Mielipide: Kokoomus ei hyväksy kunnallisveron kiristämistä

Monissa kunnissa puhutaan avoimesti kunnallisveron korotuksista. Kokoomus ei hyväksy näitä veronkiristysaikeita. Ahkerien työssäkäyvien ja eläkkeensä ansainneiden suomalaisten kukkarolle ei pidä käydä sen takia, että kunnat eivät saa talouttaan kuntoon.

Kuntatalous on todella huonossa tilanteessa, ja sitä pitää tervehdyttää. Koronakriisissä voidaan tilapäisesti ottaa velkaa – mutta kuntatalouden haasteet ovat edessä myös kriisin jälkeen. Koronaa ei saa käyttää tekosyynä. Oikea tapa tasapainotukseen on menosopeutus, ei veronkorotukset. Myös tiettyjä maksuja voidaan maltillisesti nostaa, koska on kohtuullista, että käyttäjä maksaa saamastaan palvelusta.

Kuntien taloustilanne vaihtelee, mutta sopeutustarve ei missään ole kymmeniä prosentteja budjetista. Lähes joka kunnasta löytyy sopeutettavaa ilman, että elintärkeät peruspalvelut vaarantuvat. Esimerkiksi hoitoketjujen parantamisella perus- ja erikoissairaanhoidon välillä löytyisi merkittävät hyödyt. Tekemisen tapojen uudistamisessa pitää olla ennakkoluuloton.

Monet varsinaissuomalaiset kunnat häviävät jo nyt verokilpailun pääkaupunkiseudulle. Esimerkiksi Turun kunnallisvero on 19,50 prosenttia, kun Helsingissä ja Espoossa se on vain 18 prosenttia. Puolentoista prosentin ero on merkittävä. Keskituloiselle pariskunnalle se tarkoittaa yli tuhatta euroa vähemmän tilille vuodessa, hyvätuloisille enemmän ja pienituloisellakin satoja euroja. Vantaallakin kunnallisvero on matalampi, 19 prosenttia. Vaikkapa vastavalmistuneille korkeakoulutetuille valinta Turun seudun ja pääkaupunkiseudun välillä on aito. Verotaso varmasti merkitsee päätöstä tehdessä – varsinkin jos ero vielä kasvaisi. Monessa muussa Varsinais-Suomen kunnassa veroaste on vielä korkeampi.

Työn raskas verottaminen on ylipäätään haitallista. Se vähentää työnteon kannustimia, ja työtä Suomi tarvitsee. Suomi on erittäin kireän verotuksen maa jo nyt. Suomen kokonaisveroaste on tänä vuonna arviolta 42,9 prosenttia, eli suomalainen tekee lähes juhannukseen asti töitä taksvärkkinä kunnille ja valtiolle. Vasta sen jälkeen rahat saa itse pitää. Tilannetta ei pitäisi ainakaan pahentaa enää.

Työn verottamisen haitallinen kokonaisvaikutus ei ole mielipide, satu tai salajuoni, vaan taloustieteelliseen empiiriseen tutkimukseen ja koeteltuun teoriaan perustuva tosiasia. Verotuksen painopistettä pitää siirtää pois työstä saastuttamiseen, kuluttamiseen ja haittojen aiheuttamiseen.

Tärkeää on myös saada veropohja kasvamaan – eli mahdollisimman moni töihin ja yritykset menestymään. Aktiivisella elinkeinopolitiikalla kussakin kunnassa voidaan tukea varsinaissuomalaisten yritysten pärjäämistä.

Verotaakan lisääminen olisi lyhytnäköistä. Niin paljon tuloja ei koskaan saada kerättyä, ettei kaikkea saataisi käytettyä. Ainoa kestävä tapa on kulumaltti ja oleellisiin palveluihin keskittyminen. Hyvät päiväkodit, koulut, terveydenhuolto ja vanhuspalvelut pitää ilman muuta turvata, mutta palvelujen paras tae on tolkullinen taloudenpito.

Laitetaan talous kuntoon kestävällä tavalla eli sovitetaan menot nykyisiin tuloihin. Sanotaan kyllä toiminnan uudistamiselle, kyllä työllisyyden parantamiselle, kyllä yritysten menestymiselle - ja ei veronkiristyksille

Ville Valkonen, puheenjohtaja, Varsinais-Suomen Kokoomus

Olli Manni, ryhmäpuheenjohtaja, Turku

Elina Suonio-Peltosalo, hallituksen varapuheenjohtaja, Salo

Matti Alander, hallituksen puheenjohtaja, Kaarina

Elisa Vuorinen, hallituksen puheenjohtaja, Raisio

Jan Lindström, hallituksen puheenjohtaja, Naantali

Tiina Perho, hallituksen varapuheenjohtaja, Loimaa

Raimo Löfstedt, hallituksen varapuheenjohtaja, Uusikaupunki

Markku Orell, ryhmäpuheenjohtaja, Parainen

Jukka Hongisto, hallituksen puheenjohtaja, Paimio

Pia Maavirta, hallituksen varapuheenjohtaja, Somero

Susanna Lehtojärvi, hallituksen puheenjohtaja, Masku

Pauliina Haijanen, hallituksen varapuheenjohtaja, Laitila

Sanna Pitkänen, hallituksen puheenjohtaja, Pöytyä

Juha Vanhanen, hallituksen varapuheenjohtaja, Mynämäki

Pasi Björk, hallituksen varapuheenjohtaja, Marttila

Pauli Kurkilahti, hallituksen varapuheenjohtaja, Taivassalo

Päivi Kössi, hallituksen puheenjohtaja, Oripää

Antti Ääritalo, hallituksen puheenjohtaja, Kustavi

Topias Haapanen jatkaa Turun Palloseurassa

Turun Palloseura ja hyökkääjä Topias Haapanen jatkavat yhteistyötä myös ensi kaudella. TPS käytti maanantaina Haapasen sopimuksessa olleen optiovuoden kauden 2021–22 osalta.

Eloranta: Eduskunnalla velvollisuus puuttua tietomurron paljastamiin lukuisiin epäkohtiin

Kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen ja toimenpidealoitteen Psykoterapiakeskus Vastaamon tietovuodon esiin tuomista ongelmista. Tietomurron ja kiristyksen uhriksi itsekin joutunut Eloranta on saanut tapauksen jäljiltä valtavasti yhteydenottoja, joissa on tuotu esiin terapia-asiakkaiden valtavan hädän lisäksi erityisesti identiteettivarkauden uhrien turvaton tilanne. Elorannan mukaan hallituksen tulee ryhtyä ripeästi toimiin uhrien auttamisen lisäksi myös lainsäädännön epäkohtien korjaamiseksi.

Aurora-mitali Turun musiikkijuhlien toimitusjohtaja Liisa Ketomäelle

Liisa Ketomäki.

Varsinais-Suomen liitto on myöntänyt Aurora-mitalin Turun musiikkijuhlien toimitusjohtaja Liisa Ketomäelle .

Kadunrakennustyö katkaisee liikenteen Piikkiönkadulla

Kadunrakennustyö katkaisee liikenteen Piikkiönkadulla. Työ alkaa Piikkiönkadun alkupäästä maanantaina ja kestää 9. marraskuuta asti.

Turun kaupungin tietoturvajärjestelmät ja tietosuoja varmistettu

Psykoterapiakeskus Vastaamo on joutunut tietomurron ja kiristyksen uhriksi. Myös turkulaisten Vastaamon asiakkaiden potilastiedot ovat voineet olla tietomurron kohteena. Turun kaupunki tarjoaa kaupungin tukea turkulaisille uhreille ja on koonnut alle myös muita kansallisia ja alueellisia tukimuotoja avuksi. Kaupungin tietojärjestelmien tietoturva on varmistettu tapauksen yhteydessä.

Keikalle: Pariisin varpusen lauluja Linnateatterissa

Edith Piaf tunnettiin myös "Pariisin varpusena".

Linnateatterissa kuullaan huomenna 27. lokakuuta Edith Piafin musiikkia. Elämäkertakonsertissa Piafin musiikkia esittävät Päivi Mäkinen ja säestäjänä toimiva Mikko Kangasjärvi . Konsertti alkaa kello 19. Vuonna 1915 syntynyt Piaf kuoli jo alle 50-vuotiaana, mutta ehti jättää lyhyeksi jääneen elämänsä aikana lähtemättömän jäljen musiikkimaailmaan lukuisilla hiteillään.

Pihlajaniemen alueen aloituskortteleiden kilpailutyöt arvioitavana

Pihlajaniemen kilpailualue.

Pihlajaniemen ensimmäisten kolmen korttelin tontinluovutuskilpailun työt ovat arvioitavana Turun kaupungin kerrokantasi -palvelussa 26.10.–8.11.

Tavoitteena tuoda digituki kaikkien saataville Varsinais-Suomessa

Digitaidot ovat kansalaistaito, joista huolehtiminen on koko Suomen asia. Varsinais-Suomen liitto jatkaa yhteistyössä Turun kaupungin kanssa digituen alueellista koordinointia Digituki Varsinais-Suomessa -hankkeessa valtiovarainministeriön jatkorahoituksella.

Kadunrakennus työ katkaisee liikenteen Viinamäenkadulla

Kadunrakennus työ katkaisee liikenteen Viinamäenkadulla. Työ aloitetaan maanantaina Viinamäenkadun ja Mäkikadun risteyksestä. Se jatkuu kohti Ruukinkadun risteystä.

Sateet nostavat jokien vedenkorkeuksia länsirannikon jokivesistöissä

Sateet nostivat jokien vedenpintoja viikon puolivälissä Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla. Viikonloppu on ollut vähäsateinen, joten pintojen nousu on hidastunut tai kääntynyt laskuun. Sunnuntai-illasta alkaen länsirannikolle saapuva runsas sadealue kääntää länsirannikon joet kuitenkin uudelleen nousuun. Nousu on suurinta erityisesti Vaasan seudulla, Pohjois-Pohjanmaalla ja Perämeren alueella.

Turku Energian asiakaspalvelu Eniro Finlandille

Harri Salo.

Turku Energia ja Oy Eniro Finland Ab ovat sopineet liikkeenluovutuksesta, jossa Turku Energian asiakaspalvelu siirtyy Eniro Finlandille 1. marraskuuta alkaen. Samassa yhteydessä Turku Energia on tehnyt palvelusopimuksen asiakaspalvelunsa hankkimisesta Eniro Finlandilta. Liikkeenluovutuksen taustalla on sähkön myynnin kiristynyt kilpailutilanne ja kannattavuuden parantamiseen tähtäävät toimenpiteet sekä palveluaikojen laajentaminen.

Tietovuotoapu.fi-sivusto kokoaa tiedon

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on tehnyt viranomaisten ja muiden organisaatioiden kanssa yhteisen Tietovuotoapu.fi -sivuston, jonne kootaan oleellinen tieto psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurron uhrien auttamiseksi. Sivustolla on tarjolla tietomurron uhreille toimintaohjeita ja auttavien organisaatioiden yhteystiedot.

Uusia syöpätapauksia ennustettua vähemmän

Suomen Syöpärekisteri on julkaissut ensimmäistä kertaa uusien syöpien ennakkotilaston tavoitteenaan parantaa syöpätiedon ajantasaisuutta. Syöpärekisteri on sen vuoksi kehittänyt erityisesti syöpien koodausta sekä tilastoraportointia. Syöpäkohtainen ennakkotilasto vuoden 2019 uusien syöpien osalta mukailee pääosin ennustettuja tapausmääriä. Suurimmat puutteet ovat haima- ja keuhkosyöpien tilastoinnissa.

Sote-akatemia tarjoaa monta tapaa jatkuvaan oppimiseen

Turun yliopiston Sote-akatemia luo yhteistyössä muiden korkeakoulujen ja työelämäkumppaneiden kanssa uusia oppimisympäristöjä ja sisältöjä, jotka mahdollistavat opiskelun joustavasti ja helposti saavutettavalla tavalla.

Golf Sky avaa myymälän Raisioon, liikkeeseen palkataan kymmenkunta uutta työntekijää

Golf Sky -ketjulla on myymälä muun muassa Espoossa. Uusi myymälä avataan Raisiossa ensi maaliskuussa.

Golf Sky avaa keväällä suuren myymälän Turun kupeeseen Raisioon. Liikkeen suunnittelu on jo käynnissä. Uusia työntekijöitä palkataan kymmenkunta. Golf Sky on noussut muutamassa vuodessa Suomen suurimmaksi golfvälineiden jälleenmyyjäksi. Kasvu jatkuu ensi vuonna, kun GoGolf-konserniin kuuluva kauppaketju laajenee Turun alueelle.

Riskiryhmien influenssarokotukset alkaneet

Influenssa on vakava tauti, joka voi aiheuttaa vaarallisia jälkitauteja, kuten keuhkokuumetta. Influenssarokote on turvallinen ja paras suoja influenssaa vastaan. Rokotteen ottaminen on erityisen tärkeää koronapandemian aikana.

Suomalaisten ajokuntoa alentaa eniten väsymys

Viidesosa kuljettajista kertoi arvioivansa omaa ajokuntoaan lähes aina ennen kuin lähtee autoilemaan. Liikenneturva kannustaa ottamaan ajokunnon tarkkailun tavaksi: se on hyvä rutiini iästä riippumatta. Autoa ei pidä lähteä ajamaan, jos olo tuntuu normaalista poikkeavalta, kovin väsyneeltä tai tokkuraiselta.

Paraisten suomenkielisessä lukiossa koronavirustartunta

Paraisten kaupunkin mukaan kaikkiin altistuneisiin ollaan yhteydessä terveyskeskuksesta ja heidät asetetaan karanteeniin.

Urheilu

Topias Haapanen jatkaa Turun Palloseurassa

Turun Palloseura ja hyökkääjä Topias Haapanen jatkavat yhteistyötä myös ensi kaudella. TPS käytti maanantaina Haapasen sopimuksessa olleen optiovuoden kauden 2021–22 osalta.

Norjan suunnistuksen suuntaviivat ovat jatkossa Janne Salmen käsialaa

Janne Salmi reissaa jatkossa ahkerasti Suomen ja Norjan väliä.

Viime vuodet Turun Urheiluakatemian kehitysjohtajana työskennelleen Janne Salmen matkapäivät lisääntyvät jatkossa. Seuraavat kolme vuotta Salmi toimii Norjan suunnistusmaajoukkueen johtajana. Salmen edeltäjä pestissä oli Salmen jo aktiiviajoiltaan hyvin tuntema Jørgen Rostrup .

Samuli Vainionpää siirtyy Turun Palloseuraan

Samuli Vainionpää (50).

Turun Palloseura on solminut sopimuksen hyökkääjä Samuli Vainionpään kanssa. 21-vuotiaan Vainionpään ja TPS:n tuore sopimus kattaa kuluvan kauden sekä myös kauden 2021–2022.

TPS:n viimeisille runkosarjaotteluille uudet pelipäivät Veikkausliigassa

Mika Ääritalo.

Veikkausliigan runkosarjan päätöskierros on siirretty pelattavaksi kokonaisuudessaan keskiviikkona 4. marraskuuta. TPS kohtaa runkosarjan päätöskierroksella Veritas Stadionilla KuPS:n kello 18.30 alkaen.

Puukkokatsomo: 16 kertaa nolla

Nopea tietokilpailukysymys: Milloin Suomen miesten jalkapallon A-maajoukkue on viimeksi päästänyt maalin voittamassaan ottelussa?

Trojans järjestää kaikille avoimen keskustelutilaisuuden

Trojans luopui paikastaan Vaahteraliigassa syksyllä 2017. Kuva on ottelusta Trojans-Royals samalta kaudelta.

Turun Trojans hakee uutta nostetta järjestämällä kaikille avoimen keskustelutilaisuuden sunnuntaina 25. lokakuuta Scandic Atriumissa Eerikinkadulla kello 15–18. Keskustelutilaisuuden kipinänä on halu nostaa Trojans jälleen suomalaiselle jenkkifutiskartalle myös miehissä.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.