Lauantaina vietetään Maailman puuropäivää

Miten sinä valmistat ja tuunaat kaurapuurosi? Miten sinä valmistat ja tuunaat kaurapuurosi? Kuva: Mikael Rydenfelt

Lauantaina 10. lokakuuta vietetään Maailman puuropäivää, jota on vietetty vuodesta 2009 alkaen. Sen taustalla on skotlantilainen hyväntekeväisyysjärjestö Mary´s Meals, joka kerää varoja lasten ravitsemuksen parantamiseksi kehitysmaissa. Herkullinen puuro, erityisesti kaurapuuro, ja hyvän tekeminen ovat innostaneet monia ympäri maailmaa viettämään puuropäivää.

Puuropäivän voi jokainen aloittaa Suomessa herkullisella kaurapuurolla. Kaurapuurotarpeet löytyvät Elovena-kaurakyselyn mukaan lähes jokaisen keittiön kaapista. Puuropäivän aamiaispuuron voi valmistaa huippukokkien Kape Aihisen, Linnea Vihosen, Henri Alénin tai Teresa Välimäen puurovinkeillä.

Kaurapuuron valmistaminen on helppoa. Näin kertoi 95 prosenttia vastaajista viime vuonna teetetyssä Elovena-kaurakyselyssä, johon vastasi tuhat henkilöä Suomessa. Kaurapuuro syntyy kätevästi myös siksi, että 86 prosentilla löytyy kaurapuurotarpeet aina keittiön kaapista. Kaurapuuro on kuulunut suomalaisten lapsuuteen, sillä kyselyn vastaajista vain noin joka kolmas kertoi lähteneensä lapsena kouluun ilman kaurapuuroaamiaista.

Suomessa on ollut varsinainen kaurabuumi jo usean vuoden ajan, ja kiinnostus kauraa ja kauratuotteita kohtaan näyttää vain kiihtyvän.

– Kauran kuitupitoisuus ja vatsalempeys ovat tuttuja lähes kaikille. Kaura on monen suosikki myös, koska se on edullista ja sopii puuron lisäksi monenlaiseen kokkaukseen ja leivontaan, kuten sämpylöihin, piirakoihin ja kekseihin. Myös kauran suomalaisuutta arvostetaan paljon, kertoo Raisio-konsernin hiutale-kategoriasta vastaava Jaana Henriksson.

Elovena-kyselyn mukaan 81 prosenttia suomalaisista pitää kaurapuurosta. Tähän joukkoon kuuluu myös huippukokki Kape Aihinen, joka keittää kaurapuuronsa veteen ja punaiseen maitoon, suhteessa fifty–fifty. Täydellinen lopputulos saadaan aikaan voilla ja suolalla.

– Sekoitan kaurapuuroa vispilällä koko keittämisen ajan, silloin siihen tulee hiukan risottomainen, elastinen rakenne. Voissa ei kannata säästellä, mitä enemmän on voita, sen parempaa kaurapuuro on. Mieluiten syön kaurapuuron mustikkakeiton ja tuoreiden marjojen kanssa, kertoo Aihinen.

TV:n kokkiohjelmistakin tuttu keittiömestari Linnea Vihonen kuuluu myös kaurapuuron ystäviin. Linnealle maistuu kaurapuuro aamiaisena, iltapalana, eräretkillä tai pikapuurona kiireisen työpäivän keskellä. Linnea keittää yleensä arjessa puuronsa veteen, jolloin se voi hautua rauhassa ilman pohjaanpalamisriskiä. Lopussa kaurapuuro viimeistellään maidolla tai kauramaidolla, joskus myös riisi- tai kookosmaidolla. Myös Vihonen korostaa kaurapuurossa suolan tärkeyttä.

– Kaurapuuro on parhaimmillaan rauhassa keitettynä, tosi miedolla lämmöllä puoli tuntia tai lähemmäs tunti. Lopuksi lisään maidon ja hauduttelen vielä hetken. Suolaa ei saa unohtaa, suolan tarkoitus on tuoda raaka-aineiden omat maut esiin. Kaurapuuroon voi vielä raastaa hiukan sitruunan kuorta tai tuoretta inkivääriä. Täydellinen lopputulos viimeistellään ruokalusikallisella maapähkinävoita, vinkkaa Vihonen.

Eräretkillä tarvitaan energiaa. Silloin Vihonen lisää puuroonsa reilusti voita, jogurttia, pähkinöitä ja siemeniä. Linnealle on tärkeää, että kaurapuuro on myös silmänruokaa.

– Koristelen mielelläni puuroannokseni esimerkiksi pakastamillani marjoilla ja muilla puuron päälle laitettavilla kauniilla, syötävillä herkuilla, Vihonen kertoo.

Keittiömestari ja ravintoloitsija Henri Alén on myös puuron ystävä. Puuro kuului lapsuuden arkiaamuihin ja puuro maistui hänelle aikanaan hyvin muun muassa armeijassa, koska se piti nälän pitkään poissa.

– Puuro on hyvää, huokeaa ja ravitsevaa ruokaa. Oma herkkuni on uunipuuro. Laitan usein ohran joukkoon myös kauraa. Puolet vettä ja puolet maitoa, reilusti enemmän kuin kattilassa keitettäessä, uuniin 90 astetta ja yöksi puuro uuniin hautumaan. Aamulla herkutellaan voisilmän ja kylmän maidon kanssa, vinkaa Alén.

Jos puuroa jää tähteeksi, niin kaikki puuron jämät Alén neuvoo ehdottomasti käyttämään leipä- tai sämpylätaikinaan.

Kokki ja ruoka-alan monitaituri Teresa Välimäelle on alkanut puuro maistumaan vasta aikuisena.

– Puuroista syön ainoastaan kaurapuuroa, muista viljoista tehdyt puurot eivät minulle oikein maistu. Kaurapuuroa syön sekä lämpimänä että kylmänä tuorepuurona. Hotellien aamiaiskaurapuuroon laitan voisilmän, tilkan maitoa, siemeniä ja pähkinöitä, kertoo Välimäki.

Välimäen kaurapuuro-ohjeessa banaani soseutuu puuron joukkoon.

– Keitä kaurapuuro mantelimaitoon, mausta ripauksella suolaa, kanelia ja hunajaa. Kun puuro hautuu, lisää joukkoon kuutioitua banaania sekä kouralliset auringonkukan- ja kurpitsansiemeniä. Sekoita niin, että banaani soseutuu puuron joukkoon. Voit vielä viipaloida banaania annoksen pinnalle ja lorauttaa päälle lusikallisen hunajaa, jos haluat.

Elovena on mukana Venner-hyväntekeväisyystoiminnassa, jossa tuetaan vähävaraisia lapsiperheitä Suomessa. Venner toimittaa vähävaraisille lapsiperheille ruokakasseja, jotka sisältävät ainekset ja reseptit terveellisiin ja helposti valmistettaviin aterioihin.

– Olemme mukana Vennerin joukoissa, koska haluamme edistää sitä, että jokainen lapsi voisi syödä hyvää ja ravitsevaa ruokaa. Elovena on ollut suomalaisten arjessa sekä hyvinä että vaikeina aikoina jo 95 vuotta, kertoo Raisio-konsernin Jaana Henriksson.

Raisio-konsernin teettämä kyselytutkimus toteutettiin sähköisesti 1.–5.7.2019. Kyselytutkimukseen vastasi tuhat suomalaista. Vastaajista puolet oli miehiä ja puolet naisia iältään 18–75 vuotta.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Kattoremontti sulkee Wäinö Aaltosen museon

Kattoremontti pitää WAMin suljettuna alkuvuoden.

WAMissa on alkanut kahdessa vaiheessa toteutettava kattoremontti. Remontin toiseen vaiheen aikana korjataan näyttelytilojen katto-osia, josta aiheutuu merkittävää meluhaittaa. Museo on päätetty pitää suljettuna 11.1.–5.3.

Rakennusjärjestysehdotus asetettu virallisesti nähtäville

Turun kaupungin rakennusjärjestystä ollaan päivittämässä. Rakennusjärjestyksen uusimistyön lähtökohtana on maankäyttö- ja rakennuslain säännökset ja vuonna 2017 voimaan tullut rakennusjärjestys. Uudistamisen tavoitteena on muun muassa keventää luvanvaraisuutta, tarkentaa autopaikkamääräyksiä ja ottaa viherkertoimen velvoitetaso osaksi rakennusjärjestystä ja lisätä hulevesien hallintaan liittyviä määräyksiä.

Turun arkkihiippakunnan piispan vaalin ratkaiseva toinen kierros torstaina

Mari Leppänen.

Turun arkkihiippakunnan piispan vaalin toinen kierros käydään torstaina 3. joulukuuta. Vaalikokoukset alkavat viidessä rovastikunnassa kello 13. Sitä mukaa, kun alustavat äänimäärät rovastikunnissa valmistuvat, ne ilmoitetaan arkkihiippakunnan Twitter-tilillä ja Facebookissa sekä Suomen ev.lut. kirkon Twitter-tilillä.

Varsinais-Suomeen yli 27,8 miljoonaa euroa EU-rahoitusta viime vuonna alkaneisiin hankkeisiin

Turun ja Varsinais-Suomen Eurooppa-toimiston laatiman selvityksen mukaan maakuntaan myönnettiin yli 27,8 miljoonaa euroa vuonna 2019 alkaneisiin EU-rahoitteisiin hankkeisiin. Hankkeita oli yhteensä 330 ja niihin osallistui 209 varsinaissuomalaista toimijaa. Selvitys laadittiin Varsinais-Suomen liiton toimeksiantona. Vastaavaa vuosittaista selvitystä on tehty liitossa vuodesta 2016 alkaen.

Rasmus Tirronen jatkaa Ässissä ainakin kuluvan viikon

Rasmus Tirronen.

Turun Palloseuran maalivahti Rasmus Tirronen jatkaa Ässissä ainakin tämän viikon ajan.

Vuodeosastohoidossa lievää kasvua, somaattisen erikoissairaanhoidon avohoitopainotteisuus jatkuu aiempien vuosien tapaan

Potilaat somaattisen erikoissairaanhoidon avohoidossa ja vuodeosastohoidossa vuosina 2009–19.

Somaattisessa erikoissairaanhoidossa hoidettiin noin kaksi miljoonaa potilasta vuonna 2019, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Potilaita oli lähes neljä prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna.

Maanmittauslaitoksen Turun palvelupisteessä asiointi toistaiseksi vain ajanvarauksella

Muuttuneen koronatilanteen vuoksi Maanmittauslaitoksen Lahden, Oulun, Tampereen ja Turun asiakaspalvelupisteet siirtyvät 30. marraskuuta alkaen palvelemaan asiakkaita toistaiseksi vain ajanvarauksella.

HC TPS Turku Oy käynnistää yt-neuvottelut

Santtu Jokinen.

HC TPS Turku Oy käynnistää yt-neuvottelut henkilöstön kanssa. Koronaviruspandemian vaikutukset erityisesti yleisömääriin ovat odotettua suuremmat, jonka myötä neuvottelut käynnistetään.

Nostivatko etätyöt isompien asuntojen suosiota?

Korona on lisännyt suurempien asuntojen kaipuuta.

Asumisoikeusasuntojen hakijamäärät ovat olleet tänä vuonna selkeässä kasvussa viime vuoteen verrattuna. Kasvu on monen tekijän summa, mutta koronatilanne on ollut yksi suurimmista syistä.

OP Turun Seudun palvelupiste Kaarinassa suljettuna tänään ja huomenna korona-altistuksen vuoksi

Yhdellä OP Turun Seudun työntekijällä on todettu koronaviruksen aiheuttama infektio. Tartuntataudeista vastaavat viranomaiset yhteistyössä pankin edustajien kanssa kartoittavat parhaillaan tartunnalle altistuneita henkilöitä. Mahdollinen altistuminen on tapahtunut Kaarinan palvelupisteessä. Altistuneet asetetaan kymmenen vuorokauden karanteeniin altistumispäivästä lukien.

Naantalin kaupunginjohtaja: Nesteen toteutettava täysimääräisesti suunnittelemansa muutosturvatoimenpiteet

Naantalin kaupunginjohtaja Jouni Mutanen.

Neste Oyj ilmoitti syyskuussa suunnittelevansa jalostamotoimintojen uudelleenjärjestelyjä Porvoossa ja Naantalissa Öljytuotteet-liiketoiminnan kilpailukyvyn varmistamiseksi. Tänään julkaistussa tiedotteessaan Neste ilmoittaa, että yhteistoimintaneuvottelujen päätyttyä yhtiö on tehnyt päätöksen lakkauttaa Naantalin jalostustoiminnot maaliskuun loppuun mennessä.

Turun kaupunki hankki tietoturvan valvontapalvelun Fiarone Oy:ltä

Turun kaupunki on hankkinut tietoturvan valvontapalvelun turkulaiselta Fiarone Oy:ltä. Fiaronen SOC-tietoturvavalvomossa (Security Operations Center) analysoidaan kaupungin tietoverkon tilannekuvaa vuorokauden ympäri, tunnistetaan mahdolliset tietoturvapoikkeamat ja reagoidaan niihin.

Taideakatemiasta valmistuvien kuvataiteilijoiden Polymorfia-näyttely Brinkkalan galleriassa

Riitta Posti, keltainen villatakki.

Vanhan Suurtorin historiallisessa miljöössä sijaitsevan Turun kaupungin Brinkkalan gallerian valtaa Turun AMK:n Taideakatemiasta valmistuvien kuvataiteilijoiden Polymorfia-näyttely. Näyttely avautuu on esillä 14. helmikuuta asti.

Viking Line avaa uuden merimyymälän Kauppakeskus Myllyyn

Viking Linen risteilyiltä tuttu myymäläkonsepti laajenee. Kauppakeskus Myllyyn avautuvasta pop up -myymälästä voi ostaa Punaisten laivojen tuttuja tuotteita merihintaan. Viking Line Pop Up Shop Mylly on avoinna 5.12.2020–28.2.2021.

Oboen äänenjohtaja Takuya Takashiman solistikonsertissa venetsialaista barokkia

Takuya Takashima.

Turun filharmonisen orkesterin solistina torstaina 3. joulukuuta kello 19 Konserttitalossa kuullaan oboen äänenjohtaja Takuya Takashimaa . Illan johtaa nousevaa kansainvälistä uraa tekevä Kerem Hasan , joka on tuore ylikapellimestari Innsbruckissa Tirolin sinfoniaorkesterissa.

Miljoonahanke vauhdittamaan autonomisten kulkuneuvojen kehitystyötä

Turun ammattikorkeakoulu ja Yrkehögskolan Novia perustavat yhdessä alan yritysten kanssa Turkuun uuden kokeiluympäristön autonomisille kulkuneuvoille. Hankkeeseen on saatu merkittävää rahoitusta opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

Turun yliopiston hoitotieteen laitos palkitsi ansioituneita hoitotieteilijöitä

Raija Kontio.

Turun yliopiston hoitotieteen laitos jakoi Maailman terveysjärjestön (WHO) sairaanhoitajien ja kätilöiden vuoden kunniaksi kolme tunnustuspalkintoa hoitotiedettä ansioituneesti edistäneille henkilöille.

Neste vahvistaa – jalostustoiminta lakkaa Naantalissa, noin 370 työtehtävää loppuu

Neste lakkauttaa Naantalin öljynjalostamon. Yhtiössä päättyy noin 370 työtehtävää.

Neste ilmoitti syyskuussa suunnittelevansa jalostamotoimintojen uudelleenjärjestelyjä Porvoossa ja Naantalissa Öljytuotteet-liiketoiminnan kilpailukyvyn varmistamiseksi. Yhteistoimintaneuvottelujen päätyttyä yhtiö on tehnyt päätöksen lakkauttaa Naantalin jalostustoiminnot maaliskuun loppuun mennessä ja keskittää Naantalin toiminnan terminaali- ja satamatoimintoihin sekä uudistaa Öljytuotteiden operatiivista toimintamallia. Muutoksen toisessa vaiheessa Porvoon jalostamoa kehitetään kohti uusiutuvien ja kierrätysraaka-aineiden prosessointia. Toimenpiteillä tavoitellaan noin 50 miljoonan euron vuosittaisia säästöjä kiinteissä kustannuksissa.

Urheilu

Rasmus Tirronen jatkaa Ässissä ainakin kuluvan viikon

Rasmus Tirronen.

Turun Palloseuran maalivahti Rasmus Tirronen jatkaa Ässissä ainakin tämän viikon ajan.

HC TPS Turku Oy käynnistää yt-neuvottelut

Santtu Jokinen.

HC TPS Turku Oy käynnistää yt-neuvottelut henkilöstön kanssa. Koronaviruspandemian vaikutukset erityisesti yleisömääriin ovat odotettua suuremmat, jonka myötä neuvottelut käynnistetään.

Åboraakkeli: Yleisurheilun imu lisääntyy

Jari Salonen (vas.), Harri Halme ja  Veera Sahlberg.

Paavo Nurmi Games kasvaa ensi kesänä kaksipäiväiseksi. Kansainvälisen yleisurheiluliiton Continental Tourin kultatasolla jatkava yleisurheilutapahtuma järjestetään ensi vuonna 7.–8. kesäkuuta.

FBC Loisto taistelee naisten F-liigan lohko A:n kärkisijoista

Nousijajoukkue FBC Loisto on syksyn aikana osoittanut kuuluvansa naisten F-liigan lohko A:han.

FBC Loisto nousi täksi kaudeksi salibandyn korkeimmalle sarjatasolle naisten F-liigan lohko A:han. Sarjanousija tiedettiin yllätysvalmiiksi ryhmäksi, mutta alkukauden otteet ovat silti olleet yllätys myös päävalmentaja Matti Pienihäkkiselle . 12 ottelusta joukkue on kerännyt 21 pistettä ja on sarjataulukossa kolmantena. Nousijajoukkue on myös onnistunut ottamaan Turun valtikan itselleen voittamalla kummatkin syksyn mittaan pelatut paikallispelit TPS:ää vastaan.

Fanny Sampalle kultaa kilpa-aerobicin SM-kilpailuista, Turun Urheiluliitolle kolmoisvoitto

Fanny Samppa.

Kilpa-aerobicin SM-kilpailut saatettiin päätökseen lauantaina Seinäjoella. Voiton varmisti itselleen Fanny Samppa .

TPS:n maalivahti Siiri Välimaa ripusti nappikset naulaan

TPS:n maalivahti Siiri Välimaa lopetti aktiiviuransa.

Kansallisesta liigasta pudonneella TPS:n edustusjoukkueella on edessään uudelleenrakennuksen ajat. Hyvin konkreettiseksi asian tekee joukkueen tukipilarin maalivahti Siiri Välimaan päätös lopettaa aktiiviuransa. 30-vuotias Välimaa pelasi TPS:ssä kaudet 2019 ja 2020 sekä kotimaiden kenttien lisäksi monta vuotta Norjassa. Myös naisten A-maajoukkueen maalia raumalaislähtöinen Välimaa ehti uransa aikana vartioida.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.