Puoli miljoonaa suomalaista lisäsi mökkeilyä koronakesänä

Jopa noin 500 000 suomalaista on viettänyt korona-aikana tavallista enemmän aikaa mökillä. Jopa noin 500 000 suomalaista on viettänyt korona-aikana tavallista enemmän aikaa mökillä. Kuva: Marttiina Sairanen

Enemmän kuin joka kymmenes suomalainen lisäsi mökkeilyään tänä vuonna, selviää Arjen katsaus -kyselystä. Etenkin nuorten suhtautumisessa mökkeilyyn näkyy poikkeusaikana virinneen pieni muutos. Asiantuntija kannustaa varautumaan riskeihin, jos vapaa-ajanasunnoilla vietetään nyt enemmän aikaa.

Koronaviruspandemiaan liittyvät matkustusrajoitukset ja suositus vältellä ihmismassoja saivat suomalaiset liikkumaan kesällä kotimaan rajojen sisällä. LähiTapiolan teettämän Arjen katsaus -kyselyn mukaan 13 prosenttia suomalaisista on lisännyt mökkeilyään poikkeusaikana. Kyselyn vastaajat edustavat maan 15–74-vuotiasta väestöä, joten karkeasti jopa noin 500 000 suomalaista on viettänyt korona-aikana tavallista enemmän aikaa mökillä.

– Mökkeilybuumista on puhuttu tänä vuonna paljon, joten äkkiseltään runsaan kymmenyksen kasvu voi tuntua pieneltä. Mutta jos noin puoli miljoonaa suomalaista viettää yhtäkkiä enemmän aikaa vapaa-ajanasunnoilla, näkyy se jo merkittävästi mökkipaikkakunnilla, harvaan asuttujen alueiden liikenteessä ja myös vuokramökeillä, sanoo asumisen turvallisuuden palveluiden kehityspäällikkö Antti Määttänen LähiTapiolasta.

Mökin omistajista joka kolmas (34 %) kertoo kyselyssä mökkeilleensä tänä vuonna tavanomaista enemmän. Eniten suhtautumista mökkeilyyn poikkeusaika näyttää muuttaneen nuorilla. Kun yli 35-vuotiaista vastaajista yli 70 prosenttia kertoo, ettei poikkeustila ole vaikuttanut heidän mökkeilyynsä tai suhtautumiseensa siihen, alle 25-vuotiaista vastaajista näin vastaa vain runsas puolet (53 %).

– Vaikuttaa siltä, että korona-aika on saattanut tehdä mökkeilystä potentiaalisen vaihtoehdon monelle sellaisella nuorelle, joka ei ole ollut aiemmin kiinnostunut siitä. Kyselyn mukaan alle 35-vuotiaista vastaajista lähes joka viides kertoo mökkeilleensä tänä vuonna tavanomaista enemmän, kun taas vanhemmissa sukupolvissa kasvu on loivempaa, summaa Määttänen tuloksia.

Vakavasti mökin ostoa kertoo harkinneensa 5–8 prosenttia alle 45-vuotiaista vastaajista, mutta vanhempien ikäluokkien ostointoon poikkeusaika ei juuri näytä vaikuttaneen. Myös halu remontoida tai kehittää nykyistä mökkiä painottuu kyselyn mukaan nuorempiin sukupolviin.

Jos mökillä viettää aiempaa enemmän aikaa, saati suuntaa ennalta vieraaseen kohteeseen, kannattaa vahinkojen varalta selvittää perusasiat.

– Vaikka se kuulostaa itsestäänselvyydeltä, on tärkeää tietää, mikä on mökin tarkka sijainti. Tällöin pelastuslaitos löytää hätätilanteessa perille. Puhelimeen voi ladata 112-sovelluksen, jonka kautta saa paitsi hälytettyä apua, myös tarkistettua koordinaatit. Lisäksi on hyvä varmistaa, että mökin numero tai tieopaste varmasti näkyy tielle, sanoo Määttänen.

Kaukana taajamasta naapuri on monesti ensimmäinen auttaja. Siksi on viisasta panostaa naapurisuhteisiin.

– Apua voi tarvita puolin ja toisin. Monilla mökkipaikoilla pelastuslaitoksen toimintavalmiusaika on jopa yli 20 minuuttia, joten tämä aika on hätätilanteessa pärjättävä oman mökkiseurueen voimin tai naapurin avustuksella. Tulipalojen ja tapaturmien varalta mökillä on hyvä olla alkusammutus- ja ensiapuvälineet kunnossa. Myös ensiaputaidot voivat hädän hetkellä osoittautua kultaa kalliimmiksi.

LähiTapiolan teettämään Arjen katsaus -kyselytutkimukseen vastasi 1.–9. elokuuta kaikkiaan 1 068 suomalaista. He edustavat maan 15–74-vuotiasta väestöä. Kyselyn toteutti Kantar TNS. Sen virhemarginaali oli 3,1 prosenttiyksikköä.

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa oli vuonna 2019 kaikkiaan 511 900 kesämökkiä. Yksittäisistä kunnista niitä oli eniten Kuopion, Mikkelin ja Paraisten alueella.

Kesäasukkaita oli asuntoväestöön suhteutettuna eniten Etelä-Savon, Kainuun ja Lapin maakunnissa, vähiten Uudellamaalla. Maakunnista määrällisesti eniten mökkejä oli Varsinais-Suomessa ja Etelä-Savossa, molemmissa yli 50 000.

Vapaa-ajanasuntojen määrä kasvoi viime vuonna noin 2 000 mökillä. Mökkikannan kasvu oli nopeinta 1980-luvulla, mistä se on selvästi hidastunut 2000-luvulle tultaessa.

Yli 810 000 suomalaista kuuluu mökin omistavaan asuntokuntaan. Kaikkien mökin omistajien keski-ikä oli viime vuonna 63 vuotta. Alle 40-vuotiaita omistajia oli noin 24 000.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Bergqvist: Kielen tärkeyttä terveydenhuollossa ei ymmärretä

RKP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Sandra Bergqvist korosti RKP: n puoluepäivänä lauantaina pitämässään puheessa, että toimivan ruotsinkielisen hoidon saamiseksi tarvitaan resursseja, tietoa ja rakennetta.

Rytmisen voimistelun SM-kulta Elisabeth Jamilille

Elisabeth Jamil.

Rytmisen voimistelun SM-kilpailut käynnistyivät lauantaina. Turussa naisten ja nuorten neliotteluiden parissa. Tänä vuonna Suomen mestariksi voimisteli Elisabeth Jamil (Imatran Voimistelijat) yhteispisteillä 69,300. Jamil voitti naisten neliottelun SM-kultaa jopa 7,683 pisteen erolla seuraavaksi parhaaseen voimistelijaan.

Lindén: Kokoomus vieraantunut terveydenhuollon henkilöstön arjesta

SDP:n kansanedustaja, sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen ja HUS:n entinen toimitusjohtaja Aki Lindén kummeksuu, kuinka vieraantunut kokoomus on terveydenhuollon henkilöstön arjesta.

Katupuiden hoitoleikkaus sulkee ajokaistan Satakunnantiellä

Puiden hoitoleikkaus jatkuu Satakunnantiellä Yrjänänkadun ja Markulantien välillä maanantaista perjantaihin asti.

Loton potti nousee viiteen miljoonaan euroon

Loton kierroksen 39/2020 arvonnassa ei löytynyt täysosumia, joten ensi viikolla potissa on viiteen miljoonaa euroa.

Terveisiä Raision kaupungille

Haunisten allas Raisiossa.

Raision kaupungin keskustassa on Raision seurakunta. Seurakunta on ainoa, joka jakaa ruoka-apua raisiolaisille. Vähävaraiset nuoret, työttömät ja eläkeläiset saavat ainoastaan seurakunnalta ruoka-apua ja vaateapua, seurakunta maksaa myös vähävaraisten laskuja.

Koronalla ei vaikutusta kirkosta eroamiseen

Eroakirkosta.fi-palvelun 17 toimintavuoden aikana valtionkirkot on jättänyt sivuston kautta 750 000 suomalaista. Evankelis-luterllaisen kirkon jäsenmäärä on vähentynyt näiden 17 vuoden aikana 650 000 jäsenellä, kastamisesta ja kirkkoon liittymisistä huolimatta. Prosentuaalisesti kirkon jäsenmäärä on pudonnut yli 15 prosenttiyksikköä, ja on nyt noin 68 prosenttia.

Turkulainen Janina Arola Vuoden kirjanpitäjä

Janina Arola.

Taloushallinnon ammattilaisten kollegoilleen myöntämä Vuoden kirjanpitäjä -tunnustus annettiin kahdelle kirjanpitäjälle, turkulaiselle Janina Arolalle ja helsinkiläiselle Helena Hoville . Tunnustus jaettiin perjantaina virtuaalisesti järjestetyssä Accountor Finagon Tilitoimistopäivässä.

Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyhdistysten palveluissa ennätysmäärä avunhakijoita

75 vuotta täyttäneen Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyhdistysten palveluissa on apua tarvitsevia perheitä enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Liitossa autetaan vuodessa yli 16 000 ihmistä, joista lapsia on 5 500. Määrä on kasvanut yli kolmanneksella viimeisen viiden vuoden aikana.

Suurmarkkinoilla mukana yrittäjiä 25 maasta

Kansainväliset suurmarkkinat järjestetään nyt lokakuun alussa.

TMK Tori- ja markkinakaupan palvelukeskus järjestää elo–lokakuussa turvallisuustoimenpiteitä noudattaen yhdeksän kaupunkia käsittävän Suurmarkkinakiertueen. Samassa kokonaisuudessa ovat Kansainväliset ja Suomalaiset Suurmarkkinat.

Koronan rajoitustoimet hyydyttivät monet sosiaalihuollon palvelut, erityisesti asunnottomat kärsivät

Moni työikäinen jäi koronaepidemian aikana viime keväänä ilman tarvitsemiaan sosiaalihuollon palveluita. Erityisen heikosti palveluita saivat ne, jotka ovat muutenkin heikoimmassa asemassa, selviää THL:n julkaisemasta katsauksesta.

Onnenonkija-elokuvan ulkoilmanäytöksessä noin 500 katsojapaikkaa

Onnenonkija-elokuva esitetään Paavo Nurmen stadionilla 10. lokakuuta.

Elokuvapäivä 10. lokakuuta tuo jälleen Turussa kuvatun elokuvan ulkoilmaelokuvanäytökseen turkulaisille tutulle maamerkille. Tänä syksynä katsotaan romanttinen komedia Onnenonkija Paavo Nurmi stadionin katetussa katsomossa. Näytöksen avaa elokuvan tähti Olavi Uusivirta . Maksuttomia katsomopaikkoja aletaan pian jakaa Elokuvapäivän kanavissa.

Aika oli sopiva Matti Nuutisen paluulle Ura Basketiin

Ura Basketin nuori joukkue saa Matti Nuutisesta monipuolisen johtohahmon.

Ura Basketin edustusjoukkueen joukkueenjohtaja Mikko Granströmin ei tarvitse peitellä tyytyväisyyttään, kun seura on allekirjoittanut kolmevuotisen sopimuksen Matti Nuutisen kanssa. Suomen koripallomaajoukkueen viime vuosien runkoon kuuluneen oman kasvatin kotiuttaminen vetää suun muikeaksi.

Eurojackpotin potti nousee 31 miljoonaan euroon

Eurojackpotin kierroksen 39/2020 arvonnassa ei löytynyt täysosumia. Ensi viikolla pelissä on tarjolla 31 miljoonan euron potti.

Niinistö, Marin ja THL saavat koronaviestinnästä puhtaat paperit

Koronaviestinnästä saavat eniten kiitosta tasavallan presidentti Sauli Niinistö (69 % erittäin tai melko hyvä arvosana) ja pääministeri Sanna Marin (67 %), käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön kansalaistutkimuksesta. Enemmistö kansasta antaa hyvän arvion myös THL:n edustajille (61 %) ja maan hallitukselle kokonaisuutena (57 %).

Elomaa: Koirien terveyden kustannuksella pyörivä rodunjalostus saatava loppumaan

Koirien rodunjalostuksesta käydään kiivasta keskustelua. Kolmannen kauden kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaan (ps.) mielestä eläinten terveydelle haitalliseen rodunjalostukseen tulisi puuttua tiukemmin lainsäädännön keinoin. Monet koirarodut kärsivät vakavista terveyshaitoista, kuten hengenahdistuksesta ja raajojen kehityshäiriöistä liiallisen jalostuksen seurauksena.

Veneiden nosto ja kuljettaminen aiheuttaa vahinkoja syksyllä

Vakuutusyhtiöiden tietoon tulee joka syksy veneiden nostossa ja kuljetuksessa sattuneita vahinkoja.

Veneilykauden päätös on tuonut trailerit, nosturit ja veneiden huoltajat satamiin ja rannoille. Vakuutusyhtiöiden tietoon tulee joka syksy veneiden nostossa ja kuljetuksessa sattuneita vahinkoja.

Turku saa uuden kirjatapahtuman

Turussa järjestetään uusi kolmipäiväinen kirjanmyyntitapahtuma 2.–4. lokakuuta. Vanhojen kirjojen myyjät ja ystävät täyttävät Seurakuntien toimitalon pääsalin Eerikinkadun alkupäässä.

Urheilu

Rytmisen voimistelun SM-kulta Elisabeth Jamilille

Elisabeth Jamil.

Rytmisen voimistelun SM-kilpailut käynnistyivät lauantaina. Turussa naisten ja nuorten neliotteluiden parissa. Tänä vuonna Suomen mestariksi voimisteli Elisabeth Jamil (Imatran Voimistelijat) yhteispisteillä 69,300. Jamil voitti naisten neliottelun SM-kultaa jopa 7,683 pisteen erolla seuraavaksi parhaaseen voimistelijaan.

Aika oli sopiva Matti Nuutisen paluulle Ura Basketiin

Ura Basketin nuori joukkue saa Matti Nuutisesta monipuolisen johtohahmon.

Ura Basketin edustusjoukkueen joukkueenjohtaja Mikko Granströmin ei tarvitse peitellä tyytyväisyyttään, kun seura on allekirjoittanut kolmevuotisen sopimuksen Matti Nuutisen kanssa. Suomen koripallomaajoukkueen viime vuosien runkoon kuuluneen oman kasvatin kotiuttaminen vetää suun muikeaksi.

José Riveiro jatkaa Interin päävalmentajana myös ensi kaudella

José Riveiro.

Inter on solminut ensi kauden kattavan jatkosopimuksen päävalmentaja José Riveiron kanssa. Myös hänen valmennustiimissään tällä kaudella toimineet apuvalmentaja Sergio Almenara ja fysiikkavalmentaja Michel Bellver ovat tehneet jatkosopimukset samalle ajalle.

Kankaisten Golfin jäsenmäärä ennätyslukemissa

Kankaisten Golfin jäsenmäärä kasvoi suhteellisti eniten junioreissa. Sekä pojissa että tytöissä kasvu oli 30 prosenttia.

Suomen Golfliitto on julkaissut seurojen viralliset jäsenmäärät kauden 2020 osalta. Kankaisten Golfin kauden 2020 virallinen jäsenmäärä on 1 791, kun se vuosi sitten oli 1 534. Kasvua edelliseen vuoteen siis lähes 17 prosenttia. Koko Suomen golfseurojen yhteenlaskettu jäsenmäärä on 148 190. Se kasvoi 7 962 pelaajalla, eli lähes kuudella prosenttia.

Åboraakkeli: Tepsin tasonmittaus tamperelaisittain

Janne Kainulainen.

TPS nostettiin monissa ennakkokaavailuissa yhdeksi miesten F-liigan suurista suosikeista yhdessä viime vuosina salibandykenttiä hallinneen Tampereen Classicin ohella.

Otteluanalyysi: Maalivahti Murray pysäytti Interin nollaan

Inter jäi ilman maaleja myös Honkaa vastaan.

Riittävästi tilanteita, ei maalia. Tämä oli Interin kohtalona jalkapalloilun Veikkausliigan kamppailussa Honkaa vastaan Kupittaalla. Peli päättyi maalittomaan tasapeliin. Inter säilytti asemansa sarjan kolmosena, mutta Honka vaanii pinnan päässä ja kärki uhkaa karata. Eroa Helsingin Jalkapalloklubiin ja Kuopion Palloseuraan on kuusi pistettä, mutta Inter on pelannut ottelun enemmän kuin HJK ja kaksi ottelua enemmän kuin KuPS.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.