Otteluanalyysi: TPS nousi Tehen maalilla tasapeliin

Valmentaja Jonatan Johansson oli vähiten tyytyväinen joukkueensa heikkoon syöttöpeliin. Valmentaja Jonatan Johansson oli vähiten tyytyväinen joukkueensa heikkoon syöttöpeliin. Kuva: Jori Liimatainen

Ei se hyvä peli ollut, mutta tulos oli. TPS:n loppurynnistys tuotti jalkapalloilun Veikkausliigan kamppailussa IFK Mariehamnia vastaan maalin, jolla raitapaidat nousivat 1-1-tasapeliin. Keskikentän uurastaja Alim Moundin antoi täydellisen pystysyötön, yhden niistä harvoista onnistuneista koko ottelussa, Tehelle, joka vetäisi pallon maaliin. Hieno hyökkäys, komea maali ja tärkeä piste. Enempää ei nyt ollut tarjolla.

TPS pysyi karsijan paikalla, mutta ero Rovaniemen Palloseuraan kasvoi kahdeksaan pisteeseen. Eikä Hakaan ole eroa kuin piste ja TPS:lla on pelattuna yksi ottelu vähemmän. Maarianhaminalaiset pysyivät kuuden parhaan sakissa eli paikka yläsarjassa on mahdollinen, mutta se on taistelun takana.

TPS-IFK Mariehamn 1-1 (0-0)

Maalit: 68. Dmytro Bilonoh 0-1, 84. Tehe (Alim Moundi) 1-1,

Yleisöä: 1 120.

Kentän kunkku: Ei kunkkuja, ei mestareita. Varsin sekavaa ja sotkuista molemmin puolin. Hyvää suoritusta seurasi huono. Kohtuuden nimissä on todettava, että pelitahti on kova ja rosterit HJK:ta lukuunottamatta kapeita. Väsy iskee porukkaan kuin porukkaan ja pelien taso putoaa. Tämä on koronakauden satoa, eikä tilanne ainakaan helpotu, kun syksy pehmentää kenttiä entisestään.

Matsin surkeinta: TPS:n syöttöpeli ei vain parane, vaikka kausi etenee. TPS kykenee palloriistoihin ja katkoihin, mutta työ valuu hukkaan, kun pallo annetaan heti pois. Kaikkein hurjimpia ovat kummalliset puolenvaihdot, jotka jäävät puolitiehen tai menevät suoraan vastustajalle, joka kiittää ja lähtee välittömästi nopeaan hyökkäykseen. Tähän täytyy saada muutos. Heti. Harhat ja menetykset ovat todella turhauttavia sekä katsojille että varmasti myös pelaajille itselleen. Valmentajista puhumattakaan.

Tuhlaajapoika: IFK:n Akseli Pelvas laukaisi ensimmäisellä puoliajalla avopaikasta voimalla ylärimaan. Pelvas sai toisella puoliajalla uuden tilaisuuden, kun TPS:n paitsioansa petti. Pelvas pääsi yrittämään palloa tyhjään maaliin, mutta brassi Jean esti maalin synnyn.

Illan erikoisuus: Peli alkoi poikkeuksellisesti kello 18. Näinhän se aina on, kun maarianhaminalaiset tulevat kylään. Aina on kiire laivaan ja kotiin. No, nyt oli varmaan väljää paluumatkalla. Turvavälit säilyivät.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Avustavat erotuomarit Eerik Hyöty ja Antti Kemppainen poimivat pelin virrasta vain kaksi paitsiota. Kotijoukkueen fanien mielestä ainakin pari jäi liputtamatta.

Mitä sanottiin?:

Jonatan Johansson, TPS: Olen eniten pettynyt siihen, että kun voitetaan pallo, se annetaan heti pois. Syöttöpeli oli ehkä huonointa tänä vuonna. Jos koko ajan voitat pallon ja menetät sen, sheippi (muoto) aukeaa ja jätkät väsyvät. Vastustaja saa paikkoja ja intoa. Jos niitä crossipalloja annetaan keskialueella, niin niiden pitää olla hyviä. Hakemista on ja haetaan vielä. Tästä täytyy oppia. Siihen olen tyytyväinen, miten taistelemme tällä hetkellä. Jos syöttöpeli olisi ollut vähän parempaa, olisimme luoneet vielä enemmän paikkoja.

Riku Sjöroos, IFK Mariehamn: Tappiolta melkein tuntuu. Kolme pistettä oli jo melkein kädessä, mutta annettiin ne pois. Tepsi ansaitsi oman pisteensä, käytti meidän heikkoudet hyväkseen lopussa. Oltiin vähän väsyneellä jalalla.

Analyysi: Hyvät asiat ensin. TPS:n taistelutahto oli hyvä läpi pelin. Joukkue pystyi kuin pystyikin loppurynnistykseen ja nousemaan takaa-ajoasemasta tasapeliin. Tärkeä temppu ja osoitus henkisestä ryhdistä, ellei muusta. Alim Moundi puolusti jälleen hyvin keskialueella, mutta hänkään ei monta syöttöä omille saanut. Ei ainakaan pidempää tai avaavaa syöttöä. Tasoitusmaalin johtanut syöttö oli kuitenkin täysin moitteeton. Hyvää katkoa keskialueella ja seurasi, curling-termein, määrämittainen suoraan vaihtomies Tehen juoksulinjalle. Kalle Taimi jäi juoksukilpailussa kakkoseksi ja Tehe törkkäsi pallon verkkoon.

Mielenkiintoinen yksityiskohta oli se, että IFK oli juuri vaihtanut kentälle kolmannen topparin, Frankline Okoyen, ja muuttanut puolustusmuotoaan. Passivoituiko IFK liiaksi?

Sitten huonot puolet pelistä ja niitä oli liikaa. Surkeinta oli TPS:n syöttötyöskentely. Pallon pitäminen omalla joukkueella oli lähes ylivoimaista. Ensin tehtiin kova työ, jotta pallo voitetaan itselle. Sitten se annetaan kuitenkin heti pois, ja helposti. Ja taas alkaa kova jahtaaminen.

TPS sortuu toistavasti vaarallisiin puolenvaihtoihin ja täysin älyvapaisiin sokkosyöttöihin ja kantavippauksiin. Yhdestä niistä käynnistyi IFK:n vastahyökkäys, josta syntyi avausmaali. Vaihtomies Joakim Latonen yritti kantavippauksella avata IFK:n puolustuslukkoa, mutta seurauksena oli pallonmenetys ja vihreäpaitaisten vastahyökkäys, jonka päätteeksi vaihtomies Dmytro Bilonoh iski läheltä johto-osuman. Bilonoh tuli vaihdosta kentälle ja oli mukana vasta toista kertaa, mutta osoitti heti pelimiehen merkkejä. Vahva etenijä ja hyödyllinen pelaaja.

TPS aloitti terhakasti. Vasemmalla laidalla pelannut brassi Jean keskitti ensimmäisen 12 minuutin aikana kolmasti. Kärjessä urakoinut Albijon Muzaci pääsi jatkamaan kahdesti, mutta ilman tulosta. Jean on hyvä lisä TPS:n rosteriin. Pallollisena hän on hyvä. Hän suojaa hyvin ja keskityksissä on tarkkuutta ja ideaa. Mutta ei hän mikään juoksukone ole, eikä laitalinkki, joka haastaisi vastustajan pakkeja.

Valmentaja "Tintti" Johansson on etsinyt pelistä toiseen oikeaa koostumusta keskikentälle, mutta sellaista ei tahdo löytyä. Moundin rinnalla on Jesper Karlssonin loukkaantumisen jälkeen nähty muun muassa Juho Lähde ja Niklas Pyyhtiä, mutta pallollinen peli ei kehity eikä syöttömylly jauha. Tämä umpisolmu on kyettävä ratkaisemaan jollakin tavoin.

TPS on aiemmin ollut vahva erikoistilanteissa, mutta niistä ei nyt aiheutunut juurikaan vaaraa.

IFK:n TPS:llekin tuttu Albion Ademi on äitynyt hurjaan vireeseen. Maaleja on syntynyt jo 12. Maalipörssin kärki on vahvasti turkulaisvoittoinen, sillä Ademin jälkeen jonossa tulevat HJK:n Roope Riski (10) ja Interin Timo Furuholm (8).

Ademi oli vaarallinen etenkin ensimmäisellä puoliajalla, tällä kertaa oikealla laidalla. Jean ja laitapakki Tatu Varmanen jättivät tilaa juuri sen verran, että Ademi pääsi hakemaan välejä ja sai niihin palloja. Tulosta ei kuitenkaan tullut tällä kertaa.

TPS: Jere Koponen; Tatu Varmanen, Aldayr Hernandez, Rasmus Holma, Sami Rähmönen; Jean (57. Joakim Latonen), Alim Moundi, Niklas Pyyhtiä (57. Jonni Peräaho), Santeri Haarala (65. Juri Kinnunen); Mika Ääritalo (81. Tehe), Albijon Muzaci (46. Oskari Jakonen).

IFK Mariehamn: Oskari Forsman; Mikko Sumusalo, Gustaf Backaliden, Kalle Taimi, Aapo Mäenpää (69. Lassi Järvenpää); Riku Sjöroos (82. Maximo Tolonen), Niilo Mäenpää (61. Joel Karlström), Peter Makrillos, Albion Ademi; Akseli Pelvas (82. Frankline Okoye), Saku Ylätupa (61. Dmytro Bilonoh).

Erotuomari: Dennis Antamo.

Varoitukset: Hernandez, TPS. Niilo Mäenpää ja Bilonoh, IFK.

Lasse Virtanen

Sinilevähavainnot hieman lisääntyneet Varsinais-Suomessa

Sinilevätilanne on pysynyt vielä toistaiseksi rauhallisena ja ajankohtaan nähden tyypillisenä. Levää on havaittu muutamalla vakioseurantapisteellä meri- sekä sisävesialueella. Tilanne voi kuitenkin huonontua nopeastikin lämpimän sään vuoksi.

Saa puistonpenkeillä uusia tuttavia

Tykkää turkulaisesta! -kampanjan ideointityöpajassa syntyi ajatus puistonpenkeistä, joihin istahtamalla voisi kertoa, että on valmis juttutuokioon tuntemattomankin kanssa. Turun kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus lahjoitti penkit, jotka saavat kampanjaan sopivan uuden maalikerroksen Healthy Boost -hankkeen kustantamana.

Seurakuntien Syke-hankkeelle jatkoa

Asunnottomille suunnattu Turun ja Kaarinan seurakuntien auttamistyön Syke-hanke jatkuu. Hanketta jatketaan seuraavat viisi vuotta, mikäli turkulainen Eschner-säätiö myöntää sille rahoitusta. Hanke alkoi lokakuussa 2018 ja sen kautta on asutettu 31 asunnotonta. Hankkeen asiakkaista 13:a on pystytty tuetun asumisen kautta ohjaamaan muun asumisen piiriin ja 11 hankkeen asiakasta on myös kiinnittynyt joko työelämään tai opiskeluun.

YIT toteuttaa Kupittaalle pysäköintilaitoksen

YIT on allekirjoittanut Turun Teknologiakiinteistöt Oy:n kanssa sopimuksen pysäköintilaitoksen rakentamisesta Kupittaan rautatieaseman läheisyyteen, parin kilometrin päähän Turun keskustasta. Hankkeen kokonaisarvo YIT:lle on lähes 24 miljoonaa euroa ja se kirjataan vuoden toisen neljänneksen tilauskantaan.

Teknologiakiinteistöt rakennuttaa Turun Tiedepuistoon pysäköintilaitoksen

Turun Teknologiakiinteistöt ja rakennusyhtiö YIT ovat allekirjoittaneet sopimuksen uuden pysäköintilaitoksen toteuttamisesta Turun Tiedepuistoon.

Pääurakoitsijat pitävät rakentamisen laatua melko hyvänä Suomessa

Rakennushankkeiden pääurakoitsijat pitävät rakentamisen laatutasoa tällä hetkellä melko hyvänä Suomessa, selviää Turun ammattikorkeakoulussa tehdystä opinnäytetyöstä. Verkkokyselynä toteutettuun tutkimukseen vastanneista rakennusalan ammattilaisista yli puolet (64 prosenttia) oli tätä mieltä.

Turku Sea Jazz saa lisää lippuja myyntiin

Uusi Turku Sea Jazz -tapahtuma saa vihdoin ensiesityksensä heinäkuun viimeisenä viikonloppuna. Festivaalista päästään nauttimaan lähes täysipainoisesti, kun Varsinais-Suomessa ollaan palattu koronavirusepidemian perustasolle, ja yleisötilaisuuksien tiukoista rajoituksista on voitu luopua. Lisää lippuja on vapautunut myyntiin, tule siis kokemaan kesän kuumimmat rytmit Ruissalon Telakan merellisessä miljöössä!

Suomalaisten kesälomabudjetti on koronakesänä aiempaa pienempi

Suomalaiset aikovat tänä kesänä käyttää kesälomaan aiempaa vähemmän rahaa. Nordean kyselytutkimuksen mukaan suomalaisten kesälomabudjetin keskiarvo on hieman yli tuhat euroa kesälle 2021, laskien kahden vuoden takaisesta, jolloin budjetti oli vajaa 1200 euroa. Asia selviää Nordean teettämässä kyselyssä.

Raportti keroo Askaistenlahden rehevöitymisestä

Tuore raportti Askaistenlahden tilasta ja kuormituksesta osoittaa, että vesistön alueella on syytä ryhtyä toimiin kuormituksen vähentämiseksi. Raportin ovat tilanneet Naantalin kaupunki ja Maskun kunta Lounais-Suomen vesiensuojeluyhdistykseltä. Tarkoituksena on saada tietoa, jonka perusteella Askaistenlahden tilaa voitaisiin parantaa.

Aurinkobaletti hakee myynti- ja markkinointisuunnittelijaa

Aurinkobaletti hakee myynti- ja markkinointisuunnittelijaa kokoaikaiseen ja toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen 16. elokuuta 2021 alkaen.

Wärtsilä muuttaa Tiedepuiston alueelle

Wärtsilä Finland Oy on päättänyt siirtyä uusiin toimitiloihin Turussa, kun Stålarminkadun nykyisten tilojen vuokrasopimus päättyy vuoden 2022 loppuun mennessä. Näin yhtiön Turun henkilöstölle pystytään tarjoamaan uudet, modernit työskentelypuitteet sekä joustavampi tapa tehdä töitä.

Tomi Penttilä Bayerin Turun tuotantolaitoksen uudeksi johtajaksi

Bayer Oy:n Turun tuotantolaitoksen uudeksi johtajaksi on nimetty Tomi Penttilä , joka siirtyy uuteen tehtävään 1. syyskuuta 2021 alkaen Bayer Oy:n tuotantojohtajan tehtävästä. Penttilä on työskennellyt johtotehtävissä sekä tuotannossa että projekti- ja salkunhallinnan tehtävissä Bayer Oy:ssa kuuden vuoden ajan. Penttilä on aikaisemmin työskennellyt haastavissa kansainvälisissä johtotehtävissä Microsoft Oy:ssä, ja hänellä on vahva tausta liiketoiminnan kehityksessä innovaatioiden ja muutostyön saralla.

Reivikadun linja-autopysäkki siirtyy

Valtatien 10 eli Hämeentien varrella Liedon suuntaan käytössä oleva Reivikadun linja-autopysäkki siirtyy ja kulkureitti bussipysäkille muuttuu tiistaina 29. kesäkuuta.

Rakennusperinnön hoitoon Varsinais-Suomessa yli 87 000 euroa

Ympäristöministeriö osoittaa ELY-keskuksille vuosittain harkinnanvaraista määrärahaa jaettavaksi avustuksina rakennusperinnön hoitoon sekä saariston ympäristönhoitoon. Vuonna 2021 Varsinais-Suomeen ja Satakuntaan saatiin rakennusperinnön hoitoon 143 000 euroa ja lisäksi saariston ympäristön hoitoon 50 000 euroa. Varsinais-Suomen osuus summasta on 87 500 euroa.

Poliisi pyytää silminnäkijähavaintoja Lausteelta

Sunnuntai-iltana 20. kesäkuuta Turun Lausteen Kirjurinaukiolta löytyi vakavasti loukkaantunut henkilö. Poliisi selvittää liittyykö asiaan rikosta.

Kristiinankadusta muotoutuu kesäkatu heinä–elokuuksi

Kristiinankadulla kokeillaan tänä kesänä uudenlaista kaupunkitilan käyttöä. Kadun viihtyisyyttä lisätään istutuksilla sekä oleskelu- ja kävelyalueilla. Myös ravintoloiden kesäterasseilla on lupa laajentua kesäkatukokeilun ajaksi. Kesäkatua elävöittävät kausitorit ja erilaiset tapahtumat, joita järjestetään Tapahtumamatoilla.

Jack Rodewald vahvistaa HC TPS:n hyökkäystä

Turun Palloseura on solminut vuoden mittaisen pelaajasopimuksen kanadalaishyökkääjä Jack Rodewaldin kanssa. 27-vuotias laitahyökkääjä saapuu Turkuun Tshekin pääsarjasta HC Ocelari Trinecin riveistä, jossa hän oli voittamassa mestaruutta viime keväänä.

Turussa kehitetään kiertotalouden tuotteille uudenlaista kauppapaikkaa

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) ja Kiertokaari Oy kehittävät uudenlaista kiertotalousmyymäläkonseptia kesäkuussa alkaneessa 6Aika: Circhubs 2 -hankkeessa. Vuoden mittaisen hankkeen aikana jätelaitosten kanssa yhteisen pöydän ääreen istutetaan kiertotalouden mukaisia tuotteita ja palveluja tarjoavia yrityksiä.

Kaupunki

Urheilu

Jack Rodewald vahvistaa HC TPS:n hyökkäystä

Turun Palloseura on solminut vuoden mittaisen pelaajasopimuksen kanadalaishyökkääjä Jack Rodewaldin kanssa. 27-vuotias laitahyökkääjä saapuu Turkuun Tshekin pääsarjasta HC Ocelari Trinecin riveistä, jossa hän oli voittamassa mestaruutta viime keväänä.

Otteluanalyysi: TPS yhä ilman kotivoittoa

Juri Kinnunen ampui komean vaparimaalin.

TPS on pelannut jalkapalloilun Ykkösessä tällä kaudella jo neljä kotiottelua, mutta kotivoitto on yhä ottamatta. Saldona kotiotteluista on kaksi tappiota ja kaksi tasapeliä. Tuoreimman pettymyksen aiheutti EIF, jota vastaan peli päättyi Kupittaalla 1-1.

Ville Lajunen jatkosopimukseen HC TPS:n kanssa

Ville Lajunen.

Puolustaja Ville Lajunen on tehnyt vuoden jatkosopimukseen HC TPS:n kanssa. Viime kaudella TPS:ään saapunut kokenut puolustaja iski 55 runkosarjaotteluun 28 tehopistettä ja vakuutti kaikki vahvalla johtajuudellaan kevään pudotuspeleissä.

Otteluanalyysi: Interin kotikunto kestää, nyt kärsijänä SJK

Juuso Hämäläinen oli kovan onnen pelaaja. Hän kolhi itseään pahannäköisesti kahdesti, mutta pystyi jatkamaan pelin loppuun.

Interin kova tuloskunto kestää kotikentällä. Nyt kärsijänä oli Seinäjoen Jalkapallokerho SJK, joka poistui Kupittaan viheriöltä 2-0-tappio niskassaan. SJK avusti Interin maalinteossa molemmilla kerroilla. Ensin Matias Ojalan vapari kääntyi Emmanuel Ledesman päästä komeasti oman maalin yläkulmaan. Ottelun loppuhetkillä SJK:n painostaessa Matias Vainionpää syötti Joonas Sundmanille , joka palautti pallon huolimattomasti. Timo Furuholm pääsi väliin ja karkumatkalle, joka päättyi maaliin.

TPS:n kiekkonaiset yhteistyöhön Lippu.fi:n kanssa

Lippu.fi ja TPS Naiset ovat aloittaneet lipunmyyntiyhteistyön. Yhteistyö avaa TPS Naisten jääkiekkojoukkueelle uusia väyliä tavoittaa suurempia kohderyhmiä ja vahvistaa seurayhteisöä entisestään myös irtolippumyynnin osalta.

Ura Basketin taival jatkuu odotetusti 1. divisioona B:ssä

Suomen Koripalloliitto on myöntänyt pääsarjojen sarjapaikat pelikaudelle 2021–22. Korisliigaan myönnettiin 12 ja naisten Korisliigaan 10 sarjalisenssiä. Suurin muutos nähdään miesten I divisioona B:ssä sekä naisten I divisioonassa, joiden joukkuemäärät kasvavat.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.