Viljo Ravantti – Pippurimyllyssä kasvanut
Tuskin kovin moni ravintola-alan ihminen yllättyi, kun Viljo Ravantti aikanaan päätyi ravintola-alalle. Olivathan Viljon vanhemmat Osmo ja Helena Ravantti avanneet Pippurimyllyn jo kesällä 1974 Martin sydämeen Stålarminkadulle. Turun vanhimpiin edelleen toiminnassa oleviin ravintoloihin kuuluva Pippurimylly tuli myös Viljolle ja hänen Matti-veljelleen tutuksi.
– Vanhemmat tekivät täällä pitkää päivää, joten paljon mekin täällä vietimme aikaa. Vähän vanhempana myös tiskasin keittiössä astioita. Nuorena pullotin salaatinkastikkeita. Se oli 1990-luvulla iso bisnes. Ensimmäinen varsinainen kesätyöni oli Pikkumyllärissä Tyksin vieressä, Viljo Ravantti muistelee.
Nykyisellään hän toimii Ravantit Oy:n toimitusjohtajana. Vuosien varrella vanhempien perustama osakeyhtiö on kasvanut. Nykyään Ravantit oy pyörittää yhteensä kahdeksaa turkulaisravintolaa. Pippurimyllyn lisäksi yhtiö omistaa muun muassa Teinin, Löydön ja Kertun.
– Ei minua kukaan alalle pakottanut. Äiti itse asiassa toivoi minusta pappia tai poliisia, mutta eivät ne eivät tuntuneet ihan omalta. Aika luontevasti alalle siirryin, kun palasin 2000-luvun alussa Suomeen, armeijan jälkeen Libanonissa rauhanturvaajana työskennellyt Ravantti kuvailee.
Pippurimyllyn lähes 50-vuotisen historian aikana ravintola-ala on kokenut monenlaisia murroksia, mutta isoja muutoksia on ehtinyt nähdä myös Viljo Ravantti parinkymmenen vuoden aikana.
– 2000-luvun alkuun verrattuna, ravintolassa käymisestä on tullut paljon tavallisempaa, mutta samalla ollaan menty elämyksellisempään suuntaan. Ravintolaan tullaan nykyään myös pitkin viikkoa. Vielä silloin kun itse tulin alalle, arkipäivinä ravintolassa syöminen oli harvojen herkkua, Ravantti vertailee.
– Toinen selkeä alalla tapahtunut iso muutos on ollut anniskelun pienentynyt osuus. Ihmiset ovat siirtyneet juomista ruokiin, hän jatkaa.
Kuluva vuosi on koetellut ravintola-alaa rajulla kädellä, mutta pidemmällä perspektiivillä Ravantti uskoo, että ravintolat pärjäävät jatkossakin kovassa kilpailussa ihmisten vapaa-ajasta.
– Tämä vuosi on ollut poikkeuksellinen, mutta muutoin viime vuosina ravintoloiden suunta on ollut ylöspäin monta vuotta. En näe varsinaisia syitä, miksei jatkossakin ravintolat kiinnostaisi ihmisiä.
Ravantti kertoo, että into alaa kohtaan on säilynyt vuodesta toiseen. Ravintola-alan yrittäjän on helppo löytää työstään parhaat puolet.
– Yrittäjänä pystyy aika vapaasti valitsemaan omaa toimenkuvaa ja pystyn myös toteuttamaan omia ideoita. Myös uudistuminen on tärkeää, mutta toimivia asioita ei ole tarve muuttaa väkisin, Ravantti toteaa.
Kolme turkulaista:
1. Impivaara: Uimahallissa vietän paljon aikaa.
2. Airisto: Meri tuo vastapainoa työhön.
3. Nauttiminen: Turussa kävely on nautinnollista.
Ilkka Lappi