Otteluanalyysi: SJK nurin Ääritalon maalilla, TPS:n oljenkorsi säilyi

Mika Ääritalo oli jälleen tärkeä mies TPS:lle. Mika Ääritalo oli jälleen tärkeä mies TPS:lle. Kuva: Jane Iltanen

Voitto oli pakko ottaa ja sen TPS otti. SJK kaatui Veikkausliigan toiseksi viimeisen kierroksen rästiottelussa 1-0 (0-0) Mika Ääritalon maalilla ja oljenkorsi karsintojen välttämiseksi säilyi.

Helppoa karsinnan välttäminen ei ole. IFK Mariehamn on kahden pisteen päässä, mutta pelaa sunnuntaina rästiottelunsa HJK:ta vastaan. Saarelaiset eivät saisi enää voittaa. TPS toivoo toki tappioita. Ja TPS saa vielä vieraakseen Kupittaalle viime kauden mestarin KuPS:n ensi keskiviikkona. Sekin ottelu pitäisi voittaa, eikä sekään takaa vielä mitään. Homma ei ole enää omissa käsissä, mutta oma osuus on silti hoidettava eli otettava täysi pistepotti.

TPS-SJK 1-0 (0-0)

Maali: 48. Mika Ääritalo 1-0.

Yleisöä: 1 457.

Kentän kunkku: Mika Ääritalo, TPS. Vanha jaksaa. "Ärtsi" oli terävä koko sen reilun tunnin, jonka pelasi. Karvasi, nuuski tilaisuutta, teki ratkaisevan ja tärkeän maalin. Ääritalo on edelleen tärkeä pelaaja TPS:lle.

Matsin surkeinta: SJK:n Niko Markkula oli pelin antisankari. Hän antoi löysän syötön taaksepäin kohti maalivahti Walter Viitalaa. Ääritalo luki tilanteen mainiosti, katkaisi syötön, kiersi Viitalan ja siirsi pallon maaliin. SJK ei sen jälkeen enää saanut juonesta kiinni.

Tuhlaajapoika: Titteli lankeaa Niko Markkulalle. SJK oli selvästi hallitseva osapuoli virheeseen asti, mutta menetti otteensa sen jälkeen. TPS sai lisää energiaa, SJK:n tankki tyhjeni.

Illan erikoisuus: Kolmas kerta toden sanoo. TPS-SJK siirrettiin kahteen kertaan, mutta kolmannella yrittämällä päästiin tositoimiin. SJK:lle tilanne oli hankala. Se vapautui karanteenista niin, että ehti valmistautua peliin vain kahden päivän ajan. Joukkue oli viisi päivää ilman joukkueharjoittelua eli käytännössä ilman jalkapalloa. Ei mikään ihannetilanne. Syy on tietysti tuttu, korona.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Erotuomari Mattias Gestranius pärjäsi jälleen yhdellä varoituksella. Matsi pysyi hyvin kuosissa. Yleisö vaatii korttia moneen otteeseen, mutta niitä kannatti säästää. Ilmankin pärjättiin.

Mitä sanottiin?:

Jonatan Johansson, TPS: Vaikeat olosuhteet, vaikea joukkue. SJK:n loppukausi on ollut hyvä. Eka jakso oli hermostunutta. Peli toimi hyvin, mutta annettiin palloa liikaa niille. Toisella jaksolla pidettiin palloa paremmin. Toinen maali olisi pitänyt tehdä. Olen todella tyytyväinen. Kausi on mennyt miten on mennyt. Ei meidän kannalta, vaan päätöksentekijöiden kannalta. Mikä on positiivista, olemme parantaneet koko ajan. Takaiskuja on toki tullut ja jossittelua on ollut.

Jani Honkavaara, SJK: Maaliin asti oltiin melko lailla, voisi sanoa ylivoimaisia. Eka jakso varsinkin oli tosi hyvä meiltä. Ihan terävimmät maalipaikat jäivät puuttumaan. Kun tehtiin se virhe ja TPS teki maalin, niin näytti siltä, että meiltä loppui bensa ja TPS sai lisää virtaa. Lopussa puskettiin, mutta jotenkin tuntui että maaliin katkesi meidän lento. Eikä se ihan niin saisi olla. Peli alkoi huonontua dramaattisesti. Henkisen puolen hommia. Tosi pettyneitä ollaan. Olihan matsiin hankala lähteä, mutta ei sen taakse voi mennä.

Analyysi: Yhden pelin sijasta pelattiin kerralla kaksi. SJK dominoi ensimmäisen puoliajan, TPS maalin jälkeen. TPS aloitti terävästi, oli hanakasti palloissa kiinni mutta alkuintoa kesti vain vartin. Sen jälkeen SJK:n syöttöpeli alkoi rullata ja joukkue piti pelivälinettä pitkät tovit. TPS oli kuitenkin saanut rivinsä kuntoon ja puolusti mallikkaasti. Muodossa ei ollut reikiä eikä SJK pystynyt pelaamaan palloa maalintekopaikoille. Varsinkin topparit Aldayr Hernandez ja Rasmus Holma siivosivat palloa tehokkaasti väljemmille vesille. Maalivahti Jere Koponen selvisi koko ottelusta kolmella torjunnalla, mikä tarkoittaa että linja hänen edessään teki hommansa hyvin.

TPS loi ensimmäisellä puoliajalla parhaat paikkaansa brassi Jeanin keskityksistä, mutta tulosta ei tullut. TPS:n pallollinen peli on kehittynyt Jonatan Johanssonin valmennuskaudella, mutta viimeinen syöttö oli luvattoman huono. Vain Jeanin syötöissä oli tarkkuutta.

Ja sitten tuli se ratkaiseva virhe. Jean syötti syvälle pystyyn Joakim Latoselle, joka ei kuitenkaan pystynyt pitämään palloa. Sen sai Niko Markkula, joka syötti huolimattomasti taaksepäin. Päättäväisesti esiintynyt Ääritalo oli kärppänä paikalla ja iski pallon maaliin.

Tämän jälkeen tahti muuttui. TPS oli aggressiivisempi ja haki tappoiskua. SJK sotki konseptinsa. Seinäjokiset sortuivat kömpelöihin virheisiin ja harhasyöttöihin. SJK ei näyttänyt enää joukkueelta, joka kamppailee voitosta.

Valmentaja Johansson kehui Latosta ja Jeania arvioimalla, että kumpikin pelasi kauden parhaan pelinsä. Parasta oli kuitenkin tiivis puolustaminen. Virheitä ei tehty.

Voitto oli TPS:lle pelkkä osavoitto, mutta välttämätön sellainen. Karsinnat uhkaavat edelleen. Ihmettä niiden välttämiseen ei tarvita, mutta todennäköistä se ei ole, mahdollista kuitenkin yhä. IFK Mariehamn palaa karanteenista taistelemaan karsintaan ajautumista vastaan, eikä tilanne ole sillekään helppo. Saarelaisilla on kuitenkin kaksi peliä jäljellä ja homma omissa käsissä. HJK:lla on mahdollisuus sinetöidä mestaruus saarella. Jättäisikö se tilaisuuden käyttämättä? HJK:n mestaruus on käytännössä varma paremman maalieron turvin. Maaliero ratkaisee tasapisteissä.

TPS saa ensi keskiviikkona vastaansa KuPS:n, joka menettää mestaruuden mutta taistelee yhä hopeasta. TPS:n kannalta rohkaisevaa on se, että raitapaidat ovat pelanneet nyt Kupittaalla kolme tappiotonta ottelua peräkkäin. Se luo uskoa mahdollisuuksiin. KuPS taas on hävinnyt kolme peliä putkeen, eikä norjalaisluotsin jatkosta ole tietoa, joten tilanne on sekava. Varmaa on kuitenkin se, että hopeamitalit kiinnostavat kuopiolaisia.

TPS: Jere Koponen; Masahudu Alhassan, Aldayr Hernandez, Rasmus Holma, Tatu Varmanen; Jean, Alim Moundi, Joakim Latonen, Jonni Peräaho (78. Juhani Pikkarainen), Santeri Haarala (84. Albijon Muzaci); Mika Ääritalo (64. Tehe).

SJK: Walter Viitala; Nikko Boxall, Ville Tikkanen, Tero Mäntylä; Murilo, Matej Hradecky (29. Arthur Jude), Mehmet Hetemaj (75. Keaton Isaksson), Niko Markkula (75. Serge Atakayi); Denys (66. Tuco), Jake Jervis, Emmanuel Ledesma.

Erotuomari: Mattias Gestranius.

Varoitukset: Murilo.

Lasse Virtanen

Wilma-palautteella yhteys oppimiseen ja hyvinvointiin

Opettaja voi antaa palautetta oppilaan oppimisesta ja käyttäytymisestä tunnilla Wilma-järjestelmän avulla. Sanna Oinaan väitöstutkimuksen mukaan Wilma-merkinnöillä on yhteys oppilaan oppimiseen ja hyvinvointiin. Tutkimuksen mukaan osa oppilaista ilahtui Wilma-palautteesta, toisaalta osa koki turhautumista jäädessään ilman palautemerkintöjä. Tutkimus osoittaa, että tukeutuminen Wilma-palautteeseen voi ohjata oppilaan huomion oppitunnilla käyttäytymiseen oppimisen sijaan.

Kattoremontti sulkee Wäinö Aaltosen museon

Kattoremontti pitää WAMin suljettuna alkuvuoden.

WAMissa on alkanut kahdessa vaiheessa toteutettava kattoremontti. Remontin toiseen vaiheen aikana korjataan näyttelytilojen katto-osia, josta aiheutuu merkittävää meluhaittaa. Museo on päätetty pitää suljettuna 11.1.–5.3.

Rakennusjärjestysehdotus asetettu virallisesti nähtäville

Turun kaupungin rakennusjärjestystä ollaan päivittämässä. Rakennusjärjestyksen uusimistyön lähtökohtana on maankäyttö- ja rakennuslain säännökset ja vuonna 2017 voimaan tullut rakennusjärjestys. Uudistamisen tavoitteena on muun muassa keventää luvanvaraisuutta, tarkentaa autopaikkamääräyksiä ja ottaa viherkertoimen velvoitetaso osaksi rakennusjärjestystä ja lisätä hulevesien hallintaan liittyviä määräyksiä.

Turun arkkihiippakunnan piispan vaalin ratkaiseva toinen kierros torstaina

Mari Leppänen.

Turun arkkihiippakunnan piispan vaalin toinen kierros käydään torstaina 3. joulukuuta. Vaalikokoukset alkavat viidessä rovastikunnassa kello 13. Sitä mukaa, kun alustavat äänimäärät rovastikunnissa valmistuvat, ne ilmoitetaan arkkihiippakunnan Twitter-tilillä ja Facebookissa sekä Suomen ev.lut. kirkon Twitter-tilillä.

Varsinais-Suomeen yli 27,8 miljoonaa euroa EU-rahoitusta viime vuonna alkaneisiin hankkeisiin

Turun ja Varsinais-Suomen Eurooppa-toimiston laatiman selvityksen mukaan maakuntaan myönnettiin yli 27,8 miljoonaa euroa vuonna 2019 alkaneisiin EU-rahoitteisiin hankkeisiin. Hankkeita oli yhteensä 330 ja niihin osallistui 209 varsinaissuomalaista toimijaa. Selvitys laadittiin Varsinais-Suomen liiton toimeksiantona. Vastaavaa vuosittaista selvitystä on tehty liitossa vuodesta 2016 alkaen.

Rasmus Tirronen jatkaa Ässissä ainakin kuluvan viikon

Rasmus Tirronen.

Turun Palloseuran maalivahti Rasmus Tirronen jatkaa Ässissä ainakin tämän viikon ajan.

Vuodeosastohoidossa lievää kasvua, somaattisen erikoissairaanhoidon avohoitopainotteisuus jatkuu aiempien vuosien tapaan

Potilaat somaattisen erikoissairaanhoidon avohoidossa ja vuodeosastohoidossa vuosina 2009–19.

Somaattisessa erikoissairaanhoidossa hoidettiin noin kaksi miljoonaa potilasta vuonna 2019, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Potilaita oli lähes neljä prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna.

Maanmittauslaitoksen Turun palvelupisteessä asiointi toistaiseksi vain ajanvarauksella

Muuttuneen koronatilanteen vuoksi Maanmittauslaitoksen Lahden, Oulun, Tampereen ja Turun asiakaspalvelupisteet siirtyvät 30. marraskuuta alkaen palvelemaan asiakkaita toistaiseksi vain ajanvarauksella.

HC TPS Turku Oy käynnistää yt-neuvottelut

Santtu Jokinen.

HC TPS Turku Oy käynnistää yt-neuvottelut henkilöstön kanssa. Koronaviruspandemian vaikutukset erityisesti yleisömääriin ovat odotettua suuremmat, jonka myötä neuvottelut käynnistetään.

Nostivatko etätyöt isompien asuntojen suosiota?

Korona on lisännyt suurempien asuntojen kaipuuta.

Asumisoikeusasuntojen hakijamäärät ovat olleet tänä vuonna selkeässä kasvussa viime vuoteen verrattuna. Kasvu on monen tekijän summa, mutta koronatilanne on ollut yksi suurimmista syistä.

OP Turun Seudun palvelupiste Kaarinassa suljettuna tänään ja huomenna korona-altistuksen vuoksi

Yhdellä OP Turun Seudun työntekijällä on todettu koronaviruksen aiheuttama infektio. Tartuntataudeista vastaavat viranomaiset yhteistyössä pankin edustajien kanssa kartoittavat parhaillaan tartunnalle altistuneita henkilöitä. Mahdollinen altistuminen on tapahtunut Kaarinan palvelupisteessä. Altistuneet asetetaan kymmenen vuorokauden karanteeniin altistumispäivästä lukien.

Naantalin kaupunginjohtaja: Nesteen toteutettava täysimääräisesti suunnittelemansa muutosturvatoimenpiteet

Naantalin kaupunginjohtaja Jouni Mutanen.

Neste Oyj ilmoitti syyskuussa suunnittelevansa jalostamotoimintojen uudelleenjärjestelyjä Porvoossa ja Naantalissa Öljytuotteet-liiketoiminnan kilpailukyvyn varmistamiseksi. Tänään julkaistussa tiedotteessaan Neste ilmoittaa, että yhteistoimintaneuvottelujen päätyttyä yhtiö on tehnyt päätöksen lakkauttaa Naantalin jalostustoiminnot maaliskuun loppuun mennessä.

Turun kaupunki hankki tietoturvan valvontapalvelun Fiarone Oy:ltä

Turun kaupunki on hankkinut tietoturvan valvontapalvelun turkulaiselta Fiarone Oy:ltä. Fiaronen SOC-tietoturvavalvomossa (Security Operations Center) analysoidaan kaupungin tietoverkon tilannekuvaa vuorokauden ympäri, tunnistetaan mahdolliset tietoturvapoikkeamat ja reagoidaan niihin.

Taideakatemiasta valmistuvien kuvataiteilijoiden Polymorfia-näyttely Brinkkalan galleriassa

Riitta Posti, keltainen villatakki.

Vanhan Suurtorin historiallisessa miljöössä sijaitsevan Turun kaupungin Brinkkalan gallerian valtaa Turun AMK:n Taideakatemiasta valmistuvien kuvataiteilijoiden Polymorfia-näyttely. Näyttely avautuu on esillä 14. helmikuuta asti.

Viking Line avaa uuden merimyymälän Kauppakeskus Myllyyn

Viking Linen risteilyiltä tuttu myymäläkonsepti laajenee. Kauppakeskus Myllyyn avautuvasta pop up -myymälästä voi ostaa Punaisten laivojen tuttuja tuotteita merihintaan. Viking Line Pop Up Shop Mylly on avoinna 5.12.2020–28.2.2021.

Oboen äänenjohtaja Takuya Takashiman solistikonsertissa venetsialaista barokkia

Takuya Takashima.

Turun filharmonisen orkesterin solistina torstaina 3. joulukuuta kello 19 Konserttitalossa kuullaan oboen äänenjohtaja Takuya Takashimaa . Illan johtaa nousevaa kansainvälistä uraa tekevä Kerem Hasan , joka on tuore ylikapellimestari Innsbruckissa Tirolin sinfoniaorkesterissa.

Miljoonahanke vauhdittamaan autonomisten kulkuneuvojen kehitystyötä

Turun ammattikorkeakoulu ja Yrkehögskolan Novia perustavat yhdessä alan yritysten kanssa Turkuun uuden kokeiluympäristön autonomisille kulkuneuvoille. Hankkeeseen on saatu merkittävää rahoitusta opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

Turun yliopiston hoitotieteen laitos palkitsi ansioituneita hoitotieteilijöitä

Raija Kontio.

Turun yliopiston hoitotieteen laitos jakoi Maailman terveysjärjestön (WHO) sairaanhoitajien ja kätilöiden vuoden kunniaksi kolme tunnustuspalkintoa hoitotiedettä ansioituneesti edistäneille henkilöille.

Urheilu

Rasmus Tirronen jatkaa Ässissä ainakin kuluvan viikon

Rasmus Tirronen.

Turun Palloseuran maalivahti Rasmus Tirronen jatkaa Ässissä ainakin tämän viikon ajan.

HC TPS Turku Oy käynnistää yt-neuvottelut

Santtu Jokinen.

HC TPS Turku Oy käynnistää yt-neuvottelut henkilöstön kanssa. Koronaviruspandemian vaikutukset erityisesti yleisömääriin ovat odotettua suuremmat, jonka myötä neuvottelut käynnistetään.

Åboraakkeli: Yleisurheilun imu lisääntyy

Jari Salonen (vas.), Harri Halme ja  Veera Sahlberg.

Paavo Nurmi Games kasvaa ensi kesänä kaksipäiväiseksi. Kansainvälisen yleisurheiluliiton Continental Tourin kultatasolla jatkava yleisurheilutapahtuma järjestetään ensi vuonna 7.–8. kesäkuuta.

FBC Loisto taistelee naisten F-liigan lohko A:n kärkisijoista

Nousijajoukkue FBC Loisto on syksyn aikana osoittanut kuuluvansa naisten F-liigan lohko A:han.

FBC Loisto nousi täksi kaudeksi salibandyn korkeimmalle sarjatasolle naisten F-liigan lohko A:han. Sarjanousija tiedettiin yllätysvalmiiksi ryhmäksi, mutta alkukauden otteet ovat silti olleet yllätys myös päävalmentaja Matti Pienihäkkiselle . 12 ottelusta joukkue on kerännyt 21 pistettä ja on sarjataulukossa kolmantena. Nousijajoukkue on myös onnistunut ottamaan Turun valtikan itselleen voittamalla kummatkin syksyn mittaan pelatut paikallispelit TPS:ää vastaan.

Fanny Sampalle kultaa kilpa-aerobicin SM-kilpailuista, Turun Urheiluliitolle kolmoisvoitto

Fanny Samppa.

Kilpa-aerobicin SM-kilpailut saatettiin päätökseen lauantaina Seinäjoella. Voiton varmisti itselleen Fanny Samppa .

TPS:n maalivahti Siiri Välimaa ripusti nappikset naulaan

TPS:n maalivahti Siiri Välimaa lopetti aktiiviuransa.

Kansallisesta liigasta pudonneella TPS:n edustusjoukkueella on edessään uudelleenrakennuksen ajat. Hyvin konkreettiseksi asian tekee joukkueen tukipilarin maalivahti Siiri Välimaan päätös lopettaa aktiiviuransa. 30-vuotias Välimaa pelasi TPS:ssä kaudet 2019 ja 2020 sekä kotimaiden kenttien lisäksi monta vuotta Norjassa. Myös naisten A-maajoukkueen maalia raumalaislähtöinen Välimaa ehti uransa aikana vartioida.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.