Tallink-konserni teki 108,3 miljoonan euron tappion pandemiavuonna, työntekijämäärä laski yli 3 000:lla

Tallink-konsernin matkustajamäärä laski 62 prosenttia viime vuonna. Tallink-konsernin matkustajamäärä laski 62 prosenttia viime vuonna. Kuva: Jane Iltanen

Tallink-konsernin nettotappio oli viime vuonna 108,3 miljoonan euroa. Edellisenä vuonna yhtiä teki nettovoittoa 49,7 miljoonaa euroa. Tappioon vaikuttivat matkustusrajoitukset, rajojen sulkeminen ja eri maissa julistetut poikkeustilat Covid-19-pandemian vuoksi.

Tallink-konsernin liikevaihto oli 442,9 miljoonaa euroa vuonna 2020, mikä on 53 prosenttia pienempi kuin edellisenä vuonna (949,1 miljoonaa euroa vuonna 2019). Myös konsernin tulos ennen korkoja, veroja ja poistoja laski vuonna 2020 ja oli 8,0 miljoonaa euroa (171,1 miljoonaa euroa vuonna 2019).

Yhtiön matkustajamäärä laski 62 prosenttia verrattuna vuoteen 2019, kuljetettujen rahtiyksikköjen määrä laski 5,2 prosenttia ja tehtyjen matkojen määrä laski merkittävät 20 prosenttia vuonna 2020. Huomioiden maailmanlaajuisen terveys- ja finanssikriisin vuonna 2020, luvut eivät ole yllättäviä.

Lähes koko vuoden voimassaolleiden matkustusrajoitusten seurauksena useat yhtiön normaalit reitit olivat keskeytettynä maaliskuusta lähtien (Helsinki–Tukholma, Tallinna–Tukholma ja Riika–Tukholma). Myös yhtiön hotellit ja ravintolat olivat osittain tai kokonaan suljettuina. Yhtiö pyrki tehostamaan toimintaansa aloittamalla liikennöinnin useilla väliaikaisilla reiteillä kesän aikana ja tekemällä useita erikoisristeilyjä kohteissa, joissa matkustusrajoitukset sen sallivat. Syksyllä uusiakin reittejä jouduttiin jälleen keskeyttämään, kun matkustusrajoitukset astuivat jälleen voimaan.

Yhtiö teki vuoden aikana investointeja yhteensä 100,1 miljoonalla eurolla. Suurin osa investoinneista tehtiin yhtiön laivastoon, kun rakenteilla olevan LNG-käyttöisen MyStar-aluksen ennakkomaksut suoritettiin. MyStar aloittaa liikennöinnin Helsinki–Tallinna-reitillä vuoden 2022 alussa.

Pienempi osa investoinneista tehtiin olemassa olevan laivaston energiatehokkuus- ja päästövähennyshankkeisiin, jotka ovat välttämättömiä yhtiön kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisessa. Vuonna 2020 investointeja tehtiin myös rahtikapasiteetin kasvattamiseen, kun yhtiö hankki rahtialus Sailorin.

Sijoitussitoumusten toteuttamiseksi ja toiminnan kestävyyden varmistamiseksi yhtiö neuvotteli rahoituslaitosten kanssa. Neuvottelujen seurauksena konserni päätti vuoden 147,1 miljoonan euron likviditeettipuskurilla (128,9 miljoonaa euroa vuonna 2019). Osa pyrkimyksistä vahvistaa likviditeettiä vuonna 2020 sisälsi myös osingonjaon poisjättämisen. Tallink-konsernin johtoryhmä on ehdottanut, että osinkoa ei makseta myöskään vuonna 2021.

Kriisillä on ollut merkittävin vaikutus yhtiön työntekijöihin. Yhtiö joutui vuoden aikana toteuttamaan useita yhteistoimintaneuvotteluita, jotka sisälsivät lomautuksia, väliaikaisia työajan ja palkan vähennyksiä sekä irtisanomisia. Kaikilla yhtiön kotimarkkinoilla tapahtuneiden sopeutustoimien seurauksena työntekijöiden määrä koko konsernissa väheni vuoden 2020 aikana yli 3 000 henkilöllä: 7 240 työntekijästä 4 237 työntekijään (joista noin 400 on tällä hetkellä äitiys- tai vanhempainvapaalla).

– Jokainen Tallink-konsernin työntekijä on viimeisen 12 kuukauden aikana omalta osaltaan pyrkinyt hillitsemään kustannuksia, etsimään vaihtoehtoisia tulonlähteitä keskeytetyn ydinliiketoimintamme korvaamiseksi, turvaamaan maksuvalmiuttamme ja pysymään vahvana, kunnes virustilanne paranee ja ydintoimintamme voidaan jälleen käynnistää. Olemme joutuneet maksamaan korkean hinnan nykyisestä tilanteestamme, sillä olemme menettäneet yli kolmanneksen omistautuneista ja uskollisista työntekijöistämme. Toivomme, että voimme vielä joskus tulevaisuudessa saada ainakin osan irtisanotuista työntekijöistämme takaisin, kommentoi Tallink-konsernin toimitusjohtaja Paavo Nõgene.

– Olemme kiitollisia kaikille matkustajille, jotka matkustivat laivoillamme vuonna 2020, sekä kaikille 4 050 yhteistyökumppanillemme yhteistyöstä ja ratkaisujen löytämisestä ennennäkemättömässä ajassa. Olemme kiitollisia myös eri maiden hallituksille sekä hyville kumppaneille rahoitusalalla, jotka ovat tukeneet meitä. Kiitämme myös sijoittajiamme, asiakkaitamme ja työntekijöitämme, jotka edelleen uskovat meihin ja tulevaisuuteen.

– Saamallamme tuella ja tiimiemme valtavalla ponnistelulla yhtiömme on kriisistä huolimatta pystynyt ylläpitämään liiketoimintaa ja kehittämään uusia liiketoiminnan osa-alueita, kuten verkkokauppaamme, sekä luomaan uusia reittejä ja erikoisristeilyjä. Kriisin ansiosta Tallinkista on tullut kustannustehokkaampi, mikä toivottavasti auttaa meitä toipumaan kriisistä nopeammin, jatkaa Nõgene.

– Odottaessamme koronapandemian laantumista ja rajojen uudelleen avaamista, aiomme jatkaa liiketoiminnan eri osa-alueiden kehittämistä. Uskomme, että jatkossa olemme vahvempia ja valmiita tarjoamaan palveluitamme entistä kestävämmin ja turvallisemmin. Me olemme valmiina taas yhdistämään ihmisiä Itämeren ympärillä vuoden tauon jälkeen.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Lukion kieltenopettajista valtaosa toivoo, että korkeakoulujen opiskelijavalinnan pisteytysjärjestelmää uudistettaisiin

Tutkijat selvittivät kyselyn avulla, mitä kielten opetuksen parissa työskentelevät henkilöt ajattelevat koulujen kielivalinnoista. Vastausten perusteella opettajat kokevat suomalaisten koulujen kielitarjonnan ja samalla suomalaisten kielitaidon kapenevan.

Yrttiaho: Yli-Viikarin kauden tarkastusraportit käytävä uudelleen läpi, etenkin HX-hankkeen tarkastus

Eduskunnan kansliatoimikunta päätti torstaina pidättää Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin virastaan. Julkisuuteen on noussut myös viestejä VTV:n tarkastustoiminnan alasajosta, tarkastusten tulosten ja tarkastusraporttien vesittämisestä ja muokkaamisesta tarkastuskohteille mieluisammiksi.

Yritysten väliset maksuajat pidentyneet

Yli puolet yrittäjistä on sitä mieltä, että viranomaisten pitäisi valvoa maksuaikalain noudattamista, kertoo Yrittäjägallup.

Yritysten väliset maksuajat ovat pidentyneet koronakriisissä, kertoo tuore Yrittäjägallup.

Varsinais-Suomen alueen matkustajamäärärajoitusten erityispäätöstä laajennetaan, rajoitukset eivät koske yläkoululaisia

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on rajoittanut 25.3.–23.4. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymän alueella tie- ja raideliikenteessä liikennevälineiden suurinta sallittua matkustajamäärää puoleen koronaepidemian leviämisen estämiseksi. Yläkoululaisten palatessa lähiopetukseen Traficom tarkentaa päätöstään niin, että vuonna 2008 syntyneitä tai sitä nuorempia matkustajia koskeva erityismääräys laajennetaan koskemaan 2005 syntyneitä tai sitä nuorempia matkustajia.

Naantalin kaupungin kiinteistöissä siirrytään käyttämään vihreää sähköä

 Reima Ojala.

Naantalissa päätettiin viime vuonna siirtyä käyttämään uusiutuvilla energianlähteillä tuotettua sähköä. Aurinkoenergiaratkaisuja suunnitellaan myös uusille asuinalueille. Toimenpiteet ovat osa Naantalin ympäristöohjelmaa.

Kadoksissa ollut poika löytynyt hyväkuntoisena

Poliisi etsi Runosmäessä 9-vuotiasta poikaa, joka katosi pihaleikeistä perjantaina illalla. Poliisin mukaan poika löytyi lauantaina aamulla hyvässä kunnossa.

Lounais-Suomessa poikkeuksellisen paljon häkkikellari- ja varastomurtoja

Poliisin tietoon on alkuvuoden aikana Lounais-Suomessa tullut jo noin 180 taloyhtiöiden varastoihin, kellari- ja vinttikomeroihin tehtyä murtoa. Ilmoitettuja rikoksia on eniten Turun, Porin ja Rauman kaupunkien keskustoissa.

Vangeille näytettiin väkivaltafilmejä, psykopaattien aivot reagoivat eri tavalla kuin muiden

Aivojen alueet, joiden tiheys oli alentunutta psykopaateilla.

Turun PET-keskuksen johtama tutkimus osoitti, että tunteiden käsittelyyn ja itsesäätelyyn osallistuvien aivoalueiden rakenne ja toiminta on muuttunut sekä psykopaattisilla väkivaltarikollisilla että henkilöillä, joilla on psykopatiaan liittyviä persoonallisuuspiirteitä.

Eurojackpotin päävoitto lähti jakoon, voittajalle 49 miljoonaa euroa

Eurojackpotin päävoitto laukesi kierroksella 14/2021. Yli 49 miljoonan euron päävoitto osui tällä kertaa Tanskaan.

Poliisi etsii Runosmäessä pihaleikeistä kadonnutta 9-vuotiasta poikaa

Poliisi etsii Turussa Runosmäessä kadonnutta 9-vuotiasta Rasmus Tuomista. Hän katosi pihaleikeistä perjantaina illalla. Poliisin arvion mukaan hän on mahdollisesti mennyt jonkun kaverin luo yöksi.

Kuntavaaliehdokkaaksi asettumassa eniten yrittäjiä, maaseutumaisissa kunnissa asuvia ja keskustan kannattajia, eläkeläisiä ja työttömiä vähiten

Yli miljoonaa suomalaista (25 %) on kysytty ehdokkaaksi näissä tai aiemmissa kuntavaaleissa. Vuoden kuntavaaleihin on kysytty joka kymmenettä kyselyvastaajaa. Neljä prosenttia vastaajista kertoo asettuvansa ehdolle näissä vaaleissa, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselytutkimuksesta.

Pois todellisesta aiheesta

Välillä mietin, olenko elänyt jossain vaaleanpunaisten silmälasien ummistamassa utopistisessa kuplassani, koska uskoni ihmisiin syntyy heidän tekojensa pohjalta.

Työterveyshuollon onnistuneet etäpalvelut vaativat johdon tukea ja asiakkaiden tarpeiden tunnistamista

Tuoreen tutkimuksen mukaan työterveyshuollon etäpalvelujen onnistumiseen vaikuttavat erityisesti johdon visio ja tuki sekä asiakkaiden tarpeiden tunnistaminen. Turun ammattikorkeakoulun ja Aalto-yliopiston hankkeessa selvitettiin työterveyshuoltojen vahvuuksia ja kehittämiskohteita etäpalveluiden kehittämisessä.

Yhä suuremmalla osalla 6-vuotiaista on oma älypuhelin

Ensimmäinen älypuhelin hankitaan lapselle nykyisin keskimäärin 6–7 vuoden ikäisenä.

Ensipuhelin hankintaan lapsille yhä varhaisemmassa vaiheessa ja muutos näkyy erityisesti 5–6-vuotiaiden ikäryhmässä. Tuoreen DNA:n koululaistutkimuksen mukaan jo 60 prosentilla 5–6-vuotiaista lapsista on nykyisin oma puhelin. Asiantuntijan mukaan alati aikaistuva ensipuhelimen hankintaikä kertoo esimerkiksi siitä, että vanhemmat kokevat puhelimen entistä tärkeämmäksi välineeksi niin yhteydenpitoon kuin digitaitojen oppimiseen.

Junnila: VTV palautettava hoitamaan perustehtäväänsä

Eduskunnan kansliatoimikunta pidätti torstaina Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) ylijohtaja Tytti Yli-Viikarin virantoimituksesta keskusrikospoliisin esitutkinnan ajaksi. Perussuomalaisten kansanedustajat ja valtiovarainvaliokunnan jäsenet Vilhelm Junnila ja Jari Koskela tivaavat hallitukselta toimia, jotta tarkastusvirasto keskittyy jatkossa laissa määrättyyn perustehtävään eli valtion taloudenhoidon laillisuuden ja tarkoituksenmukaisuuden tarkastamiseen.

Riku-Petteri Lehtonen palaa Turkuun TPS:n B-nuorten valmentajaksi

Riku-Petteri Lehtonen.

Turun Palloseuran Juniorijääkiekon linjaukset kauteen 2021–22 ovat valmiita. Päävalmentajana A-nuorissa ruoria kääntää ensi kaudellakin Hermanni Vidman apunaan Fredrik Norrena .

Turun Vasemmistoliitto: Rikas Turku säästää palveluistaan ja tuhlaa turhuuksiin yhtaikaa

Turun Vasemmistoliitto kiinnittää huomiota siihen, että Turku teki vuoden 2020 tilinpäätöksessään ylijäämää yli kymmenen miljoonaa euroa ja lisäksi 36 miljoonaa euroa yhtiöidensä osalta. Pääosin nämä johtuivat hallituksen kunnille jakamista korona-avustuksista.

Ilkka Arolan elokuvallista seikkailumusiikkia perjantain Flame Jazz Stream -konsertissa

Ilkka Arola esiintyy yhtyeensä kanssa Keikalla.fi-palvelussa perjantaina.

Flame Jazz jatkaa verkkokonsertteja kevään ajan Keikalla.fi-palvelussa. Perjantaina 9. huhtikuuta kello 19 lavalle nousee uudistunut Ilkka Arola Sound Tagine, joka johdattelee kuulijat seikkailulliselle matkalle maailmanmusiikin mausteiseen maailmaan. Konsertti striimataan suorana lähetyksenä Logomon Teatro-salista, ja se on katseltavissa seitsemän päivän ajan.

Urheilu

Riku-Petteri Lehtonen palaa Turkuun TPS:n B-nuorten valmentajaksi

Riku-Petteri Lehtonen.

Turun Palloseuran Juniorijääkiekon linjaukset kauteen 2021–22 ovat valmiita. Päävalmentajana A-nuorissa ruoria kääntää ensi kaudellakin Hermanni Vidman apunaan Fredrik Norrena .

Åboraakkeli: Aurinkoa toukokuussa?

Miesten Ykkösen avaus siirtyy.

Pääsiäisen alla Suomen Palloliitto tiedotti Kansallisen Liigan, naisten Ykkösen, miesten Ykkösen ja miesten Kakkosen uusista aikatauluista. Suunnitelmien mukaan miesten sarjojen alkua siirretään, mutta naiset aloittavat pelaamisen aiemmin suunnitellun aikataulun mukaisesti.

Uimaliitto kehittää vesipallon maajoukkuetoimintaa yhdessä seurojen kanssa

Suomessa on noin 300 vesipallon harrastajaa ja vesipallon sarjatoimintaa on kahdeksassa seurassa.

Uimaliitto kehittää vesipallon maajoukkuepolkua ja -toimintaa yhteistyössä seurojen kanssa. Taustalla on aktiivisten seuratoimijoiden luoma FUTURE5-ohjelma, jonka päätavoite on, että Suomessa tarjota selkeä ja laadukas maajoukkuepolku pelaajille.

Tuto Volley tavoittelee nousua lentopallon Mestaruusliigaan kabinetissa

Tuto Volleyn lentopallon miesten 1-sarjassa oli täysosuma. Vain yksi asia harmittaa Oskari Ekoa. – Kiva olisi pelejä yleisölle tarjota. Olisimme tämän vuoden sarjassa varmaan myös kiinnostava vierasjoukkue, Eko harmittelee tyhjille katsomoille pelaamista.

Harvoin koetaan nykypäivän kotimaisessa palloilussa sellaista dominointia kuin mitä Tuto Volley on kuluvalla kaudella lentopallon miesten 1-sarjassa esittänyt. 20 ottelun runkosarjan turkulaiset selvittivät tappiotta. 20 ottelun aikana Tuto antoi vastustajalle yhteensä kymmenen erää. Vain kahdesti Tuton tarvitsi ahkeroida runkosarjassa viisi erää. Yli puolet runkosarjan otteluista meni Tutolle suoraan erin 3–0.

TPS:n nuorten kausi SM-sarjassa päättyy aluehallintoviraston päätökseen

Lounais-Suomen aluehallintovirasto tartuntatautilain kohdan 58 g mukaisesti määrännyt torstaina suljettavaksi Varsinais-Suomen alueella kaikki liikuntatilat pois lukien ammattiurheilun ja vuonna 2008 syntyneiden ja nuorempien käytössä olevat liikuntatilat. Päätös tarkoittaa, ettei U20 SM-sarjan välieriin selvinnyt TPS voi jatkaa pudotuspelien pelaamista.

Åboraakkeli: Mustavalkoinen kevät?

TPS:llä peli kulkee.

TPS:n edustusjoukkueen hyvä vire Liigassa on monen tiedossa, mutta Palloseuran leirissä on kirjoitettu kuluvan kauden aikana toistakin mielenkiintoista kiekkotarinaa.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.