Yli puolet suomalaisista ei usko ostavansa ikinä uutta autoa

71 prosentilla autoilijoista on epäluottamusta autojen uutta teknologiaa kohtaan. 71 prosentilla autoilijoista on epäluottamusta autojen uutta teknologiaa kohtaan. Kuva: Timo Suomala

Suomalaisista autonomistajista tai auton hankkimista harkitsevista 60 prosenttia ei usko ikinä ostavansa itselleen aivan uutta autoa. Melkein kolmannes ei aina käytetynkään auton kohdalla osta edellistä uudempaa menopeliä. Lähes joka kolmas ei valitse välttämättä edellistä uudempaa menopeliä. Nämä ovat isoja syitä siihen, että Suomen autokanta on vanhentunut koko kuluvan vuosituhannen ajan. 71 prosentilla autoilijoista on epäluottamusta autojen uutta teknologiaa kohtaan.

Yli kaksi kolmasosaa sanoo, että heidän seuraava autonsa kulkee bensiinillä tai dieselillä. Lähes puolet suomalaisista ei mieti autokaupoilla kaaran ympäristöystävällisyyttä. Koronapandemia on saanut yli joka kolmannen suomalaisen vähintään harkitsemaan yksityisautoilun lisäämistä. Tiedot selviävät Tori.fi:n tekemästä kyselytutkimuksesta.

60 prosenttia suomalaisista ei usko koskaan ostavansa itselleen täysin uutta autoa. Se on auton jo omistavien tai auton ostamista harkitsevien näkemys. Suomessa oli viime vuonna liikennekäyttöön rekisteröitynä yhteensä 3 050 978 henkilö- tai pakettiautoa.

– Liki kolmannes autonomistajista tai auton hankkimista harkitsevista ei aina käytetynkään auton kohdalla osta edellistä uudempaa menopeliä. Ei siis ihme, että Suomen autokanta vain vanhenee. Suomalaisten mielestä siihen selkeästi keskeisin syy on kotimainen ajoneuvoverotus. 90 prosenttia on sitä mieltä, että ajoneuvoverotusta tulee keventää, Tori.fi:n autoliiketoiminnasta vastaava johtaja Jenni Tuomisto kertoo.

Melkein puolet suomalaisista autokuluttajista sanoo, ettei heillä ole varaa ihka uuteen autoon. 53 prosenttia sanoo, että olisi varaa, mutta ei ole halua kuluttaa niin paljon rahaa autoon. Siksi he valitsevat käytetyn vaihtoehdon.

Suomalaisten näkemykset selviävät Tori.fi:n syyskuussa tekemästä kyselytutkimuksesta. Kyselytutkimukseen vastasi 1 219 vastaajaa, joilla on taloudessaan auto tai jotka harkitsevat auton hankkimista. Vastaajista 70 prosenttia oli miehiä, 28 prosenttia naisia. Loput olivat muunsukupuolisia tai eivät halunneet määritellä.

Autoilusta kiinnostuneista suomalaisista 23 prosentille tärkein syy olla hankkimatta täyssähköautoa on se, etteivät he usko sähköautojen olevan sen ympäristöystävällisempiä kuin bensiini- tai dieselautojen. Se on hinnan jälkeen toiseksi yleisin syy kiertää sähköautot.

– 71 prosenttia suomalaisista autoilijoista kokee epäluottamusta autoilun uutta teknologiaa kohtaan. Heistä 19 prosenttia runsaasti, 52 prosenttia hieman. Viime vuoden lopussa yli 70 prosenttia Suomen autokannasta oli bensiinikoneita ja 28 prosenttia dieseliä. Tänä vuonna tammi–elokuussa rekisteröidyistä autoista 66 prosenttia kulkee bensiinillä. Yli kaksi kolmasosaa autonomistajista ja auton ostamista harkitsevista sanoo, että heidän seuraava autonsa kulkee bensiinillä tai dieselillä, Tuomisto sanoo ja jatkaa:

– Nämä ovat liikenteen vihreän muutoksen kannalta negatiivisia lukemia. Autoilijoista vain 23 prosenttia haluaa seuraavaksi sähköhybridin ja viisi prosenttia täyssähköauton. Suomessa siis autokanta vanhenee ja bensiinin asema säilyy ylivoimaisena.

Suomalaisista autoista 25 prosenttia on valittu hinnan perusteella. Se on yleisin syy autovalinnalle. Toiseksi yleisin syy on käyttövoimakustannukset. 80 prosenttia on sitä mieltä, että bensiiniverotusta tulee keventää.

– Ympäristösyistä kulttuuria on tarpeen kehittää vihreämpään suuntaan. Siinä käytettyjen autojen kauppa on avainasemassa. Se on realistinen keino nuorentaa autokantaa, koska suomalaisia ohjaa hinta ja yli puolet ei usko ikinä ostavansa täysin uutta autoa. On epärealistista ajatella, että harvaan asutussa pitkien etäisyyksien maassa autoilu lyhyellä aikavälillä merkittävästi vähenisi, Tuomisto kommentoi.

Perusnyrkkisääntö on, että mitä uudempi auto, sitä ympäristöystävällisempi. Johtuen ennen kaikkea polttoaineenkulutuksesta. Siksi auton uusiminen aiempaa uudempaan käytettyyn on ekoteko sekä arkikäytön että uuden valmistamiseen kuluvien raaka-aineiden puolesta.

– Joka viides sanoo, ettei aio ikinä hankkia edes sähköhybridiä, saati täyssähköä. Lähes puolet suomalaisista ei mieti autokaupoilla kaaran ympäristöystävällisyyttä. Toisaalta 45 prosenttia sanoo, että täyssähkö tai sähköhybridi on mahdollinen tulevaisuudessa, mutta ei nyt, Tuomisto toteaa.

Läntisestä Euroopasta vain Kreikassa, Espanjassa ja Portugalissa autokanta on ikääntyneempää kuin Suomessa. Suomalaisten henkilöautojen keski-ikä on 12,2 vuotta ja pakettiautojen 12,8 vuotta. Esimerkiksi Ruotsissa henkilöautojen keski-ikä oli viime vuonna 9,9 vuotta. Suomessa kanta on vanhentunut tasaisesti koko kuluvan vuosituhannen. Vuonna 2002 henkilöautojen keski-ikä oli 10,5 vuotta. Vuonna 2010 10,6 vuotta. Suunta siis jyrkkeni 2010-luvulla.

Yksityisautoilun asema Suomessa näyttää vakaalta tulevaisuudessakin, sillä edellisten 12 kuukauden aikana autoilun lopettamista on harkinnutkaan vain kuusi prosenttia suomalaisista. Koronapandemia on saanut yli joka kolmannen suomalaisen vähintään harkitsemaan yksityisautoilun lisäämistä.

Käytetyistä autoista vuodessa 110 000 hiilidioksiditonnin säästö

Tori.fi mittaa ympäristövaikutustaan vuosittain yhteistyössä Ruotsin ympäristöntutkimuslaitoksen kanssa. Ympäristövaikutus on palvelulle tärkeä arvo, sillä ympäristön kuormittamisen vähentäminen tavaroiden käyttöikää pidentämällä on koko vertaiskauppakulttuurin ydinperusteita.

– Juuri autokauppa on vertaiskaupassa tehokkain keino säästää luontoa. Vertailukohta ovat uuden tavaran valmistamisesta koituvat päästöt. Tori.fi:n kautta käyty autokauppa säästi viime vuoden aikana luonnosta noin 110 000 tonnia hiilidioksidipäästöjä. Noin 4 000 tonnia muovia, 25 000 terästä ja 6 000 tonnia alumiinia. Tori Autot on ympäristönäkökulmasta ylivoimaisesti vaikuttavin osa Tori.fi:ä, Tuomisto päättää.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Tiukka laki sähköautojen latauspisteisiin, Isännöintiliitto huolissaan vaikutuksista korjauksiin

Taloyhtiöt velvoitetaan lisäämään sähköautojen latausmahdollisuuksia. Ensi keväästä alkaen suuren korjaushankkeen yhteydessä on pakko asentaa latausvalmius, jos talossa on enemmän kuin neljä pysäköintipaikkaa.

Mihin unohtuivat sosiaalipalvelut?

Kirjoittaja muistuttaa, ettei sosiaalipalveluiden roolia saa unohtaa uudistuksessa.

Valtuutettu Jukka Kärkkäinen perustelee sinällään ansiokkaassa kirjoituksessaan ( Aamuset 7.10.) tarvetta kehittää kansalaisten perustason terveyspalveluita yksittäisiä kuntia laajemman väestöpohjan tarpeisiin. Asia on tärkeä myös siitä syystä, että perus- ja erikoissairaanhoidon erillinen järjestäminen aiheuttaa erikoissairaanhoidon kustannusten kasvua perusterveydenhuollon kustannuksella. Kärkkäinen jatkaa edelleen, että sosiaali- ja terveydenhuollon (sote) uudistuksella haetaan parempaa alueiden ja ihmisten välistä yhdenvertaisuutta.

Topias Haapanen jatkaa Turun Palloseurassa

Turun Palloseura ja hyökkääjä Topias Haapanen jatkavat yhteistyötä myös ensi kaudella. TPS käytti maanantaina Haapasen sopimuksessa olleen optiovuoden kauden 2021–22 osalta.

Eloranta: Identiteettivarkauden ja tietovuodon uhrit tarvitsevat suojelua

Kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen ja toimenpidealoitteen Psykoterapiakeskus Vastaamon tietovuodon esiin tuomista ongelmista. Tietomurron ja kiristyksen uhriksi itsekin joutunut Eloranta on saanut tapauksen jäljiltä valtavasti yhteydenottoja, joissa on tuotu esiin terapia-asiakkaiden valtavan hädän lisäksi erityisesti identiteettivarkauden uhrien turvaton tilanne. Elorannan mukaan hallituksen tulee ryhtyä ripeästi toimiin uhrien auttamisen lisäksi myös lainsäädännön epäkohtien korjaamiseksi.

Aurora-mitali Turun musiikkijuhlien toimitusjohtaja Liisa Ketomäelle

Liisa Ketomäki.

Varsinais-Suomen liitto on myöntänyt Aurora-mitalin Turun musiikkijuhlien toimitusjohtaja Liisa Ketomäelle .

Kadunrakennustyö katkaisee liikenteen Piikkiönkadulla

Kadunrakennustyö katkaisee liikenteen Piikkiönkadulla. Työ alkaa Piikkiönkadun alkupäästä maanantaina ja kestää 9. marraskuuta asti.

Turun kaupungin tietoturvajärjestelmät ja tietosuoja varmistettu

Psykoterapiakeskus Vastaamo on joutunut tietomurron ja kiristyksen uhriksi. Myös turkulaisten Vastaamon asiakkaiden potilastiedot ovat voineet olla tietomurron kohteena. Turun kaupunki tarjoaa kaupungin tukea turkulaisille uhreille ja on koonnut alle myös muita kansallisia ja alueellisia tukimuotoja avuksi. Kaupungin tietojärjestelmien tietoturva on varmistettu tapauksen yhteydessä.

Keikalle: Pariisin varpusen lauluja Linnateatterissa

Edith Piaf tunnettiin myös "Pariisin varpusena".

Linnateatterissa kuullaan huomenna 27. lokakuuta Edith Piafin musiikkia. Elämäkertakonsertissa Piafin musiikkia esittävät Päivi Mäkinen ja säestäjänä toimiva Mikko Kangasjärvi . Konsertti alkaa kello 19. Vuonna 1915 syntynyt Piaf kuoli jo alle 50-vuotiaana, mutta ehti jättää lyhyeksi jääneen elämänsä aikana lähtemättömän jäljen musiikkimaailmaan lukuisilla hiteillään.

Pihlajaniemen alueen aloituskortteleiden kilpailutyöt arvioitavana

Pihlajaniemen kilpailualue.

Pihlajaniemen ensimmäisten kolmen korttelin tontinluovutuskilpailun työt ovat arvioitavana Turun kaupungin kerrokantasi -palvelussa 26.10.–8.11.

Tavoitteena tuoda digituki kaikkien saataville Varsinais-Suomessa

Digitaidot ovat kansalaistaito, joista huolehtiminen on koko Suomen asia. Varsinais-Suomen liitto jatkaa yhteistyössä Turun kaupungin kanssa digituen alueellista koordinointia Digituki Varsinais-Suomessa -hankkeessa valtiovarainministeriön jatkorahoituksella.

Kadunrakennus työ katkaisee liikenteen Viinamäenkadulla

Kadunrakennus työ katkaisee liikenteen Viinamäenkadulla. Työ aloitetaan maanantaina Viinamäenkadun ja Mäkikadun risteyksestä. Se jatkuu kohti Ruukinkadun risteystä.

Sateet nostavat jokien vedenkorkeuksia länsirannikon jokivesistöissä

Sateet nostivat jokien vedenpintoja viikon puolivälissä Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla. Viikonloppu on ollut vähäsateinen, joten pintojen nousu on hidastunut tai kääntynyt laskuun. Sunnuntai-illasta alkaen länsirannikolle saapuva runsas sadealue kääntää länsirannikon joet kuitenkin uudelleen nousuun. Nousu on suurinta erityisesti Vaasan seudulla, Pohjois-Pohjanmaalla ja Perämeren alueella.

Turku Energian asiakaspalvelu Eniro Finlandille

Harri Salo.

Turku Energia ja Oy Eniro Finland Ab ovat sopineet liikkeenluovutuksesta, jossa Turku Energian asiakaspalvelu siirtyy Eniro Finlandille 1. marraskuuta alkaen. Samassa yhteydessä Turku Energia on tehnyt palvelusopimuksen asiakaspalvelunsa hankkimisesta Eniro Finlandilta. Liikkeenluovutuksen taustalla on sähkön myynnin kiristynyt kilpailutilanne ja kannattavuuden parantamiseen tähtäävät toimenpiteet sekä palveluaikojen laajentaminen.

Tietovuotoapu.fi-sivusto kokoaa tiedon

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on tehnyt viranomaisten ja muiden organisaatioiden kanssa yhteisen Tietovuotoapu.fi -sivuston, jonne kootaan oleellinen tieto psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurron uhrien auttamiseksi. Sivustolla on tarjolla tietomurron uhreille toimintaohjeita ja auttavien organisaatioiden yhteystiedot.

Uusia syöpätapauksia ennustettua vähemmän

Suomen Syöpärekisteri on julkaissut ensimmäistä kertaa uusien syöpien ennakkotilaston tavoitteenaan parantaa syöpätiedon ajantasaisuutta. Syöpärekisteri on sen vuoksi kehittänyt erityisesti syöpien koodausta sekä tilastoraportointia. Syöpäkohtainen ennakkotilasto vuoden 2019 uusien syöpien osalta mukailee pääosin ennustettuja tapausmääriä. Suurimmat puutteet ovat haima- ja keuhkosyöpien tilastoinnissa.

Sote-akatemia tarjoaa monta tapaa jatkuvaan oppimiseen

Turun yliopiston Sote-akatemia luo yhteistyössä muiden korkeakoulujen ja työelämäkumppaneiden kanssa uusia oppimisympäristöjä ja sisältöjä, jotka mahdollistavat opiskelun joustavasti ja helposti saavutettavalla tavalla.

Golf Sky avaa myymälän Raisioon, liikkeeseen palkataan kymmenkunta uutta työntekijää

Golf Sky -ketjulla on myymälä muun muassa Espoossa. Uusi myymälä avataan Raisiossa ensi maaliskuussa.

Golf Sky avaa keväällä suuren myymälän Turun kupeeseen Raisioon. Liikkeen suunnittelu on jo käynnissä. Uusia työntekijöitä palkataan kymmenkunta. Golf Sky on noussut muutamassa vuodessa Suomen suurimmaksi golfvälineiden jälleenmyyjäksi. Kasvu jatkuu ensi vuonna, kun GoGolf-konserniin kuuluva kauppaketju laajenee Turun alueelle.

Riskiryhmien influenssarokotukset alkaneet

Influenssa on vakava tauti, joka voi aiheuttaa vaarallisia jälkitauteja, kuten keuhkokuumetta. Influenssarokote on turvallinen ja paras suoja influenssaa vastaan. Rokotteen ottaminen on erityisen tärkeää koronapandemian aikana.

Urheilu

Topias Haapanen jatkaa Turun Palloseurassa

Turun Palloseura ja hyökkääjä Topias Haapanen jatkavat yhteistyötä myös ensi kaudella. TPS käytti maanantaina Haapasen sopimuksessa olleen optiovuoden kauden 2021–22 osalta.

Norjan suunnistuksen suuntaviivat ovat jatkossa Janne Salmen käsialaa

Janne Salmi reissaa jatkossa ahkerasti Suomen ja Norjan väliä.

Viime vuodet Turun Urheiluakatemian kehitysjohtajana työskennelleen Janne Salmen matkapäivät lisääntyvät jatkossa. Seuraavat kolme vuotta Salmi toimii Norjan suunnistusmaajoukkueen johtajana. Salmen edeltäjä pestissä oli Salmen jo aktiiviajoiltaan hyvin tuntema Jørgen Rostrup .

Samuli Vainionpää siirtyy Turun Palloseuraan

Samuli Vainionpää (50).

Turun Palloseura on solminut sopimuksen hyökkääjä Samuli Vainionpään kanssa. 21-vuotiaan Vainionpään ja TPS:n tuore sopimus kattaa kuluvan kauden sekä myös kauden 2021–2022.

TPS:n viimeisille runkosarjaotteluille uudet pelipäivät Veikkausliigassa

Mika Ääritalo.

Veikkausliigan runkosarjan päätöskierros on siirretty pelattavaksi kokonaisuudessaan keskiviikkona 4. marraskuuta. TPS kohtaa runkosarjan päätöskierroksella Veritas Stadionilla KuPS:n kello 18.30 alkaen.

Puukkokatsomo: 16 kertaa nolla

Nopea tietokilpailukysymys: Milloin Suomen miesten jalkapallon A-maajoukkue on viimeksi päästänyt maalin voittamassaan ottelussa?

Trojans järjestää kaikille avoimen keskustelutilaisuuden

Trojans luopui paikastaan Vaahteraliigassa syksyllä 2017. Kuva on ottelusta Trojans-Royals samalta kaudelta.

Turun Trojans hakee uutta nostetta järjestämällä kaikille avoimen keskustelutilaisuuden sunnuntaina 25. lokakuuta Scandic Atriumissa Eerikinkadulla kello 15–18. Keskustelutilaisuuden kipinänä on halu nostaa Trojans jälleen suomalaiselle jenkkifutiskartalle myös miehissä.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.