Vuosi 2020 hyvästellään kirpeällä ja nopealla marjaherkulla
Karpalojäädyke on helppo ja raikas jälkiruoka, joka maistuu tuhdinkin aterian jälkeen. Karpalojäädykkeen kera voi tarjoilla esimerkiksi sokeroituja karpaloita ja kuumaa kinuskikastiketta, tai tehdä karpaloista makean marjakastikkeen. Karpalojäädykkeestä saa jälkiruoan kuudelle, kun mukeja ei täytä ihan pintaan saakka.
Jäädyke valmistuu vartissa. Karpalot soseutetaan, vatkataan kerma kuohkeaksi ja sekoitetaan kaikki ainekset keskenään. Jäädyke tehdään yleensä silikoniseen kakkuvuokaan, mutta vielä helpompaa on tehdä se valmiiksi annoksiksi pahvimukeihin, jäädyttää ja kumota lautasille näteiksi annoksiksi.
Karpalo on oikea C-vitamiinipommi, sillä C-vitamiinia karpalossa on 14 milligrammaa sadassa grammassa. Karpalo sisältää paljon antioksidantteina toimivia fenoliyhdisteitä, erityisesti flavonoleja. Väestötutkimuksissa flavonolien runsaan saannin on todettu vähentävän sepelvaltimotaudin, aivohalvauksien ja keuhko -ja mahasyövän esiintyvyyttä. Karpaloa on käytetty myös lääkinnällisissä tarkoituksissa. Merimiehillä on ollut mukanaan karpalososetta C-vitamiinin puutosta, keripukkia torjumaan.
Bentsoe- ja sitruunahapon lisäksi karpalossa on puolukan tavoin antibioottisia yhdisteitä. Karpalomehulla on lääkitty virtsarakkotulehdusta sekä maha- ja suolistovaivoja. Karpalososetta on käytetty myös imeväisten sammaksen hoitoon.
Karpalojäädykkeet
(kuudelle)
2 dl karpaloita
1 dl sokeria
2 dl turkkilaista jogurttia
2 dl kuohukermaa
Sulata jäiset karpalot. Muussaa tai soseuta karpalot sauvasekoittimella isossa kulhossa. Lisää joukkoon sokeri ja sekoita. Vatkaa kerma jämäkäksi ja vatkaa joukkoon lopuksi turkkilainen jogurtti. Lisää joukkoon vielä karpalosose ja sekoita tasaiseksi. Annostele jäädyke kuuteen pahvimukiin ja laita pakastimeen jähmettymään vähintään muutamaksi tunniksi.
Henriikka Fingerborg