Turkulaiset hakeutuneet aiempaa vähemmän koronatesteihin

Turussa todettiin joulun ja vuodenvaihteen tienoilla (21.12.2020–3.1.2021) 295 koronavirustartuntaa. Viime viikon aikana (4.–10.1.2021) todettiin 156 koronavirustartuntaa. Kolmen viimeisen viikon ajalta tartuntakäyrät näyttävät olevan Turun osalta lievässä laskussa.

Tartuntataudeista vastaavan lääkärin Jutta Peltoniemen mukaan todellinen tartuntatilanne on nähtävissä vasta tammikuun puolivälin jälkeen.

– Joulun ja uudenvuoden aikana turkulaiset hakeutuivat selvästi vähemmän testeihin kuin arkipäivisin ennen joulua. Tämä trendi näyttää jatkuvan edelleen. Nyt olisi tärkeä jälleen ryhdistäytyä ja muistaa, että koronatesteihin tulee hakeutua heti, jos oireita ilmenee. Jatkamme epidemian vastaista taistelua vielä pitkään, vaikka rokotukset ovatkin käynnistyneet alkuvuoden aikana, Peltoniemi muistuttaa.

Omaolo-palvelun kautta saa helpoiten varattua ajan suoraan koronavirustestiin sekä itselle että alle 15-vuotiaalle lapselle. Lisäksi Turun koronapuhelin sekä lasten ja nuorten koronapuhelin palvelevat normaaliin tapaan arkipäivisin. Varissuon testipiste ja koronantorjuntabussi ovat osoittautuneet hyvin toimiviksi matalan kynnyksen testipaikoiksi. Hyvän käsi- ja yskimishygienian noudattaminen sekä maskien käyttö ja turvavälien huomiointi ovat edelleen tärkeässä roolissa koko kevään ajan.

Turun kaupungin koronapotilaita hoitavan henkilökunnan koronarokotukset käynnistyivät 4. tammikuuta. Tammikuun aikana rokotetaan Turun kaupungin sekä yksityisen sektorin hoivayksiköiden henkilökuntaa ja asukkaita. Rokotusjärjestys on tarkka ja se perustuu valtioneuvoston asetukseen.

– Tavoitteena on, että helmikuun alussa pääsemme rokottamaan kotona asuvia iäkkäitä. Rokotukset käynnistyvät yli 80-vuotiaista kotona asuvista, sen jälkeen jatkamme yli 70-vuotiaisiin porrastetusti rokotteen saatavuudesta riippuen. Yli 70-vuotiaita turkulaisia on yli 25 000 eli kyseessä on iso joukko rokotettavia, Peltoniemi muistuttaa.

Turun kaupunki tulee tiedottamaan väestön massarokotuksista tarkemmin eri viestintäkanavien kautta, kun väestön rokottamisaikataulu tarkentuu.

Aikatauluun vaikuttaa merkittävästi se, millaisia määriä Turun kaupunki saa rokotteita eri viikkojen aikana. Koronarokotusten kansalliset ohjeet tarkentuvat, jos käyttöön saadaan eri rokotevalmisteita.

Kurjenmäkikoti 2:n asumispalveluyksikössä koronavirustilanne on saatu hallintaan. Kaikkiaan koronatartunta todettiin 44 yksikön asukkaalla ja 24 työntekijällä. Neljä asukasta tarvitsi sairaalahoitoa.

Suurin osa koronaa sairastavista on jo toipunut taudista ja monella asukkaalla taudinkuva oli melko lievä.

– Olemme päässeet jo pahimman yli. Tilanne on ollut kriittinen, mutta olemme selvinneet tilanteesta kovalla työllä. Haluan kiittää asumispalveluiden henkilöstöä erittäin hyvästä työstä, varotoimien noudattamisesta ja loputtomasta venymisestä erittäin kriittisessä tilanteessa. Henkilöstömme on huippuluokkaa ja saimme tilanteen lopulta hallintaan, vanhus- ja vammaispalveluiden palvelualuejohtaja Sari Ahonen summaa tilannetta.

– Kiitän myös omaisia ymmärtävästä suhtautumisesta varotoimiin ja vierailukieltoihin. Henkilöstömme on saanut heiltä runsaasti tsemppausviestejä.

Kurjenmäkikoti 2:n yläkerran koronavarotoimia on jo päästy purkamaan. Vierailukielto on edelleen voimassa sekä ylä- että alakerrassa. Kaikkiaan Kurjenmäkikoti 2:n yksikössä on 80 asukaspaikkaa, 40 alakerrassa ja 40 yläkerrassa.

Sivistystoimiala on 12.1. alkaen laajentanut THL:n uuden linjauksen mukaisesti kasvomaskisuositusta koskemaan Turun kaupungin koulujen kaikkia 6.-luokkalaisia.

Kasvomaskin käyttösuositus annettiin aiemmin vuosiluokille 4–6 viidessä itäisen Turun koulussa: Lausteen koulussa, Nummenpakan koulussa, Turun kansainvälisessä koulussa, Turun normaalikoulussa ja Varissuon koulussa.

Maskien käyttösuositus on annettu jo aiemmin toimialan henkilökunnalle sekä kaikille yläkoululaisille ja toisen asteen opiskelijoille.

Kaikki päiväkodit ovat auki. Perusopetuksen kevätlukukausi alkoi torstaina 7. tammikuuta lähiopetuksessa. Turun lukiot ja Turun ammatti-instituutti ovat aloittaneet kevätlukukauden hybridimallilla. Turun suomenkielisen työväenopiston ja Åbo svenska arbetarinstitutin kevätlukukausi alkaa 1. helmikuuta.

Hygieniahoitaja on aloittanut sivistystoimialalla, ja aluksi toiminnan painopisteenä ovat itäisen Turun koulut ja päiväkodit.

Portsakodin erillisasuntojen asukkaista löytyi tammikuun alussa koronatartuntoja. Tällä hetkellä tartuntoja on kymmenen, kaikkiaan asukkaita on erillisasunnoissa 23. Portsakodin tilannetta seurataan tiiviisti ja asunnoissa on vierailukielto 16. tammikuuta saakka.

Skopjen lennolla 9. tammikuuta oli 237 matkustajaa, joista testattiin 192. 12 matkustajalla todettiin koronavirustartunta.

Gdanskin lennolla 10. tammikuuta oli 139 matkustajaa, joista testattiin 126. Kolmella matkustajalla todettiin koronavirustartunta.

Alkuvuoden aikana Turkuun saapuu Gdanskin lento 1–2 kertaa viikossa ja muut ulkomailta tulevat lentoyhteydet ovat tauolla. Terveysviranomaiset ovat vastassa kaikkia Gdanskista saapuvia lentoja.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Åbo Akademin farmasian oppiaineelle lahjoituksena 150 000 euroa, vahvistaa proviisorikoulutusta ja oppiaineiden välistä yhteistyötä

Moira von Wright.

Stiftelsen Eschnerska Frilasarettet sr -säätiö lahjoittaa 150 000 euroa Åbo Akademin farmasian koulutusalalle. Se on yksi ensimmäisistä isoista lahjoituksista valtion vastinrahoitusohjelman mukaisessa varainkeruukampanjassa.

Länsi-Suomen merivartiostolla yli kaksi miljoonaa sisärajatarkastusta

Länsi-Suomen merivartioston tavoitteena oli viime vuonna edistää etenkin meriturvallisuuden eteen tehtävää työtä muun muassa merellisen ympäristövahinkojen torjunnan saralla. Suunnitelmissa oli jatkaa uusien valvontavälineiden (esimerkiksi miehittämättömät ilma-alukset) tuomien mahdollisuuksien hyödyntämistä enenevissä määrin ja kansainvälisen yhteistyön tiivistämistä raja- ja meriturvallisuuden edistämiseksi.

Vuokrat nousivat viime vuonna nopeimmin Turussa, Espoossa, Vantaalla ja Keravalla

Vuokrat nousivat suurissa kaupungeissa selkeästi keskisuuria ja pieniä kaupunkeja nopeammin.

Tilastokeskuksen tuoreiden vuokratilastojen mukaan vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrat nousivat viime vuonna koko maassa 1,2 prosentilla. Vuokrat nousivat suurissa kaupungeissa selkeästi keskisuuria ja pieniä kaupunkeja nopeammin. Poikkeuksen muodostavat pääkaupunkiseudun työssäkäyntialueeseen linkittyvät Kerava, Järvenpää ja Porvoo. Myös Rovaniemellä vuokrat nousivat lähes yhtä paljon kuin pääkaupunkiseudulla.

Piispanlähteen yläkoululaiset etäopetukseen

Piispanlähteen yläkoulussa Kaarinassa on todettu vuoden alusta kuusi koronavirustartuntaa, joista kolme viikolla 3. Epidemian hillitsemiseksi yläkoulun tilat ovat suljettuina vuosiluokkien 7–9 yleisopetuksen ryhmien opetukseen käytettävien tilojen osalta 25.1.–7.2. Vuosiluokat 7–9 ovat etäopetuksessa 25.1.–5.2. Muiden koulujen toiminta Kaarinassa jatkuu normaalisti.

Varsinais-Suomen Urheilugaalaa juhlitaan virtuaalisesti

Kaapo Kakko valittiin viime vuonna Varsinais-Suomen parhaaksi urheilijaksi.

Varsinais-Suomen Urheilugaala on myyty viime vuosina loppuun, eikä pääsylippuja ole riittänyt kaikille halukkaille. Koronarajoitusten vallitessa vaihtoehtona oli joko luopua tai etsiä ratkaisuja. Tänä vuonna tiketit eivät lopu kesken, sillä Varsinais-Suomen Urheilugaalaa juhlitaan virtuaalisesti.

Suomeen saapuvien matkustajalentojen rajoitukset Britanniasta, Irlannista ja Etelä-Afrikasta päättyvät maanantaina

Suomen lentoasemilla viranomaisten terveysturvallisuustoimia on lisätty merkittävästi. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL arvioi lausunnossaan, että matkustuslentoliikenteen keskeyttäminen ei ole enää välttämätöntä, jos järjestelyt lentoasemalla ovat riittäviä. Liikenne- ja viestintävirasto Traficom ei tee uutta päätöstä lentorajoituksista Britanniasta, Irlannista ja Etelä-Afrikasta.

Lähes joka kolmas suomalainen vähentänyt alkoholin kulutustaan

Yhä useampi suomalainen valitsee saunajuomaksi, illanistujaisiin tai nautiskeluun nollaoluen. Kehitykseen vaikuttaa osaltaan alkoholittomien oluiden laadun parantuminen, sillä valmistusmenetelmät ovat ottaneet viime vuosina jättiharppauksen eteenpäin. Mutta miten valmistetaan olut, joka on hyvänmakuista ilman alkoholia?

Turun Kokoomus nimesi kuusi uutta ehdokasta kevään kuntavaaleihin, listalla 86 nimeä

Turun Kokoomuksen hallitus kokoontui perjantaina nimeämään uusia kuntavaaliehdokkaita. Jo aiemmin 80 henkilön mittaiselle listalle hyväksyttiin 6 uutta ehdokasta.

Ulkoministeriön historia Koiviston valinnasta EU-jäsenyyteen yksiin kansiin

Louis Clerc.

Mauno Koiviston presidenttikauden ja Martti Ahtisaaren ensimmäisen presidenttivuoden aikainen ulkoministeriön historia kirjoitetaan julki. Teoksen kirjoittaminen mahdollistui, kun julkisuuslain mukaisesti ulkoministeriön arkistot avautuivat vuoteen 1995 saakka. Uusi teos syntyy ulkoministeriön ja akateemisten tutkijoiden yhteistyönä.

Eurojackpotissa yksi täysosuma

Eurojackpotin kierroksen 3/2021 arvonnassa löytyi yksi täysosuma. 13,7 miljoonan euron voitto meni Ruotsiin.

Kukkulan uudet kuninkaat

Viime päivinä on kovasti järkytytty kun jokin enemmin tai vähemmin organisoitu tai karnevaalihulinapositiivinen joukko yrittää ängetä sisään jonnekin ”vallan pyhimpiin paikkoihin”.

Koronavirustartunnalle altistuneiden karanteeni pitenee 14 vuorokauteen

Koronavirustartunnan saaneiden lähikontakteille määrättävä karanteeni pitenee kymmenestä vuorokaudesta 14 vuorokauteen. Kyseessä on tartuntatautilääkärin määräämä virallinen karanteeni, josta saa myös tartuntatautipäivärahaa.

Timo J. Laihinen Turun Keskustan kuntavaaliehdokkaaksi

Timo Laihinen ja Anneli Wellroos.

Timo J. Laihinen on allekirjoittanut ehdokassitoumuksen osallistumisesta vuoden 2021 kuntavaaleihin Turun Keskustan listalta.

Suomessa 1 496 euroseteliväärennöstä viime vuonna

Suomessa setelikierrosta löydettiin vuoden 2020 aikana 1 496 euroseteliväärennöstä. Määrä on kasvanut viime vuodesta, mutta on edelleen muuhun euroalueeseen verrattuna vähäinen.

Turun SDP:n kuntavaaliehdokaslista lähes valmis

Turun SDP:n kuntavaaliehdokaslista on täydentynyt yhdeksällä ehdokkaalla. Turun SDP:n hallitus täydensi listaa torstaisessa kokouksessaan.

Vuokkokodissa 29 asukkaalla koronavirustartunta

Turun kaupungin ylläpitämässä Vuokkokodissa on todettu 29 asukkaalla koronavirustartunta. Yksikössä on todettu myös muutamia työntekijätartuntoja. Asukkaista ja henkilöstöstä otetaan seulontanäytteet. Kaikki koronavirukselle altistuneet on asetettu karanteeniin.

Sortuvatko katot Turun seudulla nuoskalumen painosta?

Katoilla olevat lumimäärät ovat paikoin huolestuttavia.

Varsinais-Suomessa on satanut lunta kuluneen reilun viikon aikana niin paljon, että katoilla olevat lumimäärät ovat paikoin huolestuttavia. Kiinteistön omistajien on syytä seurata tilannetta jo hyvissä ajoin ja poistaa lumimassat ammattilaisten avulla mieluummin liian varhain kuin myöhään. Näin voidaan välttää vakavia vahinkoja, joita vakuutukset eivät pääsääntöisesti korvaa.

Piispanlähteen koulu Kaarinassa saattaa siirtyä etäopetukseen

Kaarinalaisen Piispanlähteen koulun luokilla 7–9 on todettu tällä viikolla ainakin kolme koronatartuntaa. Altistumisia on lukuisia, ainakin 30. Koulun siirtymistä etäopetukseen valmistellaan. Sosiaali- ja terveyslautakunta käsittelee ylimääräisessä kokouksessa koulun osittaista sulkemista 25. tammikuuta alkaen 5. helmikuuta asti.

Urheilu

Varsinais-Suomen Urheilugaalaa juhlitaan virtuaalisesti

Kaapo Kakko valittiin viime vuonna Varsinais-Suomen parhaaksi urheilijaksi.

Varsinais-Suomen Urheilugaala on myyty viime vuosina loppuun, eikä pääsylippuja ole riittänyt kaikille halukkaille. Koronarajoitusten vallitessa vaihtoehtona oli joko luopua tai etsiä ratkaisuja. Tänä vuonna tiketit eivät lopu kesken, sillä Varsinais-Suomen Urheilugaalaa juhlitaan virtuaalisesti.

Åboraakkeli: Olympiatuskaa lajiliitoissa

Olympialaisten yllä leijuu useita kysymysmerkkejä. Loppukesästä pitäisi kerääntyä ympäri maailmaa urheilemaan Tokioon. Ei ihme, että maailmalla on liikkunut huhuja kisojen perumisesta, vaikka Japanin hallitus onkin kiistänyt tiedot.

Lauri Korpikosken kausi päättyi lonkkaoperaatioon

Lauri Korpikoski.

Turun Palloseuran kapteenin Lauri Korpikosken lonkka tähystettiin maanantaina Turussa. Korpikosken pelit tältä kaudelta on pelattu, vaikka leikkaus sujui hyvin.

Argentiinalainen Pibe Interin uusin pelaajahankinta

Pibe.

Inter on solminut pelaajasopimuksen argentiinalaisen hyökkäyspään pelaajan Piben kanssa. Koko uransa Espanjassa pelannut 24-vuotias Pibe, varsinaiselta nimeltään Agustín Pastoriza Cacabelos , jätti edellisen seuransa Burgos Promesasin päästäkseen siirtymään Inter-paitaan.

Tuton Dani Aavinen: Mestiksellä kolme mahdollista skenaariota

Tuton toimitusjohtaja Dani Aavinen muistuttaa, että työllistävän merkityksen lisäksi Mestiksellä on iso merkitys ihmisten arjen parantajana myös henkisellä puolella.

Jääkiekon Liiga pelaa toistaiseksi tyhjille katsomoille, jotta kassaan virtaa tv-sopimusrahoja. Lisäksi useat seurat ovat saaneet valtionkonttorin maksamaa kustannustukea.

TPS:n maalivahtiosasto vahvistuu Kari Piiroisella

Kari Piiroinen.

Turun Palloseura on tehnyt lainasopimuksen maalivahti Kari Piiroisen kanssa. 19-vuotias siirtyy TPS-paitaan Tampereen Tapparan sopimuspelaajana. Kuluvalla kaudella hän on pelannut Mestistä Tuton paidassa.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.