Joka neljäs suomalainen ilmoittaisi poliisille, jos läheinen olisi lähdössä päihtyneenä rattiin

Kyselyn mukaan joka neljäs suomalainen ilmoittaisi poliisille, jos läheinen tai tuttava olisi lähdössä päihtyneenä rattiin. Myös läheisen ajoon erittäin väsyneenä pyrittäisiin puuttumaan, mutta ei aivan yhtä hanakasti. Poliisin mukaan väsynyt kuljettaja voi olla yhtä vaarallinen kuin päihtynyt kuski. Ennen rattiin istumista on aina tärkeää pysähtyä miettimään omaa ajokuntoa.

Puuttuisitko tilanteeseen, jos läheisesi tai tuttavasi pyrkisi auton rattiin humalassa tai muuten päihtyneenä? LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyssä joka neljäs eli 26 prosenttia vastaajista sanoo kyllä ja ilmoittaisi asiasta myös poliisille. Kaikkiaan valtaosa, 90 prosenttia vastaajista, sanoo, että pyrkisi estämään ajon. Poliisille ilmoittamisen alttius vaikuttaa hieman suuremmalta kaupungeissa kuin maaseutumaisissa kunnissa, mutta joka tapauksessa vain pieni joukko (3 %) arvioi, ettei ollenkaan puuttuisi tilanteeseen tai ei osaa sanoa. Kyselyn vastaajat edustavat Manner-Suomen 15–74-vuotiasta väestöä.

– Päihtyneen kuljettajan ajo on aina tärkeää pyrkiä estämään, koska hän voi vahingoittaa paitsi itseään myös muita. Tänä poikkeuksellisena korona-aikana ihmiset saattavat myös tavata toisiaan enemmän kotona kuin kaupungilla ja ravintoloissa, joten liikkumisvalintoihin on hyvä kiinnittää huomiota. Ravintolan pikkujouluista otetaan usein taksi, mutta kodin ja kyläpaikan välillä voi olla houkutus käyttää omaa autoa. Eli jos ajetaan, ei oteta, sanoo liikenneturvallisuudesta vastaava johtaja Tapani Alaviiri LähiTapiolasta.

Rattijuopumusten määrä on tänä vuonna jonkin verran lisääntynyt viime vuodesta. Tilastokeskuksen mukaan tammi-syyskuussa viranomaisten tietoon oli tullut kaikkiaan 15 700 rattijuopumusta, missä oli noin kymmenys kasvua edellisvuodesta. Tänä vuonna rattijuopumuksissa huomattavaa on ollut huumausaineiden kasvava osuus: alkuvuonna niistä jäi kiinni jo lähes yhtä moni kuski kuin alkoholista.

Päihteiden lisäksi kuljettajan ajokuntoon voi vaikuttaa moni muu tekijä. Hetkellisesti sitä voi heikentää niin sairaus, voimakas tunnereaktio – kuin väsymys.

Arjen katsaus -kyselyssä tiedusteltiin myös puuttumista hyvin väsyneen henkilön ajoon. Valtaosa eli 80 prosenttia vastaajista sanoi, että he pyrkisivät estämään, jos läheinen tai tuttava pyrkisi auton rattiin erittäin väsyneenä. Osuus ei kuitenkaan ole aivan yhtä suuri kuin päihtymyksen kohdalla (90 %). Kyselyn vastaajista 9 prosenttia arvioi, ettei todennäköisesti puuttuisi väsyneen läheisen ajoon, ja 11 prosenttia ei osannut sanoa. Ilmoittaminen poliisille ei ollut tässä kysymyksessä vastausvaihtoehtona.

– Väsyneenä ajaminen on yhtä vaarallista kuin päihtyneenä ajaminen. Jos poliisi havaitsee auton esimerkiksi seilaavan kaistoilla ja toteaa sen johtuvan väsymyksestä, voi seurauksena olla sakkoja. Väsynyttä kuljettajaa kehotetaan aina nukkumaan, ennen kuin matka voi jatkua. Joskus jo lyhyet, alle puolen tunnin unet voivat tehdä kuljettajasta taas ajokelpoisen, sanoo poliisitarkastaja Heikki Ihalainen Poliisihallituksesta.

– Uneliaat kuljettajat eivät yleensä tahallaan vaaranna toisten turvallisuutta, mutta eivät välttämättä miellä olevansa vaaraksi liikenteessä, sanoo Ihalainen.

Onnettomuustutkimusten mukaan väsymys vaikutti tavalla tai toisella noin joka viidennessä kuolemaan johtaneessa ajoneuvo-onnettomuudessa vuosina 2014–18. LähiTapiolan kyselyssä moni suomalainen myös kertoi ajaneensa vaarallisen väsyneenä tai olleensa lähellä nukahtaa rattiin.

– Kyselytulokset voivat kieliä siitä, ettemme koe väsymystä niin suureksi riskiksi liikenteessä kuin olisi aihetta. Tämä saattaa juontaa siitä, että rattijuopumuksista on varoiteltu jo vuosikymmeniä, eikä väsyneenä ajamista välttämättä pidetä niin sosiaalisesti paheksuttavana. Päihteiden käytön rajoja on myös kunkin helpompi hahmottaa: alkoholille on laissa selkeät promillerajat ja huumeiden suhteen liikenteessä on nollatoleranssi, pohtii Alaviiri.

Liikenneturvan mukaan tutkimuksissa on havaittu, että väsymys voi heikentää ajokykyä siinä missä alkoholi. Yli vuorokauden valveillaolon vaikutuksia voidaan verrata yhden promillen humalaan. Erityisen haitallisia riskit voivat olla yhdessä: pienessä maistissa mutta hyvin väsyneenä kuljettajan ajosuoritus voi olla heikompi kuin puolen promillen humalassa.

– Oma ajokyky on aina monen tekijän summa. Jos väsyttää, ei alkoholia kannata nauttia ollenkaan ennen ajoa. Tähän vuodenaikaan myös olosuhteet tuovat ajamiseen lisää vaikeuskerrointa: on pimeää ja usein hyvin liukasta. Siksi kannattaa aina miettiä riskien kokonaisvaikutusta, sanoo Alaviiri.

LähiTapiolan teettämään Arjen katsaus -kyselytutkimukseen vastasi 1 070 suomalaista 25.9.–1.10. Vastaajat edustavat maan 15–74-vuotiasta väestöä, Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Kyselyn toteutti Kantar TNS, ja sen virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä.

Tieliikennelain mukaan ajoneuvoa ei saa ajaa, jos siihen puuttuvat edellytykset sairauden, vian, vamman, väsymyksen, päihtymyksen tai muun vastaavan syyn takia. Tältä pohjalta poliisi voi puuttua väsyneen kuljettajan ajokäyttäytymiseen, jos sen arvioidaan esimerkiksi aiheuttavan vaaraa muille liikenteessä.

Päihteiden käyttöä voidaan valvoa esimerkiksi alkometrillä, pikahuumetesteillä ja verikokeilla. Väsymykseen tällaista mittaria ei luonnollisesti ole.

Rikoslain mukaan rattijuopumuksesta voidaan tuomita henkilö, jonka veressä on ajon aikana tai sen jälkeen vähintään 0,5 promillea alkoholia (0,22 mg/l uloshengitysilmaa) tai havaittava määrä huumausainetta. Myös huumaavien aineiden aiheuttama huonontunut ajokyky voi ylittää rattijuopumuksen rajan.

Törkeästä rattijuopumuksesta voidaan tuomita henkilö, jonka veressä on ajon aikana tai sen jälkeen vähintään 1,2 promillea alkoholia (0,53 mg/l uloshengitysilmaa), jonka ajokyky on huumaavien aineiden käytön vaikutuksesta tuntuvasti huonontunut ja joka aiheuttaa vaaraa toisten turvallisuudelle.

Huumausaineille ei ole asetettu laissa alkoholin promillerajojen tapaisia rajoja, vaan niiden suhteen on nollatoleranssi. Myös joissain lääkkeissä on huumausaineiksi luokiteltuja aineita, mutta niiden käyttö ei johda rattijuopumukseen, jos kuljettajalla on niihin resepti eivätkä ne heikennä ajokykyä.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Åbo Akademin farmasian oppiaineelle lahjoituksena 150 000 euroa, vahvistaa proviisorikoulutusta ja oppiaineiden välistä yhteistyötä

Moira von Wright.

Stiftelsen Eschnerska Frilasarettet sr -säätiö lahjoittaa 150 000 euroa Åbo Akademin farmasian koulutusalalle. Se on yksi ensimmäisistä isoista lahjoituksista valtion vastinrahoitusohjelman mukaisessa varainkeruukampanjassa.

Länsi-Suomen merivartiostolla yli kaksi miljoonaa sisärajatarkastusta

Länsi-Suomen merivartioston tavoitteena oli viime vuonna edistää etenkin meriturvallisuuden eteen tehtävää työtä muun muassa merellisen ympäristövahinkojen torjunnan saralla. Suunnitelmissa oli jatkaa uusien valvontavälineiden (esimerkiksi miehittämättömät ilma-alukset) tuomien mahdollisuuksien hyödyntämistä enenevissä määrin ja kansainvälisen yhteistyön tiivistämistä raja- ja meriturvallisuuden edistämiseksi.

Vuokrat nousivat viime vuonna nopeimmin Turussa, Espoossa, Vantaalla ja Keravalla

Vuokrat nousivat suurissa kaupungeissa selkeästi keskisuuria ja pieniä kaupunkeja nopeammin.

Tilastokeskuksen tuoreiden vuokratilastojen mukaan vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrat nousivat viime vuonna koko maassa 1,2 prosentilla. Vuokrat nousivat suurissa kaupungeissa selkeästi keskisuuria ja pieniä kaupunkeja nopeammin. Poikkeuksen muodostavat pääkaupunkiseudun työssäkäyntialueeseen linkittyvät Kerava, Järvenpää ja Porvoo. Myös Rovaniemellä vuokrat nousivat lähes yhtä paljon kuin pääkaupunkiseudulla.

Piispanlähteen yläkoululaiset etäopetukseen

Piispanlähteen yläkoulussa Kaarinassa on todettu vuoden alusta kuusi koronavirustartuntaa, joista kolme viikolla 3. Epidemian hillitsemiseksi yläkoulun tilat ovat suljettuina vuosiluokkien 7–9 yleisopetuksen ryhmien opetukseen käytettävien tilojen osalta 25.1.–7.2. Vuosiluokat 7–9 ovat etäopetuksessa 25.1.–5.2. Muiden koulujen toiminta Kaarinassa jatkuu normaalisti.

Varsinais-Suomen Urheilugaalaa juhlitaan virtuaalisesti

Kaapo Kakko valittiin viime vuonna Varsinais-Suomen parhaaksi urheilijaksi.

Varsinais-Suomen Urheilugaala on myyty viime vuosina loppuun, eikä pääsylippuja ole riittänyt kaikille halukkaille. Koronarajoitusten vallitessa vaihtoehtona oli joko luopua tai etsiä ratkaisuja. Tänä vuonna tiketit eivät lopu kesken, sillä Varsinais-Suomen Urheilugaalaa juhlitaan virtuaalisesti.

Suomeen saapuvien matkustajalentojen rajoitukset Britanniasta, Irlannista ja Etelä-Afrikasta päättyvät maanantaina

Suomen lentoasemilla viranomaisten terveysturvallisuustoimia on lisätty merkittävästi. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL arvioi lausunnossaan, että matkustuslentoliikenteen keskeyttäminen ei ole enää välttämätöntä, jos järjestelyt lentoasemalla ovat riittäviä. Liikenne- ja viestintävirasto Traficom ei tee uutta päätöstä lentorajoituksista Britanniasta, Irlannista ja Etelä-Afrikasta.

Lähes joka kolmas suomalainen vähentänyt alkoholin kulutustaan

Yhä useampi suomalainen valitsee saunajuomaksi, illanistujaisiin tai nautiskeluun nollaoluen. Kehitykseen vaikuttaa osaltaan alkoholittomien oluiden laadun parantuminen, sillä valmistusmenetelmät ovat ottaneet viime vuosina jättiharppauksen eteenpäin. Mutta miten valmistetaan olut, joka on hyvänmakuista ilman alkoholia?

Turun Kokoomus nimesi kuusi uutta ehdokasta kevään kuntavaaleihin, listalla 86 nimeä

Turun Kokoomuksen hallitus kokoontui perjantaina nimeämään uusia kuntavaaliehdokkaita. Jo aiemmin 80 henkilön mittaiselle listalle hyväksyttiin 6 uutta ehdokasta.

Ulkoministeriön historia Koiviston valinnasta EU-jäsenyyteen yksiin kansiin

Louis Clerc.

Mauno Koiviston presidenttikauden ja Martti Ahtisaaren ensimmäisen presidenttivuoden aikainen ulkoministeriön historia kirjoitetaan julki. Teoksen kirjoittaminen mahdollistui, kun julkisuuslain mukaisesti ulkoministeriön arkistot avautuivat vuoteen 1995 saakka. Uusi teos syntyy ulkoministeriön ja akateemisten tutkijoiden yhteistyönä.

Eurojackpotissa yksi täysosuma

Eurojackpotin kierroksen 3/2021 arvonnassa löytyi yksi täysosuma. 13,7 miljoonan euron voitto meni Ruotsiin.

Kukkulan uudet kuninkaat

Viime päivinä on kovasti järkytytty kun jokin enemmin tai vähemmin organisoitu tai karnevaalihulinapositiivinen joukko yrittää ängetä sisään jonnekin ”vallan pyhimpiin paikkoihin”.

Koronavirustartunnalle altistuneiden karanteeni pitenee 14 vuorokauteen

Koronavirustartunnan saaneiden lähikontakteille määrättävä karanteeni pitenee kymmenestä vuorokaudesta 14 vuorokauteen. Kyseessä on tartuntatautilääkärin määräämä virallinen karanteeni, josta saa myös tartuntatautipäivärahaa.

Timo J. Laihinen Turun Keskustan kuntavaaliehdokkaaksi

Timo Laihinen ja Anneli Wellroos.

Timo J. Laihinen on allekirjoittanut ehdokassitoumuksen osallistumisesta vuoden 2021 kuntavaaleihin Turun Keskustan listalta.

Suomessa 1 496 euroseteliväärennöstä viime vuonna

Suomessa setelikierrosta löydettiin vuoden 2020 aikana 1 496 euroseteliväärennöstä. Määrä on kasvanut viime vuodesta, mutta on edelleen muuhun euroalueeseen verrattuna vähäinen.

Turun SDP:n kuntavaaliehdokaslista lähes valmis

Turun SDP:n kuntavaaliehdokaslista on täydentynyt yhdeksällä ehdokkaalla. Turun SDP:n hallitus täydensi listaa torstaisessa kokouksessaan.

Vuokkokodissa 29 asukkaalla koronavirustartunta

Turun kaupungin ylläpitämässä Vuokkokodissa on todettu 29 asukkaalla koronavirustartunta. Yksikössä on todettu myös muutamia työntekijätartuntoja. Asukkaista ja henkilöstöstä otetaan seulontanäytteet. Kaikki koronavirukselle altistuneet on asetettu karanteeniin.

Sortuvatko katot Turun seudulla nuoskalumen painosta?

Katoilla olevat lumimäärät ovat paikoin huolestuttavia.

Varsinais-Suomessa on satanut lunta kuluneen reilun viikon aikana niin paljon, että katoilla olevat lumimäärät ovat paikoin huolestuttavia. Kiinteistön omistajien on syytä seurata tilannetta jo hyvissä ajoin ja poistaa lumimassat ammattilaisten avulla mieluummin liian varhain kuin myöhään. Näin voidaan välttää vakavia vahinkoja, joita vakuutukset eivät pääsääntöisesti korvaa.

Piispanlähteen koulu Kaarinassa saattaa siirtyä etäopetukseen

Kaarinalaisen Piispanlähteen koulun luokilla 7–9 on todettu tällä viikolla ainakin kolme koronatartuntaa. Altistumisia on lukuisia, ainakin 30. Koulun siirtymistä etäopetukseen valmistellaan. Sosiaali- ja terveyslautakunta käsittelee ylimääräisessä kokouksessa koulun osittaista sulkemista 25. tammikuuta alkaen 5. helmikuuta asti.

Urheilu

Varsinais-Suomen Urheilugaalaa juhlitaan virtuaalisesti

Kaapo Kakko valittiin viime vuonna Varsinais-Suomen parhaaksi urheilijaksi.

Varsinais-Suomen Urheilugaala on myyty viime vuosina loppuun, eikä pääsylippuja ole riittänyt kaikille halukkaille. Koronarajoitusten vallitessa vaihtoehtona oli joko luopua tai etsiä ratkaisuja. Tänä vuonna tiketit eivät lopu kesken, sillä Varsinais-Suomen Urheilugaalaa juhlitaan virtuaalisesti.

Åboraakkeli: Olympiatuskaa lajiliitoissa

Olympialaisten yllä leijuu useita kysymysmerkkejä. Loppukesästä pitäisi kerääntyä ympäri maailmaa urheilemaan Tokioon. Ei ihme, että maailmalla on liikkunut huhuja kisojen perumisesta, vaikka Japanin hallitus onkin kiistänyt tiedot.

Lauri Korpikosken kausi päättyi lonkkaoperaatioon

Lauri Korpikoski.

Turun Palloseuran kapteenin Lauri Korpikosken lonkka tähystettiin maanantaina Turussa. Korpikosken pelit tältä kaudelta on pelattu, vaikka leikkaus sujui hyvin.

Argentiinalainen Pibe Interin uusin pelaajahankinta

Pibe.

Inter on solminut pelaajasopimuksen argentiinalaisen hyökkäyspään pelaajan Piben kanssa. Koko uransa Espanjassa pelannut 24-vuotias Pibe, varsinaiselta nimeltään Agustín Pastoriza Cacabelos , jätti edellisen seuransa Burgos Promesasin päästäkseen siirtymään Inter-paitaan.

Tuton Dani Aavinen: Mestiksellä kolme mahdollista skenaariota

Tuton toimitusjohtaja Dani Aavinen muistuttaa, että työllistävän merkityksen lisäksi Mestiksellä on iso merkitys ihmisten arjen parantajana myös henkisellä puolella.

Jääkiekon Liiga pelaa toistaiseksi tyhjille katsomoille, jotta kassaan virtaa tv-sopimusrahoja. Lisäksi useat seurat ovat saaneet valtionkonttorin maksamaa kustannustukea.

TPS:n maalivahtiosasto vahvistuu Kari Piiroisella

Kari Piiroinen.

Turun Palloseura on tehnyt lainasopimuksen maalivahti Kari Piiroisen kanssa. 19-vuotias siirtyy TPS-paitaan Tampereen Tapparan sopimuspelaajana. Kuluvalla kaudella hän on pelannut Mestistä Tuton paidassa.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.