Kansainvälistä kananmunapäivää vietetään perjantaina
Kansainvälistä kananmunapäivää vietetään perjantaina 9. lokakuuta jo 24. kerran. Munakas on jo toiseksi suosituin kotona valmistettu ruoka vuonna 2020.
Kananmunan hiilijalanjälki on todella pieni. Kananmuna sisältää kaikki vitamiinit, pois lukien C-vitamiinin. Kananmunat sisältävät runsaasti proteiinia sekä monia tarpeellisia ravintoaineita.
Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa havaittiin ensimmäistä kertaa, että koliiniyhdiste fosfatidyylikoliinin saanti ravinnosta oli yhteydessä pienempään riskiin sairastua dementiaan. Fosfatidyylikoliinin havaittiin olevan yhteydessä parempaan suoriutumiseen tiedonkäsittelytoimintoja mittaavissa testeissä. Fosfatidyylikoliinia saatiin eniten kananmunasta ja lihasta. Havainnot julkaistiin arvostetussa American Journal of Clinical Nutrition -tiedelehdessä.
Dosentti Jyrki Virtanen tiimeineen Itä-Suomen yliopistosta on tehnyt kananmunatutkimusta suomalaisessa väestötutkimuksessa. Tuloksena oli, että kananmunan syönti ei ollut yhteydessä sydäninfarktin ilmaantumisen riskiin tai kaulavaltimon seinämäpaksuuteen (ateroskleroosiin).
Kananmunat ovat yksi parhaista koliinin ja erityisesti fosfatidyylikoliinin lähteistä. Kananmuna on myös luontainen D-vitamiinin lähde.
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)