Otteluanalyysi: Inter juhli FC Lahden kustannuksella

Anthony Annan juhli pelin jälkeen maaliaan ja voittoa. Anthony Annan juhli pelin jälkeen maaliaan ja voittoa. Kuva: Lasse Virtanen

Tulihan se sieltä. Kuusi voitotonta ottelua, kolme peliä ilman tehtyä maalia. Tämän putken Inter katkaisi komealla 3-0-voitolla FC Lahdesta. Interin valmentaja José Riveiro oli Honka-ottelun jälkeen vakuuttunut siitä, että maaleja alkaa tulla, sillä peli oli jo sillä tasolla ja maalitilanteita oli riittävästi. Ja oikeassa hän oli. Inter jatkoi siitä, mihin Honkaa vastaan jäi. Kun riittävän kauan ja riittävän sitkeästi yrittää, niin palkintohan siitä seuraa.

Voittoa tarvittiin, sillä myös kärkijoukkueet eli HJK ja KuPS napsivat voittoja. Voitto oli otettava, muutoin kärki olisi karannut ja mestaruusjahti jäänyt haaveeksi. kaula on kertynyt, mutta ei vielä liian paljon. Nyt tarvitaan hyvien pelien ja hyvien tulosten putki ja muilta pientä kompurointia.

Inter-FC Lahti 3-0 (1-0)

Maalit: 29. Anthony Annan 1-0, 51. Timo Furuholm (Jesper Engström) 2-0, 85. Benjamin Källman (Taiki Kagayama) 3-0.

Yleisöä: 1 936.

Kentän kunkku: Anthony Annan, Inter. Annan on saanut lähinnä jämäminuutteja, mutta Aleksi Paanasen pelikielto avasi paikan avauskokoonpanoon. Annan teki tärkeän avausmaalin, mutta ennen kaikkea pelasi hyvän, tasapainoisen ottelun keskikentän keskellä. Pakan tasapaino säilyi ja Annan oli vapaapalokuntana aina siellä, missä tarvitsi sammuttaa palonalkuja. Syöttötyöskentely oli varmaa. Annan ei edusta pelin evoluution kärkeä keskikenttäpelaamisessa. Hän on vanhakantainen ankkuri, joka makaa alhaalla lähes topparien sylissä - taklaa ja katkoo. Mikään dinosaurus hän ei ole, kuten FC Lahti sai huomata.

Illan erikoisuus: Annanin maali on harvinaisuus. Edellinen syntyi kolme vuotta sitten HJK:n paidassa. Seurajoukkueuralla tehtyjä maaleja on plakkarissa tiettävästi vain kolme, ennen tätä. Mitä harvinaisempaa, sitä herkullisempaa. Kuvastaa pelin oikullisuutta, että maalivaarallinen Inter, joka on täynnä teräviä viimeistelijöitä, jahtasi kolme peliä turhaan maalia. Sitten nollan puhkoi mies, joka ei juuri maaleja tee. Paitsi kun on tehtävä.

Matsin surkeinta: Interin toppari Noah Nurmi kolhi päätään jo pelin alussa ja hetken näytti siltä. että hän joutuu jättämään kentän. Nurmi palasi kuitenkin kentällä sisukkaasti pää siteessä ja sitä jouduttiin ensimmäisellä puoliajalla vielä korjailemaan. Nurmi pelasi odotusten vastaisesti pelin loppuun saakka ja hoiti ruutunsa kunnialla. Päävammat ovat vaarallisia, onneksi seurauksena ei ollut mitään pahempaa.

Tuhlaajapoika: Eemeli Virta, FC Lahti. Hukkasi ensimmäinen puoliajan lopulla vierailijoiden parhaan tekopaikan, jonka tosin itse loi lähes tyhjästä. Laukaus kimmahti niin, että maalivahti Henrik Moisander ehti jo istahtaa välillä kentälle, mutta sai vielä huitaistua pallon tolppaan. Siitä kentälle palautuneen pallon Moisander siivosi jalalla kulmaksi. Tästä maali ja peli olisi ollut tasan. Tauolle olisi kävelty täysin uudesta tilanteesta. Jos ja jos.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Erotuomari Mattias Gestranius joutui antamaan vain yhden varoituksen. Gestraniuksen karisma ja auktoriteetti on täysin poikkeuksellinen kotimaisilla kentillä. Kyse ei ole siitä, tekeekö hän oikeita ratkaisuja. Kyse on siitä, että ne hyväksytään, teki hän mitä tahansa ratkaisuja. Kenenkään auktoriteetti ei tietenkään kestä jatkuvia virheitä. Aina erotuomarin pilkkaamiseen ja arvostelemiseen valmis kotiyleisökin oli varsin vaitelias. Eniten mölyä syntyi, kun vaihtomies Taiki Kagayama kaatui rangaistusalueelle, eikä rankkarivihellystä kuulunut.

Mitä sanottiin?:

Jose Riveiro, Inter: Olen erittäin tyytyväinen esitykseen. Asenne oli hyvä. Teimme kuusi muutosta avauskokoonpanoon ja meni 10-15 minuuttia ennen kuin peliin löytyi koordinaatiota. Sen jälkeen teimme etenkin puolustuksellinen fantastista työtä. En muista kuin yhden paikan, josta FC Lahti olisi voinut tehdä maalin. Käänsimme hyvin peliä ja oli myös hetkiä, jolloin hallitsimme pallollisena. Annan on fantastinen ammattilainen. Hän aina valmis pelaamaan ja auttamaan.

Ilir Zeneli, FC Lahti: Parempi joukkue voitti. Hävittiin liikaa puolustuslinjan etupuolella kaksinkamppailuja. Ei pystytty loppuu saakka seuraamaan omaa miestä. Pääsivät kääntymään. Inter on pirun taitava viimeisellä kolmanneksella. Ajoitukset ja kulmat, joista murtaudutaan ovat, taitavia. Inter oli kärsivällinen. Ei saatu puhtaita maalipaikkoja. Röyhkeys ja yhtäaikaisuus puuttuivat. Etäisyydet olivat liian pitkiä. Ei löydetty oikein toisiamme. Vähän reagoitiin enemmän kuin ennakoitiin.

Analyysi: Huojentava voitto. Tätä osattiin odottaa, mutta voitto on aina otettava. Sitä ei muuten saa. Eikä FC Lahti ole mikä tahansa vastustaja. Se on kykenevä rankaisemaan, jos ei ota aloitetta ja pidä sitä. Inter pelin palaset alkavat taas loksahdella paikoilleen. Peli ei ole virheetöntä, mutta tempo ja terävyys oli hyvällä tasolla ja syöttötyöskentely riittävän hyvää.

Inter onnistui laajalla rintamalla, mutta erityisen hyvin onnistuivat keskikenttämiehet. Annan oli mies paikallaan. Hänen puolustuspäivystyksensä mahdollisti Alvaro Munizille hyökkäävän roolin. Muniz onnistui pallonpyörittäjänä paremminkin kuin aikoihin, vaikka virheitäkin tuli. Muniz osui kertaalleen ylärimaan. Jesper Engström oli mukana kahdessa ensimmäisessä maalissa. Matias Ojala uurasti toisella laidalla ja kuului myös onnistujiin. Taiki Kagayama pääsi vaihdosta kentälle ja toi uutta energiaa hyökkäykseen.

Interin kannalta oli tärkeää, että Timo Furuholm sai poikki kuivan kautensa ja että Benjamin Källman osui myös. Filip Valenčič etsii vielä paikkaansa joukkueessa, mutta mitä enemmän pelituntumaa kertyy, sitä varmemmin myös hänet nähdään maalintekijätilastoissa, Inter tarvitsee hänen maalejaan. Huonoja esityksiä ei sinimustissa paidoissa nähty.

FC Lahti on pelannut hyviä pelejä, erittäin hyviä pelejä ja huonoja pelejä. Se ei pystynyt vastaamaan Interin intensiteettiin. Joukkueessa on paljon potentiaalia ja lahjakkuutta. Siinä on taitavia ja urheilullisia pelaajia, mutta Kupittaalla joukkue oli vähemmän kuin osiensa summa. Kokonaisuus ei toiminut, ei ainakaan hyvin.

Jasin-Amin Assehnoun on poikkeuksellinen lahjakkuus Veikkausliigassa. Rytminvaihto ja askeltiheys on kansainvälistä luokkaa, mutta Assehnoun tyytyy olemaan pitkiä pätkiä sivussa pelistä. Saldoksi jää pelkkiä välähdyksiä. Se ei ole riittävästi. Henritse Eninful uhkuu itseluottamusta liiaksikin keskikentän keskellä. Ominaisuudet ovat kohdillaan, mutta Cruyff-käännöksiä ja kantavippauksia ei kannata tehdä alueilla, joista vastustaja pystyy kääntämään peliä nopeasti. Taktisesti kypsä pelaaja ei sellaista tee. Interin avausmaali syntyi, kun Eninful ei pystynyt purkamaan irtopalloa omalta rangaistusalueelta pois. Furuholm sai jalkansa väliin. Muniz löysi Engströmin, jonka laukaus blokattiin mutta Annanin kuti painui verkkoon.

Vierailijoiden parasta esitti Inter-faneille tuttu Mikko Kuningas. Hän pystyi hyviin ratkaisuihin myös prässin alla läpi ottelu. Muu joukkue ei siihen pystynyt. Maalivahti Patrick Rakovsky sai paljon torjuntatöitä eikä ollut syyllinen maaleihin.

Kari Arkivuo loukkasi nivusensa ja jätti kentän jo ensimmäisellä puoliajalla. Vahid Hambo puuttui kokonaan kokoonpanosta. Interiltä puuttui riveistä vielä Juuso Hämäläinen.

Inter: Henrik Moisander; Noah Nurmi, Arttu Hoskonen (79. Martti Haukioja), Rick Ketting; Jesper Engström (62. Connor Ruane), Anthony Annan, Alvaro Muniz, Matias Ojala (79. Kevin Kouassivi-Benissan); Elias Mastokangas, Timo Furuholm (62. Benjamin Källman), Filip Valenčič (69. Taiki Kagayama).

FC Lahti: Patrick Rakovsky; Kari Arkivuo (28. Teemu Jäntti), Mikko Viitikko, Timi Lahti, Jean-Christophe Coubronne; Eemeli Virta (62. Valdrin Rashica), Henritse Eninful, Mikko Kuningas; Jasin-Amin Assehnoun, Dimitry Boelle Imbongo, Altin Zeqiri (57. Pyry Lampinen).

Erotuomari: Mattias Gestranius.

Varoitukset: Nurmi, Inter.

Lasse Virtanen

Tiukka laki sähköautojen latauspisteisiin, Isännöintiliitto huolissaan vaikutuksista korjauksiin

Taloyhtiöt velvoitetaan lisäämään sähköautojen latausmahdollisuuksia. Ensi keväästä alkaen suuren korjaushankkeen yhteydessä on pakko asentaa latausvalmius, jos talossa on enemmän kuin neljä pysäköintipaikkaa.

Mihin unohtuivat sosiaalipalvelut?

Kirjoittaja muistuttaa, ettei sosiaalipalveluiden roolia saa unohtaa uudistuksessa.

Valtuutettu Jukka Kärkkäinen perustelee sinällään ansiokkaassa kirjoituksessaan ( Aamuset 7.10.) tarvetta kehittää kansalaisten perustason terveyspalveluita yksittäisiä kuntia laajemman väestöpohjan tarpeisiin. Asia on tärkeä myös siitä syystä, että perus- ja erikoissairaanhoidon erillinen järjestäminen aiheuttaa erikoissairaanhoidon kustannusten kasvua perusterveydenhuollon kustannuksella. Kärkkäinen jatkaa edelleen, että sosiaali- ja terveydenhuollon (sote) uudistuksella haetaan parempaa alueiden ja ihmisten välistä yhdenvertaisuutta.

Topias Haapanen jatkaa Turun Palloseurassa

Turun Palloseura ja hyökkääjä Topias Haapanen jatkavat yhteistyötä myös ensi kaudella. TPS käytti maanantaina Haapasen sopimuksessa olleen optiovuoden kauden 2021–22 osalta.

Eloranta: Identiteettivarkauden ja tietovuodon uhrit tarvitsevat suojelua

Kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen ja toimenpidealoitteen Psykoterapiakeskus Vastaamon tietovuodon esiin tuomista ongelmista. Tietomurron ja kiristyksen uhriksi itsekin joutunut Eloranta on saanut tapauksen jäljiltä valtavasti yhteydenottoja, joissa on tuotu esiin terapia-asiakkaiden valtavan hädän lisäksi erityisesti identiteettivarkauden uhrien turvaton tilanne. Elorannan mukaan hallituksen tulee ryhtyä ripeästi toimiin uhrien auttamisen lisäksi myös lainsäädännön epäkohtien korjaamiseksi.

Aurora-mitali Turun musiikkijuhlien toimitusjohtaja Liisa Ketomäelle

Liisa Ketomäki.

Varsinais-Suomen liitto on myöntänyt Aurora-mitalin Turun musiikkijuhlien toimitusjohtaja Liisa Ketomäelle .

Kadunrakennustyö katkaisee liikenteen Piikkiönkadulla

Kadunrakennustyö katkaisee liikenteen Piikkiönkadulla. Työ alkaa Piikkiönkadun alkupäästä maanantaina ja kestää 9. marraskuuta asti.

Turun kaupungin tietoturvajärjestelmät ja tietosuoja varmistettu

Psykoterapiakeskus Vastaamo on joutunut tietomurron ja kiristyksen uhriksi. Myös turkulaisten Vastaamon asiakkaiden potilastiedot ovat voineet olla tietomurron kohteena. Turun kaupunki tarjoaa kaupungin tukea turkulaisille uhreille ja on koonnut alle myös muita kansallisia ja alueellisia tukimuotoja avuksi. Kaupungin tietojärjestelmien tietoturva on varmistettu tapauksen yhteydessä.

Keikalle: Pariisin varpusen lauluja Linnateatterissa

Edith Piaf tunnettiin myös "Pariisin varpusena".

Linnateatterissa kuullaan huomenna 27. lokakuuta Edith Piafin musiikkia. Elämäkertakonsertissa Piafin musiikkia esittävät Päivi Mäkinen ja säestäjänä toimiva Mikko Kangasjärvi . Konsertti alkaa kello 19. Vuonna 1915 syntynyt Piaf kuoli jo alle 50-vuotiaana, mutta ehti jättää lyhyeksi jääneen elämänsä aikana lähtemättömän jäljen musiikkimaailmaan lukuisilla hiteillään.

Pihlajaniemen alueen aloituskortteleiden kilpailutyöt arvioitavana

Pihlajaniemen kilpailualue.

Pihlajaniemen ensimmäisten kolmen korttelin tontinluovutuskilpailun työt ovat arvioitavana Turun kaupungin kerrokantasi -palvelussa 26.10.–8.11.

Tavoitteena tuoda digituki kaikkien saataville Varsinais-Suomessa

Digitaidot ovat kansalaistaito, joista huolehtiminen on koko Suomen asia. Varsinais-Suomen liitto jatkaa yhteistyössä Turun kaupungin kanssa digituen alueellista koordinointia Digituki Varsinais-Suomessa -hankkeessa valtiovarainministeriön jatkorahoituksella.

Kadunrakennus työ katkaisee liikenteen Viinamäenkadulla

Kadunrakennus työ katkaisee liikenteen Viinamäenkadulla. Työ aloitetaan maanantaina Viinamäenkadun ja Mäkikadun risteyksestä. Se jatkuu kohti Ruukinkadun risteystä.

Sateet nostavat jokien vedenkorkeuksia länsirannikon jokivesistöissä

Sateet nostivat jokien vedenpintoja viikon puolivälissä Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla. Viikonloppu on ollut vähäsateinen, joten pintojen nousu on hidastunut tai kääntynyt laskuun. Sunnuntai-illasta alkaen länsirannikolle saapuva runsas sadealue kääntää länsirannikon joet kuitenkin uudelleen nousuun. Nousu on suurinta erityisesti Vaasan seudulla, Pohjois-Pohjanmaalla ja Perämeren alueella.

Turku Energian asiakaspalvelu Eniro Finlandille

Harri Salo.

Turku Energia ja Oy Eniro Finland Ab ovat sopineet liikkeenluovutuksesta, jossa Turku Energian asiakaspalvelu siirtyy Eniro Finlandille 1. marraskuuta alkaen. Samassa yhteydessä Turku Energia on tehnyt palvelusopimuksen asiakaspalvelunsa hankkimisesta Eniro Finlandilta. Liikkeenluovutuksen taustalla on sähkön myynnin kiristynyt kilpailutilanne ja kannattavuuden parantamiseen tähtäävät toimenpiteet sekä palveluaikojen laajentaminen.

Tietovuotoapu.fi-sivusto kokoaa tiedon

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on tehnyt viranomaisten ja muiden organisaatioiden kanssa yhteisen Tietovuotoapu.fi -sivuston, jonne kootaan oleellinen tieto psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurron uhrien auttamiseksi. Sivustolla on tarjolla tietomurron uhreille toimintaohjeita ja auttavien organisaatioiden yhteystiedot.

Uusia syöpätapauksia ennustettua vähemmän

Suomen Syöpärekisteri on julkaissut ensimmäistä kertaa uusien syöpien ennakkotilaston tavoitteenaan parantaa syöpätiedon ajantasaisuutta. Syöpärekisteri on sen vuoksi kehittänyt erityisesti syöpien koodausta sekä tilastoraportointia. Syöpäkohtainen ennakkotilasto vuoden 2019 uusien syöpien osalta mukailee pääosin ennustettuja tapausmääriä. Suurimmat puutteet ovat haima- ja keuhkosyöpien tilastoinnissa.

Sote-akatemia tarjoaa monta tapaa jatkuvaan oppimiseen

Turun yliopiston Sote-akatemia luo yhteistyössä muiden korkeakoulujen ja työelämäkumppaneiden kanssa uusia oppimisympäristöjä ja sisältöjä, jotka mahdollistavat opiskelun joustavasti ja helposti saavutettavalla tavalla.

Golf Sky avaa myymälän Raisioon, liikkeeseen palkataan kymmenkunta uutta työntekijää

Golf Sky -ketjulla on myymälä muun muassa Espoossa. Uusi myymälä avataan Raisiossa ensi maaliskuussa.

Golf Sky avaa keväällä suuren myymälän Turun kupeeseen Raisioon. Liikkeen suunnittelu on jo käynnissä. Uusia työntekijöitä palkataan kymmenkunta. Golf Sky on noussut muutamassa vuodessa Suomen suurimmaksi golfvälineiden jälleenmyyjäksi. Kasvu jatkuu ensi vuonna, kun GoGolf-konserniin kuuluva kauppaketju laajenee Turun alueelle.

Riskiryhmien influenssarokotukset alkaneet

Influenssa on vakava tauti, joka voi aiheuttaa vaarallisia jälkitauteja, kuten keuhkokuumetta. Influenssarokote on turvallinen ja paras suoja influenssaa vastaan. Rokotteen ottaminen on erityisen tärkeää koronapandemian aikana.

Urheilu

Topias Haapanen jatkaa Turun Palloseurassa

Turun Palloseura ja hyökkääjä Topias Haapanen jatkavat yhteistyötä myös ensi kaudella. TPS käytti maanantaina Haapasen sopimuksessa olleen optiovuoden kauden 2021–22 osalta.

Norjan suunnistuksen suuntaviivat ovat jatkossa Janne Salmen käsialaa

Janne Salmi reissaa jatkossa ahkerasti Suomen ja Norjan väliä.

Viime vuodet Turun Urheiluakatemian kehitysjohtajana työskennelleen Janne Salmen matkapäivät lisääntyvät jatkossa. Seuraavat kolme vuotta Salmi toimii Norjan suunnistusmaajoukkueen johtajana. Salmen edeltäjä pestissä oli Salmen jo aktiiviajoiltaan hyvin tuntema Jørgen Rostrup .

Samuli Vainionpää siirtyy Turun Palloseuraan

Samuli Vainionpää (50).

Turun Palloseura on solminut sopimuksen hyökkääjä Samuli Vainionpään kanssa. 21-vuotiaan Vainionpään ja TPS:n tuore sopimus kattaa kuluvan kauden sekä myös kauden 2021–2022.

TPS:n viimeisille runkosarjaotteluille uudet pelipäivät Veikkausliigassa

Mika Ääritalo.

Veikkausliigan runkosarjan päätöskierros on siirretty pelattavaksi kokonaisuudessaan keskiviikkona 4. marraskuuta. TPS kohtaa runkosarjan päätöskierroksella Veritas Stadionilla KuPS:n kello 18.30 alkaen.

Puukkokatsomo: 16 kertaa nolla

Nopea tietokilpailukysymys: Milloin Suomen miesten jalkapallon A-maajoukkue on viimeksi päästänyt maalin voittamassaan ottelussa?

Trojans järjestää kaikille avoimen keskustelutilaisuuden

Trojans luopui paikastaan Vaahteraliigassa syksyllä 2017. Kuva on ottelusta Trojans-Royals samalta kaudelta.

Turun Trojans hakee uutta nostetta järjestämällä kaikille avoimen keskustelutilaisuuden sunnuntaina 25. lokakuuta Scandic Atriumissa Eerikinkadulla kello 15–18. Keskustelutilaisuuden kipinänä on halu nostaa Trojans jälleen suomalaiselle jenkkifutiskartalle myös miehissä.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.