Turkulaisjoukkue voitti Beyond 2030 Challenge -tiedekilpailun

Tsykin opiskelijat Niklas Ahtee (vas.), Elmeri Juuti ja Eetu Haatanen. Tsykin opiskelijat Niklas Ahtee (vas.), Elmeri Juuti ja Eetu Haatanen. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukion joukkue Voittamattomat voitti Turun kaupungin ja Bayer Nordicin perustaman Beyond 2030 Challenge -tiedekilpailun. Voittajat palkittiin torstaina palkintogaalassa.

Kilpailun kunnianhimoisena tavoitteena oli teknologian ja tieteen keinoin kehittää planeetan ja ihmiskunnan pelastavia ratkaisuja. Kilpailu kannusti Lounais-Suomen toiseen asteen opiskelijoita syventymään tieteen ja teknologian maailmaan ja samalla löytämään näiden alojen lukuisat opiskelu- ja uramahdollisuudet.

– Beyond 2030 Challenge -tiedekilpailu tarjosi opiskelijoille ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua ja syventyä teknologiaan ja poikkitieteellisyyteen innovaatioiden avulla. Hienoa oli, että tiedekilpailu innosti upeasti nuoria sekä lukioista että ammattioppilaitoksista. Toivon, että kilpailu kannustaa osallistujia jatkamaan tulevaisuudessa tekniikan alan työelämään, kertoo Turun kaupunginjohtaja Minna Arve.

– Me Bayerilla uskomme, että tiede on avain kestävään tulevaisuuteen. Siksi olenkin hyvin iloinen, että Beyond 2030 Challenge -tiedekilpailu innosti monia lahjakkaita nuoria innovoimaan luovia ratkaisuja kestävämmän huomisen puolesta. Ammattitaitoisen ja korkeasti koulutetun työvoiman varmistaminen on kriittinen menestystekijä alueen elinkeinoelämän elinvoimaisuudelle. Toivon, että kilpailun viitoittaman tien myötä yhä useampi nuori löytää tieteen ja teknologian ihmeellisen maailman ja sen tarjoamat monipuoliset uravaihtoehdot. Kilpailun saama positiivinen vastaanotto on myös vahva osoitus yhteistyön voimasta. Olisi hienoa nähdä tämän aloitteen saavan jatkoa ja kokoavan alueen eri toimijoita yhteen myös tulevaisuudessa, sanoo Bayer Nordic-alueen toimitusjohtaja Miriam Holstein.

Tiedekilpailuun osallistui kaiken kaikkiaan 41 joukkuetta omalla kilpailutyöideallaan. Kymmenen parhaan joukkoon valittujen joukkueiden kilpailutöissä aiheina olivat erilaiset applikaatiot, pelit, muovien vähentämiseksi kehitetyt laitteet niin maalla kuin merellä sekä terveydenhuoltoon suunniteltu uloshengitysilman patogeenejä mittaava laite.

– Tämän kaltaisia toimia alueellisesti ja kansallisesti tarvitaan, jotta tiedeosaaminen ja sen tarve tulee entistä näkyvämmäksi, ja jotta saamme maahan entistäkin lahjakkaampia ja osaavia tulevaisuudentekijöitä, kannustaa Suomen tiede- ja terveysministeri Annika Saarikko (kesk.).

Turun kaupungin, Bayer Nordicin, yrityssponsorien ja korkeakoulujen edustajista koostunut tuomaristo valitsi innovatiivisten keksintöjen joukosta voittajaksi Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukion Voittamattomat-joukkueen. He suunnittelivat kaupunkilaisille suunnatun melusovelluksen, jonka avulla henkilö voi välttää altistumista terveyttä heikentävälle melulle. Jo käyttöön otettu sovellus sai erityistä kiitosta innovatiivisuudestaan, teknologian hyödyntämisestä ja kattavasta suunnitelmasta sovelluksen toteutukseen.

Kerttulin lukion FoM eli Frame of Mind -joukkueen verkossa, Instagram- ja Discord-sovelluksissa toimiva nuorten anonymiteettiin perustuva vertaistukiverkosto palkittiin toiseksi parhaana kilpailutyönä. Matalan kynnyksen palvelu on saanut nuoria osallistumaan aktiivisesti verkoston toimintaan. Tuomaristo kiitteli joukkuetta mm. yhteisöllisyyden korostamisesta sekä aiheen ajankohtaisuudesta ja tärkeydestä.

Kolmantena palkittiin Halikon lukion Ideonella Sakaiensis -joukkue. Joukkueen ideana oli luoda merellä itsenäisesti toimiva ja muovijätettä vähentävä energiatehokas muovinhajotuslaitos. Muovinhajotuksessa hyödynnettäisiin Ideonella sakaiensis -bakteerin tuottamaa muovia hajottavaa entsyymiä. Joukkue sai tuomaristolta kiitoksia erityisesti rohkeudesta, monitieteellisyydestä, teknologisesta otteesta sekä innovatiivisuudesta.

– Kilpailutöiden kirjo oli laaja, ja ne kertoivat nuoria askarruttavista, heille tärkeistä asioista. Jotkut työt oli jo hienosti viety prototyyppiasteelle asti. Toivottavasti mahdollisimman moni kilpailuun osallistuneista nuorista saa tilaisuuden opiskella tietoja ja taitoja, joita kilpailun teemana olleiden, ihmiselle ja ympäristölle tärkeiden haasteiden kohtaaminen edellyttää, hehkuttaa Turun yliopiston vararehtori ja kilpailun tuomariston puheenjohtaja Mika Hannula.

Historiassaan ensimmäinen Beyond 2030 Challenge -tiedekilpailu oli korkeatasoinen ja tasaväkinen. Tiedekilpailu kokosi yhteen alueen nuoret, julkishallinnon, yritykset sekä korkeakoulut ja onnistui tavoitteessaan lisätä ja kehittää näiden osapuolten välistä yhteistyötä. Ainutlaatuisen tiedekilpailun järjestämiseen osallistuivat ensi kertaa Suomessa yhteistyössä julkishallinto, koulutussektori ja yksityiset yritykset. Kilpailua tukivat taloudellisesti Turun kaupungin ja Bayerin lisäksi Turku Energia Oy, Raisio Oyj ja NGS Finland Oy.

Kilpailun tuomaristossa olivat vararehtori Mika Hannula (Teknologiakampus, Turun yliopisto, puheenjohtaja), professori Patrik Henelius (Åbo Akademi), koulutusjohtaja Juha Kontio (Turun ammattikorkeakoulu), rehtori Päivi Lehtinen (Turun ammatti-instituutti, Turun kaupunki), palvelualuejohtaja Esko Heikkonen (lukiokoulutus, Turun kaupunki), kemia- ja lääketuotantoyksikön päällikkö Marketta Häkkänen (Bayer Nordic), yritysvastuun asiantuntija Katri Järvinen-Wilén (Raisio Oyj), toimitusjohtaja Timo Honkanen (Turku Energia Oy) ja toimitusjohtaja Miikka Evesti (NGS Finland Oy).

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Åbo Akademin farmasian oppiaineelle lahjoituksena 150 000 euroa, vahvistaa proviisorikoulutusta ja oppiaineiden välistä yhteistyötä

Moira von Wright.

Stiftelsen Eschnerska Frilasarettet sr -säätiö lahjoittaa 150 000 euroa Åbo Akademin farmasian koulutusalalle. Se on yksi ensimmäisistä isoista lahjoituksista valtion vastinrahoitusohjelman mukaisessa varainkeruukampanjassa.

Länsi-Suomen merivartiostolla yli kaksi miljoonaa sisärajatarkastusta

Länsi-Suomen merivartioston tavoitteena oli viime vuonna edistää etenkin meriturvallisuuden eteen tehtävää työtä muun muassa merellisen ympäristövahinkojen torjunnan saralla. Suunnitelmissa oli jatkaa uusien valvontavälineiden (esimerkiksi miehittämättömät ilma-alukset) tuomien mahdollisuuksien hyödyntämistä enenevissä määrin ja kansainvälisen yhteistyön tiivistämistä raja- ja meriturvallisuuden edistämiseksi.

Vuokrat nousivat viime vuonna nopeimmin Turussa, Espoossa, Vantaalla ja Keravalla

Vuokrat nousivat suurissa kaupungeissa selkeästi keskisuuria ja pieniä kaupunkeja nopeammin.

Tilastokeskuksen tuoreiden vuokratilastojen mukaan vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrat nousivat viime vuonna koko maassa 1,2 prosentilla. Vuokrat nousivat suurissa kaupungeissa selkeästi keskisuuria ja pieniä kaupunkeja nopeammin. Poikkeuksen muodostavat pääkaupunkiseudun työssäkäyntialueeseen linkittyvät Kerava, Järvenpää ja Porvoo. Myös Rovaniemellä vuokrat nousivat lähes yhtä paljon kuin pääkaupunkiseudulla.

Piispanlähteen yläkoululaiset etäopetukseen

Piispanlähteen yläkoulussa Kaarinassa on todettu vuoden alusta kuusi koronavirustartuntaa, joista kolme viikolla 3. Epidemian hillitsemiseksi yläkoulun tilat ovat suljettuina vuosiluokkien 7–9 yleisopetuksen ryhmien opetukseen käytettävien tilojen osalta 25.1.–7.2. Vuosiluokat 7–9 ovat etäopetuksessa 25.1.–5.2. Muiden koulujen toiminta Kaarinassa jatkuu normaalisti.

Varsinais-Suomen Urheilugaalaa juhlitaan virtuaalisesti

Kaapo Kakko valittiin viime vuonna Varsinais-Suomen parhaaksi urheilijaksi.

Varsinais-Suomen Urheilugaala on myyty viime vuosina loppuun, eikä pääsylippuja ole riittänyt kaikille halukkaille. Koronarajoitusten vallitessa vaihtoehtona oli joko luopua tai etsiä ratkaisuja. Tänä vuonna tiketit eivät lopu kesken, sillä Varsinais-Suomen Urheilugaalaa juhlitaan virtuaalisesti.

Suomeen saapuvien matkustajalentojen rajoitukset Britanniasta, Irlannista ja Etelä-Afrikasta päättyvät maanantaina

Suomen lentoasemilla viranomaisten terveysturvallisuustoimia on lisätty merkittävästi. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL arvioi lausunnossaan, että matkustuslentoliikenteen keskeyttäminen ei ole enää välttämätöntä, jos järjestelyt lentoasemalla ovat riittäviä. Liikenne- ja viestintävirasto Traficom ei tee uutta päätöstä lentorajoituksista Britanniasta, Irlannista ja Etelä-Afrikasta.

Lähes joka kolmas suomalainen vähentänyt alkoholin kulutustaan

Yhä useampi suomalainen valitsee saunajuomaksi, illanistujaisiin tai nautiskeluun nollaoluen. Kehitykseen vaikuttaa osaltaan alkoholittomien oluiden laadun parantuminen, sillä valmistusmenetelmät ovat ottaneet viime vuosina jättiharppauksen eteenpäin. Mutta miten valmistetaan olut, joka on hyvänmakuista ilman alkoholia?

Turun Kokoomus nimesi kuusi uutta ehdokasta kevään kuntavaaleihin, listalla 86 nimeä

Turun Kokoomuksen hallitus kokoontui perjantaina nimeämään uusia kuntavaaliehdokkaita. Jo aiemmin 80 henkilön mittaiselle listalle hyväksyttiin 6 uutta ehdokasta.

Ulkoministeriön historia Koiviston valinnasta EU-jäsenyyteen yksiin kansiin

Louis Clerc.

Mauno Koiviston presidenttikauden ja Martti Ahtisaaren ensimmäisen presidenttivuoden aikainen ulkoministeriön historia kirjoitetaan julki. Teoksen kirjoittaminen mahdollistui, kun julkisuuslain mukaisesti ulkoministeriön arkistot avautuivat vuoteen 1995 saakka. Uusi teos syntyy ulkoministeriön ja akateemisten tutkijoiden yhteistyönä.

Eurojackpotissa yksi täysosuma

Eurojackpotin kierroksen 3/2021 arvonnassa löytyi yksi täysosuma. 13,7 miljoonan euron voitto meni Ruotsiin.

Kukkulan uudet kuninkaat

Viime päivinä on kovasti järkytytty kun jokin enemmin tai vähemmin organisoitu tai karnevaalihulinapositiivinen joukko yrittää ängetä sisään jonnekin ”vallan pyhimpiin paikkoihin”.

Koronavirustartunnalle altistuneiden karanteeni pitenee 14 vuorokauteen

Koronavirustartunnan saaneiden lähikontakteille määrättävä karanteeni pitenee kymmenestä vuorokaudesta 14 vuorokauteen. Kyseessä on tartuntatautilääkärin määräämä virallinen karanteeni, josta saa myös tartuntatautipäivärahaa.

Timo J. Laihinen Turun Keskustan kuntavaaliehdokkaaksi

Timo Laihinen ja Anneli Wellroos.

Timo J. Laihinen on allekirjoittanut ehdokassitoumuksen osallistumisesta vuoden 2021 kuntavaaleihin Turun Keskustan listalta.

Suomessa 1 496 euroseteliväärennöstä viime vuonna

Suomessa setelikierrosta löydettiin vuoden 2020 aikana 1 496 euroseteliväärennöstä. Määrä on kasvanut viime vuodesta, mutta on edelleen muuhun euroalueeseen verrattuna vähäinen.

Turun SDP:n kuntavaaliehdokaslista lähes valmis

Turun SDP:n kuntavaaliehdokaslista on täydentynyt yhdeksällä ehdokkaalla. Turun SDP:n hallitus täydensi listaa torstaisessa kokouksessaan.

Vuokkokodissa 29 asukkaalla koronavirustartunta

Turun kaupungin ylläpitämässä Vuokkokodissa on todettu 29 asukkaalla koronavirustartunta. Yksikössä on todettu myös muutamia työntekijätartuntoja. Asukkaista ja henkilöstöstä otetaan seulontanäytteet. Kaikki koronavirukselle altistuneet on asetettu karanteeniin.

Sortuvatko katot Turun seudulla nuoskalumen painosta?

Katoilla olevat lumimäärät ovat paikoin huolestuttavia.

Varsinais-Suomessa on satanut lunta kuluneen reilun viikon aikana niin paljon, että katoilla olevat lumimäärät ovat paikoin huolestuttavia. Kiinteistön omistajien on syytä seurata tilannetta jo hyvissä ajoin ja poistaa lumimassat ammattilaisten avulla mieluummin liian varhain kuin myöhään. Näin voidaan välttää vakavia vahinkoja, joita vakuutukset eivät pääsääntöisesti korvaa.

Piispanlähteen koulu Kaarinassa saattaa siirtyä etäopetukseen

Kaarinalaisen Piispanlähteen koulun luokilla 7–9 on todettu tällä viikolla ainakin kolme koronatartuntaa. Altistumisia on lukuisia, ainakin 30. Koulun siirtymistä etäopetukseen valmistellaan. Sosiaali- ja terveyslautakunta käsittelee ylimääräisessä kokouksessa koulun osittaista sulkemista 25. tammikuuta alkaen 5. helmikuuta asti.

Urheilu

Varsinais-Suomen Urheilugaalaa juhlitaan virtuaalisesti

Kaapo Kakko valittiin viime vuonna Varsinais-Suomen parhaaksi urheilijaksi.

Varsinais-Suomen Urheilugaala on myyty viime vuosina loppuun, eikä pääsylippuja ole riittänyt kaikille halukkaille. Koronarajoitusten vallitessa vaihtoehtona oli joko luopua tai etsiä ratkaisuja. Tänä vuonna tiketit eivät lopu kesken, sillä Varsinais-Suomen Urheilugaalaa juhlitaan virtuaalisesti.

Åboraakkeli: Olympiatuskaa lajiliitoissa

Olympialaisten yllä leijuu useita kysymysmerkkejä. Loppukesästä pitäisi kerääntyä ympäri maailmaa urheilemaan Tokioon. Ei ihme, että maailmalla on liikkunut huhuja kisojen perumisesta, vaikka Japanin hallitus onkin kiistänyt tiedot.

Lauri Korpikosken kausi päättyi lonkkaoperaatioon

Lauri Korpikoski.

Turun Palloseuran kapteenin Lauri Korpikosken lonkka tähystettiin maanantaina Turussa. Korpikosken pelit tältä kaudelta on pelattu, vaikka leikkaus sujui hyvin.

Argentiinalainen Pibe Interin uusin pelaajahankinta

Pibe.

Inter on solminut pelaajasopimuksen argentiinalaisen hyökkäyspään pelaajan Piben kanssa. Koko uransa Espanjassa pelannut 24-vuotias Pibe, varsinaiselta nimeltään Agustín Pastoriza Cacabelos , jätti edellisen seuransa Burgos Promesasin päästäkseen siirtymään Inter-paitaan.

Tuton Dani Aavinen: Mestiksellä kolme mahdollista skenaariota

Tuton toimitusjohtaja Dani Aavinen muistuttaa, että työllistävän merkityksen lisäksi Mestiksellä on iso merkitys ihmisten arjen parantajana myös henkisellä puolella.

Jääkiekon Liiga pelaa toistaiseksi tyhjille katsomoille, jotta kassaan virtaa tv-sopimusrahoja. Lisäksi useat seurat ovat saaneet valtionkonttorin maksamaa kustannustukea.

TPS:n maalivahtiosasto vahvistuu Kari Piiroisella

Kari Piiroinen.

Turun Palloseura on tehnyt lainasopimuksen maalivahti Kari Piiroisen kanssa. 19-vuotias siirtyy TPS-paitaan Tampereen Tapparan sopimuspelaajana. Kuluvalla kaudella hän on pelannut Mestistä Tuton paidassa.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.