Otteluanalyysi: SJK nurin Ääritalon maalilla, TPS:n oljenkorsi säilyi

Mika Ääritalo oli jälleen tärkeä mies TPS:lle. Mika Ääritalo oli jälleen tärkeä mies TPS:lle. Kuva: Jane Iltanen

Voitto oli pakko ottaa ja sen TPS otti. SJK kaatui Veikkausliigan toiseksi viimeisen kierroksen rästiottelussa 1-0 (0-0) Mika Ääritalon maalilla ja oljenkorsi karsintojen välttämiseksi säilyi.

Helppoa karsinnan välttäminen ei ole. IFK Mariehamn on kahden pisteen päässä, mutta pelaa sunnuntaina rästiottelunsa HJK:ta vastaan. Saarelaiset eivät saisi enää voittaa. TPS toivoo toki tappioita. Ja TPS saa vielä vieraakseen Kupittaalle viime kauden mestarin KuPS:n ensi keskiviikkona. Sekin ottelu pitäisi voittaa, eikä sekään takaa vielä mitään. Homma ei ole enää omissa käsissä, mutta oma osuus on silti hoidettava eli otettava täysi pistepotti.

TPS-SJK 1-0 (0-0)

Maali: 48. Mika Ääritalo 1-0.

Yleisöä: 1 457.

Kentän kunkku: Mika Ääritalo, TPS. Vanha jaksaa. "Ärtsi" oli terävä koko sen reilun tunnin, jonka pelasi. Karvasi, nuuski tilaisuutta, teki ratkaisevan ja tärkeän maalin. Ääritalo on edelleen tärkeä pelaaja TPS:lle.

Matsin surkeinta: SJK:n Niko Markkula oli pelin antisankari. Hän antoi löysän syötön taaksepäin kohti maalivahti Walter Viitalaa. Ääritalo luki tilanteen mainiosti, katkaisi syötön, kiersi Viitalan ja siirsi pallon maaliin. SJK ei sen jälkeen enää saanut juonesta kiinni.

Tuhlaajapoika: Titteli lankeaa Niko Markkulalle. SJK oli selvästi hallitseva osapuoli virheeseen asti, mutta menetti otteensa sen jälkeen. TPS sai lisää energiaa, SJK:n tankki tyhjeni.

Illan erikoisuus: Kolmas kerta toden sanoo. TPS-SJK siirrettiin kahteen kertaan, mutta kolmannella yrittämällä päästiin tositoimiin. SJK:lle tilanne oli hankala. Se vapautui karanteenista niin, että ehti valmistautua peliin vain kahden päivän ajan. Joukkue oli viisi päivää ilman joukkueharjoittelua eli käytännössä ilman jalkapalloa. Ei mikään ihannetilanne. Syy on tietysti tuttu, korona.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Erotuomari Mattias Gestranius pärjäsi jälleen yhdellä varoituksella. Matsi pysyi hyvin kuosissa. Yleisö vaatii korttia moneen otteeseen, mutta niitä kannatti säästää. Ilmankin pärjättiin.

Mitä sanottiin?:

Jonatan Johansson, TPS: Vaikeat olosuhteet, vaikea joukkue. SJK:n loppukausi on ollut hyvä. Eka jakso oli hermostunutta. Peli toimi hyvin, mutta annettiin palloa liikaa niille. Toisella jaksolla pidettiin palloa paremmin. Toinen maali olisi pitänyt tehdä. Olen todella tyytyväinen. Kausi on mennyt miten on mennyt. Ei meidän kannalta, vaan päätöksentekijöiden kannalta. Mikä on positiivista, olemme parantaneet koko ajan. Takaiskuja on toki tullut ja jossittelua on ollut.

Jani Honkavaara, SJK: Maaliin asti oltiin melko lailla, voisi sanoa ylivoimaisia. Eka jakso varsinkin oli tosi hyvä meiltä. Ihan terävimmät maalipaikat jäivät puuttumaan. Kun tehtiin se virhe ja TPS teki maalin, niin näytti siltä, että meiltä loppui bensa ja TPS sai lisää virtaa. Lopussa puskettiin, mutta jotenkin tuntui että maaliin katkesi meidän lento. Eikä se ihan niin saisi olla. Peli alkoi huonontua dramaattisesti. Henkisen puolen hommia. Tosi pettyneitä ollaan. Olihan matsiin hankala lähteä, mutta ei sen taakse voi mennä.

Analyysi: Yhden pelin sijasta pelattiin kerralla kaksi. SJK dominoi ensimmäisen puoliajan, TPS maalin jälkeen. TPS aloitti terävästi, oli hanakasti palloissa kiinni mutta alkuintoa kesti vain vartin. Sen jälkeen SJK:n syöttöpeli alkoi rullata ja joukkue piti pelivälinettä pitkät tovit. TPS oli kuitenkin saanut rivinsä kuntoon ja puolusti mallikkaasti. Muodossa ei ollut reikiä eikä SJK pystynyt pelaamaan palloa maalintekopaikoille. Varsinkin topparit Aldayr Hernandez ja Rasmus Holma siivosivat palloa tehokkaasti väljemmille vesille. Maalivahti Jere Koponen selvisi koko ottelusta kolmella torjunnalla, mikä tarkoittaa että linja hänen edessään teki hommansa hyvin.

TPS loi ensimmäisellä puoliajalla parhaat paikkaansa brassi Jeanin keskityksistä, mutta tulosta ei tullut. TPS:n pallollinen peli on kehittynyt Jonatan Johanssonin valmennuskaudella, mutta viimeinen syöttö oli luvattoman huono. Vain Jeanin syötöissä oli tarkkuutta.

Ja sitten tuli se ratkaiseva virhe. Jean syötti syvälle pystyyn Joakim Latoselle, joka ei kuitenkaan pystynyt pitämään palloa. Sen sai Niko Markkula, joka syötti huolimattomasti taaksepäin. Päättäväisesti esiintynyt Ääritalo oli kärppänä paikalla ja iski pallon maaliin.

Tämän jälkeen tahti muuttui. TPS oli aggressiivisempi ja haki tappoiskua. SJK sotki konseptinsa. Seinäjokiset sortuivat kömpelöihin virheisiin ja harhasyöttöihin. SJK ei näyttänyt enää joukkueelta, joka kamppailee voitosta.

Valmentaja Johansson kehui Latosta ja Jeania arvioimalla, että kumpikin pelasi kauden parhaan pelinsä. Parasta oli kuitenkin tiivis puolustaminen. Virheitä ei tehty.

Voitto oli TPS:lle pelkkä osavoitto, mutta välttämätön sellainen. Karsinnat uhkaavat edelleen. Ihmettä niiden välttämiseen ei tarvita, mutta todennäköistä se ei ole, mahdollista kuitenkin yhä. IFK Mariehamn palaa karanteenista taistelemaan karsintaan ajautumista vastaan, eikä tilanne ole sillekään helppo. Saarelaisilla on kuitenkin kaksi peliä jäljellä ja homma omissa käsissä. HJK:lla on mahdollisuus sinetöidä mestaruus saarella. Jättäisikö se tilaisuuden käyttämättä? HJK:n mestaruus on käytännössä varma paremman maalieron turvin. Maaliero ratkaisee tasapisteissä.

TPS saa ensi keskiviikkona vastaansa KuPS:n, joka menettää mestaruuden mutta taistelee yhä hopeasta. TPS:n kannalta rohkaisevaa on se, että raitapaidat ovat pelanneet nyt Kupittaalla kolme tappiotonta ottelua peräkkäin. Se luo uskoa mahdollisuuksiin. KuPS taas on hävinnyt kolme peliä putkeen, eikä norjalaisluotsin jatkosta ole tietoa, joten tilanne on sekava. Varmaa on kuitenkin se, että hopeamitalit kiinnostavat kuopiolaisia.

TPS: Jere Koponen; Masahudu Alhassan, Aldayr Hernandez, Rasmus Holma, Tatu Varmanen; Jean, Alim Moundi, Joakim Latonen, Jonni Peräaho (78. Juhani Pikkarainen), Santeri Haarala (84. Albijon Muzaci); Mika Ääritalo (64. Tehe).

SJK: Walter Viitala; Nikko Boxall, Ville Tikkanen, Tero Mäntylä; Murilo, Matej Hradecky (29. Arthur Jude), Mehmet Hetemaj (75. Keaton Isaksson), Niko Markkula (75. Serge Atakayi); Denys (66. Tuco), Jake Jervis, Emmanuel Ledesma.

Erotuomari: Mattias Gestranius.

Varoitukset: Murilo.

Lasse Virtanen

Kassan kohtalo pöydälle

Kaupunginhallitus ei saanut maanantaina aikaan päätöstä Turun henkilöstökassan tulevaisuudesta. Asia pantiin pöydälle. Kaupunginjohtajan varahenkilö Tuomas Heikkinen esittää, että kassan toiminta päättyisi toukokuussa 2022, jonka jälkeen 39 miljoonan euron talletukset maksettaisiin tallettajien henkilökohtaisille pankkitileille. Henkilöstökassaa on pyöritetty vuodesta 1938 lukien. Sinne voivat tallettaa rahojaan Turun tai sen tytäryhtiöiden palveluksessa olevat henkilöt sekä Turun luottamushenkilöt.

Sinilevähavainnot hieman lisääntyneet Varsinais-Suomessa

Sinilevätilanne on pysynyt vielä toistaiseksi rauhallisena ja ajankohtaan nähden tyypillisenä. Levää on havaittu muutamalla vakioseurantapisteellä meri- sekä sisävesialueella. Tilanne voi kuitenkin huonontua nopeastikin lämpimän sään vuoksi.

Saa puistonpenkeillä uusia tuttavia

Tykkää turkulaisesta! -kampanjan ideointityöpajassa syntyi ajatus puistonpenkeistä, joihin istahtamalla voisi kertoa, että on valmis juttutuokioon tuntemattomankin kanssa. Turun kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus lahjoitti penkit, jotka saavat kampanjaan sopivan uuden maalikerroksen Healthy Boost -hankkeen kustantamana.

Seurakuntien Syke-hankkeelle jatkoa

Asunnottomille suunnattu Turun ja Kaarinan seurakuntien auttamistyön Syke-hanke jatkuu. Hanketta jatketaan seuraavat viisi vuotta, mikäli turkulainen Eschner-säätiö myöntää sille rahoitusta. Hanke alkoi lokakuussa 2018 ja sen kautta on asutettu 31 asunnotonta. Hankkeen asiakkaista 13:a on pystytty tuetun asumisen kautta ohjaamaan muun asumisen piiriin ja 11 hankkeen asiakasta on myös kiinnittynyt joko työelämään tai opiskeluun.

YIT toteuttaa Kupittaalle pysäköintilaitoksen

YIT on allekirjoittanut Turun Teknologiakiinteistöt Oy:n kanssa sopimuksen pysäköintilaitoksen rakentamisesta Kupittaan rautatieaseman läheisyyteen, parin kilometrin päähän Turun keskustasta. Hankkeen kokonaisarvo YIT:lle on lähes 24 miljoonaa euroa ja se kirjataan vuoden toisen neljänneksen tilauskantaan.

Teknologiakiinteistöt rakennuttaa Turun Tiedepuistoon pysäköintilaitoksen

Turun Teknologiakiinteistöt ja rakennusyhtiö YIT ovat allekirjoittaneet sopimuksen uuden pysäköintilaitoksen toteuttamisesta Turun Tiedepuistoon.

Pääurakoitsijat pitävät rakentamisen laatua melko hyvänä Suomessa

Rakennushankkeiden pääurakoitsijat pitävät rakentamisen laatutasoa tällä hetkellä melko hyvänä Suomessa, selviää Turun ammattikorkeakoulussa tehdystä opinnäytetyöstä. Verkkokyselynä toteutettuun tutkimukseen vastanneista rakennusalan ammattilaisista yli puolet (64 prosenttia) oli tätä mieltä.

Turku Sea Jazz saa lisää lippuja myyntiin

Uusi Turku Sea Jazz -tapahtuma saa vihdoin ensiesityksensä heinäkuun viimeisenä viikonloppuna. Festivaalista päästään nauttimaan lähes täysipainoisesti, kun Varsinais-Suomessa ollaan palattu koronavirusepidemian perustasolle, ja yleisötilaisuuksien tiukoista rajoituksista on voitu luopua. Lisää lippuja on vapautunut myyntiin, tule siis kokemaan kesän kuumimmat rytmit Ruissalon Telakan merellisessä miljöössä!

Suomalaisten kesälomabudjetti on koronakesänä aiempaa pienempi

Suomalaiset aikovat tänä kesänä käyttää kesälomaan aiempaa vähemmän rahaa. Nordean kyselytutkimuksen mukaan suomalaisten kesälomabudjetin keskiarvo on hieman yli tuhat euroa kesälle 2021, laskien kahden vuoden takaisesta, jolloin budjetti oli vajaa 1200 euroa. Asia selviää Nordean teettämässä kyselyssä.

Raportti keroo Askaistenlahden rehevöitymisestä

Tuore raportti Askaistenlahden tilasta ja kuormituksesta osoittaa, että vesistön alueella on syytä ryhtyä toimiin kuormituksen vähentämiseksi. Raportin ovat tilanneet Naantalin kaupunki ja Maskun kunta Lounais-Suomen vesiensuojeluyhdistykseltä. Tarkoituksena on saada tietoa, jonka perusteella Askaistenlahden tilaa voitaisiin parantaa.

Aurinkobaletti hakee myynti- ja markkinointisuunnittelijaa

Aurinkobaletti hakee myynti- ja markkinointisuunnittelijaa kokoaikaiseen ja toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen 16. elokuuta 2021 alkaen.

Wärtsilä muuttaa Tiedepuiston alueelle

Wärtsilä Finland Oy on päättänyt siirtyä uusiin toimitiloihin Turussa, kun Stålarminkadun nykyisten tilojen vuokrasopimus päättyy vuoden 2022 loppuun mennessä. Näin yhtiön Turun henkilöstölle pystytään tarjoamaan uudet, modernit työskentelypuitteet sekä joustavampi tapa tehdä töitä.

Tomi Penttilä Bayerin Turun tuotantolaitoksen uudeksi johtajaksi

Bayer Oy:n Turun tuotantolaitoksen uudeksi johtajaksi on nimetty Tomi Penttilä , joka siirtyy uuteen tehtävään 1. syyskuuta 2021 alkaen Bayer Oy:n tuotantojohtajan tehtävästä. Penttilä on työskennellyt johtotehtävissä sekä tuotannossa että projekti- ja salkunhallinnan tehtävissä Bayer Oy:ssa kuuden vuoden ajan. Penttilä on aikaisemmin työskennellyt haastavissa kansainvälisissä johtotehtävissä Microsoft Oy:ssä, ja hänellä on vahva tausta liiketoiminnan kehityksessä innovaatioiden ja muutostyön saralla.

Reivikadun linja-autopysäkki siirtyy

Valtatien 10 eli Hämeentien varrella Liedon suuntaan käytössä oleva Reivikadun linja-autopysäkki siirtyy ja kulkureitti bussipysäkille muuttuu tiistaina 29. kesäkuuta.

Rakennusperinnön hoitoon Varsinais-Suomessa yli 87 000 euroa

Ympäristöministeriö osoittaa ELY-keskuksille vuosittain harkinnanvaraista määrärahaa jaettavaksi avustuksina rakennusperinnön hoitoon sekä saariston ympäristönhoitoon. Vuonna 2021 Varsinais-Suomeen ja Satakuntaan saatiin rakennusperinnön hoitoon 143 000 euroa ja lisäksi saariston ympäristön hoitoon 50 000 euroa. Varsinais-Suomen osuus summasta on 87 500 euroa.

Poliisi pyytää silminnäkijähavaintoja Lausteelta

Sunnuntai-iltana 20. kesäkuuta Turun Lausteen Kirjurinaukiolta löytyi vakavasti loukkaantunut henkilö. Poliisi selvittää liittyykö asiaan rikosta.

Kristiinankadusta muotoutuu kesäkatu heinä–elokuuksi

Kristiinankadulla kokeillaan tänä kesänä uudenlaista kaupunkitilan käyttöä. Kadun viihtyisyyttä lisätään istutuksilla sekä oleskelu- ja kävelyalueilla. Myös ravintoloiden kesäterasseilla on lupa laajentua kesäkatukokeilun ajaksi. Kesäkatua elävöittävät kausitorit ja erilaiset tapahtumat, joita järjestetään Tapahtumamatoilla.

Jack Rodewald vahvistaa HC TPS:n hyökkäystä

Turun Palloseura on solminut vuoden mittaisen pelaajasopimuksen kanadalaishyökkääjä Jack Rodewaldin kanssa. 27-vuotias laitahyökkääjä saapuu Turkuun Tshekin pääsarjasta HC Ocelari Trinecin riveistä, jossa hän oli voittamassa mestaruutta viime keväänä.

Kaupunki

Urheilu

Jack Rodewald vahvistaa HC TPS:n hyökkäystä

Turun Palloseura on solminut vuoden mittaisen pelaajasopimuksen kanadalaishyökkääjä Jack Rodewaldin kanssa. 27-vuotias laitahyökkääjä saapuu Turkuun Tshekin pääsarjasta HC Ocelari Trinecin riveistä, jossa hän oli voittamassa mestaruutta viime keväänä.

Otteluanalyysi: TPS yhä ilman kotivoittoa

Juri Kinnunen ampui komean vaparimaalin.

TPS on pelannut jalkapalloilun Ykkösessä tällä kaudella jo neljä kotiottelua, mutta kotivoitto on yhä ottamatta. Saldona kotiotteluista on kaksi tappiota ja kaksi tasapeliä. Tuoreimman pettymyksen aiheutti EIF, jota vastaan peli päättyi Kupittaalla 1-1.

Ville Lajunen jatkosopimukseen HC TPS:n kanssa

Ville Lajunen.

Puolustaja Ville Lajunen on tehnyt vuoden jatkosopimukseen HC TPS:n kanssa. Viime kaudella TPS:ään saapunut kokenut puolustaja iski 55 runkosarjaotteluun 28 tehopistettä ja vakuutti kaikki vahvalla johtajuudellaan kevään pudotuspeleissä.

Otteluanalyysi: Interin kotikunto kestää, nyt kärsijänä SJK

Juuso Hämäläinen oli kovan onnen pelaaja. Hän kolhi itseään pahannäköisesti kahdesti, mutta pystyi jatkamaan pelin loppuun.

Interin kova tuloskunto kestää kotikentällä. Nyt kärsijänä oli Seinäjoen Jalkapallokerho SJK, joka poistui Kupittaan viheriöltä 2-0-tappio niskassaan. SJK avusti Interin maalinteossa molemmilla kerroilla. Ensin Matias Ojalan vapari kääntyi Emmanuel Ledesman päästä komeasti oman maalin yläkulmaan. Ottelun loppuhetkillä SJK:n painostaessa Matias Vainionpää syötti Joonas Sundmanille , joka palautti pallon huolimattomasti. Timo Furuholm pääsi väliin ja karkumatkalle, joka päättyi maaliin.

TPS:n kiekkonaiset yhteistyöhön Lippu.fi:n kanssa

Lippu.fi ja TPS Naiset ovat aloittaneet lipunmyyntiyhteistyön. Yhteistyö avaa TPS Naisten jääkiekkojoukkueelle uusia väyliä tavoittaa suurempia kohderyhmiä ja vahvistaa seurayhteisöä entisestään myös irtolippumyynnin osalta.

Ura Basketin taival jatkuu odotetusti 1. divisioona B:ssä

Suomen Koripalloliitto on myöntänyt pääsarjojen sarjapaikat pelikaudelle 2021–22. Korisliigaan myönnettiin 12 ja naisten Korisliigaan 10 sarjalisenssiä. Suurin muutos nähdään miesten I divisioona B:ssä sekä naisten I divisioonassa, joiden joukkuemäärät kasvavat.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.