Turun joulukausi avautuu lauantaina
Turun joulukausi käynnistyy marraskuun viimeisenä viikonloppuna. Suuret avajaisjuhlat ihmismassoineen ovat tänä vuonna vaihtuneet pienempiin tapahtumiin. Joulun tunnelma on kuitenkin tuttu ja valoa riittää aina tulevan vuoden puolelle. Vanhalla Suurtorilla käynnistyvät joulumarkkinat ja kauneimpana loistaa Tuomiokirkon kuusi, jonka valot syttyvät Satumaisen joulunavauksen yhteydessä. Sadan laulajan nettimosaiikissa lauletaan Hoosianna-hymniä adventin alla.
Jouluvalot syttyvät Ydinkeskustayhdistyksen Satumaisessa joulunavauksessa lauantai-illan hämärtyessä 28. lauantaina, mutta jo päivällä löytyy monenlaista jouluohjelmaa ja tekemistä ydinkeskustan alueelta ja Hansakorttelista kwllo 10–16.
Koronatilanteen vuoksi joulun avaus toteutetaan ennalta tallennettujen videoiden avulla, jossa tonttutyttö saa Lumikuningattarelta tehtäväksi sytyttää kaupungin jouluvalot loistamaan. Kello 17 alkavaa ohjelmaa voi seurata joulunpolku.fi -sivustolle loppuviikolla päivittyvistä sijainneista.
Jouluvaloja ja erilaisia valokoristeita on puistoissa ja katujen varsilla niin keskustan alueelta kuin lähiöistäkin. Pansio-Pernon, Runosmäen, Lausteen ja Halisten alueet saavat omat jouluvalonsa tulevana viikonloppuna.
Teatterisilta tuo valoa ja iloa pimeään vuodenaikaan. Joulun tuntua tuovat Turun kaupunginteatterin Cabaret-musikaalista tutut punaiset pallot ja tunnelmaa vahvistavat kuusien havuntuoksu ja sillalla soiva musiikki.
Osana keskustan valaistuksen kehittämistä ja Valon polku -kokonaisuutta joulukautta valaisevat valot ja valotaideteokset osittain uusissa, osittain tutuissa kohteissa. Keskusta-alueella valaistaan Börsin työmaan nosturi, Asemanpuisto, Svante Dahlströmin puistikko sekä Brahen puisto, jota valaisevat jo viime vuodelta tutut joulupallot. Yliopistonkadun kävelykadun pintaan heijastetaan valoprojisointeja. Kupittaan Lintulammikon ja Liikennekaupungin alue saa iloisen kausivalaistuksen. Kaupungintalon puistikko ja Kauppahallin kuja valaistaan juhlavasti itsenäisyyspäivästä 6. joulukuuta eteenpäin.
Valon polku -kokonaisuuteen kuuluvat valoteokset loistavat kaupunkilaisten ilona 16. tammikuuta asti.
Osa joulutapahtumista on peruttu, mutta silti löytyy tapoja viritellä joulutunnelmaa. Museot tarjoavat jouluteemaisia näyttelyitä ja joulupöytäopastuksia. Lisäksi järjestetään monenlaisia joulupajoja, joissa valetaan kynttilöitä ja askarrellaan kortteja, lahjoja tai joulukoristeita. Opastetuille kierroksille ja työpajoihin on ennakkoilmoittautuminen.
Erilaiset joulukalenterit tuovat jännitystä jokaiseen päivään aina aattoon asti. Kalentereita voi kurkistella ainakin Turun ydinkeskustayhdistyksen Joulun polku Turun keskustassa -tililtä Instagramissa ja Turun Kauppatorin Facebookista. Kulttuuria Turussa Instagram-kalenteri tarjoaa jouluisia menovinkkejä ja Turun kaupunginkirjaston Instagramin luukuista paljastuu kirjavinkkejä ja askarteluohjeita. Arkkipiispan joulukalenteri lapsille avautuu Kirkko Turussa ja Kaarinassa -Facebookissa 1. joulukuuta.
Joululahjana kaikille joulumusiikkia rakastaville Kirkko Turussa ja Kaarinassa tuo Turun seudulle tänäkin vuonna Jouluradion. Jouluradio soi Turun alueella antennitaajuudella 93,8 MHz. Kaapelissa taajuudet ovat 98,90 MHz (Elisa), 98,0 MHz (DNA) ja 90,1 MHz (Telia). Jo lähes koko Suomessa kuuluvaa Jouluradiota täydentää joukko nettiradioita osoitteessa jouluradio.fi. Pääkanavan lisäksi netissä soi yhdeksän eri musiikkityylin radiokanavaa.
Lähimmäistä voi ilahduttaa lähettämällä joulukortin ikäihmiselle. Keräyspisteitä on muun muassa kirjastoissa 11. joulukuuta saakka. Osallistua voi myös kahdettatoista kertaa järjestettävään Lahja Lapselle -keräykseen, jossa toteutetaan vuosittain jopa tuhannen lapsen ja nuoren henkilökohtainen lahjatoive. Lahjatoiveita jaetaan ja vastaanotetaan 26.11–1.12.
Joulumieltä lauletaan mieliin lukuisissa Kauneimmat joululaulut -tilaisuuksissa, jotka järjestetään erityisjärjestelyin. Adventtiin kuuluva Hoosianna-hymni on tallennettu sadan laulajan nettimosaiikkiin kanttori Anu Åbergin johdolla.
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)