Mari Kodisoja vie yli nelikymppistä Kallun grilliä kohti tulevaa
Kallun grillin ystävät kokivat syksyllä iloisen yllätyksen, kun viime vuoden joulukuussa lopettanut perinteinen grilli avasi ovensa vajaan vuoden hiljaiselon jälkeen Pansiontiellä. Tällä kertaa Kallun grilli on toisen polven yrittäjän Mari Kodisojan vastuulla.
– Minulla on oma yritys ja vuokraan grilliä vanhempieni Kodisoja-yhtiöiltä, Mari Kodisoja kertoo.
Ajatus vuonna 1977 avanneen grillin uudesta avaamisesta kypsyi koronakevään aikana, kun Kodisoja istui kotona tyttärensä kanssa.
– Mietin, mitä alkaisin tehdä. Kotona vähän seinät alkoivat kaatua päälle. Kävin yhden ystäväni kanssa lounaalla ja grilli tuli puheeksi. Hän kysyi, että miksen alkaisi pyörittää sitä, Kodisoja muistelee kevättä.
Kodisoja on nähnyt grilliyrittäjyyttä koko elämänsä ajan, mutta pelialalle suuntautuneiden veljiensä tapaan grillin pyörittäminen oli hänelle pitkään asia, joka ei tuntunut aivan omaltai jutulta. Vaikka hän on ehtinyt olemaan enemmän tai vähemmän koko elämänsä mukana Kallun grillissä, sydän on vienyt toisaalle.
– Olen ajatellut hakeutuvani lastentarhanopettajaksi ja floristiksi. Luova ala on ollut myös mielessä, graafisen alan yritystä grillin ohella pyörittävä Kodisoja luettelee.
Hän sanoo, että tavallaan myös rohkeutta pitkän uran tehneiden vanhempien ”syrjäyttämiseen” ei ole ollut.
– Itselläni on ollut myös vähän sellainen olo, että napanuoraa ei ole katkaistu. Minulla on ollut sellainen olo, etten selviä ilman vanhempiani. Toki he ovat edelleen taustalla mukana.
– Nyt korona-aikana, kun en voinut käydä heidän luonaan, enkä viedä lasta isovanhemmille, niin huomasin, että pärjään tosi hyvin. Ehkä se vähän myös rohkaisi tarttumaan tähän. Olen aina ollut kuitenkin tekijähenkinen, Kodisoja tuumii.
Grillin paluu on otettu ensimmäisinä viikkoina ilolla vastaan. Brändi on ollut vielä ihmisten mielissä ja palaute asiakkailta on ollut yksinomaan kannustavaa.
– Muutama päivä sitten yksi asiakas kertoi, että hän pyöräili Maskusta asti syömään Herkuttelijan leikkeen. Ensimmäiset viikot ovat olleet parempia kuin osasin odottaakaan, Kodisoja iloitsee.
Tällä hetkellä Kodisoja pyörittää grilliä tuttujen annosten varassa, joihin asiakkaat ovat vuosikymmenten varrella kiintyneet, mutta jatkossa Kodisoja haluaa myös saada vahvemmin oman kädenjälkensä näkymään.
– Se oli yksi syy, miksi tähän ryhdyin. Kaikki oli valmiina. Olen miettinyt, että jossain vaiheessa listaan tekisin pieniä muutoksia, mutta ne ovat vielä suunnitteluvaiheessa. Yksi mahdollisuus olisi esimerkiksi se, että järjestäisi teemaviikot jonkin annoksen ympärille, Kodisoja sanoo.
Kolme kovaa
❶ Herkuttelijan pikapala. Klassikko naudan sisäfileestä.
❷ Kallunerikoinen. Molempia meidän majoneeseja.
❸ Tuplaspecial. Kaikki meidän makumme läsnä.
Ilkka Lappi