Otteluanalyysi: Maalivahti Murray pysäytti Interin nollaan

Inter jäi ilman maaleja myös Honkaa vastaan. Inter jäi ilman maaleja myös Honkaa vastaan. Kuva: Jori Liimatainen

Riittävästi tilanteita, ei maalia. Tämä oli Interin kohtalona jalkapalloilun Veikkausliigan kamppailussa Honkaa vastaan Kupittaalla. Peli päättyi maalittomaan tasapeliin. Inter säilytti asemansa sarjan kolmosena, mutta Honka vaanii pinnan päässä ja kärki uhkaa karata. Eroa Helsingin Jalkapalloklubiin ja Kuopion Palloseuraan on kuusi pistettä, mutta Inter on pelannut ottelun enemmän kuin HJK ja kaksi ottelua enemmän kuin KuPS.

Huolestuttavampaa on kuitenkin se, että peli oli Interille jo kuudes voitoton peräkkäin ja kolmas peli peräkkäin, jossa joukkue ei kyennyt maalintekoon. Maalinteko oli Interin vahvuus alkukaudesta.

Merkkejä paremmasta oli kuitenkin jo. Maalitilanteita kyettiin luomaan enemmän kuin tarpeeksi. Pelillinen lama on ehkä jo ohitettu.

Inter–Honka 0-0

Maalit: -

Yleisöä: 1 554.

Kentän kunkku: Timothy Murray, Honka. Ei juuri koppeja, mutta tilille kertyi tukku näyttäviä torjuntoja. Avausjaksolla Alvaro Muniz pääsi ampumaan Connor Ruanen syötöstä, mutta Murray torjui. Toisella puoliajalla vaikeuksia tuotti etenkin Martti Haukiojan kierteinen kaukolaukaus, johon Murray sai kätensä väliin. Benjamin Källman pääsi yrittämään, mutta Murray torjui kulmaksi. Matias Ojala kokeili läheltä kahdesti ja Muniz pääsi puskemaan kulmapotkusta aivan ottelun viime hetkillä, mutta Murray piti maalinsa puhtaana. Interin koutsi Jose Riveiro neuvoi Hongan valmentaja Vesa Vasaraa myymään vahtinsa ja lähettämään takaisin USA:han. Huumorilla toki.

Illan erikoisuus: Interin maalipyssy Timo Furuholm oli huilivuorossa korttitilin täyttymisen takia. Hän sai viime pelissä SJK:ta vastaan täyteen 200 ottelua liigassa, kaikki Interin paidassa. Elias Mastokangas oli viime pelistä poissa ylioppilaskirjoitusten takia, mutta pelasi nyt kokoonpanoon ja pääsi vaihdosta kentälle.

Matsin surkeinta: Erotuomari Oliver Reitala antoi kolme korttia penkeille. Ottelun lopussa keltaisen kortin saivat sekä Hongan valmentaja Vesa Vasara ja maalivahtivalmentaja Ajoze Mentado. Jo ennen varoituksen oli saanut Interin valmentaja Jose Riveiro. Riveiron itsensä mukaan hänen rikkeensä oli se, että hän huusi kovaan ääneen "Oliver!" ja nosti samalla kätensä ilmaan. Neljännen erotuomarin mukaan juuri elekieli oli liikaa ja aiheutti varoituksen. Pelaajista Arttu Hoskonen, Aleksi Paananen ja Borjas Martin saivat varoituksensa suunsoitosta, pelin viivyttämisestä tai huonosta käytöksestä. Kun pelissä itsessään ei ollut törkeyksiä tai erikoisuuksia, erotuomarin kannattanee miettiä olivatko käytössä oikeat lääkkeet vai olisiko pelin saanut näppeihin paremmin jollain muulla keinolla kuin keltaisilla korteilla.

Tuhlaajapoika: Matias Ojala, Inter. Vaihtomiehellä oli kaksi hyvää maalitilannetta ottelun lopussa, mutta Hongan maalivahti Timothy Murray veti aina pitemmän korren.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Ottelussa nähtiin jälleen paljon vaihtoja, kuten tällä kaudella yleensäkin on nähty. Hongan uusi kolumbialaiskärki Juan Diego Alegria, jota TPS:kin tavoitteli, sai verrytellä ja seisoskella sivurajalla kymmenisen minuuttia, kun Honka viivytteli syystä tai toisesta vaihtoa. Hän pääsi lopulta kentälle debyyttiinsä juuri varsinaisen peliajan loppuhetkillä. Aikaa kentällä kirmattavaksi jäi viitisen minuuttia. Hiki ei ehtinyt tulla.

Mitä sanottiin?

Jose Riveiro, Inter: Mielestäni tempo oli korkea ja molemmat prässäsivät aggressiivisesti ylhäältä. Honka yritti murtaa prässimme liikkumisella. Pelaajat vaihtoivat paikkoja. Ensimmäinen puoliaika oli melko tasainen. Hongalla oli paikka heti ensimmäisellä minuutilla. Puolustus oli erinomaista keskittyneisyydessään. Toisella jaksolla kykenimme luomaan riittävästi tilanteita nollan rikkomiseen. Murray oli avainpelaaja. Meillä on pelaajia, joilla on kapasiteettia tehdä maaleja. Ennemmin tai myöhemmin maaleja alkaa tulla. Kun niitä alkaa tulla, tulee enemmän kuin yksi, varmasti.

Vesa Vasara, Honka: Siinä oli muutamia hyviäkin hetkiä. Loppua kohti oli haasteita päästä prässin alta pois. Hyvin puolustetaan koko ajan. Kuten Klubikin viime pelissä, molemmat pystyttiin pitämään nollilla. Se on tosi kova suoritus joukkueelta. Tehtiin sitoutuneesti töitä.

Analyysi: Kuudes peli ilman voittoa, kolmas peli peräkkäin ilman maalia. Interin saldon on huolestuttava. Joukkueen pitäisi kamppailla mestaruudesta, mutta näillä eväillä se ei onnistu.

Tilanne ei silti välttämättä ole niin paha kuin miltä näyttää. Miksei? Siksei, että pelillisesti Inter oli jo selvästi parempi kuin esimerkiksi viime ottelussa SJK:ta vastaan. Inter kykeni luomaan riittävän määrän maalitilanteita ja oli etenkin toisella puoliajalla selvästi hallitseva osapuoli.

Alkukaudesta Inter loi tilanteita kuin liukuhihnalta, mutta kykeni myös puristamaan ratkaisumaaleja pelin lopussa. Kauden mittaan maalitilanteiden määrä vähentyi myös Kupittaalla, mutta siitä huolimatta Inter pystyi edelleen taikomaan pelin lopussa pisteitä itselleen tiukastakin paikasta. Ei tarvittu kummoistakaan ennaltanäkijän kykyä tai tilastomatemaattista osaamista, että pystyi ennustamaan, ettei joka ottelusta voi saada tulosta tällä tavalla.

Tässä mielessä huono jakso ei tullut yllätyksenä. Yllättävää oli ehkä vain se, että se tapahtui yhtäaikaisesti sen kanssa, että joukkueeseen tuli kaksi kovaa paluumuuttajaa eli Benjamin Källman ja Filip Valenčič. Näillä kahdella asialla ei kuitenkaan välttämättä ole mitään tekemistä keskenään. Jos Honka-ottelun perusteella mitään voi päätellä, niin pelillinen lama on jo ohi. Jos maalitilanteiden luominen onnistuu jatkossa samaan tahtiin, maalejakin syntyy aivan varmasti. Siksi hyviä maalintekijöitä joukkueessa on ja monta. Kaikkien kuiva kausi tuskin kestää enää pitkään.

Jos ja jos. Tilanne ei näytä yhtä pahalta kuin tilastot näyttävät. Mutta aika näyttää.

Honka on sarjan tasapeliautomaatti. Kahdesta viime pelistä tuloksena on ollut kaksi maalitonta tasapeliä sekä HJK:ta että Interiä vastaan. Se on puolustuspelillisesti hyvä saldo. Honka on päästänyt vähiten maaleja liigassa: yhdeksän 16 ottelussa. Toisaalta se on tehnyt selvästi vähemmän maaleja, 18, kuin muut kärkijoukkueet. Hongan peli näytti juuri siltä kuin tilastotkin. Honka pelaa idioottivarmasti. Se puolustaa hyökkäyksen kustannuksella. Pallon alla on aina viisi tai kuusi miestä, nopeisiin hyökkäyksiin lähti mukaan vain kaksi tai kolme pelaajaa. Interille ei annettu mahdollisuutta nopeisiin tilanteenvaihtoihin. Honka itse kyttäsi kuitenkin juuri niitä. Pitkän hyökkäyksen päätteeksi, kun koko pakka oli tiiviisti ylhäällä Interin puolella kenttää, se pyrki tunnistamaan oikean prässihetken. Kun Inter rakensi alhaalta, Honka haki pallonriistoa aggressiivisella prässillä ja nopeaa suunnanmuutosta.

Paras paikka aukesi kuitenkin jo ensimmäisellä peliminuutilla Interin virheestä. Macoumba Kandji sai pallon Arttu Hoskosen puskusta ja pääsi karkumatkalle. Inter-vahti Henrik Moisander kuitenkin torjui laukauksen. Todellinen gamesaver.

Kuten nollanollassa odottaa sopii, onnistujia olivat paitsi maalivahdit myös puolustukset. Hoskonen oli vahva alun virhettä lukuun ottamatta. Hongan Tapio Heikkilä veti myös hyvän ottelun. Kandji oli vaarallinen, mutta yksinäisenä kärkenä oli vaikean tehtävän edessä.

Inter: Henrik Moisander; Martti Haukioja, Arttu Hoskonen, Rick Ketting; Connor Ruane (84. Jesper Engström), Alvaro Muniz, Aleksi Paananen, Kevin Kouassivi-Benissan (72. Matias Ojala); Filip Valenčič, Benjamin Källman (84. Liliu), Taiki Kagayama (66. Elias Mastokangas).

Honka: Timothy Murray; Konsta Rasimus, Tapio Heikkilä, Henri Aalto; Jonas Levänen (90. Edmund Arko-Mensah), Javier Hervas (72. Jerry Voutilainen), Duarte Tammilehto, Demba Savage; Borjas Martin, Macoumba Kandji (90. Juan Diego Alegria), Lucas Kaufmann.

Erotuomari: Oliver Reitala.

Varoitukset: Hoskonen, Paananen ja Riveiro (valmentaja), Inter. Borjas Martin, Tammilehto, Vasara (valmentaja) ja Mentado (maalivahtivalmentaja). Honka.

Lasse Virtanen

Topias Haapanen jatkaa Turun Palloseurassa

Turun Palloseura ja hyökkääjä Topias Haapanen jatkavat yhteistyötä myös ensi kaudella. TPS käytti maanantaina Haapasen sopimuksessa olleen optiovuoden kauden 2021–22 osalta.

Eloranta: Eduskunnalla velvollisuus puuttua tietomurron paljastamiin lukuisiin epäkohtiin

Kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen ja toimenpidealoitteen Psykoterapiakeskus Vastaamon tietovuodon esiin tuomista ongelmista. Tietomurron ja kiristyksen uhriksi itsekin joutunut Eloranta on saanut tapauksen jäljiltä valtavasti yhteydenottoja, joissa on tuotu esiin terapia-asiakkaiden valtavan hädän lisäksi erityisesti identiteettivarkauden uhrien turvaton tilanne. Elorannan mukaan hallituksen tulee ryhtyä ripeästi toimiin uhrien auttamisen lisäksi myös lainsäädännön epäkohtien korjaamiseksi.

Aurora-mitali Turun musiikkijuhlien toimitusjohtaja Liisa Ketomäelle

Liisa Ketomäki.

Varsinais-Suomen liitto on myöntänyt Aurora-mitalin Turun musiikkijuhlien toimitusjohtaja Liisa Ketomäelle .

Kadunrakennustyö katkaisee liikenteen Piikkiönkadulla

Kadunrakennustyö katkaisee liikenteen Piikkiönkadulla. Työ alkaa Piikkiönkadun alkupäästä maanantaina ja kestää 9. marraskuuta asti.

Turun kaupungin tietoturvajärjestelmät ja tietosuoja varmistettu

Psykoterapiakeskus Vastaamo on joutunut tietomurron ja kiristyksen uhriksi. Myös turkulaisten Vastaamon asiakkaiden potilastiedot ovat voineet olla tietomurron kohteena. Turun kaupunki tarjoaa kaupungin tukea turkulaisille uhreille ja on koonnut alle myös muita kansallisia ja alueellisia tukimuotoja avuksi. Kaupungin tietojärjestelmien tietoturva on varmistettu tapauksen yhteydessä.

Keikalle: Pariisin varpusen lauluja Linnateatterissa

Edith Piaf tunnettiin myös "Pariisin varpusena".

Linnateatterissa kuullaan huomenna 27. lokakuuta Edith Piafin musiikkia. Elämäkertakonsertissa Piafin musiikkia esittävät Päivi Mäkinen ja säestäjänä toimiva Mikko Kangasjärvi . Konsertti alkaa kello 19. Vuonna 1915 syntynyt Piaf kuoli jo alle 50-vuotiaana, mutta ehti jättää lyhyeksi jääneen elämänsä aikana lähtemättömän jäljen musiikkimaailmaan lukuisilla hiteillään.

Pihlajaniemen alueen aloituskortteleiden kilpailutyöt arvioitavana

Pihlajaniemen kilpailualue.

Pihlajaniemen ensimmäisten kolmen korttelin tontinluovutuskilpailun työt ovat arvioitavana Turun kaupungin kerrokantasi -palvelussa 26.10.–8.11.

Tavoitteena tuoda digituki kaikkien saataville Varsinais-Suomessa

Digitaidot ovat kansalaistaito, joista huolehtiminen on koko Suomen asia. Varsinais-Suomen liitto jatkaa yhteistyössä Turun kaupungin kanssa digituen alueellista koordinointia Digituki Varsinais-Suomessa -hankkeessa valtiovarainministeriön jatkorahoituksella.

Kadunrakennus työ katkaisee liikenteen Viinamäenkadulla

Kadunrakennus työ katkaisee liikenteen Viinamäenkadulla. Työ aloitetaan maanantaina Viinamäenkadun ja Mäkikadun risteyksestä. Se jatkuu kohti Ruukinkadun risteystä.

Sateet nostavat jokien vedenkorkeuksia länsirannikon jokivesistöissä

Sateet nostivat jokien vedenpintoja viikon puolivälissä Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla. Viikonloppu on ollut vähäsateinen, joten pintojen nousu on hidastunut tai kääntynyt laskuun. Sunnuntai-illasta alkaen länsirannikolle saapuva runsas sadealue kääntää länsirannikon joet kuitenkin uudelleen nousuun. Nousu on suurinta erityisesti Vaasan seudulla, Pohjois-Pohjanmaalla ja Perämeren alueella.

Turku Energian asiakaspalvelu Eniro Finlandille

Harri Salo.

Turku Energia ja Oy Eniro Finland Ab ovat sopineet liikkeenluovutuksesta, jossa Turku Energian asiakaspalvelu siirtyy Eniro Finlandille 1. marraskuuta alkaen. Samassa yhteydessä Turku Energia on tehnyt palvelusopimuksen asiakaspalvelunsa hankkimisesta Eniro Finlandilta. Liikkeenluovutuksen taustalla on sähkön myynnin kiristynyt kilpailutilanne ja kannattavuuden parantamiseen tähtäävät toimenpiteet sekä palveluaikojen laajentaminen.

Tietovuotoapu.fi-sivusto kokoaa tiedon

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on tehnyt viranomaisten ja muiden organisaatioiden kanssa yhteisen Tietovuotoapu.fi -sivuston, jonne kootaan oleellinen tieto psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurron uhrien auttamiseksi. Sivustolla on tarjolla tietomurron uhreille toimintaohjeita ja auttavien organisaatioiden yhteystiedot.

Uusia syöpätapauksia ennustettua vähemmän

Suomen Syöpärekisteri on julkaissut ensimmäistä kertaa uusien syöpien ennakkotilaston tavoitteenaan parantaa syöpätiedon ajantasaisuutta. Syöpärekisteri on sen vuoksi kehittänyt erityisesti syöpien koodausta sekä tilastoraportointia. Syöpäkohtainen ennakkotilasto vuoden 2019 uusien syöpien osalta mukailee pääosin ennustettuja tapausmääriä. Suurimmat puutteet ovat haima- ja keuhkosyöpien tilastoinnissa.

Sote-akatemia tarjoaa monta tapaa jatkuvaan oppimiseen

Turun yliopiston Sote-akatemia luo yhteistyössä muiden korkeakoulujen ja työelämäkumppaneiden kanssa uusia oppimisympäristöjä ja sisältöjä, jotka mahdollistavat opiskelun joustavasti ja helposti saavutettavalla tavalla.

Golf Sky avaa myymälän Raisioon, liikkeeseen palkataan kymmenkunta uutta työntekijää

Golf Sky -ketjulla on myymälä muun muassa Espoossa. Uusi myymälä avataan Raisiossa ensi maaliskuussa.

Golf Sky avaa keväällä suuren myymälän Turun kupeeseen Raisioon. Liikkeen suunnittelu on jo käynnissä. Uusia työntekijöitä palkataan kymmenkunta. Golf Sky on noussut muutamassa vuodessa Suomen suurimmaksi golfvälineiden jälleenmyyjäksi. Kasvu jatkuu ensi vuonna, kun GoGolf-konserniin kuuluva kauppaketju laajenee Turun alueelle.

Riskiryhmien influenssarokotukset alkaneet

Influenssa on vakava tauti, joka voi aiheuttaa vaarallisia jälkitauteja, kuten keuhkokuumetta. Influenssarokote on turvallinen ja paras suoja influenssaa vastaan. Rokotteen ottaminen on erityisen tärkeää koronapandemian aikana.

Suomalaisten ajokuntoa alentaa eniten väsymys

Viidesosa kuljettajista kertoi arvioivansa omaa ajokuntoaan lähes aina ennen kuin lähtee autoilemaan. Liikenneturva kannustaa ottamaan ajokunnon tarkkailun tavaksi: se on hyvä rutiini iästä riippumatta. Autoa ei pidä lähteä ajamaan, jos olo tuntuu normaalista poikkeavalta, kovin väsyneeltä tai tokkuraiselta.

Paraisten suomenkielisessä lukiossa koronavirustartunta

Paraisten kaupunkin mukaan kaikkiin altistuneisiin ollaan yhteydessä terveyskeskuksesta ja heidät asetetaan karanteeniin.

Urheilu

Topias Haapanen jatkaa Turun Palloseurassa

Turun Palloseura ja hyökkääjä Topias Haapanen jatkavat yhteistyötä myös ensi kaudella. TPS käytti maanantaina Haapasen sopimuksessa olleen optiovuoden kauden 2021–22 osalta.

Norjan suunnistuksen suuntaviivat ovat jatkossa Janne Salmen käsialaa

Janne Salmi reissaa jatkossa ahkerasti Suomen ja Norjan väliä.

Viime vuodet Turun Urheiluakatemian kehitysjohtajana työskennelleen Janne Salmen matkapäivät lisääntyvät jatkossa. Seuraavat kolme vuotta Salmi toimii Norjan suunnistusmaajoukkueen johtajana. Salmen edeltäjä pestissä oli Salmen jo aktiiviajoiltaan hyvin tuntema Jørgen Rostrup .

Samuli Vainionpää siirtyy Turun Palloseuraan

Samuli Vainionpää (50).

Turun Palloseura on solminut sopimuksen hyökkääjä Samuli Vainionpään kanssa. 21-vuotiaan Vainionpään ja TPS:n tuore sopimus kattaa kuluvan kauden sekä myös kauden 2021–2022.

TPS:n viimeisille runkosarjaotteluille uudet pelipäivät Veikkausliigassa

Mika Ääritalo.

Veikkausliigan runkosarjan päätöskierros on siirretty pelattavaksi kokonaisuudessaan keskiviikkona 4. marraskuuta. TPS kohtaa runkosarjan päätöskierroksella Veritas Stadionilla KuPS:n kello 18.30 alkaen.

Puukkokatsomo: 16 kertaa nolla

Nopea tietokilpailukysymys: Milloin Suomen miesten jalkapallon A-maajoukkue on viimeksi päästänyt maalin voittamassaan ottelussa?

Trojans järjestää kaikille avoimen keskustelutilaisuuden

Trojans luopui paikastaan Vaahteraliigassa syksyllä 2017. Kuva on ottelusta Trojans-Royals samalta kaudelta.

Turun Trojans hakee uutta nostetta järjestämällä kaikille avoimen keskustelutilaisuuden sunnuntaina 25. lokakuuta Scandic Atriumissa Eerikinkadulla kello 15–18. Keskustelutilaisuuden kipinänä on halu nostaa Trojans jälleen suomalaiselle jenkkifutiskartalle myös miehissä.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.