Mun huudeilla: Rikkinäinen kopiokone oli Tapani Kinnusen ensikosketus Varissuohon
– Minun ja Varissuon suhde ei alkanut kovin hyvin, nauraa runoilija Tapani Kinnunen.
Kinnunen ehti 2000-luvulla tehdä 17 vuoden työuran Varissuon kirjastossa kirjastovirkailijana, mutta Kinnusen ensimmäiset kosketukset Varissuon kirjastoon 1980- ja 1990-luvuilla olivat piikkejä täynnä.
– Ensimmäinen kohtaamiseni Varissuon kirjaston kanssa oli, kun ajoin kaverini luokse Littoisiin ja tarvitsimme yhdestä paperista kopioita. Kopiokone oli rikki.
– Seuraavan kerran kävin täällä, kun tarvitsin yhtä runokokoelmani kantta varten erästä valokuvakirjaa. Olin selvittänyt, että sitä on yksi kappale hyllyssä täällä. Tulin tänne tuoreena isänä lastenvaunuissa olevan lapsen kanssa suurella työllä Martista. Se kuvakirja oli pöllitty, Kinnunen muistelee.
Sittemmin rakennuksesta muodostui Kinnuselle rakas paikka, joka on löytänyt tiensä myös Kinnusen tuotantoon. Kinnusen tuoreimmasta runokokoelmasta Maitoa ja alkoholia löytyy rivi, jossa hän tyhjentää kirjaston vaatekaappinsa.
– Työsuhteeni tänne oli hyvä. Olin vakituisena mutta osa-aikaisena työntekijänä, mikä mahdollisti kirjailijan urani käynnistymisen todenteolla. Minulla oli täällä hyvät ja joustavat esimiehet, kesällä 2019 vapaaksi kirjailijaksi jäänyt Kinnunen kiittelee.
Varissuon kirjasto on edelleen Kinnuselle tärkeä paikka, vaikka hän ei enää töissä rakennuksessa olekaan. Hän käy edelleen lukemassa säännöllisesti musiikki- ja kirjallisuuslehtiä.
– Yksi syy, miksi tykkäsin olla täällä töissä oli se, että täällä on mukava asiakaskunta, joka ulottuu rokkareista ammattifutareihin ja paikallisesta duunariväestöstä poliitikkoihin. Jokainen työpäivä oli hirveän antoisa.
Kinnunen muistuttaa kirjaston tärkeästä roolista kansan kohtauspaikkana.
– Kirjasto jos mikä on loistava paikka maahanmuuttajien integroitua Suomeen. Jos Varissuolta häviäisi kirjasto, se olisi hyvin kurja asia. Kirjasto on paras kulttuurilaitos, jonka kautta voi integroitua. Se toimii ihan kenen tahansa kohdalla, kun asettuu uudelle paikkakunnalle. Kannattaa ensimmäiseksi hakeutua kirjastoon. Kirjasto avaa kaupungin ihan eri tavalla.
Kirjastoalalta Kinnuselle on jäänyt paljon hienoja muistoja, mutta arkisia rutiineja ei ole ehtinyt tulla ikävä.
– Kirjastossa työskentelyyn liittyy paljon sellaista näkymätöntä työtä, mikä ei näy ulospäin. Aineiston hyllyttämistä ja tietueiden päivittämistä ei ole tullut ikävä, Kinnunen nauraa.
Vapaan kirjailijan arki on täyttynyt viime aikoina romaanien kirjoittamisesta. Kinnunen työstää jatkoa Suomi-sarjalleen, jonka edellinen osa Päässä nykii ilmestyi 2019.
– Siitä tulee kuusiosainen Suomi-sixpack, jonka viides osa ilmestyy toivottavasti ensi vuonna, Kinnunen paljastaa.
Ilkka Lappi