Älä tuhoa pippurimyllyä maustepippurilla tai suolalla
Mitä pippurimyllyyn saa laittaa? Kysymystä voisi luulla helpoksi, mutta se ei sitä ole. Maustepippurin käyttöön tottuneet, varsinkin vähän varttuneemmat kotikokit nimittäin erehtyvät kerta toisensa jälkeen laittamaan myllyyn väärää tavaraa.
– Sinne saa laittaa pääasiassa musta- ja valkopippuria. Voi laittaa myös sekoitusta, jossa on musta- ja valkopippurin lisäksi viher- ja rosepippuria, mutta sitten joutuu välillä lisäämään raskaampia musta- ja valkopippureita, jotka menevät myllystä nopeammin läpi, kertoo pari vuosikymmentä pippurimyllyjä myynyt Anne Heininen.
Heininen palvelee jatkuvasti asiakkaita, jotka tulevat palauttamaan rikkoutuneen myllynsä kauppaan. Todellisuudessa mylly ei ole rikki, vaan sinne on laitettu väärää pippuria.
– Maustepippuri on eri kasvi. Se on pehmeä ja sisältä kostea, joten se ei mene myllystä kuten pitäisi.
Tukkeutuneen myllyn voi usein pelastaa. Myllystä kaadetaan väärä pippuri pois ja laitetaan mustapippuria tilalle.
– Se on ainoa mahdollinen korjaustoimenpide. Myllyjä ei juuri voi itse avata.
Joskus pippurimyllyyn päätyy myös suolaa. Silloin tilanne on pahempi, ja virhe olisi syytä huomata nopeasti. Muuten edessä on uuden myllyn hankinta.
– Suolamylly on aivan eri laite. Suola vaatii keraamisen koneiston. Pippurimyllyn koneisto ruostuu nopeasti pilalle, jos sinne laittaa suolaa.
Myllyn ulkonäöstä ei useinkaan voi päätellä, mitä tuotetta myllyyn kuuluu. Mylly kuitenkin osaa yleensä itse kertoa, mitä siihen pitää laittaa.
– Yleensä myllyn yläosassa on merkintä, joko P pippurille tai S suolalle. Merkintää kannattaa noudattaa, myllyyn laitetaan vain sitä mitä nuppi sanoo.
Miksi sitten laitamme niin usein maustepippuria pippurimyllyyn? Taustalla on ruokakulttuurimme.
– Maustepippuri on perinteinen mauste suomalaisessa keittiössä. Mustapippuri on paljon myöhempi tulokas. Vanhemmat ihmiset ovat tottuneet siihen, että ruokaa maustetaan maustepippurilla. Ihan hyvä mauste se onkin, mutta maustepippurin hienontamiseen kuuluu mortteli, ei mylly, kertoo Heininen.
Jarno Keskinen