Porocarbonaraa pohjoisen tapaan
Joulun juhlallisuuksien jälkeen kinkku jää ansaitulle lomalle. Perinteinen pasta carbonara saa täytteeksi suomalaista pororouhetta. Pororouhe sopii kermaiseen carbonaraan erinomaisesti. Carbonara on nopeaa arkiruokaa parhaimmillaan, sillä pilkkomista vaatii ainoastaan sipuli. Sillä aikaa kun pasta valmistuu kattilassa, kuullotetaan sipuli ja paistetaan pororouhe. Sekoitetaan kulhossa kerma, kananmunat ja parmesaaniraaste. Kaikki ainekset yhdistetään, kumotaan annoksiksi lautaselle ja koristellaan tuoreella persiljalla. Rouhaus mustapippuria ja suolaa riittää mausteeksi.
Porocarbonara
(neljälle)
300 g spagettia
1 paketti pororouhetta (150 g)
1 sipuli
1 dl kermaa
2 kananmunaa (lisäksi halutessa keltuaisia annoksen päälle)
1 dl parmesaaniraastetta
mustapippuria ja suolaa
nippu tuoretta persiljaa
nokare voita ja lusikallinen öljyä
Pilko sipuli pieniksi kuutioiksi. Raasta parmesaani. Sekoita kulhoon kerma, raastettu parmesaani sekä kananmunat. Rouhaise joukkoon hieman mustapippuria ja suolaa. Laita spagetit kiehumaan isoon kattilaan ohjeen mukaan. Laita pannulle nokare voita ja kuullota hetki sipulikuutioita. Lisää pororouhe ja ruskista kevyesti. Valuta vesi pastasta ja lisää lusikallinen öljyä. Heitä spagetit pannulla pororouheen ja sipulin joukkoon ja nostele sekaisin. Pidä pannulla mieto lämpö päällä.
Lisää joukkoon kerma-parmesaani-kananmuna seos, pyöräytä muutama kerta ja nosta pannu liedeltä. Koristele annokset tuoreella persiljalla ja mausta suolalla ja pippurilla oman maun mukaan. Voit halutessasi lisätä annoksen päälle keltuaisen. Tarjoile heti.
Henriikka Fingerborg