Otteluanalyysi: KuPS kaatui Kupittaalla, Inter ilmoittautui taas mestaruuskamppailuun

Kevin Kouassivi-Benissan. Kevin Kouassivi-Benissan. Kuva: Jori Liimatainen

Interillä oli yksi oljenkorsi ja se tuli hyödynnettyä. Kuopion Palloseuran oli pakko kaatua jalkapalloilun Veikkausliigan kärkikamppailussa. Ilman kolmea pistettä sekä KuPS että HJK olisivat karanneet jo kauas, vaikka pelikierroksia on vielä runsaasti jäljellä. Inter kuitenkin hoiti homman ja löi KuPSin 2-0 (1-0).

Kärjessä ovat HJK ja KuPS tasapistein eli kummallakin on 41 pistettä. Inter on 34 pisteellä seitsemän pinnan päässä. Eroa on mutta ei vielä liian paljon. Kärkijoukkueet kohtaavat vielä toisensa loppukaudesta. Pytty on tyrkyllä, jos pääsee mukaan voittoputkeen.

Inter-KuPS 2-0 (1-0)

Maalit: 22. Benissan 1-0, 65. Connor Ruane (Benissan) 2-0.

Yleisöä: 1 135.

Kentän kunkku: Kevin Kouassivi-Benissan, Inter. Benissan oli illan tehomies maalilla ja maalisyötöllä. Niitä ei voi sivuuttaa. Maali oli hänelle ensimmäinen Inter-paidassa liigassa. Benissan oli muutoinkin terhakalla pelipäällä. Liikkuminen oli terävää ja pelilliset ratkaisut yleensä järkeviä. Mutta Inter oli muutenkin täynnä onnistujia. Aleksi Paananen pelasi normaalia ylempänä ja jakeli palloa hyvin yhdellä kosketuksella. Anthony Annan toi kokemusta keskialueen pohjalle. Kurinalainen esitys. Hyvää sijoittumista ja viisaita päätöksiä.

Illan erikoisuus: Inter julkisti seuran Hall of Famen 16 ensimmäistä nimeä, joista 12 oli paikalla. Seuralegendoiksi nimettiin Stefan Håkansin lisäksi Joni Aho, Magnus Bahne, Tero Forss, Kari Hautala, Paavo Korppi, Henri Lehtonen, Petri Lehtonen, Samuli Lindelöf, Ville Nikkari, Ari Nyman, Severi Paajanen, Matti Raho, Pentti Ståhlman, Arto Wallenius ja Jami Wallenius. Stålman on jo edesmennyt, Håkans, Forss ja Lindelöf eivät olleet paikalla.

Matsin surkeinta: Näytti siltä, että erotuomari Mattias Gestranius oli päättänyt vetää kärkikahinan läpi ilman kortteja. Taisto oli tuimaa, mutta Gestranius pärjäsi puhutteluilla ja piippauksilla. Kummallekin joukkueelle tuntui sopivan se, että saa taklata. Mutta mutta. Ihan loppuun saakka ei päästy puhtaasti. Tai päästiin, sillä mylläkkä alkoi vasta loppuvihellyksen jälkeen. Interin toppari Juuso Hämäläinen ja keltapaitaisten kärki Lucas Rangel, taistelupari pelin tuoksinassa, selvittelivät välejään ja kumpikin sai keltakortin. Turha loppunäytös.

Tuhlaajapoika: Petteri Pennanen, KuPS. Taikuri on loihtinut Kupittaallakin monta kertaa kanin hatusta, mutta tällä kertaa jäi taikomatta. Oli hiljainen iltapuhde. Ei tosin tuhlannut maalipaikkoja, koska ei sellaisilla edes käynyt, mutta iltamat menivät haaskuuseen.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Arttu Heinonen, KuPS. Häntä päästi itsensä helpolla. Löysäili laidallaan ja jätti seuraamatta toisessa maalissa Connor Ruanea. Tilaa jäi liikaa ja se näkyi heti taululla.

Mitä sanottiin?

Arne Erlandsen, KuPS: Tiukka matsi. Jouduimme jahtaamaan palloa koko ajan. Inter oli mielestäni hiukan parempi. Pelejä on vielä paljon. Meidän on keskityttävä omaan peliimme. En välitä, miten muut pärjäävät. Meidän on oltava parempia. Joskus häviää. Se on hyväksyttävä ja tehtävä vielä enemmän töitä.

Jose Riveiro, Inter: Olen erittäin tyytyväinen tapaan, jolla pelasimme tänään. Täytyy muistaa kuka oli vastassa. Ensimmisellä jaksolla emme antaneet mitään vastustajalle. Peli oli täysin kontrollissa. Toisella jaksolla KuPS otti enemmän riskejä. Heillä on todella hyviä pelaajia. Mutta emme olleet uhan alla missään vaiheessa. Olen todella tyytyväinen. Tiesimme, että tämä oli viimeinen mahdollisuus.

Analyysi: Interin lama on ohi. Sinimustat ottivat toisen peräkkäisen voittonsa ja toisen peräkkäisen nollapelinsä. FC Lahti kaatui Kupittaalla 3-0, nyt KuPS 2-0. KuPS kärsi vasta kauden toisen tappionsa liigassa.

Ottelu ei ollut erityisen tilanteikas, mutta siitä voidaan syyttää lähinnä kummankin hyvää joukkuepuolustamista. Pelitempo oli Veikkausliigaan erittäin hyvää. Pelaajien liikkeissä on terävyyttä, syötöt olivat kovia ja syöttösarjat nopeita. Palloa liikuteltiin paljon yhdellä kosketuksella. Mutta kun tilaa ei ollut paljon ollut eteneminen oli työlästä. Peli voi olla nopeaa vaikka joukkue ei etene.

Inter oli aluksi ahtaalla etenkin, jos KuPS pääsi prässäämään korkealta pakkeja. Mutta vähitellen Inter pääsi selvästi niskan päälle, eikä oikeastaan antanut otetta pois kuin vasta pelin lopussa. Se on ottelun normaalia draaman kaarta. Tappiolla oleva joukkue satsaa hyökkäämiseen, johdossa oleva puolustaa etumatkaansa.

Inter rankaisi vaihteeksi vastahyökkäyksestä. Benissan eteni kohti KuPSin maalia ja haastoi rangaistusalueen tuntumassa Nuno Tomasin. Tämä blokkasi ensimmäisen laukauksen mutta ei enää toista, jonka Benissan ampui pienestä kulmasta takatolpan kautta maaliin ohi KuPS-vahti Otso Virtasen.

Toinen osuma syntyi, kun Benissan löysi keskityksellään takatolpalta Connor Ruanen, joka ampui pallon taitavasti yläkulmaan.

KuPS haastoi lopussa Interiä tosissaan. Se muutti jopa peliryhmitystään ottamalla laiturit Pennasen ja Heinosen pois, siirtymällä kolmeen toppariin ja wingbackeihin sekä nostamalla topparikolossi Juho Pirttijoen kärkeen. pelin painopiste siirtyi Interin maalille, mutta mitään todella vaarallista keltapaidat eivät saaneet aikaan, vaikka Henrik Moisander joutuikin torjuntatöihin.

Inter lähti peliin mielenkiintoisella taktisella liikkeellä. Paananen oli komennettu normaalia ylemmäs kärkikolmikon osaksi ja Annan otti ankkuripelaajan paikan keskialueen pohjalla. Kumpikin onnistui roolissaan mainiosti. Paananen oli hyvä linkki keskikentän ja kärkien välissä ja teki myös paljon puolustustyötä. Annan oli tutummassa roolissa, mutta esiintyi eleettömän varmasti.

Filip Valenčič on löytämässä entisen terävyytensä, mutta ratkaisujen laatu ei vielä sitä, mihin on totuttu. Tehot puuttuvat vielä.

Inter: Henrik Moisander; Juuso Hämäläinen, Arttu Hoskonen, Rick Ketting; Connor Ruane, Anthony Annan, Alvaro Muniz, Aleksi Paananen (71. Taiki Kagayama), Kevin Kouassivi-Benissan; Timo Furuholm (82. Liliu), Filip Valenčič (90. Elias Mastokangas).

KuPS: Otso Virtanen; Jiri Nissinen, Nuno Tomas, Juho Pirttijoki, Saku Savolainen; Ville Saxman, Nana Boateng, Urho Nissilä; Petteri Pennanen (74. Aniekpeno Udo), Lucas Rangel, Arttu Heinonen (74. Igors Tarasovs).

Erotuomari: Mattias Gestranius.

Varoitukset: Hämäläinen, Inter. Rangel, KuPS.

Lasse Virtanen

Topias Haapanen jatkaa Turun Palloseurassa

Turun Palloseura ja hyökkääjä Topias Haapanen jatkavat yhteistyötä myös ensi kaudella. TPS käytti maanantaina Haapasen sopimuksessa olleen optiovuoden kauden 2021–22 osalta.

Eloranta: Eduskunnalla velvollisuus puuttua tietomurron paljastamiin lukuisiin epäkohtiin

Kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen ja toimenpidealoitteen Psykoterapiakeskus Vastaamon tietovuodon esiin tuomista ongelmista. Tietomurron ja kiristyksen uhriksi itsekin joutunut Eloranta on saanut tapauksen jäljiltä valtavasti yhteydenottoja, joissa on tuotu esiin terapia-asiakkaiden valtavan hädän lisäksi erityisesti identiteettivarkauden uhrien turvaton tilanne. Elorannan mukaan hallituksen tulee ryhtyä ripeästi toimiin uhrien auttamisen lisäksi myös lainsäädännön epäkohtien korjaamiseksi.

Aurora-mitali Turun musiikkijuhlien toimitusjohtaja Liisa Ketomäelle

Liisa Ketomäki.

Varsinais-Suomen liitto on myöntänyt Aurora-mitalin Turun musiikkijuhlien toimitusjohtaja Liisa Ketomäelle .

Kadunrakennustyö katkaisee liikenteen Piikkiönkadulla

Kadunrakennustyö katkaisee liikenteen Piikkiönkadulla. Työ alkaa Piikkiönkadun alkupäästä maanantaina ja kestää 9. marraskuuta asti.

Turun kaupungin tietoturvajärjestelmät ja tietosuoja varmistettu

Psykoterapiakeskus Vastaamo on joutunut tietomurron ja kiristyksen uhriksi. Myös turkulaisten Vastaamon asiakkaiden potilastiedot ovat voineet olla tietomurron kohteena. Turun kaupunki tarjoaa kaupungin tukea turkulaisille uhreille ja on koonnut alle myös muita kansallisia ja alueellisia tukimuotoja avuksi. Kaupungin tietojärjestelmien tietoturva on varmistettu tapauksen yhteydessä.

Keikalle: Pariisin varpusen lauluja Linnateatterissa

Edith Piaf tunnettiin myös "Pariisin varpusena".

Linnateatterissa kuullaan huomenna 27. lokakuuta Edith Piafin musiikkia. Elämäkertakonsertissa Piafin musiikkia esittävät Päivi Mäkinen ja säestäjänä toimiva Mikko Kangasjärvi . Konsertti alkaa kello 19. Vuonna 1915 syntynyt Piaf kuoli jo alle 50-vuotiaana, mutta ehti jättää lyhyeksi jääneen elämänsä aikana lähtemättömän jäljen musiikkimaailmaan lukuisilla hiteillään.

Pihlajaniemen alueen aloituskortteleiden kilpailutyöt arvioitavana

Pihlajaniemen kilpailualue.

Pihlajaniemen ensimmäisten kolmen korttelin tontinluovutuskilpailun työt ovat arvioitavana Turun kaupungin kerrokantasi -palvelussa 26.10.–8.11.

Tavoitteena tuoda digituki kaikkien saataville Varsinais-Suomessa

Digitaidot ovat kansalaistaito, joista huolehtiminen on koko Suomen asia. Varsinais-Suomen liitto jatkaa yhteistyössä Turun kaupungin kanssa digituen alueellista koordinointia Digituki Varsinais-Suomessa -hankkeessa valtiovarainministeriön jatkorahoituksella.

Kadunrakennus työ katkaisee liikenteen Viinamäenkadulla

Kadunrakennus työ katkaisee liikenteen Viinamäenkadulla. Työ aloitetaan maanantaina Viinamäenkadun ja Mäkikadun risteyksestä. Se jatkuu kohti Ruukinkadun risteystä.

Sateet nostavat jokien vedenkorkeuksia länsirannikon jokivesistöissä

Sateet nostivat jokien vedenpintoja viikon puolivälissä Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla. Viikonloppu on ollut vähäsateinen, joten pintojen nousu on hidastunut tai kääntynyt laskuun. Sunnuntai-illasta alkaen länsirannikolle saapuva runsas sadealue kääntää länsirannikon joet kuitenkin uudelleen nousuun. Nousu on suurinta erityisesti Vaasan seudulla, Pohjois-Pohjanmaalla ja Perämeren alueella.

Turku Energian asiakaspalvelu Eniro Finlandille

Harri Salo.

Turku Energia ja Oy Eniro Finland Ab ovat sopineet liikkeenluovutuksesta, jossa Turku Energian asiakaspalvelu siirtyy Eniro Finlandille 1. marraskuuta alkaen. Samassa yhteydessä Turku Energia on tehnyt palvelusopimuksen asiakaspalvelunsa hankkimisesta Eniro Finlandilta. Liikkeenluovutuksen taustalla on sähkön myynnin kiristynyt kilpailutilanne ja kannattavuuden parantamiseen tähtäävät toimenpiteet sekä palveluaikojen laajentaminen.

Tietovuotoapu.fi-sivusto kokoaa tiedon

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on tehnyt viranomaisten ja muiden organisaatioiden kanssa yhteisen Tietovuotoapu.fi -sivuston, jonne kootaan oleellinen tieto psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurron uhrien auttamiseksi. Sivustolla on tarjolla tietomurron uhreille toimintaohjeita ja auttavien organisaatioiden yhteystiedot.

Uusia syöpätapauksia ennustettua vähemmän

Suomen Syöpärekisteri on julkaissut ensimmäistä kertaa uusien syöpien ennakkotilaston tavoitteenaan parantaa syöpätiedon ajantasaisuutta. Syöpärekisteri on sen vuoksi kehittänyt erityisesti syöpien koodausta sekä tilastoraportointia. Syöpäkohtainen ennakkotilasto vuoden 2019 uusien syöpien osalta mukailee pääosin ennustettuja tapausmääriä. Suurimmat puutteet ovat haima- ja keuhkosyöpien tilastoinnissa.

Sote-akatemia tarjoaa monta tapaa jatkuvaan oppimiseen

Turun yliopiston Sote-akatemia luo yhteistyössä muiden korkeakoulujen ja työelämäkumppaneiden kanssa uusia oppimisympäristöjä ja sisältöjä, jotka mahdollistavat opiskelun joustavasti ja helposti saavutettavalla tavalla.

Golf Sky avaa myymälän Raisioon, liikkeeseen palkataan kymmenkunta uutta työntekijää

Golf Sky -ketjulla on myymälä muun muassa Espoossa. Uusi myymälä avataan Raisiossa ensi maaliskuussa.

Golf Sky avaa keväällä suuren myymälän Turun kupeeseen Raisioon. Liikkeen suunnittelu on jo käynnissä. Uusia työntekijöitä palkataan kymmenkunta. Golf Sky on noussut muutamassa vuodessa Suomen suurimmaksi golfvälineiden jälleenmyyjäksi. Kasvu jatkuu ensi vuonna, kun GoGolf-konserniin kuuluva kauppaketju laajenee Turun alueelle.

Riskiryhmien influenssarokotukset alkaneet

Influenssa on vakava tauti, joka voi aiheuttaa vaarallisia jälkitauteja, kuten keuhkokuumetta. Influenssarokote on turvallinen ja paras suoja influenssaa vastaan. Rokotteen ottaminen on erityisen tärkeää koronapandemian aikana.

Suomalaisten ajokuntoa alentaa eniten väsymys

Viidesosa kuljettajista kertoi arvioivansa omaa ajokuntoaan lähes aina ennen kuin lähtee autoilemaan. Liikenneturva kannustaa ottamaan ajokunnon tarkkailun tavaksi: se on hyvä rutiini iästä riippumatta. Autoa ei pidä lähteä ajamaan, jos olo tuntuu normaalista poikkeavalta, kovin väsyneeltä tai tokkuraiselta.

Paraisten suomenkielisessä lukiossa koronavirustartunta

Paraisten kaupunkin mukaan kaikkiin altistuneisiin ollaan yhteydessä terveyskeskuksesta ja heidät asetetaan karanteeniin.

Urheilu

Topias Haapanen jatkaa Turun Palloseurassa

Turun Palloseura ja hyökkääjä Topias Haapanen jatkavat yhteistyötä myös ensi kaudella. TPS käytti maanantaina Haapasen sopimuksessa olleen optiovuoden kauden 2021–22 osalta.

Norjan suunnistuksen suuntaviivat ovat jatkossa Janne Salmen käsialaa

Janne Salmi reissaa jatkossa ahkerasti Suomen ja Norjan väliä.

Viime vuodet Turun Urheiluakatemian kehitysjohtajana työskennelleen Janne Salmen matkapäivät lisääntyvät jatkossa. Seuraavat kolme vuotta Salmi toimii Norjan suunnistusmaajoukkueen johtajana. Salmen edeltäjä pestissä oli Salmen jo aktiiviajoiltaan hyvin tuntema Jørgen Rostrup .

Samuli Vainionpää siirtyy Turun Palloseuraan

Samuli Vainionpää (50).

Turun Palloseura on solminut sopimuksen hyökkääjä Samuli Vainionpään kanssa. 21-vuotiaan Vainionpään ja TPS:n tuore sopimus kattaa kuluvan kauden sekä myös kauden 2021–2022.

TPS:n viimeisille runkosarjaotteluille uudet pelipäivät Veikkausliigassa

Mika Ääritalo.

Veikkausliigan runkosarjan päätöskierros on siirretty pelattavaksi kokonaisuudessaan keskiviikkona 4. marraskuuta. TPS kohtaa runkosarjan päätöskierroksella Veritas Stadionilla KuPS:n kello 18.30 alkaen.

Puukkokatsomo: 16 kertaa nolla

Nopea tietokilpailukysymys: Milloin Suomen miesten jalkapallon A-maajoukkue on viimeksi päästänyt maalin voittamassaan ottelussa?

Trojans järjestää kaikille avoimen keskustelutilaisuuden

Trojans luopui paikastaan Vaahteraliigassa syksyllä 2017. Kuva on ottelusta Trojans-Royals samalta kaudelta.

Turun Trojans hakee uutta nostetta järjestämällä kaikille avoimen keskustelutilaisuuden sunnuntaina 25. lokakuuta Scandic Atriumissa Eerikinkadulla kello 15–18. Keskustelutilaisuuden kipinänä on halu nostaa Trojans jälleen suomalaiselle jenkkifutiskartalle myös miehissä.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.