Miesluuri käy kuumana – miesten vertaistuki kiinnostaa sekä etänä että ryhmissä
Mies kyllä puhuu, kun miehelle annetaan se paikka ja tila puhua. Näin toteaa Miessakit ry:n hanketyöntekijä Jyri Blomqvist, joka vastaa Turun ja Tampereen alueella miesten omasta Toiminnan Miehet -hankkeesta. Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA) rahoittaman hankkeen alaisuudessa toimii hyvin monipuolisia miehille suunnattuja keskusteluryhmiä verkossa, puhelimitse sekä ryhmätapaamisissa.
Paikan päällä kokoontuvissa ryhmissä harrastetaan ja keskustellaan yhdessä. Vertaispuhelin Miesluuri vastaa tarpeeseen tulla kuulluksi tai pysähtyä itselle tärkeän asian äärelle toisen miehen kanssa.
Myös Turussa toimii miesten omia vertaisryhmiä, ja tarpeen vaatiessa sellaisia voi perustaa lisää.
– Turussa toimivat parhaillaan säbäsakki ja juttusakki, joista viimeksi mainitussa on ainakin vielä nyt tilaa. Ja jos kiinnostusta löytyy uuden ryhmän perustamiseen, niin minuun voi ottaa yhteyttä. kertoo Blomqvist.
– Näin korona-aikaan voi perustaa esimerkiksi ryhmän lenkkipoluille, jossa tavataan ulkona ja samalla keskusteluillekin löytyy varmasti tilaa. Ryhmät ovat maksuttomia, mutta esimerkiksi jossain salibandy-ryhmissä saattaa olla pieni omavastinemaksu, jolla katetaan osa kenttävuokrasta.
Toiminnan Miehet -hanke kouluttaa Vertaismiehiä, jos kiinnostusta uuden ryhmän perustamiseen Turussa löytyy.
– Yleensä järjestämme noin kahdeksan hengen ryhmiä. Näin kaikille riittää puheenvuoroja eikä ryhmän ohjaaminen mene liian vaativaksi vapaaehtoiselle vertaismiehelle.
Blomqvistin kokemus hanketyöntekijänä on, että miesten hyvinvointi lisääntyy, kun esimerkiksi mies käy laavulla laavusakin kanssa viettämässä miesporukassa aikaa tai käy juttusakissa keskustelemassa toisten miesten kanssa elämää askarruttavista kysymyksistä.
– Meillä ideana on juuri antaa se tila miehille voida käydä keskusteluja keskenään sekä viettää miesten keskeistä aikaa, Blomqvist täsmentää.
Blomqvistin mukaan keskusteluryhmät ovat nousseet pintaan nyt enemmän.
– Ryhmissä keskustellaan paljon muustakin kuin auton renkaista. Saunan lauteilla tai sitten etänä järjestettävissä Teams-tapaamisissa pohditaan hyvinkin syvällisesti miehenä olemisen haasteita. Keskusteluissa tulee esille muun muassa ajatuksia isyydestä, yksinäisyyden tunteesta, parisuhdeongelmista tai rahapuolen huolista, mutta mukaan mahtuu kevyempiäkin aiheita ja huumoria.
Valtakunnallisesti toimiva Miesluuri on saanut puheluja entistä enemmän näin korona-aikaan. Numeroon 044 751 1310 voi soittaa tiistaisin ja torstaisin kello 18–22 välisenä aikana. Toiminnan Miesten 35 vapaaehtoisesta 12 toimii Miesluurin vastaajina. Soittajista ei kerätä yksilöllisiä tietoja.
– Nyt puhelut ovat selvästi lisääntyneet koronan myötä kasvaneesta yksinäisyyden tunteesta ja toisaalta etätyön myötä paineita on kerääntynyt perheisiin. Puhelimeen vastaa tavallinen mies, joka on koulutettu luurimies. Soittajamies tulee puhelun myötä kuunnelluksi. Korona on todellakin tuonut esille sen, että tällaiselle on tarvetta. Ja jos vapaaehtoistyö kiinnostaa, niin ryhmien vertaismieheksi tai puhelinpäivystykseen mahtuu aina uusia halukkaita.
Blomqvistin mukaan Miesluuri on helppo tapa mistä lähteä liikkeelle.
– On huomattu, mitä puhumattomuus voi tehdä ihmiselle. Soittaessaan mies aina ottaa itse sen askeleen astua meidän kynnyksen yli, hän tekee sen ensimmäisen liikkeen. Tarvittaessa annamme vinkit eteenpäin myös.
Marianne Rovio