Alle 70-vuotiaiden riskiryhmäläisten koronarokotukset alkavat Turussa, sähköinen ajanvaraus aukeaa keskiviikkona

Turussa todettiin viime viikon aikana (1.–7.2.) 122 koronavirustartuntaa. Tartuntaluvuissa on nähtävissä pientä laskua. Koronavarotoimien noudattaminen on silti edelleen tärkeää, koska tartunnat voivat lähteä herkästi uuteen nousuun.

Nuorten aikuisten illanviettoihin liittyvät tartunnat ovat lisääntyneet Turussa. Nyt on selvästi nähtävissä väsymistä koronarajoituksiin ja niiden noudattamiseen.

– Viime viikkojen aikana on ollut useita tilanteita, joissa henkilö on ollut tartuttavana eri baareissa ja yksityisissä illanvietoissa. Lisäksi on hyvä muistaa, että Iso-Britannian koronavirusmuunnosta on löydetty eri puolelta Suomea. Tämän vuoksi vapaa-ajan illanvietoissa tulee noudattaa erityistä huolellisuutta, tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi kertoo.

Jotta jäljitystyö saadaan onnistumaan, on erittäin tärkeä kertoa kaikki mahdolliset kontaktit avoimesti tartunnan jäljittäjille. Jos koronavilkku antaa hälytyksen ravintolassa olemisen jälkeen, testiin tulee hakeutua heti aivan lievissäkin oireissa.

Turvallisuusohjeet on syytä muistaa myös tulevan hiihtoloman suunnittelussa. Matkustellessa tulee välttää hakeutumasta sellaisiin paikkoihin, joissa on paljon ihmisiä samaan aikaan, kuten buffeteihin ja kahviloihin. Sisätiloissa on tärkeää käyttää käsidesiä ja maskia.

– Hiihtoloma kannattaa viettää kotiseudulla pienen porukan kesken. Ulkoiluun ja talviurheiluun on erinomaiset mahdollisuudet Turussa. Kaupungin museoihin pääsee vierailemaan ennakkovarauksella, kaupunginjohtaja Minna Arve muistuttaa.

Ulkoliikunta on turvallista, kun muistaa pitää reilun kahden metrin turvavälin muihin. Tartuntariski liittyy usein urheilun jälkeiseen olemiseen kahviloissa ja muissa sisätiloissa.

Uusi ohjeistus 12-vuotiaiden ja sitä nuorempien (vuonna 2009 syntyneet ja nuoremmat) liikuntaharrastusryhmien harjoitteluun on tullut voimaan Turussa. Ryhmissä voidaan pelata ja ottaa kontaktia niissä liikuntamuodoissa, joiden luonteeseen se kuuluu.

THL julkisti 18–69-vuotiaiden lääketieteellisten riskiryhmien koronarokotusjärjestyksen 5. helmikuuta. Riskiryhmät on määritelty THL:n verkkosivuilla www.thl.fi/koronarokote.

Ensimmäiseen lääketieteelliseen riskiryhmään kuuluvien 18–69-vuotiaiden rokotukset alkavat Turun Messukeskuksessa torstaina 11. helmikuuta. Riskiryhmille tarkoitettu sähköinen ajanvaraus avautuu keskiviikkona 10. helmikuuta osoitteessa www.turku.fi/koronarokotus.

Viikoilla 6 ja 7 sähköisen ajanvarauksen kautta on varattavissa noin tuhat aikaa. Rokotteita on edelleen niukasti ja lisää aikoja avautuu varattaviksi sitä mukaa, kun rokotteita saadaan lisää. Tämän lisäksi riskiryhmäläiset voivat varata rokotusaikoja Turun koronaneuvontapuhelimesta (p. 02 266 2714).

– Toiveena on, että mahdollisimman moni hyödyntäisi sähköistä ajanvarausta, sillä koronaneuvontapuhelimeen tulevat kaikki koronaan liittyvät puhelut, kuten koronatesteihin liittyvät asiat, ylihoitaja Jaana Piispanen muistuttaa.

Messukeskuksessa on useita rokotuslinjoja valmiina kuntalaisten rokottamista varten. Rokotusten vuoksi Turun terveysasemilta joudutaan siirtämään henkilöstöä messukeskuksen rokotuksiin. Tämä vaikuttaa osaltaan terveysasemien kiireettömään hoitoon, sillä pandemian hallinnan kannalta rokotukset on tärkeä saada käyntiin.

Turun terveysasemilla jatketaan edelleen soittoja yli 85-vuotiaille ja sitä vanhemmille turkulaisille ja heidät kutsutaan henkilökohtaisesti koronarokotukseen. Rokotuksia yli 85-vuotiaille annetaan joko messukeskuksessa tai terveysasemilla. Yli 85-vuotiaiden on mahdollista varata rokotusaika halutessaan myös sähköisesti.

Tässä vaiheessa rokotus annetaan vain ensimmäiseen lääketieteelliseen riskiryhmään kuuluville. Varaudu esittämään messukeskuksessa peruste riskiryhmään kuulumiselle, esimerkiksi Kela-kortti, lääkärin lausunto tai merkintä potilastietojärjestelmässä.

Messukeskukseen (os. Messukentänkatu 9–13) voi saapua bussilla tai omalla autolla. Autolla saapuville Messukeskuksen yhteydestä löytyy runsaasti maksuttomia parkkipaikkoja. Bussi nro 100 aloittaa liikennöinnin Turun keskustasta messukeskukseen perjantaina 12. helmikuuta.

Noudata turvavälejä ja hyvää käsihygieniaa. Käytä kasvomaskia sekä saapuessasi että Messukeskuksessa

Saavu mahdollisimman täsmällisesti (sisätiloihin pääsee tasan 15 minuuttia ennen rokotusaikaa). Ota mukaan Kela-kortti.

Pukeudu helposti riisuttavaan paitaan. Rokotuksen jälkeen on syytä varautua odottamaan rokotuspaikalla noin 15 minuutin ajan.

Turussa päästään todennäköisesti rokottamaan toiseen lääketieteelliseen riskiryhmään kuuluvia maaliskuussa. Kaikki halukkaat tulevat saamaan rokotteen, mutta etusijalla rokotuksissa ovat ikääntyneet ja riskiryhmäläiset.

Turku.fi-sivuilla olevasta taulukosta voi seurata Turun rokotustilannetta. Uusista avautuvista koronarokotusajoista viestitään kaupungin nettisivuilla sekä lehti-ilmoituksin.

Riskiryhmään kuuluvat kuulovammaiset ja kuurot voivat varata aikoja koronarokotukseen joko sähköisen ajanvarauspalvelun kautta tai terveysasemien tekstiviestipalvelun kautta. Yhteystiedot löytyvät osoitteesta www.turku.fi/terveysasemat.

Turun kaupungin toimipisteissä on todettu koronatartuntoja Cygnaeus skolanissa, Hepokullan koulussa, Jäkärlän koulussa, Puolalan koulussa, Pääskyvuoren koulussa, S:t Olofsskolanissa, Varissuon koulussa, Lausteen päiväkodissa ja Pilke Auringonnousussa.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Kouluinkluusio vain riittävin resurssein

Kirjoittajien mielestä oikein toteutettua inkluusiota ei ole erityistä tukea tarvitsevan oppilaan sijoittaminen yleisopetuksen luokkaan ilman hänelle kuuluvaa tukea.

Kaikkien oppijoiden tasa-arvoinen kohtelu, osallisuus ja oikeus osallistua opetukseen ominaisuuksistaan riippumatta on viime aikoina paljon keskustelua herättäneen inklusiivisen opetuksen keskeinen tavoite. Ketään ei tule sulkea muun yhteiskunnan ulkopuolelle ja kohdella ikään kuin ongelmatapauksena.

Käännytkö nukkuessa vatsallesi? Se on usein haitallista unelle ja terveydelle. Tässä syyt, seuraukset ja helppo ratkaisu!

Tutkimuksen mukaan suomalaisista 6,2 % nukkuu vatsamakuuasennossa ja 24,8 % useissa asennoissa, joihin voi kuulua vatsalla nukkuminen. Nykytietämyksen mukaan juuri tätä asentoa ei kuitenkaan suositella, sillä se voi aiheuttaa yllättäviä vaivoja. Yllättävää voi olla myös se, että vatsamakuuasentoa ei yleensä valita sen mukavuuden vuoksi, vaan muista syistä, joihin voi vaikuttaa.

Kartoituskausi alkaa – näistä merkeistä tunnistat Maanmittauslaitoksen kartoittajan

Maanmittauslaitoksen kartoittajat lähtevän jälleen täsmentämään paikkatietoja eri puolille Suomea. Kartoittajan tunnistaa Maanmittauslaitoksen työvaatteista ja auton tunnuksesta. Kaikki suomalaiset voivat hyödyntää kartoittajien keräämää tietoa maksutta Karttapaikka-palvelussa. Ajantasaista ja laadukasta paikkatietoa tarvitaan ennen kaikkea monien yhteiskunnan toimintojen ylläpitämiseen esimerkiksi pelastustoimessa, maanpuolustuksessa, maa- ja metsätaloudessa sekä rakennus- ja ympäristöalalla.

Kasvisruokavalio sekaruokavaliota edullisempaa – mutta vain silloin, kun prosessoidut lihankorvikkeet jättää hyllyyn

Kasvisruokavalio on sekaruokavaliota edullisempaa.

Viime vuodet ovat tuoneet markkinoille runsaasti erilaisia niin sanottuja lihankorvikkeita. Kasvissyöjillä tai asiasta kiinnostuneilla on runsaasti varaa mistä valita. Kasvisyöntiä on kuitenkin harjoitettu jo ennen viime vuosien lihankorvikebuumia, ja muitakin vaihtoehtoja lihan välttämiseen on olemassa.

Parvekkeella grillaaminen sallittua, kunhan sen tekee paloturvallisesti

Grillatessa kannattaa mahdollisuuksien mukaan huomioida naapureita, jotta turhilta kiistoilta vältyttäisiin.

Helatorstain tienoilla moni kaivaa grillin talviteloilta ja ryhtyy kokkauspuuhiin parvekkeella tai terassilla. Ympäristöön leviävät grillaamisen tuoksut saattavat herättää naapureissa ruokahalun sijasta ärtymystä, ja tilanne voi poikia yhteydenottoja myös taloyhtiön hallitukselle tai isännöitsijälle.

3D-tulostuksen huippukonferenssi kesäkuussa Turkuun

Turussa 15.–16. kesäkuuta järjestettävään lisäävän valmistuksen, eli 3D-tulostamisen, huippukonferenssiin odotetaan satoja alan huippunimiä. Kaksipäiväisessä Additive Manufacturing Seminar Days -konferenssin pääteemoja ovat ensimmäisenä päivänä metallin lisäävä valmistus ja toisena päivänä muut materiaalit, esimerkiksi lääketieteessä käytettävät tulostusratkaisut.

Kirjastopihalla ohjelmaa koko kesän

Seppelöity Mellu eli Miina Äkkijyrkän Sweet Yellow Melon.

Turun kaupunginkirjaston pääkirjaston Kirjastopihalla tapahtuu koko kesän. Luvassa on ohjelmaa yhteislauluista ja katutansseista lavarunotapahtumaan, Taiteiden yöhön ja Itämeripäivään. Kesäkausi käynnistyy Suvi suloisella, kaikkien yhteisellä kevätjuhlalla 30. toukokuuta.

Puupuhallinmusiikkia konsertissa Betel-kirkossa

Marcin Domagala, klarinetti, Marcin Wosinski, fagotti ja Marianne Sihvonen, huilu.

3Ilmaa on suomalais-puolalainen huilu-, klarinetti- ja fagottitrio, joka koostuu fagotistista Marcin Wosinski (Tampere filharmonia), klarinetistista Marcin Domagała ja huilistista Marianne Sihvonen . Konsertit koostuvat suomalaisista uuden musiikin puupuhallintrioista, -duoista ja -sooloteoksista. Konsertti koostuu suomalaisista uuden musiikin teoksista. Siinä liidetään Jouni Kaipaisen täydenkuun kuutamosta Minna Leinosen harmaapäätikan ja Harri Vuoren harmaapöllön mukaan ja ihastellaan Kaija Saariahon musiikin avulla, kuinka kauniita linjoja linnut piirtävätkään taivaalle.

”Pojat ovat poikia” -letkautukset eivät saa tukea tutkimuksesta

Läpikotaisin tyttömäisiä tyttöjä tai poikamaisia poikia ei juuri ole, osoittaa tuore Helsingin yliopiston sosiaalipsykologian tutkimus. Siinä tarkastellaan suomalaisten, peruskoulunsa päättävien nuorten tyttö- ja poikamaisuutta.

Mannerheimin muistojuhlaa vietetään kahden vuoden tauon jälkeen

Mannerheimin muistojuhlaa vietetään Askaisten Louhisaaren kartanolinnan puistossa Mannerheimin muistopaaden äärellä 5. kesäkuuta.

Suomen Marsalkka Mannerheimin muistojuhlaa vietetään jälleen kahden vuoden tauon jälkeen Askaisten Louhisaaren kartanolinnan puistossa Mannerheimin muistopaaden äärellä sunnuntaina 5. kesäkuuta kello 12 alkaen. Juhlan ohjelma noudattelee jo perinteiseksi muodostunutta muotoa. Kenttähartauden toimittaa Nousiaisten vt. kirkkoherra, rovasti Ilkka Järvinen ja juhlapuheen pitää valtiosihteeri Risto Volanen . Laivaston Soittokunta ja Turun Sotaveteraanien Perinnekuoro esiintyvät.

Aurinkonäytöksiä Iso-Heikkilän tähtitornilla

Aurinkokaukoputken läpi aukeaa raivokas maailma Auringon pinnalla.

Auringon pinnan yksityiskohtia pääsee tarkastelemaan Iso-Heikkilän tähtitornilla lauantaina 28. toukokuuta ja 18. kesäkuuta kello 13–15 tähtitieteellinen yhdistys Turun Ursan aurinkonäytöksissä.

Pub Navigaren rakennus tuhoutui täysin tulipalossa

Pub Navigaren rakennus tuhoutui täysin yöllä syttyneessä tulipalossa Hyrköistentiellä Pernossa. Talo ehti olla vuosia tyhjillään.

Verhoilijat haluavat pelastaa maailman huonekalu kerrallaan

Huonekalujen kunnostaminen ja korjaus vähentää jätteen määrää.

Verhoilu on perinteikäs vanha käsityöammatti. Verhoilijat eivät halua hylättyjä nojatuoleja metsäteiden päähän tai kaatopaikoille, sillä huonekalut kuuluvat ihmisten koteihin kertomaan suvun historiaa ja osaksi kotien persoonallista sisustusta. Verhoilijat haluavat pelastaa kulttuurihistoriaa tuoli ja sohva kerrallaan.

Eurojackpotissa yksi täysosuma – Suomeen kaksi yli 400 000 euron voittoa

Perjantaina Eurojackpotin kierroksella 21/2022 päävoitto matkasi Saksaan. Täysosuma toi saksalaiselle voittajalle lähes 17 miljoonaa euroa.

Täytyy antaa täydet pinnat

Jokin oli kummallisesti. Kieli hakeutui hampaiden väliin. Jotain puuttui. Oliko paikka hajonnut?

Sofia Virta pettynyt terapiatakuun pudottamiseen hoitotakuusta

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen, kansanedustaja Sofia Virta (vihr.) kummeksuu tilannetta, jossa vihreät näyttävät hallituksessa jääneen yksin terapiatakuun puolustajiksi.

Antti Laitisen Taipuisa maisema -näyttely avautuu WAMissa

Broken Landscapes -valokuvasarjassa (2017–20) Antti Laitinen luo surrealistia metsämaisemia.

WAMin kesänäyttelyssä 28.5.–18.9. astutaan Antti Laitisen maailmaan, jossa maisema ottaa kummia muotoja ja puu saa metallisen pinnan. Näyttelyssä luodaan katsaus taiteilijan parikymmentä vuotta kestäneen uran aikana syntyneeseen monipuoliseen tuotantoon. Painopiste on viime vuosien aikana syntyneissä teoksissa.

Turun kaupunki hakee lasten ja nuorten harrastamisen parissa työskenteleviä toteuttamaan harrastamisen Turun mallia

Turun kaupunki etsii lasten ja nuorten harrastustoiminnalle toteuttajia koulupäivien yhteyteen. Harrastustoiminnan järjestäjät valitaan lukuvuodelle 2022–23 hankintalain mukaisella pienhankintakilpailutuksella. Harrastamisen Turun mallin mukaisen harrastustoiminnan ohjauksen tarjouspyyntö on avoinna 10. kesäkuuta kello 11:een saakka.

Urheilu

Otteluanalyysi: Interin puolustuksella avoimien ovien päivä

Aleksi Paananen ampui Interin 2-2-tasoituksen.

Inter hakee pinnoja vieraskentiltä jalkapalloilun Veikkausliigassa mutta Kupittaalla on tuskaista. Ottelu Ilvestä vastaan päättyi 2 – 2 ja lähellä oli, etteivät vieraat vieneet koko pottia. Kahdesti Ilves meni johtoon ja kahdesti Inter nousi tasapeliin. Vieraiden tykki oli hyökkääjä Kai Meriluoto , joka teki kaksi maalia. Inter hyökkäyspeli tuottaa tulosta mutta puolustaminen ei ole samaa tasoa. Balanssi puuttuu.

Puukkokatsomo: Uusi Tintti-albumi

Jonatan ”Tintti” Johansson.

Belgialaisen Hergén klassikkosarjakuva Tintti sisältää useita klassikkoalbumeja, joiden joukossa on monia kiistanalaisiakin teoksia, jotka ovat herättäneet kritiikkiäkin aikojen saatossa. Tintti Afrikassa , Tintti Amerikassa , Tintti kuun kamaralla ja monet muut albumit ovat kuitenkin ansainneet paikkansa suuressa sarjakuvakaanonissa.

Hamara iskee viimein

Hannan Housmand.

Vapaaottelun tapahtumat tekevät vuosien tauon jälkeen paluun Turkuun, kun useampaan otteeseen siirretty Hamara MMA järjestetään viimein Kupittaan palloiluhallissa lauantaina 28. toukokuuta. Tulessa turkulaisista ottelijoista on muun muassa Hannan Housmand , joka kohtaa Anton Larssonin . Illan pääottelussa nähdään kaksi vanhan liiton legendaa Markus Halkosaari ja Toni Valtonen , jotka ottelivat vastakkain jo 2004.

Painiva konstaapeli Kaarlo Mäkinen vyörytti Ahvenanmaan olympiakisojen kultatilastoihin

Amsterdamin vuoden 1928 olympialaiset olivat turkulaisjuhlaa. Kolme miestä lähti matkaan ja takaisin tultiin yhtä monen kultamitalin kanssa. Paavo Nurmi (vas.) voitti kymppitonnin juoksun, Kaarlo Mäkinen oman painisarjansa ja Harri Larva 1500 metrin juoksun.

Kaarlo ” Kalle ” Mäkinen (1892–1980) kuului maamme parhaimpiin kevyempien sarjojen vapaapainijoihin 1920-luvulla. Mäkinen oli alun perin Ahvenanmaan poikia, mutta hän teki työuransa poliisina Turussa ja asettui mantereen puolelle loppuelämäkseen. Hän teki painissa kansainvälisen läpimurtonsa Helsingin vuoden 1921 MM-kisojen molskilla.

Jalkapallokenttien kumirouhepäästöjä voidaan vähentää yksinkertaisilla ratkaisuilla

Ilman kiinteää estettä kumirouhe kulkeutuu vapaasti kentältä pois.

Tekonurmikentiltä ympäristöön kulkeutuva kumirouhe on mikromuovin lähde. Kumirouhepäästöjä voidaan vähentää esimerkiksi estämällä rouheen pääsy kentän hulevesikaivoihin ja opastamalla niin pelaajia kuin kenttien hoitajiakin.

Albin Granlund palaa Huuhkajiin, Benjamin Källman mukana joukkueessa

Benjamin Källman.

Miesten A-maajoukkueen taival Nations Leaguessa käynnistyy kesäkuussa neljällä ottelulla. Huuhkajat kohtaa Bosnia-Hertsegovinan Olympiastadionilla lauantaina 4. kesäkuuta, jonka jälkeen Suomi isännöi Montenegroa Olympiastadionilla tiistaina 7. kesäkuuta. Romania kohdataan Bukarestissa lauantaina 11. kesäkuuta ja Bosnia-Hertsegovina Zenicassa tiistaina 14. kesäkuuta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.