Turku taltuttaa koronaepidemiaa yhteistyöllä imaamien ja muiden maahanmuuttajien vaikuttajien kanssa

Turussa on viimeisen vajaan viikon aikana todettu noin 70 uutta koronavirustartuntaa. Luvut ovat ajalta 11.–16. marraskuuta. Koronaepidemian alusta eli maaliskuusta lähtien Turussa on todettu yhteensä 848 tartuntaa (THL 16.11. klo 15).

Koronatilanne jatkuu edelleen vakavana ja kaikkien turkulaisten on tärkeä muistaa koronavarotoimet ja hakeutua testiin lievissäkin oireissa. Korona leviää Turussa nyt erityisesti maahanmuuttajayhteisössä.

– Opiskelijayhteisössä aiemmin syksyllä levinnyt koronatilanne saatiin laantumaan tiukoilla yhdessä sovituilla toimilla. Nyt teemme samaa työtä maahanmuuttajayhteisön kanssa, kertoo Turun kaupunginjohtaja Minna Arve.

Turku on aloittanut imaamien ja muiden maahanmuuttajien vaikuttajien kanssa yhteistyön koronatilanteen taltuttamiseksi. Yhteisöjä on kehotettu olemaan vain oman perheen parissa kuukauden ajan ja välttämään suuria kokoontumisia, jotta koronatilanne laantuu.

Maahanmuuttajavaltaisissa lähiöissä ja busseissa on lisätty myös viestintää eri kielillä. Viestintää tehdään kaupungin kanavissa ja sosiaalisessa mediassa maahanmuuttajille eri kielellä kohdennettuna sekä yhteisöjen vaikuttajien kautta.

Myös jalkautuvaa viestintää on tehostettu. SPR ja muut vapaaehtoiset jakavat koronatietoa maahanmuuttajavaltaisissa lähiöissä moskeijoihin, kouluihin, nuorisotaloihin ja julkisille paikoille. Busseissa kehotetaan maskien käyttöön suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja arabiaksi.

Tartuntoja tai altistumisia on todettu Hintsankujan päiväkodissa, Lausteen päiväkodissa, Pohjoisen alueen perhepäivähoidossa ja Sateenkaari Koto Oy Peikonpesässä, Kerttulin lukiossa, Puropellon koulussa, Topeliuksen koulussa, Turun ammatti-instituutin Lemminkäisenkadun, Peltolan ja Ruiskadun koulutaloissa

Turun suomenkielisessä työväenopistossa ei ole todettu koronavirustartuntaa.

Aunelan ja Varissuon koulujen luokat 4–6 jatkavat etäopetuksessa vielä 20. marraskuuta asti. Varissuon koulu siirtyi etäopetukseen 30. lokakuuta ja Aunelan koulu 2. marraskuuta. Myös Turun normaalikoulun vuosiluokat 4–9 sekä lukioluokat jatkavat etäopetuksessa. Turun normaalikoulu tiedottaa asiasta erikseen.

Topeliuksen koulun vuosiluokat 7–9 siirtyivät etäopetukseen maanantaina 16. marraskuuta. 7–9 vuosiluokkien pienluokat ovat etäopetuksessa 16.–17. marraskuuta. Muut luokat 7–9 vuosiluokilta ovat etäopetuksessa koko viikon 16.–20. marraskuuta.

Turun ammatti-instituutissa etäopetus jatkuu 20. marraskuuta asti. Etäopetuksen jatkosta päätetään 19. marraskuuta.

Puropellon koulu siirtyy etäopetukseen 18.–27. marraskuuta. Pienluokat ja Valmo-luokka eli perusopetukseen valmistava opetus jatkavat lähiopetuksessa.

Varissuon testipiste muutti terveysaseman tiloihin 16. marraskuuta.

Varissuon koronanäytteenottopiste on muuttanut Majanummen toimitilasta Varissuon terveysasemalle (Nisse Kavon katu 3) maanantaina 16. marraskuuta. Testipiste palvelee Varissuon, Lausteen ja Pääskyvuoren alueella asuvia Varissuon terveysaseman asiakkaita. Muuton myötä näytteenottopiste on avoinna pidempään joka päivä. Koronanäytteitä otetaan maanantaista perjantaille kello 9–11 ja kello 12–14. Näytteenottoon pääsee ilman ajanvarausta.

Turun kaupunki suosittelee kasvomaskien käyttöä kaikissa julkisissa sisätiloissa sekä yleisötilaisuuksissa. On tärkeä käyttää maskia terveydenhuollon toimipisteissä asioidessa, vaikka olisikin täysin oireeton. Näin pystytään suojaamaan muita terveydenhuollossa asioivia sekä henkilökuntaa mahdolliselta koronavirustartunnalta.

– On tärkeä muistaa myös se, että Turun terveydenhuollon toimipisteisiin ei saa tulla infektio-oireisena tai jos odottaa koronavirustestin tulosta, sanoo tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi.

Uutena suosituksena Turku suosittelee urheiluseuroille, että kouluikäiset lapset käyttävät kasvomaskia sisäliikuntatiloissa muun kuin liikuntasuorituksen aikana.

Suositus koskee kaikkia sisäliikuntapaikkojen tiloja: auloja, katsomoita, käytäviä sekä wc- ja pukuhuonetiloja, mutta ei esimerkiksi kenttiä ja saleja suorituksen aikana.

Lapsen huoltaja voi tehdä päätöksen käyttääkö lapsi kasvomaskia vai ei. Vanhemman ilmoitus asiasta katsotaan riittäväksi. Kasvomaskin käyttöä ei edellytetä lapsilta, jotka eivät terveydentilansa vuoksi voi maskia käyttää.

Yli 15-vuotiailta Turku edellyttää edelleen kasvomaskin käyttöä sisäliikuntatiloissa muun kuin liikuntasuorituksen aikana.

Turkulaisilta urheiluseuroilta toivotaan myös muutosta lasten ottelutapahtumien yleisömäärään. Urheiluseuroille suositellaan, että vanhemmat eivät enää osallistuisi katsojina ottelu- ja kilpailutapahtumiin. Lisäksi toivotaan, että seurat voisivat tarjota mahdollisuuden seurata tapahtumia videon välityksellä.

Osa seuroista onkin jo toiminut nyt pyydetyllä tavalla ja kokemukset ovat olleet hyviä. Liikuntapalvelut lähettää suosituksista sähköpostia liikunta- ja urheiluseuroille.

Turku on koronaepidemian alusta lähtien tehnyt lukuisia toimia koronan leviämisen ehkäisemiseksi.

Turun busseissa on maskisuositus. Liikuntapaikoissa on maskivelvoite.

Harrastepaikoissa, kulttuurilaitoksissa, kirjastoissa ja muissa kaupungin omissa toimipaikoissa on asiakasrajoitukset, pleksit ja suojaimet käytössä sekä hyvät turvallisuusohjeet.

Kaupungin henkilöstö on etätyössä soveltuvissa töissä. Kouluja siirretään etäopetukseen heti ja aina, kun tilanne niin vaatii.

– Periaatteena on toimia nopeasti ja ennakoiden. Erityisesti tehokas jäljitys ja testaus ovat koko ajan avainasemassa. Lisäämme lisää ihmisiä jäljitystyöhön tarpeen mukaan, mutta toistaiseksi tartunnat saadaan vielä hyvin jäljitettyä, sanoo Arve.

Turku on syksystä alkaen lisännyt toimia esimerkiksi lentokentällä ja satamassa. Lentokentällä testataan ja tiedotetaan ns. punaisista maista saapuvia matkustajia ja Turun satamassa matkustajille annetaan koronatiedotusta.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Elvis-gospelia syöpälasten hyväksi

I Believe – Xmas -konsertissa esiintyvät laulaja Inga Sulin, urkuri Jimi Järvinen sekä kanttori Alexi Juhanpelto Pyhän Henrikin ekumeenisessa taidekappelissa.

Pyhän Henrikin ekumeenisen taidekappelin konsertissa kuullaan jouluisia sävelmiä sekä Elvis Presleyn tunnetuksi tekemiä gospel-kappaleita. Konsertin tuotto lahjoitetaan syöpään sairastavien lasten ja heidän perheidensä tukemiseen.

Psyykkisesti oireilevien lasten osuus ei ole lisääntynyt neljännesvuosisadan aikana, mutta avun hakeminen on moninkertaistunut

Lotta Lempinen.

Lasten käyttäytymisen ja tunne-elämän ongelmat eivät lisääntyneet neljännesvuosisadan aikana vuosia 1989 ja 2013 vertailtaessa, selviää FM Lotta Lempisen väitöstutkimuksessa. Avun etsiminen ongelmiin kasvoi kuitenkin tänä aikana moninkertaisesti. Yksinäisten lasten osuus oli suuri kaikkina tutkimusajankohtina ja kiusaamisessa tapahtui pientä laskua.

Tanssi rantautuu jälleen kaupunkiympäristöihin joulukuussa

Läntinen tanssin aluekeskuksen Tanssiva joulukalenteri johdattaa liikkeelliseen joulunodotukseen Turussa ja lähialueilla 1.–24. joulukuuta. Erilaisissa kaupunkitiloissa sekä digitaalisesti avautuvat tanssivat luukut ilahduttavat aina jouluaattoon saakka ja sopivat kaikenikäisille tanssin ystäville. Luukut avaavat reitin tanssitaiteen pariin yllättävissä paikoissa, siellä missä ihmiset muutenkin liikkuvat.

Neljännes nuorista uskoo pärjäävänsä ilman vakuutuksia, matkavakuutus muistetaan kuitenkin ottaa

Neljännes nuorista uskoo pärjäävänsä ilman vakuutuksia. Ajatus korostuu etenkin miesten keskuudessa: nuorista miehistä jopa 31 prosenttia ei kaipaa vakuutusturvaa.

Nora Viikari johtamaan sairaanhoitopiirin valtuustoa

Nora Viikari.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymän uusi valtuusto kokoontui 30. marraskuuta. Kokouksessa valittiin jäsenet sairaanhoitopiirin luottamuselimiin.

Arktinen alue on muuttunut joidenkin ilmansaasteiden osalta nielusta päästölähteeksi

Ilmansaasteet ovat merkittävä riski luonnolle ja ihmisten terveydelle. Mika Vestenius tarkasteli väitöstutkimuksessaan ilmakehän aerosoleista löytyvien, luonnosta ja ihmistoiminnasta peräisin olevien kemiallisten yhdisteiden pitoisuuksia ja niiden lähteitä. Tutkimuksessa havaittiin myös, että arktiselle alueelle vuosikymmenien saatossa kertyneitä ilmansaasteita on alkanut ilmaston lämpenemisen myötä vapautua uudelleen ilmakehään.

Perinnöllisten geenivirheiden korjaus nopeutuu

Korjattuja potilaan kantasoluja viljelmässä.

Helsingin yliopiston ja HUS Helsingin yliopistollisen sairaalan tutkijat ovat kehittäneet menetelmän, jolla ihmisellä olevat geenivirheet voidaan korjata nopeasti laboratoriossa viljellyissä soluissa.

Lounais-Suomen pikkujoululiikenteestä tavoitettiin useita päihtyneitä kuljettajia

Lounais-Suomen poliisi valvoi tehostetusti pikkujoululiikennettä ja erityisesti rattijuopumuksia marraskuun viimeisinä viikonloppuina 19.–21. ja 26.–28. marraskuuta.

Turun kaupunki tarjoaa pistepilvi- ja ilmakuva-aineistoa avoimena datana

Ilmakuva Turusta.

Turun kaupunki tarjoaa ennätyksellisen tarkkaa ja laajaa pistepilvi- ja ilmakuva-aineistoa avoimena datana. Aineistoa voi ladata kuka tahansa vapaasti käyttöönsä. 10,5 miljardia pistettä sisältävä kolmiulotteinen pistepilviaineisto kattaa lähes koko Turun kaupungin alueen. Pistepilvi ja ilmakuva-aineistoa pääsee katselemaan opaskartta.turku.fi-palvelusta.

Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailun toinen voitto Raisioon

Lapset ja nuoret tekivät tänä vuonna Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailuun kiinnostavia ja oivaltavia kilpailutöitä omasta kulttuuriperinnöstään. Suomen kansallinen raati valitsi omien ikäryhmiensä parhaiksi raisiolaisen Kaanaan Mäntylän esiopetusryhmän ja Nurmijärven kuvataidekoulun kirkonkylän ja Rajamäen ryhmien työn. Lisäksi tuomaristo myönsi kunniamaininnat Kuopioon ja Mikkeliin.

Sibelius-museossa elektroninen ilta

Laura Naukkarinen alias Lau Nau.

Elektroninen ilta – Koneiden laulu -konsertti on osa Turun yliopiston Puhuvat koneet -tutkimusprojektia (2018–22). Sibelius-museossa keskiviikkona 1. joulukuuta kello 19 pidettävässä Sibbe Live! -konsertissa esiintyvät Laura Naukkarinen , Tatu Metsätähti ja Petri Kuljuntausta .

Koronan ilmaantuvuus ennätystasolla Varsinais-Suomessa

Tyksissä on 30. marraskuuta hoidossa kaiken kaikkiaan 14 koronapotilasta, joista alle viisi on tehohoidossa. Terveyskeskussairaaloissa on kymmeniä potilaita hoidossa koronan vuoksi. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL:än) eilen ilmoittama 14 vuorokauden ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohti on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä 275 ja on koko epidemian korkein.

Ville Tavio OP Turun Seudun edustajistovaalien ääniharava

Ville Tavio.

OP Turun Seudun omistaja-asiakkaat äänestivät edustajiston vaaleissa 4.–17. marraskuuta ja valitsivat keskuudestaan edustajiston seuraavaksi neljäksi vuodeksi. Vaalien ääniharava oli kansanedustaja Ville Tavio (ps.) 318. Turun kaupunginhallituksen jäsen, kaupunginvaltuutettu Jarmo Rosenlöf (sd.) sai 211 ääntä.

Lakko jatkuu Arkeassa, liikuntasaleja suljetaan

Turun kouluissa ja päiväkodeissa järjestetään ruokahuolto JHL:n ja Jytyn lakon aikana palveluntuottajan hankkiman kylmän ja lämpimän ruoan avulla. Yksittäiset oppilaitokset ja päiväkodit tiedottavat huoltajia erikseen evästarpeesta Arkealta saamansa tiedon pohjalta.

Varatuomari Matti Vuorialle Turun Yliopiston perustamisen suuri muistomitali

Matti Vuoria.

Turun Yliopistosäätiön pitkäaikainen hallintoneuvoston puheenjohtaja varatuomari Matti Vuoria palkittiin 17. marraskuuta Turun Yliopiston perustamisen suurella muistomitalilla. Perustelujen mukaan Vuoria on huomattavalla tavalla toiminut Turun yliopiston henkisten päämäärien hyväksi ja aineellisen vaurastumisen edistämiseksi.

Pikkujoululiikenteessä kiinni jo 177 rattijuoppoa

Kahtena viikonloppuna otettiin kiinni 135 alkoholin ja 42 huumeiden vaikutuksen alaisena ollutta kuskia. Poliisi valvoi tehostetusti pikkujoululiikennettä rattijuopumusten osalta 19.–21. marraskuuta ja 26.–28. marraskuuta kautta maan.

Niittykodin asumispalveluyksikön toiminta päättymässä vuokrasopimuksen irtisanomiseen, 40 henkilöä jäämässä vaille kotia

Sininauha Oy:n Niittykodin asumispalveluyksikön toiminta loppuu nykyisen palvelusopimuksen päättyessä 31. joulukuuta.

Turun kaupungin omistama kiinteistöyhtiö TVT Asunnot Oy on 29. marraskuuta ilmoittanut irtisanovansa Niittykodin kiinteistöä koskevan vuokrasopimuksen päättymään 31.5.2022. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että Sininauha Oy:n Niittykodin asumispalveluyksikön toiminta loppuu nykyisen palvelusopimuksen päättyessä 31. joulukuuta ja 40 asukasta jää vaille kotia.

Edunvalvontavaltakirjalla voi lyhentää käsittelyaikaa

Digi- ja väestötietovirasto (DVV) on onnistunut heinäkuussa saadun lisämäärärahan turvin purkamaan palveluissaan syntynyttä käsittelyaikojen pitkittymistä. DVV on saanut alkusyksyn aikana päätökseen 40 määräaikaisen lisähenkilön rekrytoinnit ja heidän perehdytyksensä. Lisähenkilöstön työpanos on näkynyt jo marraskuussa työjonojen lyhentymisenä.

Urheilu

Olli Jakonen siirtyy Turun Palloseuraan

Olli Jakonen SalPan paidassa.

TPS vahvistaa hyökkäystään 21-vuotiaalla Olli Jakosella . Jakonen saapuu Turkuun tammisaarelaisesta Ekenäs IF:stä, jossa pelasi yhden kauden. Jakonen on tehnyt TPS:n kanssa yksivuotisen sopimuksen, johon sisältyy myös optio kaudesta 2023.

Antti Virtaselle potkut, Hermanni Vidman Tuton peräsimeen

Hermanni Vidman.

TUTO Hockey Oy:n hallitus vapautti Antti Virtasen edustusjoukkueen päävalmentajan tehtävästä sunnuntaina. Työ päättyi välittömästi. Virtasen sopimus kattoi kuluvan kauden loppuun asti.

Henri Ruoste seitsemäs Tukholman GP:n vapaaohjelmassa

Henri Ruoste ja Kontestro Db sijoittuivat seitsemänneksi Grand Prix´n vapaaohjelmassa Tukholman viiden tähden kilpailussa. Kilpailuun oli kutsuttu maailmanlistan kärkiratsastajia, joihin myös EM-kilpailujen kuudes ja maailmanlistan 20., Ruoste ja Kontestro Db, kuuluu.

Henri Ruoste ja Kontestro kolmanneksi Tukholman Top 10 -kilpailussa

EM-kilpailuissa kuudenneksi sijoittunut ratsukko Henri Ruoste ja Kontestro Db teki näyttävän paluun kansainvälisille areenoille. Ratsukko osallistui Tukholman viiden tähden kouluratsastuskilpailuun, johon oli kutsuttu Euroopan kärkinimet maailmanlistalta ja sijoittui kolmanneksi. Taso kilpailussa on erittäin kova, sillä mukana ovat EM-kilpailujen ja Tokion olympialaisten kirkkaimmat mitalistit ja Ruotsin parhaimmisto.

Nea Kivelälle kultaa kilpa-aerobicin SM-kilpailuista

Nea Kivelä.

Kilpa-aerobicin SM-kilpailut saatettiin päätökseen lauantaina Tampereella. Nea Kivelä Turun Urheiluliitosta voitti SM-kultaa naisten sarjassa.

TPS teki jatkosopimukset Topias Haapasen ja Valtteri Pullin kanssa

Valtteri Pulli ja Topias Haapanen.

Turun Palloseura on solminut jatkosopimukset hyökkääjä Topias Haapasen ja puolustaja Valtteri Pullin kanssa. Molempien pelaajien jatkosopimukset ovat kestoltaan kaksivuotiset.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.