Turku taltuttaa koronaepidemiaa yhteistyöllä imaamien ja muiden maahanmuuttajien vaikuttajien kanssa

Turussa on viimeisen vajaan viikon aikana todettu noin 70 uutta koronavirustartuntaa. Luvut ovat ajalta 11.–16. marraskuuta. Koronaepidemian alusta eli maaliskuusta lähtien Turussa on todettu yhteensä 848 tartuntaa (THL 16.11. klo 15).

Koronatilanne jatkuu edelleen vakavana ja kaikkien turkulaisten on tärkeä muistaa koronavarotoimet ja hakeutua testiin lievissäkin oireissa. Korona leviää Turussa nyt erityisesti maahanmuuttajayhteisössä.

– Opiskelijayhteisössä aiemmin syksyllä levinnyt koronatilanne saatiin laantumaan tiukoilla yhdessä sovituilla toimilla. Nyt teemme samaa työtä maahanmuuttajayhteisön kanssa, kertoo Turun kaupunginjohtaja Minna Arve.

Turku on aloittanut imaamien ja muiden maahanmuuttajien vaikuttajien kanssa yhteistyön koronatilanteen taltuttamiseksi. Yhteisöjä on kehotettu olemaan vain oman perheen parissa kuukauden ajan ja välttämään suuria kokoontumisia, jotta koronatilanne laantuu.

Maahanmuuttajavaltaisissa lähiöissä ja busseissa on lisätty myös viestintää eri kielillä. Viestintää tehdään kaupungin kanavissa ja sosiaalisessa mediassa maahanmuuttajille eri kielellä kohdennettuna sekä yhteisöjen vaikuttajien kautta.

Myös jalkautuvaa viestintää on tehostettu. SPR ja muut vapaaehtoiset jakavat koronatietoa maahanmuuttajavaltaisissa lähiöissä moskeijoihin, kouluihin, nuorisotaloihin ja julkisille paikoille. Busseissa kehotetaan maskien käyttöön suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja arabiaksi.

Tartuntoja tai altistumisia on todettu Hintsankujan päiväkodissa, Lausteen päiväkodissa, Pohjoisen alueen perhepäivähoidossa ja Sateenkaari Koto Oy Peikonpesässä, Kerttulin lukiossa, Puropellon koulussa, Topeliuksen koulussa, Turun ammatti-instituutin Lemminkäisenkadun, Peltolan ja Ruiskadun koulutaloissa

Turun suomenkielisessä työväenopistossa ei ole todettu koronavirustartuntaa.

Aunelan ja Varissuon koulujen luokat 4–6 jatkavat etäopetuksessa vielä 20. marraskuuta asti. Varissuon koulu siirtyi etäopetukseen 30. lokakuuta ja Aunelan koulu 2. marraskuuta. Myös Turun normaalikoulun vuosiluokat 4–9 sekä lukioluokat jatkavat etäopetuksessa. Turun normaalikoulu tiedottaa asiasta erikseen.

Topeliuksen koulun vuosiluokat 7–9 siirtyivät etäopetukseen maanantaina 16. marraskuuta. 7–9 vuosiluokkien pienluokat ovat etäopetuksessa 16.–17. marraskuuta. Muut luokat 7–9 vuosiluokilta ovat etäopetuksessa koko viikon 16.–20. marraskuuta.

Turun ammatti-instituutissa etäopetus jatkuu 20. marraskuuta asti. Etäopetuksen jatkosta päätetään 19. marraskuuta.

Puropellon koulu siirtyy etäopetukseen 18.–27. marraskuuta. Pienluokat ja Valmo-luokka eli perusopetukseen valmistava opetus jatkavat lähiopetuksessa.

Varissuon testipiste muutti terveysaseman tiloihin 16. marraskuuta.

Varissuon koronanäytteenottopiste on muuttanut Majanummen toimitilasta Varissuon terveysasemalle (Nisse Kavon katu 3) maanantaina 16. marraskuuta. Testipiste palvelee Varissuon, Lausteen ja Pääskyvuoren alueella asuvia Varissuon terveysaseman asiakkaita. Muuton myötä näytteenottopiste on avoinna pidempään joka päivä. Koronanäytteitä otetaan maanantaista perjantaille kello 9–11 ja kello 12–14. Näytteenottoon pääsee ilman ajanvarausta.

Turun kaupunki suosittelee kasvomaskien käyttöä kaikissa julkisissa sisätiloissa sekä yleisötilaisuuksissa. On tärkeä käyttää maskia terveydenhuollon toimipisteissä asioidessa, vaikka olisikin täysin oireeton. Näin pystytään suojaamaan muita terveydenhuollossa asioivia sekä henkilökuntaa mahdolliselta koronavirustartunnalta.

– On tärkeä muistaa myös se, että Turun terveydenhuollon toimipisteisiin ei saa tulla infektio-oireisena tai jos odottaa koronavirustestin tulosta, sanoo tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi.

Uutena suosituksena Turku suosittelee urheiluseuroille, että kouluikäiset lapset käyttävät kasvomaskia sisäliikuntatiloissa muun kuin liikuntasuorituksen aikana.

Suositus koskee kaikkia sisäliikuntapaikkojen tiloja: auloja, katsomoita, käytäviä sekä wc- ja pukuhuonetiloja, mutta ei esimerkiksi kenttiä ja saleja suorituksen aikana.

Lapsen huoltaja voi tehdä päätöksen käyttääkö lapsi kasvomaskia vai ei. Vanhemman ilmoitus asiasta katsotaan riittäväksi. Kasvomaskin käyttöä ei edellytetä lapsilta, jotka eivät terveydentilansa vuoksi voi maskia käyttää.

Yli 15-vuotiailta Turku edellyttää edelleen kasvomaskin käyttöä sisäliikuntatiloissa muun kuin liikuntasuorituksen aikana.

Turkulaisilta urheiluseuroilta toivotaan myös muutosta lasten ottelutapahtumien yleisömäärään. Urheiluseuroille suositellaan, että vanhemmat eivät enää osallistuisi katsojina ottelu- ja kilpailutapahtumiin. Lisäksi toivotaan, että seurat voisivat tarjota mahdollisuuden seurata tapahtumia videon välityksellä.

Osa seuroista onkin jo toiminut nyt pyydetyllä tavalla ja kokemukset ovat olleet hyviä. Liikuntapalvelut lähettää suosituksista sähköpostia liikunta- ja urheiluseuroille.

Turku on koronaepidemian alusta lähtien tehnyt lukuisia toimia koronan leviämisen ehkäisemiseksi.

Turun busseissa on maskisuositus. Liikuntapaikoissa on maskivelvoite.

Harrastepaikoissa, kulttuurilaitoksissa, kirjastoissa ja muissa kaupungin omissa toimipaikoissa on asiakasrajoitukset, pleksit ja suojaimet käytössä sekä hyvät turvallisuusohjeet.

Kaupungin henkilöstö on etätyössä soveltuvissa töissä. Kouluja siirretään etäopetukseen heti ja aina, kun tilanne niin vaatii.

– Periaatteena on toimia nopeasti ja ennakoiden. Erityisesti tehokas jäljitys ja testaus ovat koko ajan avainasemassa. Lisäämme lisää ihmisiä jäljitystyöhön tarpeen mukaan, mutta toistaiseksi tartunnat saadaan vielä hyvin jäljitettyä, sanoo Arve.

Turku on syksystä alkaen lisännyt toimia esimerkiksi lentokentällä ja satamassa. Lentokentällä testataan ja tiedotetaan ns. punaisista maista saapuvia matkustajia ja Turun satamassa matkustajille annetaan koronatiedotusta.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Ennen ei ollut paremmin

Jos karamellit pääsisivät loppumaan, moniko lähtisi ostamaan niitä jalan 15 kilometrin päästä? Tuskinpa kukaan. Ei tarvitse kuitenkaan mennä ajassa kuin reilut sata vuotta taaksepäin, jolloin 30 kilometrin karkinhakureissu oli yhtä normaalia, kuin nykypäivänä 300 metrin raahustaminen lähikauppaan. Tosin entisinä aikoina matkaan pantiin paljain jaloin.

Air Leap hakeutuu yrityssaneeraukseen, lennot Turusta keskeytetty

Air Leap on keskeyttänyt lentonsa Turusta.

Lentoyhtiö Air Leap hakeutuu yrityssaneeraukseen. Yhtiö keskeytti lentonsa maanantaina 24. tammikuuta. Asiasta kertoo ilmailun uutismedia lentoposti.fi .

Varsinais-Suomen aluevaltuustoon 17 yrittäjävaltuutettua

Varsinais-Suomen hyvinvointialueella on tulevaisuudessa merkittävä yrittäjäedustus. Alueen 79 valtuutetuista 21,5 prosenttia on yrittäjätaustaisia.

Hiittisten kirkon paahdeympäristön kedot ennallistetaan

Thymus serpyllum ja Maniola jurtina.

Varsinais-Suomen ELY-keskus ennallistaa tammi- ja helmikuussa Hiittisten kirkon valtakunnallisesti merkittävän paahdealueen. Paahdeympäristön hoitotoimiin sisältyy sekä nuorien puiden että puuntaimien poisto noin yhden hehtaarin alueelta. Alueen kaikki vanhat männyt, katajat ja kylän asukkaille tärkeät puut säilytetään.

Suomen Pankin nimissä lähetetään huijaus- ja kalasteluviestejä

Suomen Pankin nimissä on lähetetty huijaus- ja kalasteluviestejä. Viestien linkkien kautta yritetään kalastella verkkopankkitunnuksia.

Naantalilaiset ja loimaalaiset hyvin edustettuna aluevaltuustossa

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen valtuutetuista eniten tulee Turusta. Turkulaisia valtuutettuja on yhteensä 30, mikä on kuitenkin hieman vähemmän kuin Turun väestöosuuden perusteella voisi olettaa.

Asetus eläinten tunnistamisesta ja rekisteröinnistä voimaan

Vuoden alussa voimaan tullutta eläinten tunnistamista ja rekisteröintiä koskevaa lakia (1069/2021) täydentävä asetus tulee voimaan 24. tammikuuta. Asetuksella tarkennetaan tiettyjä kansallisia toimenpiteitä eläinten tunnistamisen ja rekisteröinnin osalta, sekä käytetään sitä kansallista liikkumavaraa jonka uusi EU-lainsäädäntö mahdollistaa.

Maarakennusalan kustannukset nousivat joulukuussa 10,4 prosenttia

Tilastokeskuksen mukaan maarakennusalan kustannukset nousivat 10,4 prosenttia vuoden 2020 joulukuusta vuoden 2021 joulukuuhun. Kustannusten vuosimuutos vaihteli osaindekseittäin päällysteiden 32,3 prosentista maarakenteiden 4,6 prosenttiin.

THL: Kuolleisuus ei ole lisääntynyt rokottamisen jälkeen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tekemän seurantatutkimuksen mukaan kuolleisuus ei ole lisääntynyt koronarokotteiden saamisen jälkeen Suomessa. Seurantaa tehtiin aikavälillä 1.10.2020–10.1.2022.

Teollisuuden tuottajahinnat nousivat 23,3 prosenttia joulukuussa

Tuottajahintaindeksi (THI) 2015=100, 1/2015–12/2021.

Tilastokeskuksen mukaan teollisuuden tuottajahinnat nousivat keskimäärin 23,3 prosenttia vuoden 2020 joulukuusta vuoden 2021 joulukuuhun. Kotimaahan myytyjen teollisuustavaroiden tuottajahinnat nousivat 24 prosenttia, kun taas vientitavaroiden tuottajahinnat nousivat 22,5 prosenttia.

Valituista aluevaltuutetuista jopa 77 prosenttia istuvia kunnanvaltuutettuja

Aluevaalien ennakkotietojen mukaan valituista aluevaltuutetuista jopa 77 prosenttia on istuvia kunnanvaltuutettuja.

Deltamarin allekirjoitti sopimuksen Höegh Autolinersin Aurora-luokan autonkuljetusaluksien suunnittelusta

Janne Uotila.

Deltamarin on allekirjoittanut sopimuksen kiinalaisen China Merchants Industry Jiangsu telakan kanssa Höegh Autolinersin Aurora-luokan PCTC-tyypisten autonkuljetusalusten suunnittelusta.

Muuttoliikkeen onnistuminen riippuu uuden alueen kielellisestä samankaltaisuudesta

Siirtoväki palaa kotialueelleen Iihin. Haukipudas 28.9.1944.

Ihmisten onnistunut muuttoliike ja uusille alueille asettuminen ei riipu luonnonympäristöstä, vaan sen sijaan uuden alueen kielellisestä samankaltaisuudesta. Myös koulutus ja avioituminen uuden alueen väestön kanssa lisäävät todennäköisyyttä jäädä.

Sairaansijojen ja pitkäaikaispaikkojen tarpeen uskotaan vähenevän tulevaisuudessa

Sote-kiinteistöinvestointien arviointiin ja niihin liittyvien sairaansijojen ja ikääntyneiden pitkäaikaispaikkojen määrän määrittelyyn ei ole olemassa yksiselitteistä mallia. Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan hankkeessa laadittiin arvioinnin ja hankesuunnittelun tueksi laskentamalli sekä arviointikriteeristö. Samalla hanke vertaili sairaansijojen ja pitkäaikaispaikkojen määrää sekä laskentamallin tuottamia ennusteita eri sairaanhoitopiirien alueilla.

MBakery loi Turku-pullan

Turku-pulla.

Maanantaina lanseerataan Turulle nimikkoleivonnainen, jonka myötä Turku maistuu nyt paremmalta kuin koskaan. Turkulaisen leipomo MBakeryn valmistamassa Turku-pullassa on pehmeän pullan välissä Turku-suklaalla maustettua kinuskikermaa ja päällä suklainen Turun vaakuna.

Vapaa-ajalla sattuneet tapaturmat aiheuttavat huomattavasti pidempiä poissaoloja kuin työtapaturmat

Sosiaali- ja terveysministeriön teettämän tutkimuksen mukaan kotona ja vapaa-ajalla sattuneet tapaturmat aiheuttavat huomattavasti enemmän sairauspoissaoloja kuin työtapaturmat. Monesti työntekijälle vapaa-ajalla tapahtunut vahinko aiheuttaa huomattavia kuluja työnantajalle työntekijän sairauspoissaolon takia.

Arkkipiispa Tapio Luoma sairauslomalle

Arkkipiispa Tapio Luoma.

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa Tapio Luoma on jäänyt sairauslomalle ja on sairaalahoidossa tulehdussairauden takia. Hän on poissa virantoimituksesta toipumisen edellyttämän ajan.

Uusia työkaluja melanoomapotilaiden lääkehoidon ja munuaissyöpäpotilaiden leikkauksen jälkeisen seurannan räätälöintiin

Kalle Mattila.

Kalle Mattila selvitti Turun yliopistoon tekemässään väitöstutkimuksessa melanoomapotilaiden hoitotuloksia ja munuaissyöpäpotilaiden etäpesäkkeitä ennustavia tekijöitä.

Urheilu

Argentiinalainen Rodrigo Arciero tehnyt pelaajasopimuksen Interin kanssa

Rodrigo Arciero vaihtaa Interin paitaan.

Argentiinalainen Rodrigo Arciero on tehnyt pelaajasopimuksen FC Interin kanssa. Hän siirtyy sinimustiin SJK:sta. 28-vuotiaan laitapuolustajan sopimus turkulaisten kanssa kattaa kaudet 2022 ja 2023, sekä sisältää option kaudesta 2024.

Tuto juhlii vasta maaliskuussa

Tuton juhlaottelu, jonka yhteydessä jäädytetään Tero Forsellin , Markku Vuorisalon ja Atte Saunamäen pelinumerot, siirretään vallitsevan koronatilanteen vuoksi. Juhlaottelun uusi päivämäärä on 12. maaliskuuta, jolloin Tuto kohtaa K-Espoon. Alkujaan juhlaottelu piti pelata 29. tammikuuta, jolloin Tuto kohtaa Ketterän. Ottelu pelataan kuitenkin koronasta johtuen ilman yleisöä. Tuto on aiemmin jäädyttänyt neljä numeroa.

Jääkiekkoilija Aaro Löyttymäki löysi uuden uran viheriön reunalta

 Runsaassa kymmenessä vuodessa Aaro Löyttymäki on huomannut yhden selkeän muutoksen golfkentillä. Kun itse aloitin teini-iässä, teini-ikäisiä pelaajia ei ollut juurikaan. Nyt nuoria pelaajia on todella paljon, mikä on lajille tosi hyvä juttu.

Kun Aaro Löyttymäki vuonna 2010 tarttui ensimmäistä kertaa golfmailaan, teini-ikäinen jääkiekkoilija ei aavistanutkaan, että golfin kautta löytyisi tulevaisuudessa ammatti. Kun kiekkouralle lyötiin päätepiste koronakeväänä 2020, oli aika etsiä uusia haasteita. Muutaman mutkan kautta Löyttymäki päätyi Hirvensalo golfiin opettamaan golfin alkeita.

Inter hakee vielä muutamaa sopivaa palaa palapeliinsä

Benjamin Källmanin (vas.) ratkaisut vaikuttavat myös Interin hankintoihin. Matias Ojala jatkaa raitapaitojen riveissä.

Inter palasi loppiaisen jälkeisellä viikolla joukkueharjoituksiin rapsakassa pakkassäässä uuden espanjalaispäävalmentaja Miguel Graun komennossa. Talven mittaan Inter on julkistanut niin jatkosopimuksia kuin uusiakin hankintoja, mutta verkot ovat edelleen vesillä.

TPS Salibandy sopeuttaa toimintaansa

TPS Salibandy joutuu sopeuttamaan toimintaansa pandemian takia ja tiedossa on osa-aikaistamisia ja lomautuksia.

TPS Salibandy sopeuttaa toimintaansa pitkittyneen koronapandemian aiheuttamien talousvaikeuksien takia. Toiminnanjohtaja Toni Aution työsuhde muutetaan osa-aikaiseksi ja talouspäällikkö Ulla Ojaranta siirtyy tekemään töitä puolipäiväisesti. TPS Salibandy ry:n työntekijöille on kevään aikana tiedossa myös lomautuksia.

Puukkokatsomo: Uutta henkeä Suomen Cupiin

Inter ja SJK kohtasivat Suomen Cupin välierissä viime huhtikuussa Kupittaan tekonurmella.

Vaikka jalkapallon Suomen Cup alkaa vasta helmikuussa, jo nyt on selvää, että yhdessä asiassa Cup onnistui.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.