Linna Burgers and Coffee luottaa perunasämpylään
Parin kesän aikana Pekka Määtän ja Jaakko Luomasen luotsaama Linna Burgers and Coffee sai vahvan jalansijan Turun linnan vieressä vanhassa lippakioskissa. Viime syyskuussa Linna Burgers and Coffee otti burgereiden ystäviä ilahduttaneen askeleen ja avasi ravintolan Kårenin alakertaan.
– Meille tarjottiin tätä tilaa. Oli selviö, että tähän tulemme. Tila on niin upea. Minusta tämä on yksi kauneimmista arkkitehdin ravintolakäyttöön suunnittelemista tiloista. Klassista funkkisarkkitehtuuria, Määttä kehuu Erik Bryggmanin suunnittelemaa rakennusta.
Kårenin alakerrassa on vuosikymmeniä toiminut ravintoloita. Kun Linna Burgers and Coffee muutti perinteikkäälle paikalle, halusivat Määttä ja Luomanen tuoda suojellun rakennuksen pelkistettyä linjaa entistä paremmin esiin.
– Purimme myöhemmin rakennettuja osia ja otimme vanhaa tiiliseinää esiin. Halusimme pelkistetyllä linjalla kunnioittaa upeaa tilaa, Määttä toteaa.
Pieneen kioskiin verrattuna uudet tilat mahdollistivat myös tuotteiden suhteen uudet tuulet.
– Koska tämä tila on ravintolaksi suunniteltu, meillä on nyt kioskiin verrattuna isompi keittiö. Se mahdollistaa kaikenlaista. Ruokalistallamme on uutuuksia. Nykyään myös leivomme itse burgerisämpylämme. Se oli pitkään meillä haaveena ja mietimme sämpylöiden reseptin tosi tarkkaan, Määttä sanoo.
Linna Burgers and Coffee luottaa sämpylöiden raaka-aineena perunaan. Yhdysvalloissa perunasämpylöitä on käytetty vuosikymmeniä, mutta Suomeen perunasämpylät ovat tulleet vasta viime aikoina, eivätkä ne vielä ole rantautuneet vielä kovin laajamittaisesti Suomeen. Tosin alalla monet ovat sitä mieltä, että perunasämpylä on Suomessa seuraava iso juttu burgereiden suhteen.
– Meille oli selvää, että haluamme tehdä burgerimme perunasämpylään, joka on jenkeissä the burgerisämpylä. Yleensä Suomessa käytetään briossisämpylää.
Laakereillaan Hämeenkadulla ei jatkossakaan aiota levätä. Keskeinen sijainti antaa monenlaisia mahdollisuuksia.
– Yksi suunnitelmamme on laajentaa viinibaarin suuntaan. Sijaintimme ja yliopistojen läheisyys huomioiden minusta on luontevaa laajentaa viinibaarin suuntaan, mihin ihmiset tulevat parille lasilliselle. Se vaatii vain sen, että koronatilanne rauhoittuu, Määttä miettii.
– Kesällä aiomme myös tehdä kesäterassin tähän. Jo syksyn aikana meillä oli viikonloppuiltoja, jolloin dj kävi soittamassa. Musiikilla ja tapahtumilla oli iso osa kioskilla ja sitä haluamme jatkaa myös tässä, hän jatkaa.
Vaikka Linna Burgers and Coffee löytyykin nykyään tält pualt jokke, kesällä burgereita saa perinteisesti myös lippakioskilta.
– Ehdottomasti kioski avataan kesäksi, Määttä vahvistaa.
3 burgerin osaa
❶ Tarpeeksi rasvainen pihvi. Rasvaa pitää olla yli 20 prosenttia.
❷ Hyvä juusto. Pitkään kypsynyt ja vahva.
❸ Sämpylä. Siinä pitää olla makua ja rakennetta.
Ilkka Lappi