Turun seudulla tavanomaista vähemmän vahinkoja koronavuonna
Poikkeusolosuhteissa ja liikkumisen vähentyessä LähiTapiola Varsinais-Suomen asiakkaille sattui aikaisempaa vähemmän vahinkoja. Etenkin huhti-toukokuussa vahinkomäärät vähenivät reilusti edellisvuodesta koronarajoitusten myötä. Koko vuoden aikana vahinkomäärä laski 3,6 prosenttia.
Yksittäiset suuret vahingot kuitenkin kasvattivat korvausmenoa ja vahingoista maksettiin korvauksia lähes kolme miljoonaa euroa edellisvuotta enemmän. Sijoitustoiminnan tuottojen ansiosta asiakkaiden omistaman LähiTapiola Varsinais-Suomen kokonaistulos oli voitollinen ja yhtiö pystyi huomioimaan koronapandemiasta aiheutuneita haittoja muun muassa vuokranmaksuhuojennuksin ravintolayrittäjille ja kohdennetuin lahjoituksin.
Toimitusjohtaja Olli Aakula kertoo yhtiön pärjänneen poikkeusolot huomioon ottaen hyvin.
– Teimme aikamoisen digiloikan vuoden aikana, kun maaliskuun puolivälissä jouduimme asiakkaiden ja henkilöstömme turvallisuuden taataksemme sulkemaan kaikki 11 toimipistettämme. Oma henkilöstömme siirtyi etätöihin, mutta saimme nopeasti uudesta rytmistä kiinni ja palvelimme varsin sujuvasti yli 90 000 asiakastamme sähköisiä kanavia pitkin, Aakula kertoo.
Konttorit saatiin avattua uudelleen kesän aikana ja siitä lähtien asiakkaita on palveltu turvaetäisyyksiä ja muita THL:n ohjeita noudattaen sähköisten kanavien lisäksi myös toimistoilla.
Viime vuoden aikana yhtiön vakuutusmaksutulo kasvoi 5,9 prosenttia ja oli 65 miljoonaa euroa ja toimintakulusuhde laski 30,5 prosenttiin. Kasvu oli edellisvuoden 8,8 prosentin kasvuun suhteutettuna maltillinen ja liikevoitto jäi hivenen positiiviseksi.
Vertailukelpoinen liikevoitto oli lähellä edellisen vuoden tasoa. Tulokseen vaikuttivat etenkin kolmella miljoonalla eurolla kasvaneet korvausmenot (2020: 41,2 miljoonaa euroa, 2019: 38,2 miljoonaa euroa). Kun tulos vuoden 2020 alkupuolen osalta oli vielä tappiollinen, kääntyi kurssi vuoden loppua kohden etenkin sijoitustoiminnan tuottojen (4,6 %) ansiosta. Liiketulos vuonna 2020 oli 0,3 miljoonaa euroa (vertailukelpoinen tulos 2,5 miljoonaa euroa) sekä kokonaistulos 6,9 miljoonaa euroa.
Luvut ovat tilintarkastamattomia.
– Erityisen tyytyväinen olen siihen, että poikkeusoloista huolimatta omistaja-asiakkaamme ovat saaneet meiltä hyvää palvelua ja saimme jopa kasvatettua asiakasmääräämme lähes tuhannella. Kun markkinaosuutemme liikennevakuutuksen osalta alueella on jo noin 32 prosenttia ja reippaasti muita vakuutusyhtiöitä korkeammalla, ei jatkuva kasvu ole mikään itsestäänselvyys. Iso kiitos kuuluu koko henkilöstöllemme, joka selvästi kokee tekemänsä työn tärkeäksi asiakkaidemme elämän turvaajina. Myös ennestäänkin hyvän vakavaraisuutemme vahvistuminen oli näissä oloissa varsin positiivinen asia, Aakula jatkaa.
Digiloikkaa LähiTapiola Varsinais-Suomen henkilöstön lisäksi tekivät myös asiakkaat. Siinä missä etälääkäripalvelu TerveysHelpin hoitamista tapauksista alkuvuonna 24-25 % saatiin hoidettua kokonaan etänä, koko vuoden osalta luku kohosi jo yli 30 prosenttiin.
Yhtiö osallistui vuoden aikana LähiTapiola-ryhmän yhteiseen miljoonan euron lahjoitukseen Suomen Punaiselle Ristille. Turun seudulla asuvien vähävaraisten perheiden tukemiseksi yhtiö lahjoitti Operaatio Ruokakassille 50 000 euroa ruokajakelutyöhön.
Uusimpana tukikohteena LähiTapiola Varsinais-Suomi osallistui 30 000 eurolla Ainutlaatuinen Saaristomeri -hankkeeseen, joka keskittyy suojelemaan rehevöitymisen runtelemaa rannikkoa. Lahjoitukset tehtiin LähiTapiola Varsinais-Suomen käyttörahastosta.
– Näiden lahjoitusten lisäksi koimme tärkeäksi jatkaa aikaisempien vuosien tapaan lasten ja nuorten urheiluharrastusten tukemista sponsoroimalla kymmeniä seuroja ja harrastusryhmiä ympäri Varsinais-Suomen. Lisäksi halusimme myös auttaa koronan vuoksi kärsineitä yritysasiakkaitamme ja tarjosimme vuokrahelpotuksia tiloissamme toimiville ravintoloille ja yksinyrittäjille. Kun meillä isona toimijana on leveämmät hartiat, on meidän tehtävämme kannatella poikkeusoloissa haavoittuvaisemmassa asemassa olevia, Aakula sanoo.
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)