Sähkölämmityksen kiistattomat edut jäävät julkisessa keskustelussa usein varjoon

Ehkä ei sittenkään niin paha? Sähkölämmitys kyllä maksaa, mutta kuluihin voi helposti vaikuttaa ja vastineeksi saa helpon ja huoltovapaan lämmitysjärjestelmän. Ehkä ei sittenkään niin paha? Sähkölämmitys kyllä maksaa, mutta kuluihin voi helposti vaikuttaa ja vastineeksi saa helpon ja huoltovapaan lämmitysjärjestelmän. Kuva: Timo Jakonen

Moni asunnonetsijä kohtelee sähkölämmitystaloa kuin spitaalista. Netin asunnonvälityspalvelut tarjoavat mahdollisuuden rajata hakutuloksia lämmitysjärjestelmän mukaan. Jos asunnonetsijä käyttää mahdollisuuttaan rajata sähkölämmitystalot hakutulosten ulkopuolelle, häneltä jää näkemättä melkoinen osa tarjonnasta.

Omakotitaloissa noin 45 prosentissa ja paritaloissa runsaassa 40 prosentissa on sähkölämmitys. Rivitaloista sähkölämmitteisiä on noin 35 prosenttia ja maatilojen päärakennuksista noin 20 prosenttia. Lisäksi vapaa-ajan asunnoista noin 45 prosenttia lämpiää sähköllä.

Lukumääräisesti tämä tarkoittaa noin 600 000 sähköllä lämpiävää asuntoa, kun Suomessa on yhteensä noin 1,3 miljoonaa asuntoa. Sähköllä lämpiäviksi on laskettu myös hybridiratkaisut, joissa on käytetty esimerkiksi ilmalämpöpumppuja.

Tässäkään asiassa luulo ei ole tiedon väärti, vaan totuus sähkölämmityksen takana kannattaa selvittää. Kysyimme Sähkölämmitysfoorumin puheenjohtaja Gustaf Åbergilta, onko sähkölämmitys sittenkään niin paha kuin luullaan. Sähkölämmitystä on karteltu useammastakin syystä, Åberg kertoo.

– Moni karttaa sähkölämmitystä, tosin tilanne on parantunut viime aikoina. 2010–luvun alussa sähköä pidettiin erittäin saastuttavana lämmitysmuotona. Nyt sähkön hinta on jarruna. Hinnasta puhuessakin pitää muistaa, että noin 45 prosenttia sähkölaskustahan on veroja ja verkkomaksun osuutta ei voi kilpailuttaa, Åberg huomauttaa.

Vaikka 45 prosenttia loppulaskusta meneekin verottajan taskuun, säilyy kuluttajan maksurasitus kuitenkin korkeana. Mitkä sitten olisivat ne hyvät puolet, joiden vuoksi sähkölasku kannattaa ottaa maksaakseen?

– Sähkölämmitys on helposti ohjattavissa ja reagoi nopeasti, pois lukien järjestelmät, joissa on vesi. Sähkölämmitys myös optimoi energiakäytön ja on tässä ehdottomasti tehokkain, Åberg luettelee.

Lisäksi järjestelmään on helposti lisättävissä esimerkiksi omat aurinkopaneelit. Sähkölämmitysjärjestelmien rakentamisen suosiota menneinä vuosikymmeninä selittänee suurelta osin se, että sähkölämmitysjärjestelmän rakentamisen investointikustannukset ovat kaikista lämmitysjärjestelmistä alhaisimmat.

– Sähkölämmitysjärjestelmä on myös melkein huoltovapaa, eikä se aiheuta vesivahinkoja.

Heikkouksien listalle ei löydy muuta kuin hinnan arvaamattomuus, mikä sekin selittyy pitkälti verojen suurella osuudella kokonaishinnasta. Sähkölämmitysjärjestelmän kulutusta, eli samalla hintaa, voi helposti vähentää erilaisilla älyratkaisuilla kuten älytermostaateilla. Nopeasti reagoivana järjestelmänä sähkölämmitys antaa hyvän mahdollisuuden esimerkiksi asuintilojen lämpötilan laskuun, kun tiloissa ei oleskella. Kalliin maineessa olevan sähkölämmityksen älykkäällä ohjauksella ja optimoinnilla on mahdollisuus saavuttaa jopa 40 prosentin säästöt lämmityskuluissa.

Jos lämmitysratkaisunsa tekee ympäristönäkökulma edellä, kannattaa muistaa, että esimerkiksi kaukolämmöllä lämmitettäessä kuluu huomattavasti enemmän energiaa saman neliömäärän lämmittämiseen, joten näin ajateltuna sähkö on järkevämpi vaihtoehto.

– Lisäksi kaukolämpö tarvitsee myös aina sähköä. Sähkölämmityksessä sähköä ei myöskään kulu ollenkaan, jos ei tarvita lämmitystä. Molempien lämmitysmuotojen hinnat perustuvat osittain poliittisiin päätöksiin ja monopoleihin, joten hintojen vaikuttamiseen ei ole aina mahdollista, Åberg muistuttaa.

Maalämpöjärjestelmäkään ei pärjää ilman sähköä, vaan syö sitä jopa yllättävän paljon. Maalämpöjärjestelmä kuluttaa sähköä laitekohtaisen COP-lukunsa suhteessa. Jos tuo luku on vaikkapa 3 ja maalämpöjärjestelmällä lämmitettävän rakennuksen lämmöntarve on 15 000 kilowattituntia, kuluu sen tuottamiseen sähköä 5 000 kilowattituntia. Jos maalämpöjärjestelmän tuottama lämpö ei riitä, tehdään loppu lämpö järjestelmään kuuluvalla sähkövastuksella, eli maalämpötalostakin saattaa sopivissa olosuhteissa tulla osittain sähkölämmitystalo.

Jarno Keskinen

Åbo Akademin farmasian oppiaineelle lahjoituksena 150 000 euroa, vahvistaa proviisorikoulutusta ja oppiaineiden välistä yhteistyötä

Moira von Wright.

Stiftelsen Eschnerska Frilasarettet sr -säätiö lahjoittaa 150 000 euroa Åbo Akademin farmasian koulutusalalle. Se on yksi ensimmäisistä isoista lahjoituksista valtion vastinrahoitusohjelman mukaisessa varainkeruukampanjassa.

Länsi-Suomen merivartiostolla yli kaksi miljoonaa sisärajatarkastusta

Länsi-Suomen merivartioston tavoitteena oli viime vuonna edistää etenkin meriturvallisuuden eteen tehtävää työtä muun muassa merellisen ympäristövahinkojen torjunnan saralla. Suunnitelmissa oli jatkaa uusien valvontavälineiden (esimerkiksi miehittämättömät ilma-alukset) tuomien mahdollisuuksien hyödyntämistä enenevissä määrin ja kansainvälisen yhteistyön tiivistämistä raja- ja meriturvallisuuden edistämiseksi.

Vuokrat nousivat viime vuonna nopeimmin Turussa, Espoossa, Vantaalla ja Keravalla

Vuokrat nousivat suurissa kaupungeissa selkeästi keskisuuria ja pieniä kaupunkeja nopeammin.

Tilastokeskuksen tuoreiden vuokratilastojen mukaan vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrat nousivat viime vuonna koko maassa 1,2 prosentilla. Vuokrat nousivat suurissa kaupungeissa selkeästi keskisuuria ja pieniä kaupunkeja nopeammin. Poikkeuksen muodostavat pääkaupunkiseudun työssäkäyntialueeseen linkittyvät Kerava, Järvenpää ja Porvoo. Myös Rovaniemellä vuokrat nousivat lähes yhtä paljon kuin pääkaupunkiseudulla.

Piispanlähteen yläkoululaiset etäopetukseen

Piispanlähteen yläkoulussa Kaarinassa on todettu vuoden alusta kuusi koronavirustartuntaa, joista kolme viikolla 3. Epidemian hillitsemiseksi yläkoulun tilat ovat suljettuina vuosiluokkien 7–9 yleisopetuksen ryhmien opetukseen käytettävien tilojen osalta 25.1.–7.2. Vuosiluokat 7–9 ovat etäopetuksessa 25.1.–5.2. Muiden koulujen toiminta Kaarinassa jatkuu normaalisti.

Varsinais-Suomen Urheilugaalaa juhlitaan virtuaalisesti

Kaapo Kakko valittiin viime vuonna Varsinais-Suomen parhaaksi urheilijaksi.

Varsinais-Suomen Urheilugaala on myyty viime vuosina loppuun, eikä pääsylippuja ole riittänyt kaikille halukkaille. Koronarajoitusten vallitessa vaihtoehtona oli joko luopua tai etsiä ratkaisuja. Tänä vuonna tiketit eivät lopu kesken, sillä Varsinais-Suomen Urheilugaalaa juhlitaan virtuaalisesti.

Suomeen saapuvien matkustajalentojen rajoitukset Britanniasta, Irlannista ja Etelä-Afrikasta päättyvät maanantaina

Suomen lentoasemilla viranomaisten terveysturvallisuustoimia on lisätty merkittävästi. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL arvioi lausunnossaan, että matkustuslentoliikenteen keskeyttäminen ei ole enää välttämätöntä, jos järjestelyt lentoasemalla ovat riittäviä. Liikenne- ja viestintävirasto Traficom ei tee uutta päätöstä lentorajoituksista Britanniasta, Irlannista ja Etelä-Afrikasta.

Lähes joka kolmas suomalainen vähentänyt alkoholin kulutustaan

Yhä useampi suomalainen valitsee saunajuomaksi, illanistujaisiin tai nautiskeluun nollaoluen. Kehitykseen vaikuttaa osaltaan alkoholittomien oluiden laadun parantuminen, sillä valmistusmenetelmät ovat ottaneet viime vuosina jättiharppauksen eteenpäin. Mutta miten valmistetaan olut, joka on hyvänmakuista ilman alkoholia?

Turun Kokoomus nimesi kuusi uutta ehdokasta kevään kuntavaaleihin, listalla 86 nimeä

Turun Kokoomuksen hallitus kokoontui perjantaina nimeämään uusia kuntavaaliehdokkaita. Jo aiemmin 80 henkilön mittaiselle listalle hyväksyttiin 6 uutta ehdokasta.

Ulkoministeriön historia Koiviston valinnasta EU-jäsenyyteen yksiin kansiin

Louis Clerc.

Mauno Koiviston presidenttikauden ja Martti Ahtisaaren ensimmäisen presidenttivuoden aikainen ulkoministeriön historia kirjoitetaan julki. Teoksen kirjoittaminen mahdollistui, kun julkisuuslain mukaisesti ulkoministeriön arkistot avautuivat vuoteen 1995 saakka. Uusi teos syntyy ulkoministeriön ja akateemisten tutkijoiden yhteistyönä.

Eurojackpotissa yksi täysosuma

Eurojackpotin kierroksen 3/2021 arvonnassa löytyi yksi täysosuma. 13,7 miljoonan euron voitto meni Ruotsiin.

Kukkulan uudet kuninkaat

Viime päivinä on kovasti järkytytty kun jokin enemmin tai vähemmin organisoitu tai karnevaalihulinapositiivinen joukko yrittää ängetä sisään jonnekin ”vallan pyhimpiin paikkoihin”.

Koronavirustartunnalle altistuneiden karanteeni pitenee 14 vuorokauteen

Koronavirustartunnan saaneiden lähikontakteille määrättävä karanteeni pitenee kymmenestä vuorokaudesta 14 vuorokauteen. Kyseessä on tartuntatautilääkärin määräämä virallinen karanteeni, josta saa myös tartuntatautipäivärahaa.

Timo J. Laihinen Turun Keskustan kuntavaaliehdokkaaksi

Timo Laihinen ja Anneli Wellroos.

Timo J. Laihinen on allekirjoittanut ehdokassitoumuksen osallistumisesta vuoden 2021 kuntavaaleihin Turun Keskustan listalta.

Suomessa 1 496 euroseteliväärennöstä viime vuonna

Suomessa setelikierrosta löydettiin vuoden 2020 aikana 1 496 euroseteliväärennöstä. Määrä on kasvanut viime vuodesta, mutta on edelleen muuhun euroalueeseen verrattuna vähäinen.

Turun SDP:n kuntavaaliehdokaslista lähes valmis

Turun SDP:n kuntavaaliehdokaslista on täydentynyt yhdeksällä ehdokkaalla. Turun SDP:n hallitus täydensi listaa torstaisessa kokouksessaan.

Vuokkokodissa 29 asukkaalla koronavirustartunta

Turun kaupungin ylläpitämässä Vuokkokodissa on todettu 29 asukkaalla koronavirustartunta. Yksikössä on todettu myös muutamia työntekijätartuntoja. Asukkaista ja henkilöstöstä otetaan seulontanäytteet. Kaikki koronavirukselle altistuneet on asetettu karanteeniin.

Sortuvatko katot Turun seudulla nuoskalumen painosta?

Katoilla olevat lumimäärät ovat paikoin huolestuttavia.

Varsinais-Suomessa on satanut lunta kuluneen reilun viikon aikana niin paljon, että katoilla olevat lumimäärät ovat paikoin huolestuttavia. Kiinteistön omistajien on syytä seurata tilannetta jo hyvissä ajoin ja poistaa lumimassat ammattilaisten avulla mieluummin liian varhain kuin myöhään. Näin voidaan välttää vakavia vahinkoja, joita vakuutukset eivät pääsääntöisesti korvaa.

Piispanlähteen koulu Kaarinassa saattaa siirtyä etäopetukseen

Kaarinalaisen Piispanlähteen koulun luokilla 7–9 on todettu tällä viikolla ainakin kolme koronatartuntaa. Altistumisia on lukuisia, ainakin 30. Koulun siirtymistä etäopetukseen valmistellaan. Sosiaali- ja terveyslautakunta käsittelee ylimääräisessä kokouksessa koulun osittaista sulkemista 25. tammikuuta alkaen 5. helmikuuta asti.

Urheilu

Varsinais-Suomen Urheilugaalaa juhlitaan virtuaalisesti

Kaapo Kakko valittiin viime vuonna Varsinais-Suomen parhaaksi urheilijaksi.

Varsinais-Suomen Urheilugaala on myyty viime vuosina loppuun, eikä pääsylippuja ole riittänyt kaikille halukkaille. Koronarajoitusten vallitessa vaihtoehtona oli joko luopua tai etsiä ratkaisuja. Tänä vuonna tiketit eivät lopu kesken, sillä Varsinais-Suomen Urheilugaalaa juhlitaan virtuaalisesti.

Åboraakkeli: Olympiatuskaa lajiliitoissa

Olympialaisten yllä leijuu useita kysymysmerkkejä. Loppukesästä pitäisi kerääntyä ympäri maailmaa urheilemaan Tokioon. Ei ihme, että maailmalla on liikkunut huhuja kisojen perumisesta, vaikka Japanin hallitus onkin kiistänyt tiedot.

Lauri Korpikosken kausi päättyi lonkkaoperaatioon

Lauri Korpikoski.

Turun Palloseuran kapteenin Lauri Korpikosken lonkka tähystettiin maanantaina Turussa. Korpikosken pelit tältä kaudelta on pelattu, vaikka leikkaus sujui hyvin.

Argentiinalainen Pibe Interin uusin pelaajahankinta

Pibe.

Inter on solminut pelaajasopimuksen argentiinalaisen hyökkäyspään pelaajan Piben kanssa. Koko uransa Espanjassa pelannut 24-vuotias Pibe, varsinaiselta nimeltään Agustín Pastoriza Cacabelos , jätti edellisen seuransa Burgos Promesasin päästäkseen siirtymään Inter-paitaan.

Tuton Dani Aavinen: Mestiksellä kolme mahdollista skenaariota

Tuton toimitusjohtaja Dani Aavinen muistuttaa, että työllistävän merkityksen lisäksi Mestiksellä on iso merkitys ihmisten arjen parantajana myös henkisellä puolella.

Jääkiekon Liiga pelaa toistaiseksi tyhjille katsomoille, jotta kassaan virtaa tv-sopimusrahoja. Lisäksi useat seurat ovat saaneet valtionkonttorin maksamaa kustannustukea.

TPS:n maalivahtiosasto vahvistuu Kari Piiroisella

Kari Piiroinen.

Turun Palloseura on tehnyt lainasopimuksen maalivahti Kari Piiroisen kanssa. 19-vuotias siirtyy TPS-paitaan Tampereen Tapparan sopimuspelaajana. Kuluvalla kaudella hän on pelannut Mestistä Tuton paidassa.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.