Turku taltuttaa koronaepidemiaa yhteistyöllä imaamien ja muiden maahanmuuttajien vaikuttajien kanssa

Turussa on viimeisen vajaan viikon aikana todettu noin 70 uutta koronavirustartuntaa. Luvut ovat ajalta 11.–16. marraskuuta. Koronaepidemian alusta eli maaliskuusta lähtien Turussa on todettu yhteensä 848 tartuntaa (THL 16.11. klo 15).

Koronatilanne jatkuu edelleen vakavana ja kaikkien turkulaisten on tärkeä muistaa koronavarotoimet ja hakeutua testiin lievissäkin oireissa. Korona leviää Turussa nyt erityisesti maahanmuuttajayhteisössä.

– Opiskelijayhteisössä aiemmin syksyllä levinnyt koronatilanne saatiin laantumaan tiukoilla yhdessä sovituilla toimilla. Nyt teemme samaa työtä maahanmuuttajayhteisön kanssa, kertoo Turun kaupunginjohtaja Minna Arve.

Turku on aloittanut imaamien ja muiden maahanmuuttajien vaikuttajien kanssa yhteistyön koronatilanteen taltuttamiseksi. Yhteisöjä on kehotettu olemaan vain oman perheen parissa kuukauden ajan ja välttämään suuria kokoontumisia, jotta koronatilanne laantuu.

Maahanmuuttajavaltaisissa lähiöissä ja busseissa on lisätty myös viestintää eri kielillä. Viestintää tehdään kaupungin kanavissa ja sosiaalisessa mediassa maahanmuuttajille eri kielellä kohdennettuna sekä yhteisöjen vaikuttajien kautta.

Myös jalkautuvaa viestintää on tehostettu. SPR ja muut vapaaehtoiset jakavat koronatietoa maahanmuuttajavaltaisissa lähiöissä moskeijoihin, kouluihin, nuorisotaloihin ja julkisille paikoille. Busseissa kehotetaan maskien käyttöön suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja arabiaksi.

Tartuntoja tai altistumisia on todettu Hintsankujan päiväkodissa, Lausteen päiväkodissa, Pohjoisen alueen perhepäivähoidossa ja Sateenkaari Koto Oy Peikonpesässä, Kerttulin lukiossa, Puropellon koulussa, Topeliuksen koulussa, Turun ammatti-instituutin Lemminkäisenkadun, Peltolan ja Ruiskadun koulutaloissa

Turun suomenkielisessä työväenopistossa ei ole todettu koronavirustartuntaa.

Aunelan ja Varissuon koulujen luokat 4–6 jatkavat etäopetuksessa vielä 20. marraskuuta asti. Varissuon koulu siirtyi etäopetukseen 30. lokakuuta ja Aunelan koulu 2. marraskuuta. Myös Turun normaalikoulun vuosiluokat 4–9 sekä lukioluokat jatkavat etäopetuksessa. Turun normaalikoulu tiedottaa asiasta erikseen.

Topeliuksen koulun vuosiluokat 7–9 siirtyivät etäopetukseen maanantaina 16. marraskuuta. 7–9 vuosiluokkien pienluokat ovat etäopetuksessa 16.–17. marraskuuta. Muut luokat 7–9 vuosiluokilta ovat etäopetuksessa koko viikon 16.–20. marraskuuta.

Turun ammatti-instituutissa etäopetus jatkuu 20. marraskuuta asti. Etäopetuksen jatkosta päätetään 19. marraskuuta.

Puropellon koulu siirtyy etäopetukseen 18.–27. marraskuuta. Pienluokat ja Valmo-luokka eli perusopetukseen valmistava opetus jatkavat lähiopetuksessa.

Varissuon testipiste muutti terveysaseman tiloihin 16. marraskuuta.

Varissuon koronanäytteenottopiste on muuttanut Majanummen toimitilasta Varissuon terveysasemalle (Nisse Kavon katu 3) maanantaina 16. marraskuuta. Testipiste palvelee Varissuon, Lausteen ja Pääskyvuoren alueella asuvia Varissuon terveysaseman asiakkaita. Muuton myötä näytteenottopiste on avoinna pidempään joka päivä. Koronanäytteitä otetaan maanantaista perjantaille kello 9–11 ja kello 12–14. Näytteenottoon pääsee ilman ajanvarausta.

Turun kaupunki suosittelee kasvomaskien käyttöä kaikissa julkisissa sisätiloissa sekä yleisötilaisuuksissa. On tärkeä käyttää maskia terveydenhuollon toimipisteissä asioidessa, vaikka olisikin täysin oireeton. Näin pystytään suojaamaan muita terveydenhuollossa asioivia sekä henkilökuntaa mahdolliselta koronavirustartunnalta.

– On tärkeä muistaa myös se, että Turun terveydenhuollon toimipisteisiin ei saa tulla infektio-oireisena tai jos odottaa koronavirustestin tulosta, sanoo tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi.

Uutena suosituksena Turku suosittelee urheiluseuroille, että kouluikäiset lapset käyttävät kasvomaskia sisäliikuntatiloissa muun kuin liikuntasuorituksen aikana.

Suositus koskee kaikkia sisäliikuntapaikkojen tiloja: auloja, katsomoita, käytäviä sekä wc- ja pukuhuonetiloja, mutta ei esimerkiksi kenttiä ja saleja suorituksen aikana.

Lapsen huoltaja voi tehdä päätöksen käyttääkö lapsi kasvomaskia vai ei. Vanhemman ilmoitus asiasta katsotaan riittäväksi. Kasvomaskin käyttöä ei edellytetä lapsilta, jotka eivät terveydentilansa vuoksi voi maskia käyttää.

Yli 15-vuotiailta Turku edellyttää edelleen kasvomaskin käyttöä sisäliikuntatiloissa muun kuin liikuntasuorituksen aikana.

Turkulaisilta urheiluseuroilta toivotaan myös muutosta lasten ottelutapahtumien yleisömäärään. Urheiluseuroille suositellaan, että vanhemmat eivät enää osallistuisi katsojina ottelu- ja kilpailutapahtumiin. Lisäksi toivotaan, että seurat voisivat tarjota mahdollisuuden seurata tapahtumia videon välityksellä.

Osa seuroista onkin jo toiminut nyt pyydetyllä tavalla ja kokemukset ovat olleet hyviä. Liikuntapalvelut lähettää suosituksista sähköpostia liikunta- ja urheiluseuroille.

Turku on koronaepidemian alusta lähtien tehnyt lukuisia toimia koronan leviämisen ehkäisemiseksi.

Turun busseissa on maskisuositus. Liikuntapaikoissa on maskivelvoite.

Harrastepaikoissa, kulttuurilaitoksissa, kirjastoissa ja muissa kaupungin omissa toimipaikoissa on asiakasrajoitukset, pleksit ja suojaimet käytössä sekä hyvät turvallisuusohjeet.

Kaupungin henkilöstö on etätyössä soveltuvissa töissä. Kouluja siirretään etäopetukseen heti ja aina, kun tilanne niin vaatii.

– Periaatteena on toimia nopeasti ja ennakoiden. Erityisesti tehokas jäljitys ja testaus ovat koko ajan avainasemassa. Lisäämme lisää ihmisiä jäljitystyöhön tarpeen mukaan, mutta toistaiseksi tartunnat saadaan vielä hyvin jäljitettyä, sanoo Arve.

Turku on syksystä alkaen lisännyt toimia esimerkiksi lentokentällä ja satamassa. Lentokentällä testataan ja tiedotetaan ns. punaisista maista saapuvia matkustajia ja Turun satamassa matkustajille annetaan koronatiedotusta.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Kaavoituksen uskottavuus koetuksella

Pukkilan massalaitoksen suojelumerkintä poistuu. Rakennus aiotaan purkaa.

Pukkilan asemakaava tuli voimaan vuonna 2020. Alueelle on tulossa noin 2 500 asukasta. Vanha kaakelitehdas sai kaavassa suojelumerkinnän. Tehtaan piti jäädä seudun keskuspaikaksi ja muistoksi teollisesta historiasta. Se piti muuttaa yhteisökäyttöön.

Lemmikeille ja omistajille julistetaan joulurauha

Mikaelinkirkolla julistetaan eläimille joulurauha.

Joulun rauha kuuluu myös eläimille. Perinteisiä eläinten joulurauhan julistuksia vietetään taas Turussa Mikaelinkirkolla ja Maarian pappilan pihapiirissä. Kaarinan kirkolla järjestetään lemmikkien hartaus.

Bergqvist: Maatalouden kannattavuutta parannettava

Kansanedustaja Sandra Bergqvist (r.) piti ruotsalaisen eduskuntaryhmän ryhmäpuheenvuoron, kun eduskunta päivän täysistunnossa käsitteli opposition välikysymystä suomalaisen maatalouden kriisistä ja kotimaisen ruuantuotannon turvaamisesta tulevaisuudessa.

Arkkipiispantalon kokonaisuudesta uusi rakennussuojelupäätös

Arkkipiispan virka-asunnon vanhassa asetussuojelupäätöksessä ei ole ollut varsinaisia suojelumääräyksiä.

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on tehnyt 5. joulukuuta päätöksen arkkipiispantalon rakennussuojeluasiassa, joka otettiin vireille ELY-keskuksen omasta aloitteesta rakennusperinnön suojelusta annetun lain mukaisena asiana 17.12.2014.

Opioidikorvaushoidossa olevien määrä lisääntynyt

Opioidivieroitus- tai korvaushoidossa olevien määrä on kasvanut Suomessa. Vuoden 2019 lopulla hoidossa oli yhteensä 4 779 potilasta, joista valtaosa korvaushoidossa (4 729). Opioidikorvaushoidossa olleiden potilaiden määrä oli 44 prosenttia suurempi kuin vastaavassa selvityksessä vuonna 2015.

Uusi menetelmä korkean riskin sydänpotilaiden tunnistamiseen

Emilia Tuunainen.

FM Emilia Tuunainen kehitti määrityksen, jonka avulla pystytään löytämään suurimmassa riskissä olevat sepelvaltimotautipotilaat. Määrityksellä on myös mahdollista ennustaa tulevien sydäntapahtumien riskiä.

THL siirtyy ajallisen yhteyden seuraamisesta koronan aiheuttamien kuolemien raportointiin

THL:n koronaepidemian seurantaraportit muuttuvat torstaina 8. joulukuuta. Koronavirukseen liittyvän sairaalahoidon tietojen keräystapa muuttuu aiempaa yhtenäisemmäksi koko maassa. Tapauksia aletaan raportoida yhdessä muiden hengitystieinfektioiden aiheuttamien sairaalahoitoa vaativien tapausten kanssa.

Sähkökatkot maksimissaan kahden tunnin mittaisia, katkojen väliin pyritään jättämään noin kuuden tunnin tauko

Kuluttajiin kohdistuvat sähkökatkot ovat viimeisimpiä toimenpiteitä, joita sähköpulassa tehdään.

Turku Energia Sähköverkot Oy on varautunut sähköpulaan ja kierrätettäviin katkoihin omalla verkkoalueellaan. Turku Energia Sähköverkot Oy vastaa sähkön jakelusta Turun kaupungin alueella pois lukien Paattisten alue. Yhtiö on valmistautunut kierrättämään sähkökatkoja etukäteen määritellyn irtikytkentäsuunnitelman mukaisesti siten, että kriittiset kohteet on rajattu katkojen ulkopuolelle. Käytännössä kierrätettävät katkot koskevat koko kaupunkia, mutta osaa kaupunginosista ja niiden alueista kerrallaan.

Poliisi teki pikkujoululiikenteessä 53 000 puhalluskoetta, huumetapausten osuus nousussa

Poliisi valvoi rattijuopumusta pikkujoulujen painopisteaikoina ja seuraavina aamupäivinä kolmena viikonloppuna 18.11.–4.12. Koko maassa tehtiin yhteensä lähes 53 000 puhalluskoetta, mikä on moninkertainen määrä verrattuna aiempiin vuosiin, jolloin puhalluskokeiden tekotapaa ja myös määrää rajattiin koronan vuoksi.

K-Citymarket-ketjun Vuoden markkinoija 2022 -palkinto Turun Länsikeskukselle

K-Citymarket Länsikeskuksen kauppias Juha Jylli.

Turun K-Citymarket Länsikeskus on palkittu K-Citymarketin vuoden 2022 parhaana markkinoijana. Erityiskiitosta kauppa saa monikanavaisesta markkinoinnistaan, jossa eri kanavat ja yleisöt on huomioitu monipuolisesti.

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen talousarvio aluevaltuustoon 98,6 miljoonaa euroa alijäämäisenä

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen aluehallitus esittää aluevaltuustolle hyväksyttäväksi hyvinvointialueen vuoden 2023 talousarvion ja taloussuunnitelman vuosille 2023–25. Valtion rahoituksen suuruus talousarviossa on 1 931,7 miljoonaa euroa. Talousarvion vuosikate on 50,4 miljoonaa euroa alijäämäinen.

Lil Nas X ja Skrillex kiinnitetty Ruisrockiin

Behm tulee Ruisrockiin.

Lil Nas X ja Skrillex on kiinnitetty ensi kesän Ruisrockiin. Muita kansainvälisiä lisäyksiä festivaalille ovat PinkPantheress, Denzel Curry ja Yung Lean . Myös kotimainen musiikki on laajasti edustettuna Gettomasan , Haloo Helsingin! ja Jami Faltinin kaltaisin nimin.

Lähisuhdeväkivallasta kysyminen otettu rutiiniksi Raisiossa ja Ruskolla

Raisiossa ja Ruskolla on kiinnitetty huomiota lähisuhdeväkivallan ehkäisyyn. Kaupungin työntekijöitä koulutetaan lähisuhdeväkivallan havaitsemiseen ja puheeksi ottamiseen.

Valon polku veti jokirannan täyteen kävijöitä – osa teoksista jatkaa Nuutinpäivään, kausivalot helmikuun loppuun

Love Boat jatkaa Förillä 13. tammikuuta asti.

Valon polku -valotapahtuma lunasti lupauksensa ja toi valoa paitsi kaupunkiin myös ihmisten mieliin. Tapahtuma keräsi runsaasti positiivista palautetta sekä kävijöiltä että tapahtuman taiteilijoilta.

Haagasta läheltä Aurajokea löytyi uusi pronssikautinen hiidenkiuas

Turun Haagasta löytynyt pronssikautinen hautaröykkiö oli löydettäessä tiheän kasvillisuuden peittämä. Muinaisjäännös ajoittuu pronssikaudelle 1500-500 eKr.

Turun Haagasta läheltä Aurajokea on löytynyt uusi, aiemmin tuntematon hautaröykkiö eli hiidenkiuas. Turun yliopiston arkeologian oppiaineen tutkimusten perusteella hauta ajoittuu pronssikaudelle noin 1500–500 eaa.

Jalkakäytävien liukkautta voidaan ennustaa

Sade ja nollan ympärillä sahaavat lämpötilat lisäävät liukastumisriskiä. Tämä selviää Ilmatieteen laitoksen tutkija Marjo Hipin väitöskirjatyöstä, jossa hän selvitti sään vaikutusta jalankulkijoiden liukastumisriskiin. Jalkakäytävien liukkautta voidaan ennustaa Ilmatieteen laitoksella kehitetyllä mallilla.

Katukaivoihin päätyvästä roskasta suurin osa muovia PSS ry:n kartoituksessa

Lähes 80 prosenttia löytyneestä roskasta oli muovia.

Pidä Saaristo Siistinä ry kartoitti kesällä kaupunkien katukaivoista löytyviä roskia Helsingissä, Lahdessa ja Turussa. Kunkin kaupungin muutamaan katukaivoon asennettiin kahden kuukauden ajaksi suodattimet. Kaiken kaikkiaan makroroskaksi lukeutuvia roskia kertyi suodattimiin yhteensä 680. Lähes 80 prosenttia löytyneestä roskasta oli muovia.

Koroilta välttyy, kun verojaan täydentää tammikuun aikana

Viime vuonna ennätyksellisen moni maksoi jäännösveroja eli mätkyjä, vaikka niiltä olisi voinut välttyä maksamalla lisäennakkoa. Kun verojaan täydentää tammikuun loppuun mennessä, niistä ei tarvitse maksaa korkoa. Lisäennakkoa kannattaa hyödyntää, jos on esimerkiksi saanut voittoja osakkeiden tai virtuaalivaluuttojen myynnistä.

Urheilu

TPS:n Lassi Lehtinen EHT-joukkueen maalille

Lassi Lehtinen.

Jääkiekon A-maajoukkueen kausi jatkuu ensimmäistä kertaa pelattavalla Sveitsin EHT-turnauksella, jonka Suomi aloittaa kotijäältä. Helsingin jäähallissa torstaina 15. joulukuuta pelattavaan otteluun saapuu vastustajaksi Tshekki. Ensi viikolla kotimaassa pääsee katsomaan myös MM-kisoihin valmistautuvien Tyttöleijonien otteita Vierumäellä, alle 16-vuotiaat pojat ottavat mittaa Ruotsista Oulun seudulla pelattavissa otteluissa.

TPS:llä täydellinen viikko F-liigassa

TPS jyrää sekä miesten että naisten F-liigassa.

TPS repäisi F-liigan kärjessä jo kahdeksan pisteen kaulan seuraaviin, kun se huipensi kolmen voiton viikkonsa kaatamalla kotona Kupittaalla OLS:n 4–1.

Eveliina Lehtiselle thainyrkkeilyn PM-kultaa

Turku Muay Thain Eveliina Lehtinen on voittanut alle 17-vuotiaiden PM-mestaruuden alle 57 kilon sarjassa. Lehtinen voitti finaalissa Ruotsin mestari Mitra Wetzelmayrin puhtaasti 3–0. Mestaruuden arvoa lisää se, että Lehtinen täytti vastikään vasta 15 vuotta. TMT:n salille tuli kisoissa myös PM-kulta, kun Ommi Mingsupphakun voitti 63,5-kiloisissa Ruotsin Linda Östergrenin kaikin tuomariäänin.

Suomen taekwondokärki mittelee mestaruuksista Kupittaalla

Ida Tammila on päässyt harjoittelemaan potkutekniikkaansa muutaman viikon Budokwai Taekwondon uudessa salissa Turun Pitkämäessä.

Joulukuun ensimmäisenä lauantaina Turussa Kupittaan urheiluhallissa käytäviin taekwondon SM-kisoihin on saapumassa käytännössä koko kotimaan kärki. Ottelupuolella kisoihin on tulossa koko MM-kisoihin osallistunut viiden hengen ryhmä Budokwai Taekwondoa edustavien Ida Tammilan , Pariisin olympialaisiin tähtäävän Niko Saarisen ja Jenna Ylösen johdolla.

Mikael Almén Interin takalinjoille

FC Interin tuorein pelaajahankinta on Mikael Almén . 22-vuotiaan puolustajan sopimus kattaa turkulaisseurassa kaudet 2023 ja 2024. Vasenjalkainen nuorukainen siirtyy Interiin vapaalla siirrolla, kun hänen sopimuksensa päättyi Ilveksen kanssa viime kauteen.

Puukkokatsomo: FBC Turun kovat oppirahat

Tuskin kukaan odotti FBC Turulta miesten F-liigassa marssia voitosta voittoon, mutta sarjanousijalle kauden alku on ollut matalista odotuksista huolimatta tuskainen.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.