Jälkipeli: Upea ura Brittein saarilla

Aston Villan Peter Enckelman kohtasi kasvattajaseuransa TPS:n ystävyysottelussa Kupittaalla heinäkuussa 2003. Aston Villan Peter Enckelman kohtasi kasvattajaseuransa TPS:n ystävyysottelussa Kupittaalla heinäkuussa 2003. Kuva: Jenni Gästgivar

Maalivahti Peter Enckelman oli uransa huipulla syrjäyttäessään tolppien välistä elävän legendan Peter Schmeichelin

Neljä jalkapallon Suomen mestaruutta. Valinta Suomen vuoden jalkapalloilijaksi. 21 A-maaottelua. Lisäksi kaikkien muiden meriittien päälle vielä liikuntaneuvoksen titteli. Siinä isä Göran Enckelmanin hienot urasaavutukset.

Sen sijaan poika Peter Enckelman haaveili nuorena vain siitä, että yltäisi Turun Palloseuran edustusjoukkueeseen. Vaikka isän saavutukset kuulostavat kovilta, jälkipolvi laittoi lopulta vieläkin kovemmaksi.

Peterin urasta Brittein saarilla tuli komea. Näin jälkikäteen tarkasteltuna komeampi kuin, mitä silloin ehkä ajateltiin. Jos suomalainen maalivahti kilpailee Englannin Valioliigassa peliajastaan tanskalaisen jalkapallolegenda Peter Schmeichelin tai amerikkalaisen Brad Friedelin kanssa, ollaan jalkapallon absoluuttisella huipulla.

Tuskin kukaan uskoi, ei edes Enckelman itse, että nuori suomalainen syrjäyttäisi tolppien välistä Schmeichelin. Näin kuitenkin kävi. Enckelman otti Aston Villan ykköstorjujan paikan. Kausi 2002–03 oli turkulaisen uran kulta-aikaa.

Seura TPS ja maalivahdin rooli oli 190-senttiselle Peterille luontainen valinta. Isä Göran pelasi pitkän uransa aikana vain tovin Turun Palloseurassa, mutta raitapaidoissa saavutetut kolme Suomen mestaruutta jättivät vahvat jäljet Aurajoen rannoille. Kun vielä äiti Raija oli turkulaisen mimmifutiksen pioneereja, oli jalkapallo Enckelmanin perheen ruokapöydän ykköspuheenaihe.

Enckelmanin jälkikasvu aloitti jalkapallon harrastamisen Turun Nappulaliigassa. Sen jälkeen olivat edessä TPS:n kaikki juniori-ikäluokat, kunnes koitti nuorukaisen ensimmäinen pääsarjatason ottelu HJK:ta vastaan. Elettiin syksyä 1995, jolloin Peter oli vasta aikuisiän kynnyksellä.

Muutaman Veikkausliiga-vuoden jälkeen tuli 21-vuotiaalle TPS:n kasvatille unelmasiirto Valioliigaan ja Aston Villan organisaatioon. Joukkueen manageri oli kiinnittänyt nuorten maaottelussa huomionsa lahjakkaaseen turkulaiseen. Enckelman harjoitteli uuden joukkueensa kanssa muutaman viikon ajan, kunnes siirto oli tosiasia. Vaikka Peter tiesi, että paikkaa Aston Villan ykkösmaalivahtina ei olisi heti tiedossa, se ei muuttointoa vähentänyt.

Ei ole kovin yleistä, että suomalainen jalkapallomaalivahti yltää suoraan Valioliigaan. Tosin ei Enckelmankaan ole ollut ainoa Englannin pääsarjatason maalivahti. Jussi Jääskeläinen on pelannut yli 500 Valioliiga-ottelua. Antti Niemikin kuului aikoinaan Valioliigan parhaimmistoon.

Enckelman sai tyytyä ensin istumaan Villa Parkin vaihtopenkillä, kunnes turkulaisen debyytti tapahtui toisen kauden alussa Arsenalia vastaan. Joukkueen ykkösmaalivahdin David Jamesin loukkaannuttua, Peter sai enemmän tilaisuuksia. Jamesin korvaajaksi tullut Schmeichel vei jälleen suurimman osan peliajasta, kunnes osat vaihtuivat. Kaudella 2002–03 Enckelman pelasi ykkösvahtina Valioliigassa yli 30 ottelua.

Syksyllä 2003 Enckelman siirtyi lainalle Blackburn Roversiin, ensin vain kuukaudeksi, kunnes siirrosta tuli pysyvä. Uudessa seurassaan Peter joutui olemaan kuitenkin kakkosmaalivahtina Friedelin ollessa aina torjuntavastuussa.

Kun peliaikaa ei tullut, oli edessä jälleen siirto uusiin maisemiin, ensin Walesiin (Cardiff City FC) ja sen jälkeen Skotlantiin muutamaksi kaudeksi (St. Johnstone FC ja Heart of Midlothian FC).

Eräs Enckelmanin jalkapallouran huippuhetkistä oli, kun hän pääsi Cardiffia edustaessaan pelaamaan Englannin cupin finaaliottelua Portsmouthia vastaan. Wembleyn katsomossa oli lähes 90 000 katsojaa.

Enckelman pelasi Brittein saarella viidessä seurassa neljäntoista vuoden aikana. Se on loppujen lopuksi varsin vähän. Monelle pelaajalle kertyy seuroja uransa aikana enemmänkin.

Keväällä 2013 36-vuotias Enckelman oli ilman seuraa, joten oli aika palata Suomeen. Muuttaessaan kesällä takaisin Turkuun, uudesta pelipaikasta ei ollut tietoa, vaikka Enckelmanilla oli vielä pelihaluja. Sitten tuli yllätyssoitto Maarianhaminasta. Veikkausliigajoukkue IFK Mariehamn oli Peterin uran viimeinen seura.

Siirto ammattilaiskenttien viheriöiltä siviiliin tapahtui mutkattomasti. Jalkapallon Pelaajayhdistyksen yhteistyökumppani DHL Express esitteli pelaajille toimintaansa talvella 2014. Kun Enckelman ymmärsi peliuransa olevan päätöksessään, hän otti yhteyttä kyseiseen kansainväliseen kuriiriyhtiöön.

Nyt perheenisä tekee uutta uraa DHL:n kenttämyyjänä. Vuodet brittikentillä ovat muokanneet Peteristä kielitaitoisen ja kansainvälisen supliikkimiehen, joka on elementissään myyntityössä.

Hannu Tuominen

Entinen maalivahti Peter Enckelman teki komean uran ulkomailla. Uran päätyttyä turkulainen on siirtynyt sujuvasti työelämän puolelle. Jalkapallo ei ole kokonaan jäänyt, sillä Enckelman on osallistunut ikämiesten otteluihin. Entinen maalivahti Peter Enckelman teki komean uran ulkomailla. Uran päätyttyä turkulainen on siirtynyt sujuvasti työelämän puolelle. Jalkapallo ei ole kokonaan jäänyt, sillä Enckelman on osallistunut ikämiesten otteluihin. Kuva: Hannu Tuominen

Topias Haapanen jatkaa Turun Palloseurassa

Turun Palloseura ja hyökkääjä Topias Haapanen jatkavat yhteistyötä myös ensi kaudella. TPS käytti maanantaina Haapasen sopimuksessa olleen optiovuoden kauden 2021–22 osalta.

Eloranta: Eduskunnalla velvollisuus puuttua tietomurron paljastamiin lukuisiin epäkohtiin

Kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen ja toimenpidealoitteen Psykoterapiakeskus Vastaamon tietovuodon esiin tuomista ongelmista. Tietomurron ja kiristyksen uhriksi itsekin joutunut Eloranta on saanut tapauksen jäljiltä valtavasti yhteydenottoja, joissa on tuotu esiin terapia-asiakkaiden valtavan hädän lisäksi erityisesti identiteettivarkauden uhrien turvaton tilanne. Elorannan mukaan hallituksen tulee ryhtyä ripeästi toimiin uhrien auttamisen lisäksi myös lainsäädännön epäkohtien korjaamiseksi.

Aurora-mitali Turun musiikkijuhlien toimitusjohtaja Liisa Ketomäelle

Liisa Ketomäki.

Varsinais-Suomen liitto on myöntänyt Aurora-mitalin Turun musiikkijuhlien toimitusjohtaja Liisa Ketomäelle .

Kadunrakennustyö katkaisee liikenteen Piikkiönkadulla

Kadunrakennustyö katkaisee liikenteen Piikkiönkadulla. Työ alkaa Piikkiönkadun alkupäästä maanantaina ja kestää 9. marraskuuta asti.

Turun kaupungin tietoturvajärjestelmät ja tietosuoja varmistettu

Psykoterapiakeskus Vastaamo on joutunut tietomurron ja kiristyksen uhriksi. Myös turkulaisten Vastaamon asiakkaiden potilastiedot ovat voineet olla tietomurron kohteena. Turun kaupunki tarjoaa kaupungin tukea turkulaisille uhreille ja on koonnut alle myös muita kansallisia ja alueellisia tukimuotoja avuksi. Kaupungin tietojärjestelmien tietoturva on varmistettu tapauksen yhteydessä.

Keikalle: Pariisin varpusen lauluja Linnateatterissa

Edith Piaf tunnettiin myös "Pariisin varpusena".

Linnateatterissa kuullaan huomenna 27. lokakuuta Edith Piafin musiikkia. Elämäkertakonsertissa Piafin musiikkia esittävät Päivi Mäkinen ja säestäjänä toimiva Mikko Kangasjärvi . Konsertti alkaa kello 19. Vuonna 1915 syntynyt Piaf kuoli jo alle 50-vuotiaana, mutta ehti jättää lyhyeksi jääneen elämänsä aikana lähtemättömän jäljen musiikkimaailmaan lukuisilla hiteillään.

Pihlajaniemen alueen aloituskortteleiden kilpailutyöt arvioitavana

Pihlajaniemen kilpailualue.

Pihlajaniemen ensimmäisten kolmen korttelin tontinluovutuskilpailun työt ovat arvioitavana Turun kaupungin kerrokantasi -palvelussa 26.10.–8.11.

Tavoitteena tuoda digituki kaikkien saataville Varsinais-Suomessa

Digitaidot ovat kansalaistaito, joista huolehtiminen on koko Suomen asia. Varsinais-Suomen liitto jatkaa yhteistyössä Turun kaupungin kanssa digituen alueellista koordinointia Digituki Varsinais-Suomessa -hankkeessa valtiovarainministeriön jatkorahoituksella.

Kadunrakennus työ katkaisee liikenteen Viinamäenkadulla

Kadunrakennus työ katkaisee liikenteen Viinamäenkadulla. Työ aloitetaan maanantaina Viinamäenkadun ja Mäkikadun risteyksestä. Se jatkuu kohti Ruukinkadun risteystä.

Sateet nostavat jokien vedenkorkeuksia länsirannikon jokivesistöissä

Sateet nostivat jokien vedenpintoja viikon puolivälissä Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla. Viikonloppu on ollut vähäsateinen, joten pintojen nousu on hidastunut tai kääntynyt laskuun. Sunnuntai-illasta alkaen länsirannikolle saapuva runsas sadealue kääntää länsirannikon joet kuitenkin uudelleen nousuun. Nousu on suurinta erityisesti Vaasan seudulla, Pohjois-Pohjanmaalla ja Perämeren alueella.

Turku Energian asiakaspalvelu Eniro Finlandille

Harri Salo.

Turku Energia ja Oy Eniro Finland Ab ovat sopineet liikkeenluovutuksesta, jossa Turku Energian asiakaspalvelu siirtyy Eniro Finlandille 1. marraskuuta alkaen. Samassa yhteydessä Turku Energia on tehnyt palvelusopimuksen asiakaspalvelunsa hankkimisesta Eniro Finlandilta. Liikkeenluovutuksen taustalla on sähkön myynnin kiristynyt kilpailutilanne ja kannattavuuden parantamiseen tähtäävät toimenpiteet sekä palveluaikojen laajentaminen.

Tietovuotoapu.fi-sivusto kokoaa tiedon

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on tehnyt viranomaisten ja muiden organisaatioiden kanssa yhteisen Tietovuotoapu.fi -sivuston, jonne kootaan oleellinen tieto psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurron uhrien auttamiseksi. Sivustolla on tarjolla tietomurron uhreille toimintaohjeita ja auttavien organisaatioiden yhteystiedot.

Uusia syöpätapauksia ennustettua vähemmän

Suomen Syöpärekisteri on julkaissut ensimmäistä kertaa uusien syöpien ennakkotilaston tavoitteenaan parantaa syöpätiedon ajantasaisuutta. Syöpärekisteri on sen vuoksi kehittänyt erityisesti syöpien koodausta sekä tilastoraportointia. Syöpäkohtainen ennakkotilasto vuoden 2019 uusien syöpien osalta mukailee pääosin ennustettuja tapausmääriä. Suurimmat puutteet ovat haima- ja keuhkosyöpien tilastoinnissa.

Sote-akatemia tarjoaa monta tapaa jatkuvaan oppimiseen

Turun yliopiston Sote-akatemia luo yhteistyössä muiden korkeakoulujen ja työelämäkumppaneiden kanssa uusia oppimisympäristöjä ja sisältöjä, jotka mahdollistavat opiskelun joustavasti ja helposti saavutettavalla tavalla.

Golf Sky avaa myymälän Raisioon, liikkeeseen palkataan kymmenkunta uutta työntekijää

Golf Sky -ketjulla on myymälä muun muassa Espoossa. Uusi myymälä avataan Raisiossa ensi maaliskuussa.

Golf Sky avaa keväällä suuren myymälän Turun kupeeseen Raisioon. Liikkeen suunnittelu on jo käynnissä. Uusia työntekijöitä palkataan kymmenkunta. Golf Sky on noussut muutamassa vuodessa Suomen suurimmaksi golfvälineiden jälleenmyyjäksi. Kasvu jatkuu ensi vuonna, kun GoGolf-konserniin kuuluva kauppaketju laajenee Turun alueelle.

Riskiryhmien influenssarokotukset alkaneet

Influenssa on vakava tauti, joka voi aiheuttaa vaarallisia jälkitauteja, kuten keuhkokuumetta. Influenssarokote on turvallinen ja paras suoja influenssaa vastaan. Rokotteen ottaminen on erityisen tärkeää koronapandemian aikana.

Suomalaisten ajokuntoa alentaa eniten väsymys

Viidesosa kuljettajista kertoi arvioivansa omaa ajokuntoaan lähes aina ennen kuin lähtee autoilemaan. Liikenneturva kannustaa ottamaan ajokunnon tarkkailun tavaksi: se on hyvä rutiini iästä riippumatta. Autoa ei pidä lähteä ajamaan, jos olo tuntuu normaalista poikkeavalta, kovin väsyneeltä tai tokkuraiselta.

Paraisten suomenkielisessä lukiossa koronavirustartunta

Paraisten kaupunkin mukaan kaikkiin altistuneisiin ollaan yhteydessä terveyskeskuksesta ja heidät asetetaan karanteeniin.

Urheilu

Topias Haapanen jatkaa Turun Palloseurassa

Turun Palloseura ja hyökkääjä Topias Haapanen jatkavat yhteistyötä myös ensi kaudella. TPS käytti maanantaina Haapasen sopimuksessa olleen optiovuoden kauden 2021–22 osalta.

Norjan suunnistuksen suuntaviivat ovat jatkossa Janne Salmen käsialaa

Janne Salmi reissaa jatkossa ahkerasti Suomen ja Norjan väliä.

Viime vuodet Turun Urheiluakatemian kehitysjohtajana työskennelleen Janne Salmen matkapäivät lisääntyvät jatkossa. Seuraavat kolme vuotta Salmi toimii Norjan suunnistusmaajoukkueen johtajana. Salmen edeltäjä pestissä oli Salmen jo aktiiviajoiltaan hyvin tuntema Jørgen Rostrup .

Samuli Vainionpää siirtyy Turun Palloseuraan

Samuli Vainionpää (50).

Turun Palloseura on solminut sopimuksen hyökkääjä Samuli Vainionpään kanssa. 21-vuotiaan Vainionpään ja TPS:n tuore sopimus kattaa kuluvan kauden sekä myös kauden 2021–2022.

TPS:n viimeisille runkosarjaotteluille uudet pelipäivät Veikkausliigassa

Mika Ääritalo.

Veikkausliigan runkosarjan päätöskierros on siirretty pelattavaksi kokonaisuudessaan keskiviikkona 4. marraskuuta. TPS kohtaa runkosarjan päätöskierroksella Veritas Stadionilla KuPS:n kello 18.30 alkaen.

Puukkokatsomo: 16 kertaa nolla

Nopea tietokilpailukysymys: Milloin Suomen miesten jalkapallon A-maajoukkue on viimeksi päästänyt maalin voittamassaan ottelussa?

Trojans järjestää kaikille avoimen keskustelutilaisuuden

Trojans luopui paikastaan Vaahteraliigassa syksyllä 2017. Kuva on ottelusta Trojans-Royals samalta kaudelta.

Turun Trojans hakee uutta nostetta järjestämällä kaikille avoimen keskustelutilaisuuden sunnuntaina 25. lokakuuta Scandic Atriumissa Eerikinkadulla kello 15–18. Keskustelutilaisuuden kipinänä on halu nostaa Trojans jälleen suomalaiselle jenkkifutiskartalle myös miehissä.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.