Otteluanalyysi: Inter ratkaisi derbyn heti alussa

Jousenlaulu. Mika Ääritalo sai täyteen 300 liigaottelua, mutta juhlaan ei ollut aihetta, sillä Inter vei pelin 3-0. Jousenlaulu. Mika Ääritalo sai täyteen 300 liigaottelua, mutta juhlaan ei ollut aihetta, sillä Inter vei pelin 3-0. Kuva: Jori Liimatainen

Jos joku odotti, että Veikkausliigan paikalliskamppailu Interin ja TPS:n välillä, Turun derby, on jälleen tasaista painia, erehtyi pahasti. Tasaisuus oli kaukana Kupittaasta, sillä Inter ratkaisi pelin heti ottelun alussa kahdella nopealla maalilla ja voitti 3-0 (3-0). TPS:lla ei ollut energiaa eikä eväitä vastata Interin rynnistykseen. Loppu pelailtiin pois.

Inter otti pitkästä voiton paikallistaistossa. Edellinen on vuodelta 2016 liigakarsinnassa. Sen jälkeen TPS on sarjamatseissa voittanut tai on pelattu tasan. Haka yllätti KuPSin vieraskentällä ja se vaikuttaa molempiin turkulaisjoukkueisiin. Inter nousi pinnan päähän kuopiolaisista, mutta Haka veti seitsemän pisteen kaulan TPS:aan. TPS:n edellä onkin nyt IFK Mariehamn viiden pisteen päässä.

TPS-Inter 3-0 (3-0)

Maalit: 10. Timo Furuholm 1-0, 16. Arttu Hoskonen (Connor Ruane) 2-0, 45. Benjamin Källman (Filip Valenčič) 3-0.

Yleisöä: 2 249.

Kentän kunkku: Interin joukkue. Sinimustat olivat teräviä etenkin suunnanmuutoksissa. TPS:n virheistä rankaistiin heti, hyökkääjät jyräsivät vauhdilla eteenpäin. Inter oli täynnä onnistujia. Toppari Arttu Hoskonen uhkui taistelutahtoa ja puski uransa toisen liigamaalin. Hyökkäyskolmikko Filip Valenčič, Timo Furuholm ja Benjamin Källman oli pelipäällä ja tulosta syntyi. Keskialueella Aleksi Paanasella riitti virtaa enemmän kuin koko vastassa olleella TPS-kolmikolla yhteensä.

Matsin surkeinta: Joko tämä oli ratkaisukierros? Ratkaistiinko jo mestaruus tai putoaminen? Karsijakin? Se on mahdollista, sillä korona sotkee aikatauluja. Runkosarjan viimeistä kierrosta siirrettiin jo, eikä ole ollenkaan selvää, että mitään loppusarjoja pystytään enää pelaamaan. Ulkomaalaispelaajien sopimukset saattavat päättyä ennen kuin sarjojen suunnitellaan päättyvän. Marraskuun kelit ovat armottomia ja luonnonnurmikentät menevät muusiksi, vaikka olisi kuinka lämmintä. Läpi talven Suomessa ei vielä pysty pelaamaan. Pelejä ei voida enää siirtää eteenpäin. Nyt odotellaan ja ihmetellään. Veikkausliiga on selvinnyt toistaiseksi koronasta vähällä mutta nyt voi tulla äkkistoppi.

Tuhlaajapoika: Tittelin saa TPS-koutsi Jonatan Johansson, jonka peluutti Niklas Pyyhtiää 90 minuuttia RoPS-ottelussa, vaikka ei olisi tarvinnut. Nyt sama poika oli taas avauksessa ja löpö oli täysin loppu. TPS:n rosteri on suppea, eikä kaikista kolhuista ja muista ongelmista ole tietoa, mutta silti voi väittää, että voiton tai tasapäisen kamppailemisen mahdollisuuksia syötiin jo etukäteen väärällä peluutuksella. Valikoima on vähäinen, mutta tuoreita jalkojakin oli tarjolla. Sama tilanne on edessä sunnuntaina SJK:ta vastaan. Palautumisaika jää vähäiseksi. Mistä virtaa porukkaan, kuka sytyttää sakin?

Illan erikoisuus: TPS:n hyökkääjä Mika Ääritalo, 35, sai täyteen 300 liigaottelua. Se on huima määrä. Ärtsi ei saanut ikimuistoista viimeistä derbyä, sillä ura on nyt päättymässä. Anthony Annan, Inter, sai täyteen sata ottelua liigassa.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Henrik Moisanderilla oli helppo ehtoo Interin maalin suulla. Hommia ei pahemmin ollut.

Mitä sanottiin?:

Mika Ääritalo, TPS: Tehtiin virheitä ekalla puoliajalla ja Inter rankaisi tällä kertaa. Ei jäänyt paljon seliteltävää. Aika sataprosenttista alkaa olla, että on viimeinen kausi. Paikat eivät kestä.

Arttu Hoskonen, Inter: Eka maali helpotti meidän pelaamista. Se vapautti. Peli kulki hyvin alusta alkaen. Ei Tepsillä monta paikkaa ollut. Maali maistui tosi hyvältä. Mielellään sen tekee Tepsin verkkoon.

Jonatan Johansson, TPS: Inter oli parempi tänään. He olivat nopeampia ja voittivat enemmän kakkospalloja. He olivat vain vahvempia. Se harmittaa, että annettiin kaksi maalia. Hyvät joukkueet totta kai iskevät virheistä. Eka maali oli paha moka ja toinen juuri ennen taukoa. Virheistä oli kiinni tänään. En nähnyt suurta ongelmaa muuten. Kun 17-vuotias (Pyyhtiä) pelaa kaksi peliä kolmessa päivässä noin raskaalla kentällä, se on liikaa. Olisin halunnut tehdä enemmän vaihtoja avaukseen, mutta ei ollut sitä mahdollisuutta. Toivottavasti Veikkausliigassa tulee nyt vähän johtamista, että tiedetään mitä tapahtuu ja pystytään vähän suunnittelemaan. Viikko sitten sanottiin, että varmasti pelataan loppusarja, eilen tuli tieto, että ehkä ei pelatakaan. On mahdotonta suunnitella mitään, on mahdotonta peluuttaa (järkevästi). Pelaajia ei ole peluutettu, kun luultiin, että pelataan vielä kuukausi ja viisi peliä. Nyt mennään sokeana. Sääli, että se on näin.

Jose Riveiro, Inter: Alussa oli tiukkaa. Ei annettu TPS:lle mahdollisuutta hyökätä. Hyödynsimme ensimmäisen kunnon paikkamme. Sen jälkeen hallitsimme täysin. Pelasimme niin kuin tällaiset pelit pitää pelata. Pakkikolmikko on ollut fantastinen viimeisissä peleissä. Olen uskonut, että teemme asioita oikein ja tämä on vain vahvistus sille. Mutta oli kolmen viikon jakso, jolloin emme saaneet sellaista tulosta, jota halusimme. Pelaajat ovat näyttäneet viime peleissä luonnetta.

Analyysi: Inter jäi kesän ensimmäisessä derbyssä junnaamaan TPS-linjan eteen. Nyt ei tehty samaa virhettä, vaan linja puhkaistiin vauhdilla, kun paikka tuli. Se tuli virheistä. Avausmaalissa Alim Moundi arvioi taitonsa väärin ja jäi pomputtelemaan keskialueella. Seurauksena oli pallonriisto ja vastahyökkäys, joka päättyi Källmanin tolppalaukaukseen. Furuholm kävi siivoamassa paluupallon verkkoon. Toisessa osumassa Hoskonen nousi korkeimmalle puskemaan Connor Ruanen vaparikeskityksen verkkoon. Masahudu Alhassan jätti kokomaan hyppäämättä tilanteeseen.

Kolmas maali oli ensimmäisen toisinto, keskialueelta ryminällä eteenpäin, kun TPS:n rivit olivat sekaisin. Valenčič vapautti Källmanin, joka nosti pallon yli Jere Koposen.

TPS sortui virheisiin, joihin sillä ei ole varaa, mutta vielä suurempi ongelma oli se, että polttoaine oli joukkueelta loppu. Se ei ehtinyt palautua RoPS-ottelun rasituksista. Pelitahti on kova, niin se on toki kaikilla.

Inter hyödynsi tätä heikkoutta. Inter on juuri nyt hyvässä vireessä. Ottelu oli viides perättäinen ilman päästettyä maalia ja neljäs perättäinen voitto. Nousukunto tulee hyvään aikaan, vaikka sekään tuskin riittää kompensoimaan notkahdusta. HJK pääsi karkuun, vaikka KuPS nyt kompuroi.

Seuraavat päivät ovat mielenkiintoisia. On tehtävä päätös, pelataanko loppusarjoja. Viime viikolla jämäkkä päätös oli, että pelataan, mutta jämäkkyys on jo sulanut pois. Jäljellä on epävarmuus tulevasta. On täysin mahdollista, että liiga päättyy, jos ja kun runkosarjan viimeinen kierros saadaan pelattua.

Inter: Henrik Moisander; Rick Ketting, Arttu Hoskonen, Juuso Hämäläinen; Connor Ruane, Alvaro Muniz, Aleksi Paananen (66. Anthony Annan), Kevin Kouassivi-Benissan (77. Matias Ojala); Filip Valenčič (87. Liliu), Timo Furuholm (87. Elias Mastokangas), Benjamin Källman (77. Taiki Kagayama).

TPS: Jere Koponen; Masahudu Alhassan, Aldayr Hernandez, Rasmus Holma, Sami Rähmönen; Santeri Haarala (83. Elmo Heinonen), Joakim Latonen, Alim Moundi, Niklas Pyyhtiä (63. Jean), Albijon Muzaci (63. Oskari Jakonen); Mika Ääritalo (57. Tehe).

Erotuomari: Dennis Antamo.

Varoitukset: Haarala, Hernandez ja Moundi, TPS.

Lasse Virtanen

Timo Furuholm iski Interin avausmaalin. Timo Furuholm iski Interin avausmaalin. Kuva: Jane Iltanen

Kattoremontti sulkee Wäinö Aaltosen museon

Kattoremontti pitää WAMin suljettuna alkuvuoden.

WAMissa on alkanut kahdessa vaiheessa toteutettava kattoremontti. Remontin toiseen vaiheen aikana korjataan näyttelytilojen katto-osia, josta aiheutuu merkittävää meluhaittaa. Museo on päätetty pitää suljettuna 11.1.–5.3.

Rakennusjärjestysehdotus asetettu virallisesti nähtäville

Turun kaupungin rakennusjärjestystä ollaan päivittämässä. Rakennusjärjestyksen uusimistyön lähtökohtana on maankäyttö- ja rakennuslain säännökset ja vuonna 2017 voimaan tullut rakennusjärjestys. Uudistamisen tavoitteena on muun muassa keventää luvanvaraisuutta, tarkentaa autopaikkamääräyksiä ja ottaa viherkertoimen velvoitetaso osaksi rakennusjärjestystä ja lisätä hulevesien hallintaan liittyviä määräyksiä.

Turun arkkihiippakunnan piispan vaalin ratkaiseva toinen kierros torstaina

Mari Leppänen.

Turun arkkihiippakunnan piispan vaalin toinen kierros käydään torstaina 3. joulukuuta. Vaalikokoukset alkavat viidessä rovastikunnassa kello 13. Sitä mukaa, kun alustavat äänimäärät rovastikunnissa valmistuvat, ne ilmoitetaan arkkihiippakunnan Twitter-tilillä ja Facebookissa sekä Suomen ev.lut. kirkon Twitter-tilillä.

Varsinais-Suomeen yli 27,8 miljoonaa euroa EU-rahoitusta viime vuonna alkaneisiin hankkeisiin

Turun ja Varsinais-Suomen Eurooppa-toimiston laatiman selvityksen mukaan maakuntaan myönnettiin yli 27,8 miljoonaa euroa vuonna 2019 alkaneisiin EU-rahoitteisiin hankkeisiin. Hankkeita oli yhteensä 330 ja niihin osallistui 209 varsinaissuomalaista toimijaa. Selvitys laadittiin Varsinais-Suomen liiton toimeksiantona. Vastaavaa vuosittaista selvitystä on tehty liitossa vuodesta 2016 alkaen.

Rasmus Tirronen jatkaa Ässissä ainakin kuluvan viikon

Rasmus Tirronen.

Turun Palloseuran maalivahti Rasmus Tirronen jatkaa Ässissä ainakin tämän viikon ajan.

Vuodeosastohoidossa lievää kasvua, somaattisen erikoissairaanhoidon avohoitopainotteisuus jatkuu aiempien vuosien tapaan

Potilaat somaattisen erikoissairaanhoidon avohoidossa ja vuodeosastohoidossa vuosina 2009–19.

Somaattisessa erikoissairaanhoidossa hoidettiin noin kaksi miljoonaa potilasta vuonna 2019, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Potilaita oli lähes neljä prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna.

Maanmittauslaitoksen Turun palvelupisteessä asiointi toistaiseksi vain ajanvarauksella

Muuttuneen koronatilanteen vuoksi Maanmittauslaitoksen Lahden, Oulun, Tampereen ja Turun asiakaspalvelupisteet siirtyvät 30. marraskuuta alkaen palvelemaan asiakkaita toistaiseksi vain ajanvarauksella.

HC TPS Turku Oy käynnistää yt-neuvottelut

Santtu Jokinen.

HC TPS Turku Oy käynnistää yt-neuvottelut henkilöstön kanssa. Koronaviruspandemian vaikutukset erityisesti yleisömääriin ovat odotettua suuremmat, jonka myötä neuvottelut käynnistetään.

Nostivatko etätyöt isompien asuntojen suosiota?

Korona on lisännyt suurempien asuntojen kaipuuta.

Asumisoikeusasuntojen hakijamäärät ovat olleet tänä vuonna selkeässä kasvussa viime vuoteen verrattuna. Kasvu on monen tekijän summa, mutta koronatilanne on ollut yksi suurimmista syistä.

OP Turun Seudun palvelupiste Kaarinassa suljettuna tänään ja huomenna korona-altistuksen vuoksi

Yhdellä OP Turun Seudun työntekijällä on todettu koronaviruksen aiheuttama infektio. Tartuntataudeista vastaavat viranomaiset yhteistyössä pankin edustajien kanssa kartoittavat parhaillaan tartunnalle altistuneita henkilöitä. Mahdollinen altistuminen on tapahtunut Kaarinan palvelupisteessä. Altistuneet asetetaan kymmenen vuorokauden karanteeniin altistumispäivästä lukien.

Naantalin kaupunginjohtaja: Nesteen toteutettava täysimääräisesti suunnittelemansa muutosturvatoimenpiteet

Naantalin kaupunginjohtaja Jouni Mutanen.

Neste Oyj ilmoitti syyskuussa suunnittelevansa jalostamotoimintojen uudelleenjärjestelyjä Porvoossa ja Naantalissa Öljytuotteet-liiketoiminnan kilpailukyvyn varmistamiseksi. Tänään julkaistussa tiedotteessaan Neste ilmoittaa, että yhteistoimintaneuvottelujen päätyttyä yhtiö on tehnyt päätöksen lakkauttaa Naantalin jalostustoiminnot maaliskuun loppuun mennessä.

Turun kaupunki hankki tietoturvan valvontapalvelun Fiarone Oy:ltä

Turun kaupunki on hankkinut tietoturvan valvontapalvelun turkulaiselta Fiarone Oy:ltä. Fiaronen SOC-tietoturvavalvomossa (Security Operations Center) analysoidaan kaupungin tietoverkon tilannekuvaa vuorokauden ympäri, tunnistetaan mahdolliset tietoturvapoikkeamat ja reagoidaan niihin.

Taideakatemiasta valmistuvien kuvataiteilijoiden Polymorfia-näyttely Brinkkalan galleriassa

Riitta Posti, keltainen villatakki.

Vanhan Suurtorin historiallisessa miljöössä sijaitsevan Turun kaupungin Brinkkalan gallerian valtaa Turun AMK:n Taideakatemiasta valmistuvien kuvataiteilijoiden Polymorfia-näyttely. Näyttely avautuu on esillä 14. helmikuuta asti.

Viking Line avaa uuden merimyymälän Kauppakeskus Myllyyn

Viking Linen risteilyiltä tuttu myymäläkonsepti laajenee. Kauppakeskus Myllyyn avautuvasta pop up -myymälästä voi ostaa Punaisten laivojen tuttuja tuotteita merihintaan. Viking Line Pop Up Shop Mylly on avoinna 5.12.2020–28.2.2021.

Oboen äänenjohtaja Takuya Takashiman solistikonsertissa venetsialaista barokkia

Takuya Takashima.

Turun filharmonisen orkesterin solistina torstaina 3. joulukuuta kello 19 Konserttitalossa kuullaan oboen äänenjohtaja Takuya Takashimaa . Illan johtaa nousevaa kansainvälistä uraa tekevä Kerem Hasan , joka on tuore ylikapellimestari Innsbruckissa Tirolin sinfoniaorkesterissa.

Miljoonahanke vauhdittamaan autonomisten kulkuneuvojen kehitystyötä

Turun ammattikorkeakoulu ja Yrkehögskolan Novia perustavat yhdessä alan yritysten kanssa Turkuun uuden kokeiluympäristön autonomisille kulkuneuvoille. Hankkeeseen on saatu merkittävää rahoitusta opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

Turun yliopiston hoitotieteen laitos palkitsi ansioituneita hoitotieteilijöitä

Raija Kontio.

Turun yliopiston hoitotieteen laitos jakoi Maailman terveysjärjestön (WHO) sairaanhoitajien ja kätilöiden vuoden kunniaksi kolme tunnustuspalkintoa hoitotiedettä ansioituneesti edistäneille henkilöille.

Neste vahvistaa – jalostustoiminta lakkaa Naantalissa, noin 370 työtehtävää loppuu

Neste lakkauttaa Naantalin öljynjalostamon. Yhtiössä päättyy noin 370 työtehtävää.

Neste ilmoitti syyskuussa suunnittelevansa jalostamotoimintojen uudelleenjärjestelyjä Porvoossa ja Naantalissa Öljytuotteet-liiketoiminnan kilpailukyvyn varmistamiseksi. Yhteistoimintaneuvottelujen päätyttyä yhtiö on tehnyt päätöksen lakkauttaa Naantalin jalostustoiminnot maaliskuun loppuun mennessä ja keskittää Naantalin toiminnan terminaali- ja satamatoimintoihin sekä uudistaa Öljytuotteiden operatiivista toimintamallia. Muutoksen toisessa vaiheessa Porvoon jalostamoa kehitetään kohti uusiutuvien ja kierrätysraaka-aineiden prosessointia. Toimenpiteillä tavoitellaan noin 50 miljoonan euron vuosittaisia säästöjä kiinteissä kustannuksissa.

Urheilu

Rasmus Tirronen jatkaa Ässissä ainakin kuluvan viikon

Rasmus Tirronen.

Turun Palloseuran maalivahti Rasmus Tirronen jatkaa Ässissä ainakin tämän viikon ajan.

HC TPS Turku Oy käynnistää yt-neuvottelut

Santtu Jokinen.

HC TPS Turku Oy käynnistää yt-neuvottelut henkilöstön kanssa. Koronaviruspandemian vaikutukset erityisesti yleisömääriin ovat odotettua suuremmat, jonka myötä neuvottelut käynnistetään.

Åboraakkeli: Yleisurheilun imu lisääntyy

Jari Salonen (vas.), Harri Halme ja  Veera Sahlberg.

Paavo Nurmi Games kasvaa ensi kesänä kaksipäiväiseksi. Kansainvälisen yleisurheiluliiton Continental Tourin kultatasolla jatkava yleisurheilutapahtuma järjestetään ensi vuonna 7.–8. kesäkuuta.

FBC Loisto taistelee naisten F-liigan lohko A:n kärkisijoista

Nousijajoukkue FBC Loisto on syksyn aikana osoittanut kuuluvansa naisten F-liigan lohko A:han.

FBC Loisto nousi täksi kaudeksi salibandyn korkeimmalle sarjatasolle naisten F-liigan lohko A:han. Sarjanousija tiedettiin yllätysvalmiiksi ryhmäksi, mutta alkukauden otteet ovat silti olleet yllätys myös päävalmentaja Matti Pienihäkkiselle . 12 ottelusta joukkue on kerännyt 21 pistettä ja on sarjataulukossa kolmantena. Nousijajoukkue on myös onnistunut ottamaan Turun valtikan itselleen voittamalla kummatkin syksyn mittaan pelatut paikallispelit TPS:ää vastaan.

Fanny Sampalle kultaa kilpa-aerobicin SM-kilpailuista, Turun Urheiluliitolle kolmoisvoitto

Fanny Samppa.

Kilpa-aerobicin SM-kilpailut saatettiin päätökseen lauantaina Seinäjoella. Voiton varmisti itselleen Fanny Samppa .

TPS:n maalivahti Siiri Välimaa ripusti nappikset naulaan

TPS:n maalivahti Siiri Välimaa lopetti aktiiviuransa.

Kansallisesta liigasta pudonneella TPS:n edustusjoukkueella on edessään uudelleenrakennuksen ajat. Hyvin konkreettiseksi asian tekee joukkueen tukipilarin maalivahti Siiri Välimaan päätös lopettaa aktiiviuransa. 30-vuotias Välimaa pelasi TPS:ssä kaudet 2019 ja 2020 sekä kotimaiden kenttien lisäksi monta vuotta Norjassa. Myös naisten A-maajoukkueen maalia raumalaislähtöinen Välimaa ehti uransa aikana vartioida.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.