Debatti: Kulinaristi vs. Gentlemanni
Tanja Raunio on baarimestari ja Turun ruokakulttuurilähettiläs. Veli-Pekka Nurmi on tekniikan tohtori ja Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja.
Mitä koronavuosi 2020 opetti?
Nurmi: Ihmiset ovat varmasti oppineet arvostamaan sellaisia yksinkertaisia asioita, joita on pidetty itsestään selvänä. Kuten nyt vaikka liikkumisvapaus ja elinkeinovapaus. Tai esimerkiksi kouluruokailu.
Raunio: Sitten ovat ihmisten keskinäinen kanssakäyminen ja yhteydenpito, sellainen yhteisöllisyys. Se, että saa tavata yleensäkin muita ihmisiä. Ihminen ovat tottunut halaamaan, tai vähintään kättelemään.
V-PN: Kaikella tällä on ollut valtava vaikutus henkilökohtaiseen vapauteen ja sitä kautta myös käyttäytymiseen. Mikä on ennen ollut itsestään selvää, on ollut kiellettyä. Totta kai se vaikuttaa meidän arkeen.
TR: Sosiaalisena ihmisenä on ollut todella vaikeaa, kun ei voi olla tekemisissä ihmisten kanssa normaalilla tavalla. Liikkumisvapaus on vaikuttanut. Jokaisen lähipiirissä on ihmisiä, joiden reissuja on peruttu menneen vuoden aikana.
V-PN: Monia juttuja on toteutettu niin, että niihin pystyy onneksi osallistumaan etänä. Jopa sellaisiin tapahtumiin pystyi osallistumaan, mihin ei aikaisemmin ollut mahdollista osallistua millään tavalla. Ei ole aina tarpeellista olla paikalla fyysisesti. Joskus etäyhteys riittää.
TR: Haluan mieluummin ajatella positiivisuuden kautta, en pelkästään kuinka haastavaa on ollut. Kun taas ensimmäiset kunnon yleisötapahtumat palaavat, se on todella upeaa. Teatteria ja konsertteja on ollut tosi ikävä.
V-PN: Eli, molempi parempi. Ei pelkästään niin, että nähdään fyysisesti, tai pelkästään niin, että pidetään etäyhteyksiä. Ehkä näiden kahden väliltä löytyy sopiva tasapaino tämän vuoden kokemusten kautta.
TR: Onhan se ihanaa, miten teknologia on kehittynyt. Kun olin reissussa Kiinassa, soiteltiin yhden frendin kanssa whatsapp-puheluita. Hän naureskeli, että on viimeisten viikkojen aikana puhunut puhelimessa vain teidän kanssa ja te olette olleet sentään Kiinassa asti. Ajattele, jos oltaisi oltu tämä vuosi ilman näitä yhteysmahdollisuuksia.
V-PN: Maailma olisi ollut ilman nykyteknologiaa ihmisten yhteydenpidon kannalta ihan vankila. Uskon, että ihmiset osaavat arvostaa entistä paremmin nykyistä tekniikkaa ja sen mahdollisuuksia. Niitäkin on pidetty itsestäänselvyyksinä.
TR: Mitä normaalit matkapuhelut tai vanhat lankapuhelut jostain Kiinasta asti maksaisivat? Uskon siihen, että ihmisten läsnäololla ja etäyhteyksien välille löytyy ja järkevä tasapaino.
Heikki Möttönen