Hanna Syrjämäki Runo-Kaarina-kilpailun voittaja

Hanna Syrjamäki. Hanna Syrjamäki. Kuva: Maija Leino / Kaarinan kaupunki

Utelias seikkailija kirjoitti kertomuksen ajan kulusta

Valtakunnallisen Runo-Kaarina-esikoiskokoelmakilpailun voittaja on julkistettu. Vuodesta 1994 järjestettyyn kilpailuun tuli keväällä 2020 useita kymmeniä käsikirjoituksia, joista kirjailija Kari Levolan johtama raati valitsi voittajaksi hyvinkääläisen Hanna Syrjämäen käsikirjoituksen. Kaarinan kaupunki on kustantanut Syrjämäen esikoiskokoelman, ja se kantaa nimeä Kaikukatve.

Hanna Syrjämäki (s. 1983) kirjoittaa mielellään asioita muistiin.

– Havainnoin uteliaana maailmaa ja poimin vihjeitä, joista aivot generoivat säkeitä. Laitan niitä sitten paperille, ja kokeilen, voisiko niistä tulla jotakin, rakennan runoa ikään kuin palapeliä. Olen sanaihminen ja nautin siitä, kun saan pohtia sanojen eri merkityksiä ja käyttötapoja. Kaikukatveessa on esimerkiksi paljon sellaisia termejä, joita olen käyttänyt töissä, mutta jotka olen kirjoittaessa sijoittanut uuteen yhteyteen, Runo-Kaarina-voittaja kertoo.

Kätilön työstä palkkansa saavan Syrjämäki opiskeli 2000-luvun alussa kirjallisuutta Joensuun yliopistossa.

– Opintojen seurauksena minusta on jäänyt analyyttinen lukija, ja muiden kirjoitusten lukeminen on minulle parasta innoitusta omaan kirjoittamiseen. Tekstini kaikuvat aiemmin kirjoitettuja tekstejä ja jatkavat niiden aloittamia keskusteluja.

Runo-Kaarina-kilpailuun Syrjämäki osallistui tänä vuonna neljättä kertaa.

– Kokoelman hiominen kannattaa. On hyvä huomata, että ilmaisun kehittäminen tuottaa tulosta ja se huomataan. Tänäkin vuonna yrittäneiden kannattaa siis yrittää ensi vuonna uudelleen, kannustaa kilpailuraadin puheenjohtaja Kari Levola.

Tämänvuotisen Runo-Kaarina-kilpailun osallistumisaika päättyi toukokuussa, ja voittaja valittiin kolme kuukautta myöhemmin. Levola soitti Syrjämäelle heti valintakokouksen päätyttyä elokuisena iltapäivänä. Puhelu yllätti Syrjämäen täysin.

– Kirjoitan runoja erityisesti siksi, että se on hauskaa ajanvietettä, joka tarjoaa palkitsevia oivalluksia. Tämä Runo-Kaarinaan osallistuminen on ollut hyvä kevätrituaali, deadline, joka on motivoinut saamaan asioita valmiiksi. En kuitenkaan ollut lainkaan valmistautunut voittoon tänäkään vuonna, olin ajatellut, että ehkä joskus, mutta ei vielä pitkään aikaan.

Syrjämäen käsikirjoitus eli elokuisen puhelun jälkeen vielä paljon.

– Se voittaminenhan oli tavallaan ihan kauheaa! Minulla oli vain nippu runoja, jotka liittyivät jotenkin löyhästi yhteen. Onneksi elokuun jälkeen oli vielä useampi kuukausi aikaa työstää runoista kokoelma. Tavoitteenani oli kokonaisuus, jossa olisi vaihtelua, ja jonka taustalta voisi silti hahmottaa samana pysyvän runon puhujan ja löyhästi punotun juonikuvion. Olen iloinen työn valmistumisesta ja siitä, että lopulta kokoelman osat löysivät paikoilleen.

– Se on tummasävyinen ja dystooppinen kertomus lähitulevaisuuden maailmasta, jossa runon henkilö havainnoi ajan kulumista, mittakaavoja ja mielensisäisiä prosesseja. Historia kiertää runon puhujan mielessä kehää niin henkilökohtaisella kuin kollektiivisella tasolla, ja aidon yhteyden saaminen muihin ihmisiin näyttää vaikealta, Syrjämäki kuvailee Kaikukatve-kokoelmaansa.

Syrjämäki on mieltynyt ihmisyyden varjoisten puolien tutkimiseen kirjallisin keinoin, mutta kertoo, että Kaikukatve on myös varovaisen toiveikas rakkaustarina.

– Runon puhujan kuva maailmasta ja ihmisistä on paikoin kovin biologinen ja mekanistinen, mutta samalla hänellä on tarve löytää ihme tai sielu. Tätä etsintää suoritetaan myös runoissa kuvaillun toisen kautta. Lukijan päätettäväksi jää, onnistuuko se.

– Syrjämäen voittajakokoelma on vahva osoitus runon mahdollisuuksista. Sen kantavana äänenä on ylistys arjen olemiselle, elämän ihmeellisyyksille. Syrjämäki kirjoittaa läheltä ja pääsee kauas. Kaikukatveen runous on samanaikaisesti sävykästä ja syvää, tekijä on ottanut haltuunsa runon parhaita keinoja ja todistaa nöyrän kypsästi elettyä ja elämätöntä. Hanna Syrjämäen esikoiskokoelma on hyvällä tavalla valmis, avoin lukemiselle, Runo-Kaarina-raadin puheenjohtaja Kari Levola kommentoi kokoelmaa.

Runo-Kaarina-voittaja julkistettiin Kaarina-talon pihassa torstaina tulitaide-esityksen säestyksellä. Lauantaina kello 19, Syrjämäki esiintyy Runo-Kaarina-klubilla Kaarina-talon aulassa. Sunnuntaina 22. marraskuuta kello 16 tuoretta voittajaa kuullaan vielä Kaarina-päivän juhlallisuuksien yhteydessä Kaarina-talon pihassa. Kaikkiin tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

Julkistusjuhlallisuuksien jälkeen Syrjämäki palaa Hyvinkäälle omannäköiseensä arkeen.

– Olen utelias seikkailijatyyppi. En vielä tiedä, mitä kaikkea minusta tulee isona ja niin edelleen. Teen kätilön töitä, mutta olen kiinnostunut monipuolisesti ja intohimoisesti erilaisista ilmiöistä, Syrjämäki kertoo.

– Kirjoittamisen ja lukemisen lisäksi vietän mielelläni aikaa minulle rakkaitten ihmisten kanssa ja kävelen ulkona vailla erityistä päämäärää. Rakastan metsiä, järviä ja vapauden tunnetta. Tykkään ottaa valokuvia ja vietän myös paljon aikaa tuijotellen joutilaana kattoon. Ei mitään kovin ihmeellistä, mutta silti maailman hienointa.

Runo-Kaarina on valtakunnallinen, vuosittainen esikoisrunoilijoiden kokoelmakilpailu, jota Kaarinan kaupunki on järjestänyt vuodesta 1994. Kilpailuun voivat osallistua suomenkielisillä kokoelmakäsikirjoituksilla kaikki sellaiset henkilöt, jotka eivät ole vielä julkaisseet runokokoelmaa. Kaarinan kaupunki kustantaa voittajateoksen, ja se julkistetaan loppuvuodesta.

Vuodesta 2019 lähtien Runo-Kaarina on ollut myös festivaali, poikkitaiteellinen runoviikonloppu, joka tuo Kaarinaan muun muassa runoesityksiä, iltaklubeja ja konsertteja helmikuussa. Runo-Kaarina-kilpailu 2021 julistetaan avatuksi festivaalin yhteydessä, ja kilpailutekstejä otetaan vastaan huhtikuun 28. päivään saakka.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Varsinais-Suomeen yli 27,8 miljoonaa euroa EU-rahoitusta viime vuonna alkaneisiin hankkeisiin

Turun ja Varsinais-Suomen Eurooppa-toimiston laatiman selvityksen mukaan maakuntaan myönnettiin yli 27,8 miljoonaa euroa vuonna 2019 alkaneisiin EU-rahoitteisiin hankkeisiin. Hankkeita oli yhteensä 330 ja niihin osallistui 209 varsinaissuomalaista toimijaa. Selvitys laadittiin Varsinais-Suomen liiton toimeksiantona. Vastaavaa vuosittaista selvitystä on tehty liitossa vuodesta 2016 alkaen.

Rasmus Tirronen jatkaa Ässissä ainakin kuluvan viikon

Rasmus Tirronen.

Turun Palloseuran maalivahti Rasmus Tirronen jatkaa Ässissä ainakin tämän viikon ajan.

Vuodeosastohoidossa lievää kasvua, somaattisen erikoissairaanhoidon avohoitopainotteisuus jatkuu aiempien vuosien tapaan

Potilaat somaattisen erikoissairaanhoidon avohoidossa ja vuodeosastohoidossa vuosina 2009–19.

Somaattisessa erikoissairaanhoidossa hoidettiin noin kaksi miljoonaa potilasta vuonna 2019, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Potilaita oli lähes neljä prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna.

Maanmittauslaitoksen Turun palvelupisteessä asiointi toistaiseksi vain ajanvarauksella

Muuttuneen koronatilanteen vuoksi Maanmittauslaitoksen Lahden, Oulun, Tampereen ja Turun asiakaspalvelupisteet siirtyvät 30. marraskuuta alkaen palvelemaan asiakkaita toistaiseksi vain ajanvarauksella.

HC TPS Turku Oy käynnistää yt-neuvottelut

Santtu Jokinen.

HC TPS Turku Oy käynnistää yt-neuvottelut henkilöstön kanssa. Koronaviruspandemian vaikutukset erityisesti yleisömääriin ovat odotettua suuremmat, jonka myötä neuvottelut käynnistetään.

Nostivatko etätyöt isompien asuntojen suosiota?

Korona on lisännyt suurempien asuntojen kaipuuta.

Asumisoikeusasuntojen hakijamäärät ovat olleet tänä vuonna selkeässä kasvussa viime vuoteen verrattuna. Kasvu on monen tekijän summa, mutta koronatilanne on ollut yksi suurimmista syistä.

OP Turun Seudun palvelupiste Kaarinassa suljettuna tänään ja huomenna korona-altistuksen vuoksi

Yhdellä OP Turun Seudun työntekijällä on todettu koronaviruksen aiheuttama infektio. Tartuntataudeista vastaavat viranomaiset yhteistyössä pankin edustajien kanssa kartoittavat parhaillaan tartunnalle altistuneita henkilöitä. Mahdollinen altistuminen on tapahtunut Kaarinan palvelupisteessä. Altistuneet asetetaan kymmenen vuorokauden karanteeniin altistumispäivästä lukien.

Naantalin kaupunginjohtaja: Nesteen toteutettava täysimääräisesti suunnittelemansa muutosturvatoimenpiteet

Naantalin kaupunginjohtaja Jouni Mutanen.

Neste Oyj ilmoitti syyskuussa suunnittelevansa jalostamotoimintojen uudelleenjärjestelyjä Porvoossa ja Naantalissa Öljytuotteet-liiketoiminnan kilpailukyvyn varmistamiseksi. Tänään julkaistussa tiedotteessaan Neste ilmoittaa, että yhteistoimintaneuvottelujen päätyttyä yhtiö on tehnyt päätöksen lakkauttaa Naantalin jalostustoiminnot maaliskuun loppuun mennessä.

Turun kaupunki hankki tietoturvan valvontapalvelun Fiarone Oy:ltä

Turun kaupunki on hankkinut tietoturvan valvontapalvelun turkulaiselta Fiarone Oy:ltä. Fiaronen SOC-tietoturvavalvomossa (Security Operations Center) analysoidaan kaupungin tietoverkon tilannekuvaa vuorokauden ympäri, tunnistetaan mahdolliset tietoturvapoikkeamat ja reagoidaan niihin.

Taideakatemiasta valmistuvien kuvataiteilijoiden Polymorfia-näyttely Brinkkalan galleriassa

Riitta Posti, keltainen villatakki.

Vanhan Suurtorin historiallisessa miljöössä sijaitsevan Turun kaupungin Brinkkalan gallerian valtaa Turun AMK:n Taideakatemiasta valmistuvien kuvataiteilijoiden Polymorfia-näyttely. Näyttely avautuu on esillä 14. helmikuuta asti.

Viking Line avaa uuden merimyymälän Kauppakeskus Myllyyn

Viking Linen risteilyiltä tuttu myymäläkonsepti laajenee. Kauppakeskus Myllyyn avautuvasta pop up -myymälästä voi ostaa Punaisten laivojen tuttuja tuotteita merihintaan. Viking Line Pop Up Shop Mylly on avoinna 5.12.2020–28.2.2021.

Oboen äänenjohtaja Takuya Takashiman solistikonsertissa venetsialaista barokkia

Takuya Takashima.

Turun filharmonisen orkesterin solistina torstaina 3. joulukuuta kello 19 Konserttitalossa kuullaan oboen äänenjohtaja Takuya Takashimaa . Illan johtaa nousevaa kansainvälistä uraa tekevä Kerem Hasan , joka on tuore ylikapellimestari Innsbruckissa Tirolin sinfoniaorkesterissa.

Miljoonahanke vauhdittamaan autonomisten kulkuneuvojen kehitystyötä

Turun ammattikorkeakoulu ja Yrkehögskolan Novia perustavat yhdessä alan yritysten kanssa Turkuun uuden kokeiluympäristön autonomisille kulkuneuvoille. Hankkeeseen on saatu merkittävää rahoitusta opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

Turun yliopiston hoitotieteen laitos palkitsi ansioituneita hoitotieteilijöitä

Raija Kontio.

Turun yliopiston hoitotieteen laitos jakoi Maailman terveysjärjestön (WHO) sairaanhoitajien ja kätilöiden vuoden kunniaksi kolme tunnustuspalkintoa hoitotiedettä ansioituneesti edistäneille henkilöille.

Neste vahvistaa – jalostustoiminta lakkaa Naantalissa, noin 370 työtehtävää loppuu

Neste lakkauttaa Naantalin öljynjalostamon. Yhtiössä päättyy noin 370 työtehtävää.

Neste ilmoitti syyskuussa suunnittelevansa jalostamotoimintojen uudelleenjärjestelyjä Porvoossa ja Naantalissa Öljytuotteet-liiketoiminnan kilpailukyvyn varmistamiseksi. Yhteistoimintaneuvottelujen päätyttyä yhtiö on tehnyt päätöksen lakkauttaa Naantalin jalostustoiminnot maaliskuun loppuun mennessä ja keskittää Naantalin toiminnan terminaali- ja satamatoimintoihin sekä uudistaa Öljytuotteiden operatiivista toimintamallia. Muutoksen toisessa vaiheessa Porvoon jalostamoa kehitetään kohti uusiutuvien ja kierrätysraaka-aineiden prosessointia. Toimenpiteillä tavoitellaan noin 50 miljoonan euron vuosittaisia säästöjä kiinteissä kustannuksissa.

Suomen Marsalkka Mannerheimin perinnesäätiön sotahistorian palkinto Elina Virtaselle ja Mikko Karjalaiselle

Suomen Marsalkka Mannerheimin perinnesäätiön joka toinen vuosi jakama sotahistorian palkinto on myönnetty tänä vuonna FT Elina Virtaselle ja FT Mikko Karjalaiselle . He jakavat 10 000 euron palkinnon. Palkinto myönnettiin kahdeksannen kerran.

Raision Vesi Oy alentaa pientalojen liittymismaksuja

Raision Vesi Oy muokkaa ensi vuoden alusta liittymismaksuhinnastonsa uusiksi. Jo kahtena edellisenä vuonna vesitaksoja on tarkistettu reilusti alaspäin.

Puun kuiva-ainetta käytettiin viime vuonna lähes 40 miljoonaa tonnia

Suomessa käytettiin vuonna 2019 puuta 39,4 miljoonaa tonnia, kun mittarina oli metsäteollisuustuotteisiin, polttoaineisiin ja jätteisiin sitoutunut puun kuiva-aine. Edellisvuonna oli puun käytön huippuvuosi, josta määrä supistui vajaalla prosentilla. Kaikesta käytetystä puun kuiva-aineesta 57 prosenttia päätyi energiaksi, ja 41 prosenttia sitoutui metsäteollisuustuotteisiin.

Urheilu

Rasmus Tirronen jatkaa Ässissä ainakin kuluvan viikon

Rasmus Tirronen.

Turun Palloseuran maalivahti Rasmus Tirronen jatkaa Ässissä ainakin tämän viikon ajan.

HC TPS Turku Oy käynnistää yt-neuvottelut

Santtu Jokinen.

HC TPS Turku Oy käynnistää yt-neuvottelut henkilöstön kanssa. Koronaviruspandemian vaikutukset erityisesti yleisömääriin ovat odotettua suuremmat, jonka myötä neuvottelut käynnistetään.

Åboraakkeli: Yleisurheilun imu lisääntyy

Jari Salonen (vas.), Harri Halme ja  Veera Sahlberg.

Paavo Nurmi Games kasvaa ensi kesänä kaksipäiväiseksi. Kansainvälisen yleisurheiluliiton Continental Tourin kultatasolla jatkava yleisurheilutapahtuma järjestetään ensi vuonna 7.–8. kesäkuuta.

FBC Loisto taistelee naisten F-liigan lohko A:n kärkisijoista

Nousijajoukkue FBC Loisto on syksyn aikana osoittanut kuuluvansa naisten F-liigan lohko A:han.

FBC Loisto nousi täksi kaudeksi salibandyn korkeimmalle sarjatasolle naisten F-liigan lohko A:han. Sarjanousija tiedettiin yllätysvalmiiksi ryhmäksi, mutta alkukauden otteet ovat silti olleet yllätys myös päävalmentaja Matti Pienihäkkiselle . 12 ottelusta joukkue on kerännyt 21 pistettä ja on sarjataulukossa kolmantena. Nousijajoukkue on myös onnistunut ottamaan Turun valtikan itselleen voittamalla kummatkin syksyn mittaan pelatut paikallispelit TPS:ää vastaan.

Fanny Sampalle kultaa kilpa-aerobicin SM-kilpailuista, Turun Urheiluliitolle kolmoisvoitto

Fanny Samppa.

Kilpa-aerobicin SM-kilpailut saatettiin päätökseen lauantaina Seinäjoella. Voiton varmisti itselleen Fanny Samppa .

TPS:n maalivahti Siiri Välimaa ripusti nappikset naulaan

TPS:n maalivahti Siiri Välimaa lopetti aktiiviuransa.

Kansallisesta liigasta pudonneella TPS:n edustusjoukkueella on edessään uudelleenrakennuksen ajat. Hyvin konkreettiseksi asian tekee joukkueen tukipilarin maalivahti Siiri Välimaan päätös lopettaa aktiiviuransa. 30-vuotias Välimaa pelasi TPS:ssä kaudet 2019 ja 2020 sekä kotimaiden kenttien lisäksi monta vuotta Norjassa. Myös naisten A-maajoukkueen maalia raumalaislähtöinen Välimaa ehti uransa aikana vartioida.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.