Alle 70-vuotiaiden riskiryhmäläisten koronarokotukset alkavat Turussa, sähköinen ajanvaraus aukeaa keskiviikkona
Turussa todettiin viime viikon aikana (1.–7.2.) 122 koronavirustartuntaa. Tartuntaluvuissa on nähtävissä pientä laskua. Koronavarotoimien noudattaminen on silti edelleen tärkeää, koska tartunnat voivat lähteä herkästi uuteen nousuun.
Nuorten aikuisten illanviettoihin liittyvät tartunnat ovat lisääntyneet Turussa. Nyt on selvästi nähtävissä väsymistä koronarajoituksiin ja niiden noudattamiseen.
– Viime viikkojen aikana on ollut useita tilanteita, joissa henkilö on ollut tartuttavana eri baareissa ja yksityisissä illanvietoissa. Lisäksi on hyvä muistaa, että Iso-Britannian koronavirusmuunnosta on löydetty eri puolelta Suomea. Tämän vuoksi vapaa-ajan illanvietoissa tulee noudattaa erityistä huolellisuutta, tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi kertoo.
Jotta jäljitystyö saadaan onnistumaan, on erittäin tärkeä kertoa kaikki mahdolliset kontaktit avoimesti tartunnan jäljittäjille. Jos koronavilkku antaa hälytyksen ravintolassa olemisen jälkeen, testiin tulee hakeutua heti aivan lievissäkin oireissa.
Turvallisuusohjeet on syytä muistaa myös tulevan hiihtoloman suunnittelussa. Matkustellessa tulee välttää hakeutumasta sellaisiin paikkoihin, joissa on paljon ihmisiä samaan aikaan, kuten buffeteihin ja kahviloihin. Sisätiloissa on tärkeää käyttää käsidesiä ja maskia.
– Hiihtoloma kannattaa viettää kotiseudulla pienen porukan kesken. Ulkoiluun ja talviurheiluun on erinomaiset mahdollisuudet Turussa. Kaupungin museoihin pääsee vierailemaan ennakkovarauksella, kaupunginjohtaja Minna Arve muistuttaa.
Ulkoliikunta on turvallista, kun muistaa pitää reilun kahden metrin turvavälin muihin. Tartuntariski liittyy usein urheilun jälkeiseen olemiseen kahviloissa ja muissa sisätiloissa.
Uusi ohjeistus 12-vuotiaiden ja sitä nuorempien (vuonna 2009 syntyneet ja nuoremmat) liikuntaharrastusryhmien harjoitteluun on tullut voimaan Turussa. Ryhmissä voidaan pelata ja ottaa kontaktia niissä liikuntamuodoissa, joiden luonteeseen se kuuluu.
THL julkisti 18–69-vuotiaiden lääketieteellisten riskiryhmien koronarokotusjärjestyksen 5. helmikuuta. Riskiryhmät on määritelty THL:n verkkosivuilla www.thl.fi/koronarokote.
Ensimmäiseen lääketieteelliseen riskiryhmään kuuluvien 18–69-vuotiaiden rokotukset alkavat Turun Messukeskuksessa torstaina 11. helmikuuta. Riskiryhmille tarkoitettu sähköinen ajanvaraus avautuu keskiviikkona 10. helmikuuta osoitteessa www.turku.fi/koronarokotus.
Viikoilla 6 ja 7 sähköisen ajanvarauksen kautta on varattavissa noin tuhat aikaa. Rokotteita on edelleen niukasti ja lisää aikoja avautuu varattaviksi sitä mukaa, kun rokotteita saadaan lisää. Tämän lisäksi riskiryhmäläiset voivat varata rokotusaikoja Turun koronaneuvontapuhelimesta (p. 02 266 2714).
– Toiveena on, että mahdollisimman moni hyödyntäisi sähköistä ajanvarausta, sillä koronaneuvontapuhelimeen tulevat kaikki koronaan liittyvät puhelut, kuten koronatesteihin liittyvät asiat, ylihoitaja Jaana Piispanen muistuttaa.
Messukeskuksessa on useita rokotuslinjoja valmiina kuntalaisten rokottamista varten. Rokotusten vuoksi Turun terveysasemilta joudutaan siirtämään henkilöstöä messukeskuksen rokotuksiin. Tämä vaikuttaa osaltaan terveysasemien kiireettömään hoitoon, sillä pandemian hallinnan kannalta rokotukset on tärkeä saada käyntiin.
Turun terveysasemilla jatketaan edelleen soittoja yli 85-vuotiaille ja sitä vanhemmille turkulaisille ja heidät kutsutaan henkilökohtaisesti koronarokotukseen. Rokotuksia yli 85-vuotiaille annetaan joko messukeskuksessa tai terveysasemilla. Yli 85-vuotiaiden on mahdollista varata rokotusaika halutessaan myös sähköisesti.
Tässä vaiheessa rokotus annetaan vain ensimmäiseen lääketieteelliseen riskiryhmään kuuluville. Varaudu esittämään messukeskuksessa peruste riskiryhmään kuulumiselle, esimerkiksi Kela-kortti, lääkärin lausunto tai merkintä potilastietojärjestelmässä.
Messukeskukseen (os. Messukentänkatu 9–13) voi saapua bussilla tai omalla autolla. Autolla saapuville Messukeskuksen yhteydestä löytyy runsaasti maksuttomia parkkipaikkoja. Bussi nro 100 aloittaa liikennöinnin Turun keskustasta messukeskukseen perjantaina 12. helmikuuta.
Noudata turvavälejä ja hyvää käsihygieniaa. Käytä kasvomaskia sekä saapuessasi että Messukeskuksessa
Saavu mahdollisimman täsmällisesti (sisätiloihin pääsee tasan 15 minuuttia ennen rokotusaikaa). Ota mukaan Kela-kortti.
Pukeudu helposti riisuttavaan paitaan. Rokotuksen jälkeen on syytä varautua odottamaan rokotuspaikalla noin 15 minuutin ajan.
Turussa päästään todennäköisesti rokottamaan toiseen lääketieteelliseen riskiryhmään kuuluvia maaliskuussa. Kaikki halukkaat tulevat saamaan rokotteen, mutta etusijalla rokotuksissa ovat ikääntyneet ja riskiryhmäläiset.
Turku.fi-sivuilla olevasta taulukosta voi seurata Turun rokotustilannetta. Uusista avautuvista koronarokotusajoista viestitään kaupungin nettisivuilla sekä lehti-ilmoituksin.
Riskiryhmään kuuluvat kuulovammaiset ja kuurot voivat varata aikoja koronarokotukseen joko sähköisen ajanvarauspalvelun kautta tai terveysasemien tekstiviestipalvelun kautta. Yhteystiedot löytyvät osoitteesta www.turku.fi/terveysasemat.
Turun kaupungin toimipisteissä on todettu koronatartuntoja Cygnaeus skolanissa, Hepokullan koulussa, Jäkärlän koulussa, Puolalan koulussa, Pääskyvuoren koulussa, S:t Olofsskolanissa, Varissuon koulussa, Lausteen päiväkodissa ja Pilke Auringonnousussa.
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)