Yrityskauppojen arvo romahti Suomessa

Yrityskauppojen määrä ja arvo ovat laskeneet rajusti tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla. Konsulttiyhtiö Boston Consulting Groupin raportin mukaan Suomessa tehtyjen kauppojen arvo laski koronapandemian myötä jopa muuta maailmaa rajummin. Yrityskauppojen arvo laski Suomessa vuoden alkupuoliskolla peräti 84 prosenttia huppuvuodesta 2019. Elpymistä on kuitenkin jo havaittavissa myös yrityskaupoissa. Kasvua haetaan nyt pienemmällä riskillä yhteisyrityksistä ja alliansseista.

Yrityskauppoja on solmittu tänä vuonna Suomessa poikkeuksellisen vähän, selviää konsulttiyhtiö Boston Consulting Groupin (BCG) maailmanlaajuisesta raportista. Selkeä nousu yrityskauppojen arvossa taittui Suomessa jo viime vuonna, mutta tänä vuonna koronapandemia hiljensi yrityskaupat lähes täysin.

Kun viime vuoden ensimmäisellä puoliskolla yrityskauppojen arvo oli Suomessa vielä 7,3 miljardia, tämän vuoden vastaavana aikana arvo oli ainoastaan 1,2 miljardia. Kauppojen arvo laski siis peräti 84 prosenttia kun vuotta 2019 värittäneet isot kaupat, kuten esimerkiksi Metson ja Outotecin fuusio ja Telenorin DNA kauppa, jäivät tekemättä.

Kauppoja oli myös määrällisesti vähemmän. Viime vuoden ensimmäiseen puoliskoon verrattuna yrityskauppojen määrä laski Suomessa 40 kaupalla 118:een kauppaan. Yhdenkään suomalaisyrityksen alkuvuoden kauppa ei mahtunut Pohjoismaiden kymmenen suurimman kaupan joukkoon. Pohjoismainen suurin yrityskauppa ensimmäisellä vuosipuoliskolla oli Adevintan tekemä eBay-Classifieds-akvisitio.

– Kuten aiemmissakin kriiseissä, yrityskaupat toipuvat pohjalta suhteellisen nopeasti. Osoituksia tästä ovat muun muassa Ahlstrom-Munksjöstä hiljattain tehty ostotarjous sekä Altian ja Arcuksen eilen julkistama yhdistyminen. Kevään kriisissä yrityskaupat sukelsivat jopa pahemmin kuin vuosien 2008–09 taantumassa, mutta ovat kesäkuusta alkaen osoittaneet myös nopeampaa elpymistä kuin edellisessä kriisissä, sanoo BCG:n Suomen toimiston johtaja ja osakas Teemu Ruska.

BCG:n raportissa arvioidaan kuitenkin, että jos laajoja koronarajoituksia jouduttaisiin ottamaan uudelleen käyttöön, yrityskauppojen elpyminen todennäköisesti hidastuisi.

BCG:n raportti käsittää tiedot lähes miljoonasta yrityskaupasta, yhteisyrityksestä ja allianssista useilta vuosikymmeniltä. Määrällisten analyysien lisäksi BCG kysyi yrityskauppoja solmivilta yritysjohtajilta ympäri maailma heidän näkemyksiään tilanteesta.

Lähes kaksi kolmasosaa kyselyiden vastaajista ei odota kauppojen määrän ja arvon elpyvän täysin ennen ensi vuotta. Vastaajat sanoivat kuitenkin näkevänsä houkuttelevia mahdollisuuksia. Noin 75 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että taantumat ovat yhtä hyviä tai jopa parempia tilaisuuksia luoda arvoa yritysjärjestelyillä kuin niin sanotut normaalit olosuhteet.

– Rohkeus on selvästi etu, jos ostajan tase on vahva. Tutkimuksemme on osoittanut, että paitsi oman ydinliiketoiminnan konsolidointi kriisin iskiessä, myös yrityksen ostaminen oman ydinliiketoiminnan ulkopuolelta taantuman aikana on monesti onnistunut, Ruska sanoo.

Raportissa selvitettiin myös, miten pandemia voi vaikuttaa yrityskauppoihin tulevina vuosina. Koska pandemia on vahvistanut megatrendejä, kuten analytiikan ja automaation merkitystä, monien yritysten on saatava nopeasti uusia osaajia ja uutta kapasiteettia. Tämä lisää osaltaan painetta paitsi perinteisiin yrityskauppoihin myös vaihtoehtoisiin sopimusrakenteisiin. Suosittuja vaihtoehtoja yhdistymiselle onkin hankkia vähemmistöosuuksia muiden yritysten osakekannoista tai kuten perustaa yhteisyrityksiä, strategisia alliansseja tai panostaa pääomasijoittamiseen.

Raportin mukaan yhteisyritysten ja allianssien solmiminen kasvattaa selvästi yritysten tuottoa, mutta pidemmän aikavälin arvonluonti on haastavampaa. Parin vuoden päästä enää alle puolet kaikista yhteisyrityksistä ja alliansseista luo oman alansa keskiarvoa suurempaa tuottoa.

– On kuitenkin selvää, että vaihtoehtoiset kauppamallit eivät ole ohimenevä ilmiö, vaan niistä on tullut tärkeä keino luoda arvoa. Viime vuonna maailmassa solmittiin ennätysmäärä yhteisyrityksiä ja alliansseja, joista iso osa ohjelmisto- ja IT-yrityksissä sekä terveydenhuollon laitteita ja palveluita tuottavissa yrityksissä. Tämä osoittaa, että näiden sopimusten kimmokkeena ovat usein teknologiahyödyt ja yrityksen ekosysteemien kehittäminen, Ruska sanoo.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Ei mikään loppuelämän liitto

Ystäväni totesi, ettei ikinä enää aio ottaa itselleen koiraa. Syynä on se, että koira vanhenee niin paljon nopeammin kuin ihminen. Hän ei kestä sitä luopumista.

Sängynvaihto nosti JVG-Jaren luovuuden uudelle tasolle – parempi työkyky paremmilla unilla: suosittelee Tempuria!

Jare Brand on huomannut, että Tempur-vuoteella on positiivisia vaikutuksia usealla eri osa-alueella.

Tommi Kinnuselle Minna Canth -palkinto

Tommi Kinnunen.

Neljättä kertaa jaettu Minna Canth -palkinto on myönnetty kirjailija Tommi Kinnuselle . Suomen Messusäätiön rahoittama palkinto on suuruudeltaan 5 000 euroa. Rahapalkinnon lisäksi palkintoon kuuluu Kalevala Koru Oy:n lahjoittama Elämän roihu -koru.

Psykoterapiakeskus Vastaamo tuottanut myös Kelan tukemaa kuntoutusta

Psykoterapiakeskus Vastaamo on Kelan palveluntuottaja, joka on toteuttanut Kelan tukemaa kuntoutuspsykoterapiaa ja vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta. Tietomurto ei ole kohdistunut Kelan tai Kanta-palvelujen järjestelmiin.

Trojans järjestää kaikille avoimen keskustelutilaisuuden

Trojans luopui paikastaan Vaahteraliigassa syksyllä 2017. Kuva on ottelusta Trojans-Royals samalta kaudelta.

Turun Trojans hakee uutta nostetta järjestämällä kaikille avoimen keskustelutilaisuuden sunnuntaina 25. lokakuuta Scandic Atriumissa Eerikinkadulla kello 15–18. Keskustelutilaisuuden kipinänä on halu nostaa Trojans jälleen suomalaiselle jenkkifutiskartalle myös miehissä.

Ryhmissä tapahtuvaa harrastustoimintaa suositellaan rajoitettavaksi koronan kiihtymis- ja leviämisvaiheissa

Opetus- ja kulttuuriministeriö ja THL ovat laatineet suosituksen, joka koskee sisätiloissa järjestettävää liikunta- ja kulttuuritoimintaa koronaepidemian aikana.

Näitä ei kannata ostaa kissatalouteen

Kasvien aiheuttamat myrkytykset ovat harvinaisia, mutta niitä tapahtuu toisinaan, esimerkiksi jos kissa pureskelee kasveja tai kukkia.

Kissataloudessa huonekasvit ja leikkokukat kannattaa valita huolella, sillä osa kasveista ja kukista on kissalle myrkyllisiä, jos kissa pureskelee tai maistelee niitä. Agria Eläinvakuutus on listannut kissoille sopimattomia kasveja ja mistä tunnistaa myrkytyksen oireet.

Eurojackpotin potti nousee 21 miljoonaan euroon

Eurojackpotin kierroksen 43/2020 arvonnassa ei löytynyt täysosumia, joten ensi viikolla pelissä on tarjolla 21 miljoonan euron potti.

Turun yliopiston ihmistieteiden tutkijakollegiumiin viisi uutta tutkijatohtoria

Daniel Acquah.

Turun yliopiston ihmistieteiden tutkijakollegiumiin on valittu viisi uutta postdoc-tutkijaa. Turku Institute for Advanced Studies (TIAS) -tutkijakollegiumin avoinna olleita tutkijatohtorin paikkoja tavoitteli 286 hakijaa (onnistumisprosentti 1,7). Kansainvälisen vertaisarvioinnin pohjalta tehtäviin valittiin Daniel Acquah , Mona Mannevuo , Johanna Raitis , Teija Rantala ja Jenni Tikkanen . Heidän kolmivuotiset kautensa alkavat 1. tammikuuta 2021.

Miten päästä eroon orgasmin feikkaamisen kierteestä?

Orgasmin feikkaaminen on yleisempää naisten keskuudessa, mutta myös mies voi näytellä orgasmia. Laukeamisen näytteleminen on helpompaa naisille, sillä orgasmi ei näy päälle päin ja nainen voi helposti täydentää roolisuoritustaan supistelemalla lihaksiaan ja ääntelemällä. Myös miehet pystyvät periaatteessa feikkaamaan laukeamisensa, sillä orgasmi ja siemensyöksy eivät ole yksi ja sama asia.

Oppivelvollisuutta ikä kaikki?

Nuorten on voitava hyvin, jotta heillä on edellytykset kasvaa ja kokeilla siipiään. On kuitenkin arvioitu, että nuorten syrjäytyminen on yksi Suomen suurimmista ongelmista. Tutkimusten mukaan nuorten päihde-, mielenterveys- ja ylivelkaantumisongelmat heijastuvat selkeästi koulutustasoon.

Turun normaalikoulun yläkoulussa koronavirustartunta

Varissuolla sijaitsevassa Turun normaalikoulun yläkoulussa olevalla henkilöllä on todettu koronavirustartunta.

Turun Sunnuntaimaalareilla syysnäyttely Brinkkalan galleriassa

Tiina Nordblom, Kohtaamisia 2020, akryyli.

Turun Sunnuntaimaalareilla on syysnäyttely Brinkkalan galleriassa 23.10.–22.11. Sunnuntaimaalareiden perinteiden mukaisesti esillä on kattaus maalauksia, joiden skaala on laaja niin tekniikoiden kuin näkemystenkin osalta. Aiheen tulkinta ja toteutus ovat olleet jokaisen yhdistyksen jäsenen päätettävissä.

Naantalin Maijamäen yläkoulussa koronatartunta

Naantalin Maijamäen yläkoulussa on todettu koronavirustartunta. Altistumisen vuoksi noin 90 henkilöä jää tartuntatautilääkärin päätöksellä karanteeniin 30. lokakuuta saakka. Oppilaiden vanhempia on tiedotettu asiasta Wilma-viestitse.

Kymmenen ruokakummia tuo esiin Naantalin herkullista puolta

Naantalin ruokakummit Anne Salo (edessä vas.), Essi Lagerström, Nelli Hyvärinen ja Laura Klami, Anna Kortelainen (keskellä vas.) ja Lassi Lähteemäki sekä Riku Eerola (takana vas.) ja Mika Kavanti. Kuvasta puuttuvat Kari Ahonen ja Pauliina Jokela.

Naantalin kesällä lanseerattu ruokasivusto The Delicious Side of Naantali on saanut viisi uutta ruokakummia. Ruokakummit ovat ruoasta innostuneita naantalilaisia, jotka jakavat The Delicious Side of Naantali -sivustolla ja -somekanavissa parhaat resepti-, ruoka- ja ravintolavinkkinsä. Ruokakummien tehtävänä on edistää omalta osaltaan Naantalin monipuolista ruokakulttuuria ja sen tunnettavuutta.

Junnila: Naantalin ja Raision välinen tieosuus toteutuu

E18 Turun kehätien osuus Raisio–Naantali toteutuu. Hallitus päätti perjantaina antaa 4,2 miljoonan euron valtuuden tiesuunnitelman käynnistämiseen ja lisäksi 200 000 euron määrärahan.

Turun kaupunki jakaa 70 vuotta täyttäneille maksuttomia liukuesteitä

Turun kaupunki haluaa ennaltaehkäistä kaatumistapaturmia, estää lonkkamurtumia ja vähentää niistä aiheutuvia kustannuksia. Siksi Turku jakaa maksuttomia liukuesteitä tänäkin vuonna marraskuusta alkaen.

Hämäläinen ja Paananen jatkavat Interissä

Aleksi Paananen.

Inter on solminut jatkosopimukset viime vuonna seuraan siirtyneiden Juuso Hämäläisen ja Aleksi Paanasen kanssa. Toppari Hämäläisen uusi sopimus kattaa kauden 2021 ja keskikentällä pelaavan Paanasen myös kauden 2022.

Urheilu

Puukkokatsomo: 16 kertaa nolla

Nopea tietokilpailukysymys: Milloin Suomen miesten jalkapallon A-maajoukkue on viimeksi päästänyt maalin voittamassaan ottelussa?

Trojans järjestää kaikille avoimen keskustelutilaisuuden

Trojans luopui paikastaan Vaahteraliigassa syksyllä 2017. Kuva on ottelusta Trojans-Royals samalta kaudelta.

Turun Trojans hakee uutta nostetta järjestämällä kaikille avoimen keskustelutilaisuuden sunnuntaina 25. lokakuuta Scandic Atriumissa Eerikinkadulla kello 15–18. Keskustelutilaisuuden kipinänä on halu nostaa Trojans jälleen suomalaiselle jenkkifutiskartalle myös miehissä.

Hämäläinen ja Paananen jatkavat Interissä

Aleksi Paananen.

Inter on solminut jatkosopimukset viime vuonna seuraan siirtyneiden Juuso Hämäläisen ja Aleksi Paanasen kanssa. Toppari Hämäläisen uusi sopimus kattaa kauden 2021 ja keskikentällä pelaavan Paanasen myös kauden 2022.

SJK koronakaranteeniin, TPS−SJK siirtyy jo toistamiseen

Sunnuntaille 25. lokakuuta kello 16 pelattavaksi merkitty Veikkausliigaottelu TPS−SJK joudutaan perumaan ja siirtämään pelattavaksi myöhempänä ajankohtana.

Otteluanalyysi: Inter ratkaisi derbyn heti alussa

Jousenlaulu. Mika Ääritalo sai täyteen 300 liigaottelua, mutta juhlaan ei ollut aihetta, sillä Inter vei pelin 3-0.

Jos joku odotti, että Veikkausliigan paikalliskamppailu Interin ja TPS:n välillä, Turun derby, on jälleen tasaista painia, erehtyi pahasti. Tasaisuus oli kaukana Kupittaasta, sillä Inter ratkaisi pelin heti ottelun alussa kahdella nopealla maalilla ja voitti 3-0 (3-0). TPS:lla ei ollut energiaa eikä eväitä vastata Interin rynnistykseen. Loppu pelailtiin pois.

TPS:n miesten salibandyliigajoukkueessa koronatapaus, viikonlopun ottelut siirtyvät

TPS:n miesten salibandyliigajoukkueessa on todettu positiivinen koronatapaus. Altistuneet joukkueen jäsenet on asetettu kymmenen vuorokauden karanteeniin, joka päättyy sunnuntaina 25. lokakuuta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.