Koronatartunnat lievässä laskussa Turussa, hoivakotien rokotukset käynnissä

Turussa todettiin viime viikon aikana (11.–17.1.) 129 koronavirustartuntaa. Tilastojen valossa Turun koronatartunnat ovat hienoisessa laskussa. Koronarokotukset etenevät myös suunnitellusti siltä osin, kun rokotteita on saatu. Koronaan liittyvät rajoitukset kaupungin palveluissa ovat voimassa 10. helmikuuta asti ja liikuntatiloissa 7. helmikuuta asti.

– Turun tilanne on kohentunut, koska ihmiset ovat noudattaneet rajoituksia hyvin. Rajoitusten noudattaminen on edelleen tärkeää, Turun kaupunginjohtaja Minna Arve kiittää turkulaisia.

– Toivon, että jokainen turkulainen jaksaa edelleen huolehtia tartuntojen ehkäisytoimenpiteistä: pidetään turvavälit, vältetään väkijoukkoja ja kokoontumisia, muistetaan käsienpesu ja oikeanlainen yskiminen, hakeudutaan testiin lievissäkin oireissa sekä käytetään maskia, Arve kannustaa.

Turun epidemiatilanne näyttää tällä hetkellä kohtuullisen rauhalliselta. Tartunnat painottuvat edelleen Itä-Turkuun, missä tartuntoja on ollut enemmän kuin muualla.

– Myös ulkomailta tulevat tartunnat työllistävät meitä. Viidennes Varsinais-Suomen tartunnoista tulee ulkomailta, tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi kertoo.

Alkuvuoden aikana Turkuun saapuu Gdanskin lento 1–2 kertaa viikossa, ja muut ulkomailta tulevat lentoyhteydet ovat tauolla. Terveysviranomaiset ovat vastassa kaikkia Gdanskista saapuvia lentoja.

Koronantorjuntabussi oli viikonloppuna 16.–17. tammikuuta Turun satamassa vastassa Ruotsista saapuvia aamulaivojen matkustajia. Ruotsista saapui 187 matkustajaa ja heistä 44 osallistui koronatestiin. Testatuista yhdellä todettiin koronatartunta.

Koronantorjuntabussi on tällä viikolla aamulaivoja vastassa Turun satamassa. Noin 80 prosenttia Ruotsista tulevista matkustajista saapuu Turkuun aamulaivoilla. Pysyvämpää toimintatapaa suunnitellaan yhdessä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin, SPR:n, rajavartiolaitoksen, Turun sataman sekä laivavarustamojen kanssa.

Turun kaupungin koronapotilaita hoitava sote-henkilöstö on saatu pääasiassa rokotettua. Koronarokotukset ovat parhaillaan käynnissä kaikissa kaupungin omissa vanhusten asumispalveluyksiköissä, joissa rokotetaan sekä asukkaita että henkilökuntaa.

– Saamme viikkoon 4 asti noin 2 000 rokoteannosta viikossa. Näistä puolet menevät yksityisten hoivakotien rokotuksiin. Tammikuun aikana saamme hoivakotien rokotusten ensimmäisen kierroksen tehtyä. Näin ollen aloitamme kotihoidon sekä tiettyjen, suuressa riskissä olevien, iäkkäiden rokotukset tammikuun aikana, Peltoniemi kertoo.

Lääkeyhtiö AstraZenecan koronarokotetta odotetaan saapuvaksi Suomeen useita satojatuhansia annoksia ennen helmikuun puoltaväliä, mikäli EU-komissio antaa rokotteelle myyntiluvan. Ensimmäisen erän pitäisi arvioiden mukaan saapua Suomeen viikolla 6.

– Odotamme tietoa rokotteiden määristä sekä saapumisaikataulusta. Ilman tätä tietoa on vaikea suunnitella tarkkaan ikääntyneiden massarokotusten aikataulua tai avata ajanvarausta. Otamme mallia koronarokotuksiin viime syksyn influenssarokotuksista, jotka sujuivat Turun Messukeskuksessa erittäin hyvin, Peltoniemi sanoo.

Turun kaupungin hyvinvointitoimiala on vuokrannut väestön massarokotuksiin Turun Messukeskuksen kolmeksi kuukaudeksi (1.2.–30.4.). Rokotuslinjojen ja -toiminnan suunnittelu on parhaillaan käynnissä. Alustava koronarokotusten aikataulusuunnitelma löytyy Turun kaupungin verkkosivuilta.

Omaolo-palvelun koronaoirearvion kautta ajanvaraus koronavirustestiin onnistuu nykyään myös viikonloppuisin. Tähän asti Omaolon kautta on voinut varata suoraan ajan vain arkipäivisin.

– Ehdottomasti helpoin ja nopein väylä koronavirustestiin on Omaolon oirearvio. Omaolo ja puhelimitse tehtävä ajanvaraus käyttävät samaa laboratorion ajanvarausjonoa. Omaolon kautta testiajan saa varattua helposti ja ilman ruuhkaa, ylilääkäri Suvi Vainiomäki kertoo.

Omaolon kautta onnistuu ajanvaraus koronatestiin myös alle 15-vuotiaan lapsen puolesta. Palvelusta pääsee näkemään, kenen puolesta asiakas on asioimassa.

– Uudistuksen myötä terveydenhuollon ammattihenkilöiden työpanosta vapautuu yhä enemmän muuhun puhelin- ja ajanvaraustoimintaa. Asiakas voi edelleen lähettää oirearvion terveydenhuollon ammattilaisen arvioitavaksi Omaolon kautta, jos oma vointi huolettaa, Vainiomäki jatkaa.

Koronavirusnäytteiden tuloksista lähtee automaattinen tekstiviesti asiakkaille kaikkina viikonpäivinä. Tulokset tallentuvat myös Omakantaan, josta ne on helppo käydä tarkistamassa. Turun kaupunki on kehittänyt Omaolon ajanvarauspalvelua yhdessä Tykslabin ja järjestelmätoimittajien kanssa.

Kauppatorin Monitorissa tapahtui perjantaina 15. tammikuuta korona-altistuminen henkilökunnan keskuudessa. Kauppatorin Monitorin tiloissa tehtiin varotoimenpiteenä maanantaina 18. tammikuuta tehostettu siivous, minkä vuoksi palvelupiste oli suljettuna koko päivän.

Kauppatorin Monitorin asiointipalvelu palvelee viikolla 3 arkisin kello 9–16 ja lauantaina kello 10–15. Muut palvelut toimivat normaalien aukioloaikojen puitteissa. Varhaiskasvatuksen palveluohjaus ei ole paikalla Monitorissa keskiviikosta perjantaille (20.–22.1.). Kaupunki palvelee myös chatissa ja puhelimitse.

Sivistystoimialalla koronatartuntoja on ilmaantunut lähes päivittäin, mutta karanteenijaksot on saatu rajatuksi pääsääntöisesti yhteen viikkoon.

– Suojaamistoimenpiteet ovat olleet tehokkaita, sillä altistumiset on onnistuttu rajaamaan varsin pieneen henkilöstö- tai asiakasjoukkoon. Toimialalle on tullut 1,5 miljoonaa maskia maanantaina 18. tammikuuta, ja seuraavat 2,3 miljoonaa saapuvat maaliskuun alussa. Maskit riittävät hyvin toimialan tarpeisiin koko kevätkaudeksi, toimialajohtaja Timo Jalonen kertoo.

Maskisuositusten piirissä ovat kaikki 6.-luokkalaiset ja sitä vanhemmat oppilaat ja opiskelijat sekä koko henkilöstö. Viidessä turkulaisessa koulussa maskisuositus koskee 4.-luokkalaisia ja sitä vanhempia oppilaita.

Turun kaupungin toimipisteissä on todettu tartuntoja ja altistumisia Lausteen päiväkodissa, Hannunniitun koulussa, Hepokullan koulussa, S:t Olofsskolanissa, Topeliuksen koulussa, Turun ammatti-instituutin Peltolan koulutalolla ja Ruiskadun kampuksella, Turun Lyseon koulun Runosmäen yksikössä, Varissuon koulussa ja Wäinö Aaltosen koulussa

Kauppatorin Monitorissa on ollut yksi tartunta ja altistuneita henkilökunnassa.

Turun liikuntatilojen rajoitukset ja suositukset ovat voimassa 7. helmikuuta saakka. Uimahallit, kuntosalit, jäähallit ja muut sisäliikuntatilat on suljettu yleisöltä. Lasten ja nuorten seuravuorot sekä aikuisten huippu-urheiluun varatut vuorot jatkuvat. Liikuntapalveluiden ohjattu toiminta lapsille ja nuorille on käynnissä. Aikuisten ohjatun toiminnan aloitus siirtyy.

Erityisesti 12 vuotta täyttäneiden maskin käyttö on tärkeää sisäliikuntapaikoilla.

Ulkoliikuntapaikoilla voi harjoitella omatoimisesti. Luistelukentät, hiihtoladut, laskettelu- ja pulkkamäet ovat erinomaisessa kunnossa.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Tutkijat selvittivät, miksi HIV-potilaiden immuunijärjestelmä ei nykyisellä lääkehoidolla parane kaikilla tehokkaasti

Uusi tutkimus osoittaa, että HIV-potilaiden immuunijärjestelmän toimintahäiriöön vaikuttavat merkittävästi proteiinikinaasit, jotka käynnistävät vastustuskykyä rapauttavan prosessin kehossa. Näitä proteiinikinaaseja salpaavat lääkkeet voivat olla ratkaisu HIV-potilaiden hoitoon, jos HI-virusta kantavan vastustuskyky ei parane ennalleen viruslääkityksen avulla.

Uusi sarjakuvafestivaali täyttää Turun pääkirjaston lokakuussa

Turun sarjakuvakerho järjestää ensimmäiset Turun sarjakuvafestivaalit lauantaina 16. lokakuuta kello 11–17 Turun pääkirjastossa. Kirjasto on sarjakuvakerhon yhteistyökumppanina.

Korona vaikuttanut auton hankintaan joka seitsemännessä kotitaloudessa

Koronapandemia on vaikuttanut joka seitsemännen suomalaisen kotitalouden auton hankintaan, selviää Ifin kyselytutkimuksesta. Koronan vuoksi auton hankkimista harkitsevat useimmin pääkaupunkiseudulla asuvat ja alle 30-vuotiaat. Kaikkiaan joka neljännessä kotitaloudessa suunnitellaan auton ostoa tämän tai ensi vuoden aikana.

Åbo Svenska Teaterin ovet pysyvät kiinni koko maaliskuun

kriminaalispektaakkeli Ken Ludwigin Baskerville – aito Sherlock Holmes arvoitus -esitykset peruuntuvat. Kuvassa ovat Jerry Wahlforss (takana vas.), Amanda Nyman, Monica Nyman (edessä vas.), Daniela Franzell ja Samuel Karlsson.

Åbo Svenska Teaterin ovet pysyvät suljettuina yleisöltä koko maaliskuun ajan. Sulkeminen perustuu Lounais-Suomen aluehallintoviraston 26. helmikuuta annettuun päätökseen uusista rajoituksista. Sekä vierailevat esitykset että kriminaalispektaakkeli Ken Ludwigin Baskerville – aito Sherlock Holmes arvoitus -esitykset peruuntuvat. Näytelmän yleisöensi-ilta oli suunniteltu pidettävän Maarianhaminassa 4. maaliskuuta Ahvenanmaan maakunnan hallitus päätti lauantaisessa (27.2.) kriisikokouksessaan kieltää kaikki yleisötilaisuudet 14. maaliskuuta asti.

Ennakoivan talousneuvonnan hanke parantaa kansalaisten ulosottotietoutta

Ulosottolaitoksella on yhdessä talous- ja velkaneuvonnan kanssa käynnissä ennakoivan talousneuvonnan hanke, jonka tavoite on vahvistaa kansalaisten oman talouden hallintaa ja samalla vähentää ylivelkaantumisriskiä. Hankkeella pyritään lisäämään ulosoton tunnettuutta, oikeaa tietoa ja näkyvyyttä sekä vahvistamaan viraston asiantuntija-asemaa. Lisäksi tarkoitus on madaltaa sidosryhmien ja kansalaisten yhteydenottokynnystä ulosottoon. Hankkeessa painotetaan erityisesti sellaisten kansalaisten neuvontaa, jotka eivät vielä ole ulosoton asiakkaita.

Alakouluikäisten harrastustoiminta voi jatkua, aikuisten harrasteliikunta keskeytetään

Parkin kenttä on avoinna 7. maaliskuuta saakka.

Rajoitukset Turun kaupungin liikuntapaikoilla tiukentuvat maaliskuun ajaksi. Tiukennukset pohjautuvat Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmän 26. helmikuuta antamiin suosituksiin liikunnan harrastamisesta.

Opintolainoja nostettiin tammikuussa enemmän kuin koskaan aikaisemmin

Opintolainoja nostettiin tammikuussa 327 miljoonan euron edestä, mikä on kuusi prosenttia enemmän kuin vuosi sitten vastaavana aikana ja enemmän kuin koskaan aikaisemmin kuukauden aikana. Tammikuussa nostettujen opintolainojen keskikorko oli ennätyksellisen alhainen (0,21 %). Euriborsidonnaisten lainojen osuus oli 93 prosenttia kaikista nostetuista opintolainoista, ja niiden keskikorko oli 0,16 prosenttia.

Ravintolat suljetaan väliaikaisesti asiakkailta, ruokaa voi tilata ja noutaa

Hallitus on antanut eduskunnalle esityksen, jolla ravintolat ja muut ravitsemisalan yritykset suljettaisiin asiakkailta väliaikaisesti kolmeksi viikoksi. Lain on tarkoitus tulla voimaan 8. maaliskuuta, ja se olisi voimassa 28. maaliskuuta saakka. Ruoan ulosmyynti asiakkaille olisi sallittua. Sulku koskisi ravitsemisalan yrityksiä alueilla, joissa koronavirusepidemia on leviämis- ja kiihtymisvaiheessa. Alueista säädetään erikseen valtioneuvoston asetuksella.

Rakentamisen päästöjä voidaan nyt vertailla

Päästötietokanta luo perustan vähähiilisen rakentamisen säädösohjaukselle.

Uusi päästötietokanta luo perustan vähähiilisen rakentamisen säädösohjaukselle. Maanantaina julkaistu palvelu tarjoaa puolueetonta dataa Suomessa käytettävien rakennustuotteiden ilmastovaikutuksista kuten hiilijalan- ja kädenjäljestä, materiaalitehokkuudesta sekä kierrätettävyydestä. Tiedot yhdenmukaistavat rakennusten koko elinkaaren aikaisten kasvihuonekaasupäästöjen laskentaa ja helpottavat vähähiilisen rakennuksen suunnittelua. Palvelu on kaikille avoin ja maksuton.

Suomi siirtyi poikkeusolojen aikaan

Valtioneuvosto on todennut yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa Suomen olevan poikkeusoloissa koronavirustilanteen vuoksi. Valtioneuvosto päätti yleisistunnossaan maanantaina 1. maaliskuuta, että maassa vallitsevat valmiuslaissa tarkoitetut poikkeusolot. Poikkeusolot tulevat voimaan heti.

Monikielistä sadunlukua virtuaalisesti

Raision kaupunginkirjasto esittää virtuaalisesti monikielistä sadunlukua ja omakohtaisen pakolaistarinan. Videot julkaistaan kirjaston tekemässä Facebook-tapahtumassa, ja niitä on mahdollista katsoa kahden viikon ajan 8.-21. maaliskuuta.

Käytettyjen autojen kaupassa alkuvuosi viime vuotta vaisumpi

Helmikuussa rekisteröitiin yhteensä 8 170 uutta henkilöautoa, mikä on 1,2 prosenttia vähemmän kuin vuoden 2020 helmikuussa. Tänä vuonna uusia henkilöautoja on ensirekisteröity 17 545, joka on 8,0 prosenttia viime vuoden alkua vähemmän.

Teknologiakiinteistöt aloittaa osakeannin

Turun Teknologiakiinteistöjen toimitusjohtaja Mikko Lehtinen.

Teknologiakiinteistöt aloittaa omistajilleen suunnatun osakeannin, jonka tarkoituksena on hankkia 75 miljoonaa euroa lisää pääomaa Turun Tiedepuiston kehittämiseen.

Aurinkobaletin Minne kutsua Liza? -teoksen ensi-ilta siirtyy syyskuulle

Sasha Pepeljajev.

Aurinkobaletin tulevan Minne kutsua Liza? -teoksen ensi-ilta siirtyy maaliskuulta syyskuulle tämänhetkisten koronarajoitusten vuoksi. Uusi ensi-iltapäivä on perjantai 24. syyskuuta. Sasha Pepeljajevin uutuusteoksen esityksiä nähdään aina 16. lokakuuta asti.

Tavanomaista kylmempi helmikuu päättyi lauhana

Helmikuu oli tavanomaista kylmempi, mutta aivan kuukauden lopussa mitattiin uusia asemakohtaisia lämpöennätyksiä. Koko talvi eli joulu-helmikuu oli lämpötiloiltaan lähes koko maassa noin asteen verran tavanomaista leudompi. Joulukuu oli talvikuukausista leudoin.

Saarikko: Päästövähennyksiä ei voi tehdä autoilijoita kurittamalla

Annika Saarikko.

Keskustan reunaehto tuleville päätöksille on, että päästövähennyksiä ei tehdä autoilijoita kurittamalla, keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko sanoo.

Viking Line vie kesällä risteilylle Helsingin ja Turun välille

M/S Gabriellan kyydissä voi 4. heinäkuuta matkustaa ensimmäistä kertaa kahden Manner-Suomen sataman välillä.

Viking Linen laivoilla pääsee heinäkuussa Helsingistä Tall Ships Races -kilpailun isäntäsatamiin ja Maarianhaminan Rockoff-tapahtumaan, jossa esiintyy muun muassa Tomas Ledin .

Viihdymmekö työssä, kun rutiinitehtävät on automatisoitu?

Åbo Akademissa tehdyn tutkimuksen mukaan rutiininomaisten työtehtävien korvaaminen älytekniikalla voi johtaa siihen, että työtä ei välttämättä enää koeta mielekkääksi.

Urheilu

Perttu Kytöhonka ottaa vastuuta TPS Salibandyn urheilujohtajana

Perttu Kytöhonka on toiminut viime aikoina myös GrIFK:n urheilutoimenjohtajana. Kauniaisten pestin jatko on TPS:n urheilujohtajuuden myötä auki. – Suoranaisesti TPS-pesti ei estä sitä, mutta sen jatkoa täytyy nyt tarkasti arvioida, Kytöhonka sanoo.

TPS Salibandy on jo pitkään rakentanut kulisseissa aiempaa selkeämpää organisaatiota. Pari viikkoa sitten yksi merkittävä osa organisaatiorakenteessa saatiin valmiiksi, kun Perttu Kytöhonka nimettiin TPS Salibandyn urheilujohtajaksi.

Puukkokatsomo: Iso voitto

Yksi salibandykauden yllättäjistä on naisten F-liigaan täksi kaudeksi noussut FBC Loisto, joka on lunastanut ryminällä paikkansa pääsarjatasolta.

TPS:n pelit jatkuvat normaalisti ohjelman mukaisesti

Kiristyvät koronrajoitukset eivät muuta Liigan otteluohjelmaa.

Hallituksen torstaina ilmoittama kolmen viikon sulkutila sekä uudet alueelliset rajoitustoimenpiteet eivät vaikuta Liigan runkosarjaohjelmaan.

Kristika haastaa Loimaan

Kristika saa vastaansa LoKoPon.

Miesten koripallon 1. divisioona A:ssa on 26. helmikuuta edessä kärkikamppailu, kun Turun Kristika saa Nunnavuoren palloiluhallissa vieraakseen LoKoKo Bisonsin.

Jasper Jalonen Hoffenheimin testiin

Jasper Jalonen.

TPS:n hyökkäävä keskikenttäpelaaja Jasper Jalonen on viikon saksalaisen Bundesliigassa pelaavana TSG 1899 Hoffenheimin testissä. Jalosen on määrä palata takaisin Turkuun ja TPS:n vahvuuteen ensi viikolla.

Mäkihyppääjä Niko Kytösaho MM-hiihtoihin

Niko Kytösaho.

Paimiolaislähtöinen kolmannen polven mäkihyppääjä Niko Kytösaho valittiin odotetusti Suomen mäkimaajoukkueeseen 23. helmikuuta Oberstdorfissa käynnistyviin hiihdon MM-kisoihin. Suomen runsaan 30 hengen kisajoukkueeseen valittiin myös varsinaissuomalaiset hiihtäjät Johanna Matintalo ja Lauri Vuorinen . Matintalo edustaa seuratasolla Pöytyän Urheilijoita ja Vuorinen raisiolaista SkiTeam 105:ttä.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.