Turun joulukausi avautuu lauantaina

Teatterisillalla joulun tuntua tuovat kaupunginteatterin Cabaret-musikaalista tutut punaiset pallot ja tunnelmaa vahvistavat kuusien havuntuoksu ja sillalla soiva musiikki. Teatterisillalla joulun tuntua tuovat kaupunginteatterin Cabaret-musikaalista tutut punaiset pallot ja tunnelmaa vahvistavat kuusien havuntuoksu ja sillalla soiva musiikki. Kuva: Ari-Matti Ruuska

Turun joulukausi käynnistyy marraskuun viimeisenä viikonloppuna. Suuret avajaisjuhlat ihmismassoineen ovat tänä vuonna vaihtuneet pienempiin tapahtumiin. Joulun tunnelma on kuitenkin tuttu ja valoa riittää aina tulevan vuoden puolelle. Vanhalla Suurtorilla käynnistyvät joulumarkkinat ja kauneimpana loistaa Tuomiokirkon kuusi, jonka valot syttyvät Satumaisen joulunavauksen yhteydessä. Sadan laulajan nettimosaiikissa lauletaan Hoosianna-hymniä adventin alla.

Jouluvalot syttyvät Ydinkeskustayhdistyksen Satumaisessa joulunavauksessa lauantai-illan hämärtyessä 28. lauantaina, mutta jo päivällä löytyy monenlaista jouluohjelmaa ja tekemistä ydinkeskustan alueelta ja Hansakorttelista kwllo 10–16.

Koronatilanteen vuoksi joulun avaus toteutetaan ennalta tallennettujen videoiden avulla, jossa tonttutyttö saa Lumikuningattarelta tehtäväksi sytyttää kaupungin jouluvalot loistamaan. Kello 17 alkavaa ohjelmaa voi seurata joulunpolku.fi -sivustolle loppuviikolla päivittyvistä sijainneista.

Jouluvaloja ja erilaisia valokoristeita on puistoissa ja katujen varsilla niin keskustan alueelta kuin lähiöistäkin. Pansio-Pernon, Runosmäen, Lausteen ja Halisten alueet saavat omat jouluvalonsa tulevana viikonloppuna.

Teatterisilta tuo valoa ja iloa pimeään vuodenaikaan. Joulun tuntua tuovat Turun kaupunginteatterin Cabaret-musikaalista tutut punaiset pallot ja tunnelmaa vahvistavat kuusien havuntuoksu ja sillalla soiva musiikki.

Osana keskustan valaistuksen kehittämistä ja Valon polku -kokonaisuutta joulukautta valaisevat valot ja valotaideteokset osittain uusissa, osittain tutuissa kohteissa. Keskusta-alueella valaistaan Börsin työmaan nosturi, Asemanpuisto, Svante Dahlströmin puistikko sekä Brahen puisto, jota valaisevat jo viime vuodelta tutut joulupallot. Yliopistonkadun kävelykadun pintaan heijastetaan valoprojisointeja. Kupittaan Lintulammikon ja Liikennekaupungin alue saa iloisen kausivalaistuksen. Kaupungintalon puistikko ja Kauppahallin kuja valaistaan juhlavasti itsenäisyyspäivästä 6. joulukuuta eteenpäin.

Valon polku -kokonaisuuteen kuuluvat valoteokset loistavat kaupunkilaisten ilona 16. tammikuuta asti.

Osa joulutapahtumista on peruttu, mutta silti löytyy tapoja viritellä joulutunnelmaa. Museot tarjoavat jouluteemaisia näyttelyitä ja joulupöytäopastuksia. Lisäksi järjestetään monenlaisia joulupajoja, joissa valetaan kynttilöitä ja askarrellaan kortteja, lahjoja tai joulukoristeita. Opastetuille kierroksille ja työpajoihin on ennakkoilmoittautuminen.

Erilaiset joulukalenterit tuovat jännitystä jokaiseen päivään aina aattoon asti. Kalentereita voi kurkistella ainakin Turun ydinkeskustayhdistyksen Joulun polku Turun keskustassa -tililtä Instagramissa ja Turun Kauppatorin Facebookista. Kulttuuria Turussa Instagram-kalenteri tarjoaa jouluisia menovinkkejä ja Turun kaupunginkirjaston Instagramin luukuista paljastuu kirjavinkkejä ja askarteluohjeita. Arkkipiispan joulukalenteri lapsille avautuu Kirkko Turussa ja Kaarinassa -Facebookissa 1. joulukuuta.

Joululahjana kaikille joulumusiikkia rakastaville Kirkko Turussa ja Kaarinassa tuo Turun seudulle tänäkin vuonna Jouluradion. Jouluradio soi Turun alueella antennitaajuudella 93,8 MHz. Kaapelissa taajuudet ovat 98,90 MHz (Elisa), 98,0 MHz (DNA) ja 90,1 MHz (Telia). Jo lähes koko Suomessa kuuluvaa Jouluradiota täydentää joukko nettiradioita osoitteessa jouluradio.fi. Pääkanavan lisäksi netissä soi yhdeksän eri musiikkityylin radiokanavaa.

Lähimmäistä voi ilahduttaa lähettämällä joulukortin ikäihmiselle. Keräyspisteitä on muun muassa kirjastoissa 11. joulukuuta saakka. Osallistua voi myös kahdettatoista kertaa järjestettävään Lahja Lapselle -keräykseen, jossa toteutetaan vuosittain jopa tuhannen lapsen ja nuoren henkilökohtainen lahjatoive. Lahjatoiveita jaetaan ja vastaanotetaan 26.11–1.12.

Joulumieltä lauletaan mieliin lukuisissa Kauneimmat joululaulut -tilaisuuksissa, jotka järjestetään erityisjärjestelyin. Adventtiin kuuluva Hoosianna-hymni on tallennettu sadan laulajan nettimosaiikkiin kanttori Anu Åbergin johdolla.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Åbo Akademin farmasian oppiaineelle lahjoituksena 150 000 euroa, vahvistaa proviisorikoulutusta ja oppiaineiden välistä yhteistyötä

Moira von Wright.

Stiftelsen Eschnerska Frilasarettet sr -säätiö lahjoittaa 150 000 euroa Åbo Akademin farmasian koulutusalalle. Se on yksi ensimmäisistä isoista lahjoituksista valtion vastinrahoitusohjelman mukaisessa varainkeruukampanjassa.

Länsi-Suomen merivartiostolla yli kaksi miljoonaa sisärajatarkastusta

Länsi-Suomen merivartioston tavoitteena oli viime vuonna edistää etenkin meriturvallisuuden eteen tehtävää työtä muun muassa merellisen ympäristövahinkojen torjunnan saralla. Suunnitelmissa oli jatkaa uusien valvontavälineiden (esimerkiksi miehittämättömät ilma-alukset) tuomien mahdollisuuksien hyödyntämistä enenevissä määrin ja kansainvälisen yhteistyön tiivistämistä raja- ja meriturvallisuuden edistämiseksi.

Vuokrat nousivat viime vuonna nopeimmin Turussa, Espoossa, Vantaalla ja Keravalla

Vuokrat nousivat suurissa kaupungeissa selkeästi keskisuuria ja pieniä kaupunkeja nopeammin.

Tilastokeskuksen tuoreiden vuokratilastojen mukaan vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrat nousivat viime vuonna koko maassa 1,2 prosentilla. Vuokrat nousivat suurissa kaupungeissa selkeästi keskisuuria ja pieniä kaupunkeja nopeammin. Poikkeuksen muodostavat pääkaupunkiseudun työssäkäyntialueeseen linkittyvät Kerava, Järvenpää ja Porvoo. Myös Rovaniemellä vuokrat nousivat lähes yhtä paljon kuin pääkaupunkiseudulla.

Piispanlähteen yläkoululaiset etäopetukseen

Piispanlähteen yläkoulussa Kaarinassa on todettu vuoden alusta kuusi koronavirustartuntaa, joista kolme viikolla 3. Epidemian hillitsemiseksi yläkoulun tilat ovat suljettuina vuosiluokkien 7–9 yleisopetuksen ryhmien opetukseen käytettävien tilojen osalta 25.1.–7.2. Vuosiluokat 7–9 ovat etäopetuksessa 25.1.–5.2. Muiden koulujen toiminta Kaarinassa jatkuu normaalisti.

Varsinais-Suomen Urheilugaalaa juhlitaan virtuaalisesti

Kaapo Kakko valittiin viime vuonna Varsinais-Suomen parhaaksi urheilijaksi.

Varsinais-Suomen Urheilugaala on myyty viime vuosina loppuun, eikä pääsylippuja ole riittänyt kaikille halukkaille. Koronarajoitusten vallitessa vaihtoehtona oli joko luopua tai etsiä ratkaisuja. Tänä vuonna tiketit eivät lopu kesken, sillä Varsinais-Suomen Urheilugaalaa juhlitaan virtuaalisesti.

Suomeen saapuvien matkustajalentojen rajoitukset Britanniasta, Irlannista ja Etelä-Afrikasta päättyvät maanantaina

Suomen lentoasemilla viranomaisten terveysturvallisuustoimia on lisätty merkittävästi. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL arvioi lausunnossaan, että matkustuslentoliikenteen keskeyttäminen ei ole enää välttämätöntä, jos järjestelyt lentoasemalla ovat riittäviä. Liikenne- ja viestintävirasto Traficom ei tee uutta päätöstä lentorajoituksista Britanniasta, Irlannista ja Etelä-Afrikasta.

Lähes joka kolmas suomalainen vähentänyt alkoholin kulutustaan

Yhä useampi suomalainen valitsee saunajuomaksi, illanistujaisiin tai nautiskeluun nollaoluen. Kehitykseen vaikuttaa osaltaan alkoholittomien oluiden laadun parantuminen, sillä valmistusmenetelmät ovat ottaneet viime vuosina jättiharppauksen eteenpäin. Mutta miten valmistetaan olut, joka on hyvänmakuista ilman alkoholia?

Turun Kokoomus nimesi kuusi uutta ehdokasta kevään kuntavaaleihin, listalla 86 nimeä

Turun Kokoomuksen hallitus kokoontui perjantaina nimeämään uusia kuntavaaliehdokkaita. Jo aiemmin 80 henkilön mittaiselle listalle hyväksyttiin 6 uutta ehdokasta.

Ulkoministeriön historia Koiviston valinnasta EU-jäsenyyteen yksiin kansiin

Louis Clerc.

Mauno Koiviston presidenttikauden ja Martti Ahtisaaren ensimmäisen presidenttivuoden aikainen ulkoministeriön historia kirjoitetaan julki. Teoksen kirjoittaminen mahdollistui, kun julkisuuslain mukaisesti ulkoministeriön arkistot avautuivat vuoteen 1995 saakka. Uusi teos syntyy ulkoministeriön ja akateemisten tutkijoiden yhteistyönä.

Eurojackpotissa yksi täysosuma

Eurojackpotin kierroksen 3/2021 arvonnassa löytyi yksi täysosuma. 13,7 miljoonan euron voitto meni Ruotsiin.

Kukkulan uudet kuninkaat

Viime päivinä on kovasti järkytytty kun jokin enemmin tai vähemmin organisoitu tai karnevaalihulinapositiivinen joukko yrittää ängetä sisään jonnekin ”vallan pyhimpiin paikkoihin”.

Koronavirustartunnalle altistuneiden karanteeni pitenee 14 vuorokauteen

Koronavirustartunnan saaneiden lähikontakteille määrättävä karanteeni pitenee kymmenestä vuorokaudesta 14 vuorokauteen. Kyseessä on tartuntatautilääkärin määräämä virallinen karanteeni, josta saa myös tartuntatautipäivärahaa.

Timo J. Laihinen Turun Keskustan kuntavaaliehdokkaaksi

Timo Laihinen ja Anneli Wellroos.

Timo J. Laihinen on allekirjoittanut ehdokassitoumuksen osallistumisesta vuoden 2021 kuntavaaleihin Turun Keskustan listalta.

Suomessa 1 496 euroseteliväärennöstä viime vuonna

Suomessa setelikierrosta löydettiin vuoden 2020 aikana 1 496 euroseteliväärennöstä. Määrä on kasvanut viime vuodesta, mutta on edelleen muuhun euroalueeseen verrattuna vähäinen.

Turun SDP:n kuntavaaliehdokaslista lähes valmis

Turun SDP:n kuntavaaliehdokaslista on täydentynyt yhdeksällä ehdokkaalla. Turun SDP:n hallitus täydensi listaa torstaisessa kokouksessaan.

Vuokkokodissa 29 asukkaalla koronavirustartunta

Turun kaupungin ylläpitämässä Vuokkokodissa on todettu 29 asukkaalla koronavirustartunta. Yksikössä on todettu myös muutamia työntekijätartuntoja. Asukkaista ja henkilöstöstä otetaan seulontanäytteet. Kaikki koronavirukselle altistuneet on asetettu karanteeniin.

Sortuvatko katot Turun seudulla nuoskalumen painosta?

Katoilla olevat lumimäärät ovat paikoin huolestuttavia.

Varsinais-Suomessa on satanut lunta kuluneen reilun viikon aikana niin paljon, että katoilla olevat lumimäärät ovat paikoin huolestuttavia. Kiinteistön omistajien on syytä seurata tilannetta jo hyvissä ajoin ja poistaa lumimassat ammattilaisten avulla mieluummin liian varhain kuin myöhään. Näin voidaan välttää vakavia vahinkoja, joita vakuutukset eivät pääsääntöisesti korvaa.

Piispanlähteen koulu Kaarinassa saattaa siirtyä etäopetukseen

Kaarinalaisen Piispanlähteen koulun luokilla 7–9 on todettu tällä viikolla ainakin kolme koronatartuntaa. Altistumisia on lukuisia, ainakin 30. Koulun siirtymistä etäopetukseen valmistellaan. Sosiaali- ja terveyslautakunta käsittelee ylimääräisessä kokouksessa koulun osittaista sulkemista 25. tammikuuta alkaen 5. helmikuuta asti.

Urheilu

Varsinais-Suomen Urheilugaalaa juhlitaan virtuaalisesti

Kaapo Kakko valittiin viime vuonna Varsinais-Suomen parhaaksi urheilijaksi.

Varsinais-Suomen Urheilugaala on myyty viime vuosina loppuun, eikä pääsylippuja ole riittänyt kaikille halukkaille. Koronarajoitusten vallitessa vaihtoehtona oli joko luopua tai etsiä ratkaisuja. Tänä vuonna tiketit eivät lopu kesken, sillä Varsinais-Suomen Urheilugaalaa juhlitaan virtuaalisesti.

Åboraakkeli: Olympiatuskaa lajiliitoissa

Olympialaisten yllä leijuu useita kysymysmerkkejä. Loppukesästä pitäisi kerääntyä ympäri maailmaa urheilemaan Tokioon. Ei ihme, että maailmalla on liikkunut huhuja kisojen perumisesta, vaikka Japanin hallitus onkin kiistänyt tiedot.

Lauri Korpikosken kausi päättyi lonkkaoperaatioon

Lauri Korpikoski.

Turun Palloseuran kapteenin Lauri Korpikosken lonkka tähystettiin maanantaina Turussa. Korpikosken pelit tältä kaudelta on pelattu, vaikka leikkaus sujui hyvin.

Argentiinalainen Pibe Interin uusin pelaajahankinta

Pibe.

Inter on solminut pelaajasopimuksen argentiinalaisen hyökkäyspään pelaajan Piben kanssa. Koko uransa Espanjassa pelannut 24-vuotias Pibe, varsinaiselta nimeltään Agustín Pastoriza Cacabelos , jätti edellisen seuransa Burgos Promesasin päästäkseen siirtymään Inter-paitaan.

Tuton Dani Aavinen: Mestiksellä kolme mahdollista skenaariota

Tuton toimitusjohtaja Dani Aavinen muistuttaa, että työllistävän merkityksen lisäksi Mestiksellä on iso merkitys ihmisten arjen parantajana myös henkisellä puolella.

Jääkiekon Liiga pelaa toistaiseksi tyhjille katsomoille, jotta kassaan virtaa tv-sopimusrahoja. Lisäksi useat seurat ovat saaneet valtionkonttorin maksamaa kustannustukea.

TPS:n maalivahtiosasto vahvistuu Kari Piiroisella

Kari Piiroinen.

Turun Palloseura on tehnyt lainasopimuksen maalivahti Kari Piiroisen kanssa. 19-vuotias siirtyy TPS-paitaan Tampereen Tapparan sopimuspelaajana. Kuluvalla kaudella hän on pelannut Mestistä Tuton paidassa.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.