Kaksi vuosikymmentä kellarissa – Johanna Hietamäki kuuluu Kellariravintolan vakiokalustoon
Linnankadulla sijaitseva Kellariravintola kuuluu monin tavoin Turun ravintolamaailman klassikoihin. Yli 30-vuotias ravintola toimii 1800-luvulla rakennetussa talossa, ravintolan kabinetissa on peltikatto muistuttamassa paikan historiasta rohdoskauppana ja ruokalistalta löytyy klassikoita. Kellariravintolan torstainen hernekeitto ja alkuvuoden bliniviikot ovat asioita, joiden poistaminen aiheuttaisi vähintään pienimuotoisen mellakan asiakaskunnan keskuudessa.
Tänä vuonna bliniviikot alkavat 29. tammikuuta ja jatkuvat maaliskuulle.
– Bliniviikot ovat olleet meillä yli 20 vuotta. Niistä on tullut sellainen meidän juttu, joita asiakkaat osaavat odottaa. Monet sanovat, että meillä on kaupungin parhaat blinit, toteaa ravintolapäällikkö Johanna Hietamäki.
Myös Hietamäki kuuluu ikään kuin Kellariravintolan kalustoon. Hän tuli Kellariravintolaan ravintolapäälliköksi 2001, kun ravintola siirtyi Kansallisen Kirjakaupan konserniin, mutta Hietamäen ja Kellariravintolan yhteinen historia ulottuu aivan ravintolan avaamiseen saakka.
– Kävin aikanaan Suomen Joutsenella keittiöpuolen koulutuksen, jossa Jorma Haranen oli opettajani. Kun Tarja Haranen ja Jorma perustivat Kellariravintolan, Jorma otti muutaman oppilaansa tänne. Valmistuimme jouluna ja tammikuun 1988 alussa Kellariravintola avattiin.
– Tosin meidän luokkamme oli täällä jo ennen avaamista maalaamassa seiniä ja tekemässä muuta pientä, Hietamäki muistelee.
Vaikka Hietamäellä oli keittiöpuolen koulutus, Kellariravintolassa hän työskenteli alusta asti salin puolella. Keittiöpuolen opiskeluista on kuitenkin monenlaista hyötyä salissa työskentelevillekin.
– Kun ymmärtää ruoanvalmistuksen, siitä osaa myös kertoa asiakkaille. Silloin osaa myös miettiä, mitä myy. Varsinkin kiireisinä iltoina tai isoa ryhmää palvellessa pitää miettiä sitä, kuinka nopeasti annokset keittiöstä nousevat, jotta kaikki sujuu jouhevasti.
Ravintolasali on säilyttänyt kiehtovuutensa koko Hietamäen työuran ajan.
– Tykkään asiakaspalvelusta. Ja toisaalta, en näe itseäni kahdeksasta neljään -työntekijänä. Tykkään vaihtelevista työajoista ja myös alan hektisyydestä.
Kun ravintola toimii jo viidennellä vuosikymmenellä myös kanta-asiakkuuksia on ehtinyt muodostua. Monet palaavat Kellariravintolaan vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen useamman sukupolven ajan.
– Aikanaan Harasten aikaan täällä oli olutkellarikin. Edelleen käy asiakkaita, jotka muistelevat, kuinka jonottivat sinne tai tulee asiakkaita, jotka kertovat käyneensä isovanhempiensa kanssa Kellariravintolassa ja nyt käyvät omien lastensa kanssa täällä. Sellaisia tarinoita kuulee aina mielellään, Hietamäki sanoo.
Kolme blineihin
❶ Savustettu hauenmäti
Mieto savun maku.
❷ Siianmäti
Klassikko.
❸ Savuporomousse
Hyvä viini kaveriksi.
Ilkka Lappi