös kiinnostava vierasjoukkue, Eko harmittelee tyhjille katsomoille pelaamista.

Harvoin koetaan nykypäivän kotimaisessa palloilussa sellaista dominointia kuin mitä Tuto Volley on kuluvalla kaudella lentopallon miesten 1-sarjassa esittänyt. 20 ottelun runkosarjan turkulaiset selvittivät tappiotta. 20 ottelun aikana Tuto antoi vastustajalle yhteensä kymmenen erää. Vain kahdesti Tuton tarvitsi ahkeroida runkosarjassa viisi erää. Yli puolet runkosarjan otteluista meni Tutolle suoraan erin 3–0.

TPS:n nuorten kausi SM-sarjassa päättyy aluehallintoviraston päätökseen

Lounais-Suomen aluehallintovirasto tartuntatautilain kohdan 58 g mukaisesti määrännyt torstaina suljettavaksi Varsinais-Suomen alueella kaikki liikuntatilat pois lukien ammattiurheilun ja vuonna 2008 syntyneiden ja nuorempien käytössä olevat liikuntatilat. Päätös tarkoittaa, ettei U20 SM-sarjan välieriin selvinnyt TPS voi jatkaa pudotuspelien pelaamista.

Åboraakkeli: Mustavalkoinen kevät?

TPS:llä peli kulkee.

TPS:n edustusjoukkueen hyvä vire Liigassa on monen tiedossa, mutta Palloseuran leirissä on kirjoitettu kuluvan kauden aikana toistakin mielenkiintoista kiekkotarinaa.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.