Mielipide: Ei tonttuilla soten kanssa
Perinteisesti monilla työpaikoilla yritetään saada maailma valmiiksi juhannukseen ja jouluun mennessä. Maan hallituksen tavoite on saada sote-esitys eduskunnasta läpi juhannukseen mennessä. Sote-uudistusta on jauhettu niin pitkään, että halu sen valmiiksi saamiseen on ymmärrettävä.
Yli vuosikymmenen kestäneen valmistelun jälkeen luulisi, että eduskunnalle joulun alla annettu esitys on evoluution tulos - vuosien opit on kerätty ja nyt käsissä on paras esitys tähän asti. Näin ei todellakaan ole.
Nykyinen esitys on täyskäännös verrattuna viime hallituskaudella kaatuneeseen versioon. Silloin erityisesti yhteiskunnan vasemmalla laidalla kannettiin huolta siitä, että yksilön valinnanvapaus menee liian pitkälle. Ihmiset olisivat saaneet valita julkisen hoitopaikkansa yksityisten ja julkisten palveluntuottajien väliltä. Nyt eduskunnassa olevassa sote-esityksessä tätä mahdollisuutta ei aina ole edes palvelujen julkisella vastuutaholla, eli tulevalla hyvinvointialueella. Sen pitäisi saada itse suunnitella ja toteuttaa alueensa palvelut, mutta nyt sen valtaa viedään valtiolle. Myös mahdollisuutta hyödyntää yksityisiä toimijoita rajataan monella tapaa.
Suomen väestö vanhenee, hoidettavat lisääntyvät, veronmaksajat vähenevät. Kaikkien keinojen pitäisi olla käytössä, että tästä selvitään palveluja heikentämättä. Sote-uudistuksen pitää sallia yksityisten palveluntuottajien hyödyntäminen edes nykyisessä määrin.
Esimerkiksi Turussa 70 prosenttia fysioterapiasta ja psykoterapiasta hankitaan ostopalveluina yksityisiltä palveluntuottajilta. Palveluasumisen kohdalla ostopalvelujen osuus on noin 60 prosenttia. Myös hammashoitoon pääsyn turvaamisessa ostopalveluilla on merkittävä rooli. Mistä julkiset resurssit tilalle ja millä rahalla, jos hallituksen esityksen annetaan mennä läpi?
Eveliina Vigelius, Sotesta vastaava johtaja, Hyvinvointiala HALI ry