Laitakaupungeista ja omakotitaloalueista tulossa asuntomarkkinoiden voittajia
Vuodesta 2021 näyttää tulevan asuntomarkkinoilla laitakaupunkien ja omakotitaloasumisen sesonki. Suuntaus poispäin keskustoista alkoi näkyä jo viime vuonna. Sen voi odottaa vähintäänkin jatkuvan, ellei kiihtyvän. Suuntaus tarkoittaa voittopuolisesti saman paikkakunnan laitakaupunkia ja omakotitaloalueita – Uudellamaalla osittain myös pääkaupunkiseudun ympäryskuntia.
Taustalla ovat koronapandemian talousvaikutukset, etätyömahdollisuuksien koheneminen ja halu saada oma piha sekä tilaa. Asuntokaupassa kauppa käy. Markkinoilla on kysyntää enemmän kuin tarjontaa. Epäsuhdassa näkynee tarjonnan puolella virheellinen käsitys, että koronatilanne olisi syönyt kysyntää.
Vuoden 2021 asuntomarkkinoiden trendi saattaa olla isojen kaupunkien laitakaupunkien korostuminen, sanoo Oikotie Asuntojen johtaja Anna Leinonen. Suuntaus poispäin keskustoista alkoi näkyä jo viime vuonna ja tahti näyttää kiihtyvän. Taustalla ovat koronapandemia ja sen laajat yhteiskunnalliset vaikutukset.
– Nyt puhutaan paljon maalle muuttamisesta, mutta todellisuudessa suunta keskustoista ulospäin tarkoittaa voittopuolisesti saman paikkakunnan laitakaupunkia ja omakotitaloalueita. Ja Uudenmaan kohdalla osittain pääkaupunkiseudun ympäryskuntia. Kuten aina, nytkin valtaosa muutoista tehdään paikkakunnan sisällä, Leinonen sanoo.
Asuntokauppa ja asuminen ovat luonnollinen osa jokaisen suomalaisen arkea ja henkilökohtaista taloutta ja elävät siksi tiiviissä symbioosissa yhteiskunnan laajojen talousilmiöiden kanssa.
– Tämänhetkinen normaali on muuttanut arkea, mikä näkyy niinkin, että syntyy muuttohalukkuutta, joka taas konkretisoituu asuntojen kysyntänä. Etätyöt sallivat asumisen melkein missä vain. Se avaa mahdollisuuden tavoitella sitä, missä todella haluaa asua. Jos ei tarvitse ajatella työmatkaa. Oikotien viimesyksyinen tutkimus kertoi omakotitalon olevan ylipäätään suomalaisten ihannekoti. Koronan takia halu saada oma piha ja tilaa vielä korostuu, Leinonen jatkaa.
Pandemian vaikutukset ovat madaltaneet monen maksukykyä, mikä myöskin luo liikettä kauemmas keskustoista, joissa sijaitsevat kalleimmat neliöt.
Juuri nyt asuntokaupassa kauppa käy. Myytävää on kuitenkin vähemmän kuin kysyntää.
– Oikotie Asunnot -palvelun hakua käytettiin viime vuonna 21 prosenttia useammin kuin vuonna 2019. Haut johtivat peräti 34 prosenttia tiheämmin yhteydenottoon hakijalta myyjälle tai välittäjälle. Kilpailu asunnoista oli kovaa, sillä kohteita tuli myyntiin 15 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna. Menekissä näkyvät asuntolainojen matalat korot ja ihmisten tulevaisuususko. Tilastokeskus kertoi syksyllä, että suomalaisten usko talouteen on kaikesta huolimatta hyvällä tasolla, Leinonen kertoo.
Myyntiin tulevien kohteiden määrässä puolestaan todennäköisesti näkyy virheellinen käsitys, ettei asunnoille olisi koronatilanteessa menekkiä.
Vuokra-asuntojen puolella sen sijaan on sekä tarjontaa että kysyntää. Tarjontaa värittävät AirBnB-käytössä olleet asunnot sekä työasunnot. Kumpienkin käyttö on romahtanut koronarajoitusten ja etätöiden vuoksi. Kysynnässä puolestaan näkyvät koronakriisin talousvaikutukset.
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)