Turku Energia -konsernin tulos parani
Turku Energia -konsernin liikevoitto parani ja liikevaihto laski edellisvuoteen verrattuna. Sähkönkulutus laski Turussa 1,8 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Lämpimät talvikuukaudet vähensivät kaukolämmön kysyntää, mutta tehokkaan perustuotannon ansiosta kaukolämmön kannattavuus parani edellisvuodesta.
Liikevaihto oli viime vuonna 253,0 miljoonaa euroa eli se putosi edellisen vuoden 276,8 miljoonasta eurosta, mutta liikevoitto kasvoi 21,7 miljoonaan euroon 18,5 miljoonasta eurosta.
Yhtiö jatkoi panostuksiaan uusiutuvaan energiaan. Vuoden 2020 lopussa jo 80 prosenttia (2019: 61 %) kaukolämmöstä tuotettiin uusiutuvilla energianlähteillä. Koronavirusepidemia muutti konsernin työskentelytapoja ja hidasti yritysten investointipäätösten tekoa etenkin aurinkopaneeleissa ja jonkin verran myös sähköautojen latausratkaisuissa. Sähkön ja lämmön toimitusvarmuus sekä asiakastyytyväisyys säilyivät hyvällä tasolla.
Sähköä siirrettiin oman verkkoalueen asiakkaille 1476 GWh (2019: 1503 GWh) ja muille verkonhaltijoille 475 GWh (2019: 479 GWh). Kaukolämpöä myytiin 1715 GWh (2019: 1898 GWh), josta jo 80 % tuotettiin uusiutuvalla energialla. Uusiutuvan energian määrää kaukolämmön tuotannossa lisäsi muun muassa Turku Energian osakkuusyhtiön, Turun Seudun Energiantuotanto Oy:n (TSE) Naantalin voimalaitoksella käyttöönottama savukaasulauhdutin, jolla tuotettu lämpö korvaa pääosin aiemmin kivihiilellä tuotettua lämpöä.
Sekä sähkön että lämmön toimitusvarmuus oli vuonna 2020 erinomaisella tasolla. Sähkön siirtoasiakasta kohden laskettu keskeytysaika oli 11,5 minuuttia. Lämmön asiakasta kohden laskettu keskeytysaika oli keskimäärin 54 minuuttia.
– Vuosi 2020 oli koronaviruksen vuoksi poikkeuksellinen ja näkyi meillä ensisijaisesti muuttuneina työskentelytapoina. Tärkeimpänä tehtävänämme tänä poikkeuksellisena aikana oli, ja on varmistaa yhteiskunnallisesti kriittinen energiantuotanto ja -jakelu. Vuotemme oli poikkeustilanteesta huolimatta onnistunut, ja saavutimme taloudelliset ja toiminnalliset tavoitteemme. Jatkoimme panostuksiamme uusiutuvaan energiaan, toimitusvarmuutemme ja asiakastyytyväisyytemme oli erinomaisella tasolla ja päivitimme strategiamme seuraavalle kolmivuotiskaudelle näyttämään suuntaviivoja kohti hiilineutraalia Turkua, sanoo toimitusjohtaja Timo Honkanen.
Kaukolämmön hintakehitys jatkui laskevana johtuen kahden viimeisen vuosikymmenen aikana tehdyistä investoinneista uusiutuvaan energiantuotantoon, verkostohyötysuhteen parantumisesta sekä lämmön käyttö- ja kunnossapidon parissa tehdystä kehitystyöstä muun muassa tuotannon optimoinnin osalta johtuen.
Turku Energia luovutti asiakaspalvelunsa marraskuussa liikkeenluovutuksella Eniro Finlandille ja teki palvelusopimuksen asiakaspalvelunsa hankkimisesta Eniro Finlandilta. Liikkeenluovutuksen taustalla oli sähkön myynnin kiristynyt kilpailutilanne ja kannattavuuden parantamiseen tähtäävät toimenpiteet sekä palveluaikojen laajentaminen.
Palveluliiketoimintaa harjoittava Urakointipalvelut-yksikkö valmisteli nimensä vaihtoa. Yksikön nimi vaihtui Verkostotekniikaksi 1. tammikuuta alkaen ja nimi rekisteröitiin aputoiminimenä.
Turku Energian hallitus ehdottaa yhtiökokoukselle, että osinkoa jaetaan 1 333,34 euroa osakkeelta eli yhteensä 20 000 100,00 euroa.
Turku Energia -konsernin liiketoiminnan tuloksen arvioidaan edelleen pysyvän hyvällä tasolla vuonna 2021. Energian kysyntään vaikuttavat talouden suhdanteet ja lämpötilan vuosittaiset vaihtelut.
Sähkön tukkuhinnan alhainen hintataso rasittaa edelleen sähköntuotannon kannattavuutta ja johdannaismarkkinoiden ennusteen mukaan alhainen hintataso jatkuu edelleen.
Yhtiön mukaan Energiaviraston uusi lähestymistapa sähköverkon tuottotason regulaatioon laskee lähivuosina sähköverkon tuottotasoa merkittävästi ja aiheuttanee sähköverkkoinvestointien kriittistä tarkastelua ja mahdollisesti lykkäämistä pitemmälle tulevaisuuteen.
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)