Otteluanalyysi: TPS nousi Tehen maalilla tasapeliin

Valmentaja Jonatan Johansson oli vähiten tyytyväinen joukkueensa heikkoon syöttöpeliin. Valmentaja Jonatan Johansson oli vähiten tyytyväinen joukkueensa heikkoon syöttöpeliin. Kuva: Jori Liimatainen

Ei se hyvä peli ollut, mutta tulos oli. TPS:n loppurynnistys tuotti jalkapalloilun Veikkausliigan kamppailussa IFK Mariehamnia vastaan maalin, jolla raitapaidat nousivat 1-1-tasapeliin. Keskikentän uurastaja Alim Moundin antoi täydellisen pystysyötön, yhden niistä harvoista onnistuneista koko ottelussa, Tehelle, joka vetäisi pallon maaliin. Hieno hyökkäys, komea maali ja tärkeä piste. Enempää ei nyt ollut tarjolla.

TPS pysyi karsijan paikalla, mutta ero Rovaniemen Palloseuraan kasvoi kahdeksaan pisteeseen. Eikä Hakaan ole eroa kuin piste ja TPS:lla on pelattuna yksi ottelu vähemmän. Maarianhaminalaiset pysyivät kuuden parhaan sakissa eli paikka yläsarjassa on mahdollinen, mutta se on taistelun takana.

TPS-IFK Mariehamn 1-1 (0-0)

Maalit: 68. Dmytro Bilonoh 0-1, 84. Tehe (Alim Moundi) 1-1,

Yleisöä: 1 120.

Kentän kunkku: Ei kunkkuja, ei mestareita. Varsin sekavaa ja sotkuista molemmin puolin. Hyvää suoritusta seurasi huono. Kohtuuden nimissä on todettava, että pelitahti on kova ja rosterit HJK:ta lukuunottamatta kapeita. Väsy iskee porukkaan kuin porukkaan ja pelien taso putoaa. Tämä on koronakauden satoa, eikä tilanne ainakaan helpotu, kun syksy pehmentää kenttiä entisestään.

Matsin surkeinta: TPS:n syöttöpeli ei vain parane, vaikka kausi etenee. TPS kykenee palloriistoihin ja katkoihin, mutta työ valuu hukkaan, kun pallo annetaan heti pois. Kaikkein hurjimpia ovat kummalliset puolenvaihdot, jotka jäävät puolitiehen tai menevät suoraan vastustajalle, joka kiittää ja lähtee välittömästi nopeaan hyökkäykseen. Tähän täytyy saada muutos. Heti. Harhat ja menetykset ovat todella turhauttavia sekä katsojille että varmasti myös pelaajille itselleen. Valmentajista puhumattakaan.

Tuhlaajapoika: IFK:n Akseli Pelvas laukaisi ensimmäisellä puoliajalla avopaikasta voimalla ylärimaan. Pelvas sai toisella puoliajalla uuden tilaisuuden, kun TPS:n paitsioansa petti. Pelvas pääsi yrittämään palloa tyhjään maaliin, mutta brassi Jean esti maalin synnyn.

Illan erikoisuus: Peli alkoi poikkeuksellisesti kello 18. Näinhän se aina on, kun maarianhaminalaiset tulevat kylään. Aina on kiire laivaan ja kotiin. No, nyt oli varmaan väljää paluumatkalla. Turvavälit säilyivät.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Avustavat erotuomarit Eerik Hyöty ja Antti Kemppainen poimivat pelin virrasta vain kaksi paitsiota. Kotijoukkueen fanien mielestä ainakin pari jäi liputtamatta.

Mitä sanottiin?:

Jonatan Johansson, TPS: Olen eniten pettynyt siihen, että kun voitetaan pallo, se annetaan heti pois. Syöttöpeli oli ehkä huonointa tänä vuonna. Jos koko ajan voitat pallon ja menetät sen, sheippi (muoto) aukeaa ja jätkät väsyvät. Vastustaja saa paikkoja ja intoa. Jos niitä crossipalloja annetaan keskialueella, niin niiden pitää olla hyviä. Hakemista on ja haetaan vielä. Tästä täytyy oppia. Siihen olen tyytyväinen, miten taistelemme tällä hetkellä. Jos syöttöpeli olisi ollut vähän parempaa, olisimme luoneet vielä enemmän paikkoja.

Riku Sjöroos, IFK Mariehamn: Tappiolta melkein tuntuu. Kolme pistettä oli jo melkein kädessä, mutta annettiin ne pois. Tepsi ansaitsi oman pisteensä, käytti meidän heikkoudet hyväkseen lopussa. Oltiin vähän väsyneellä jalalla.

Analyysi: Hyvät asiat ensin. TPS:n taistelutahto oli hyvä läpi pelin. Joukkue pystyi kuin pystyikin loppurynnistykseen ja nousemaan takaa-ajoasemasta tasapeliin. Tärkeä temppu ja osoitus henkisestä ryhdistä, ellei muusta. Alim Moundi puolusti jälleen hyvin keskialueella, mutta hänkään ei monta syöttöä omille saanut. Ei ainakaan pidempää tai avaavaa syöttöä. Tasoitusmaalin johtanut syöttö oli kuitenkin täysin moitteeton. Hyvää katkoa keskialueella ja seurasi, curling-termein, määrämittainen suoraan vaihtomies Tehen juoksulinjalle. Kalle Taimi jäi juoksukilpailussa kakkoseksi ja Tehe törkkäsi pallon verkkoon.

Mielenkiintoinen yksityiskohta oli se, että IFK oli juuri vaihtanut kentälle kolmannen topparin, Frankline Okoyen, ja muuttanut puolustusmuotoaan. Passivoituiko IFK liiaksi?

Sitten huonot puolet pelistä ja niitä oli liikaa. Surkeinta oli TPS:n syöttötyöskentely. Pallon pitäminen omalla joukkueella oli lähes ylivoimaista. Ensin tehtiin kova työ, jotta pallo voitetaan itselle. Sitten se annetaan kuitenkin heti pois, ja helposti. Ja taas alkaa kova jahtaaminen.

TPS sortuu toistavasti vaarallisiin puolenvaihtoihin ja täysin älyvapaisiin sokkosyöttöihin ja kantavippauksiin. Yhdestä niistä käynnistyi IFK:n vastahyökkäys, josta syntyi avausmaali. Vaihtomies Joakim Latonen yritti kantavippauksella avata IFK:n puolustuslukkoa, mutta seurauksena oli pallonmenetys ja vihreäpaitaisten vastahyökkäys, jonka päätteeksi vaihtomies Dmytro Bilonoh iski läheltä johto-osuman. Bilonoh tuli vaihdosta kentälle ja oli mukana vasta toista kertaa, mutta osoitti heti pelimiehen merkkejä. Vahva etenijä ja hyödyllinen pelaaja.

TPS aloitti terhakasti. Vasemmalla laidalla pelannut brassi Jean keskitti ensimmäisen 12 minuutin aikana kolmasti. Kärjessä urakoinut Albijon Muzaci pääsi jatkamaan kahdesti, mutta ilman tulosta. Jean on hyvä lisä TPS:n rosteriin. Pallollisena hän on hyvä. Hän suojaa hyvin ja keskityksissä on tarkkuutta ja ideaa. Mutta ei hän mikään juoksukone ole, eikä laitalinkki, joka haastaisi vastustajan pakkeja.

Valmentaja "Tintti" Johansson on etsinyt pelistä toiseen oikeaa koostumusta keskikentälle, mutta sellaista ei tahdo löytyä. Moundin rinnalla on Jesper Karlssonin loukkaantumisen jälkeen nähty muun muassa Juho Lähde ja Niklas Pyyhtiä, mutta pallollinen peli ei kehity eikä syöttömylly jauha. Tämä umpisolmu on kyettävä ratkaisemaan jollakin tavoin.

TPS on aiemmin ollut vahva erikoistilanteissa, mutta niistä ei nyt aiheutunut juurikaan vaaraa.

IFK:n TPS:llekin tuttu Albion Ademi on äitynyt hurjaan vireeseen. Maaleja on syntynyt jo 12. Maalipörssin kärki on vahvasti turkulaisvoittoinen, sillä Ademin jälkeen jonossa tulevat HJK:n Roope Riski (10) ja Interin Timo Furuholm (8).

Ademi oli vaarallinen etenkin ensimmäisellä puoliajalla, tällä kertaa oikealla laidalla. Jean ja laitapakki Tatu Varmanen jättivät tilaa juuri sen verran, että Ademi pääsi hakemaan välejä ja sai niihin palloja. Tulosta ei kuitenkaan tullut tällä kertaa.

TPS: Jere Koponen; Tatu Varmanen, Aldayr Hernandez, Rasmus Holma, Sami Rähmönen; Jean (57. Joakim Latonen), Alim Moundi, Niklas Pyyhtiä (57. Jonni Peräaho), Santeri Haarala (65. Juri Kinnunen); Mika Ääritalo (81. Tehe), Albijon Muzaci (46. Oskari Jakonen).

IFK Mariehamn: Oskari Forsman; Mikko Sumusalo, Gustaf Backaliden, Kalle Taimi, Aapo Mäenpää (69. Lassi Järvenpää); Riku Sjöroos (82. Maximo Tolonen), Niilo Mäenpää (61. Joel Karlström), Peter Makrillos, Albion Ademi; Akseli Pelvas (82. Frankline Okoye), Saku Ylätupa (61. Dmytro Bilonoh).

Erotuomari: Dennis Antamo.

Varoitukset: Hernandez, TPS. Niilo Mäenpää ja Bilonoh, IFK.

Lasse Virtanen

Bergqvist: Kielen tärkeyttä terveydenhuollossa ei ymmärretä

RKP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Sandra Bergqvist korosti RKP: n puoluepäivänä lauantaina pitämässään puheessa, että toimivan ruotsinkielisen hoidon saamiseksi tarvitaan resursseja, tietoa ja rakennetta.

Rytmisen voimistelun SM-kulta Elisabeth Jamilille

Elisabeth Jamil.

Rytmisen voimistelun SM-kilpailut käynnistyivät lauantaina. Turussa naisten ja nuorten neliotteluiden parissa. Tänä vuonna Suomen mestariksi voimisteli Elisabeth Jamil (Imatran Voimistelijat) yhteispisteillä 69,300. Jamil voitti naisten neliottelun SM-kultaa jopa 7,683 pisteen erolla seuraavaksi parhaaseen voimistelijaan.

Lindén: Kokoomus vieraantunut terveydenhuollon henkilöstön arjesta

SDP:n kansanedustaja, sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen ja HUS:n entinen toimitusjohtaja Aki Lindén kummeksuu, kuinka vieraantunut kokoomus on terveydenhuollon henkilöstön arjesta.

Katupuiden hoitoleikkaus sulkee ajokaistan Satakunnantiellä

Puiden hoitoleikkaus jatkuu Satakunnantiellä Yrjänänkadun ja Markulantien välillä maanantaista perjantaihin asti.

Loton potti nousee viiteen miljoonaan euroon

Loton kierroksen 39/2020 arvonnassa ei löytynyt täysosumia, joten ensi viikolla potissa on viiteen miljoonaa euroa.

Terveisiä Raision kaupungille

Haunisten allas Raisiossa.

Raision kaupungin keskustassa on Raision seurakunta. Seurakunta on ainoa, joka jakaa ruoka-apua raisiolaisille. Vähävaraiset nuoret, työttömät ja eläkeläiset saavat ainoastaan seurakunnalta ruoka-apua ja vaateapua, seurakunta maksaa myös vähävaraisten laskuja.

Koronalla ei vaikutusta kirkosta eroamiseen

Eroakirkosta.fi-palvelun 17 toimintavuoden aikana valtionkirkot on jättänyt sivuston kautta 750 000 suomalaista. Evankelis-luterllaisen kirkon jäsenmäärä on vähentynyt näiden 17 vuoden aikana 650 000 jäsenellä, kastamisesta ja kirkkoon liittymisistä huolimatta. Prosentuaalisesti kirkon jäsenmäärä on pudonnut yli 15 prosenttiyksikköä, ja on nyt noin 68 prosenttia.

Turkulainen Janina Arola Vuoden kirjanpitäjä

Janina Arola.

Taloushallinnon ammattilaisten kollegoilleen myöntämä Vuoden kirjanpitäjä -tunnustus annettiin kahdelle kirjanpitäjälle, turkulaiselle Janina Arolalle ja helsinkiläiselle Helena Hoville . Tunnustus jaettiin perjantaina virtuaalisesti järjestetyssä Accountor Finagon Tilitoimistopäivässä.

Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyhdistysten palveluissa ennätysmäärä avunhakijoita

75 vuotta täyttäneen Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyhdistysten palveluissa on apua tarvitsevia perheitä enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Liitossa autetaan vuodessa yli 16 000 ihmistä, joista lapsia on 5 500. Määrä on kasvanut yli kolmanneksella viimeisen viiden vuoden aikana.

Suurmarkkinoilla mukana yrittäjiä 25 maasta

Kansainväliset suurmarkkinat järjestetään nyt lokakuun alussa.

TMK Tori- ja markkinakaupan palvelukeskus järjestää elo–lokakuussa turvallisuustoimenpiteitä noudattaen yhdeksän kaupunkia käsittävän Suurmarkkinakiertueen. Samassa kokonaisuudessa ovat Kansainväliset ja Suomalaiset Suurmarkkinat.

Koronan rajoitustoimet hyydyttivät monet sosiaalihuollon palvelut, erityisesti asunnottomat kärsivät

Moni työikäinen jäi koronaepidemian aikana viime keväänä ilman tarvitsemiaan sosiaalihuollon palveluita. Erityisen heikosti palveluita saivat ne, jotka ovat muutenkin heikoimmassa asemassa, selviää THL:n julkaisemasta katsauksesta.

Onnenonkija-elokuvan ulkoilmanäytöksessä noin 500 katsojapaikkaa

Onnenonkija-elokuva esitetään Paavo Nurmen stadionilla 10. lokakuuta.

Elokuvapäivä 10. lokakuuta tuo jälleen Turussa kuvatun elokuvan ulkoilmaelokuvanäytökseen turkulaisille tutulle maamerkille. Tänä syksynä katsotaan romanttinen komedia Onnenonkija Paavo Nurmi stadionin katetussa katsomossa. Näytöksen avaa elokuvan tähti Olavi Uusivirta . Maksuttomia katsomopaikkoja aletaan pian jakaa Elokuvapäivän kanavissa.

Aika oli sopiva Matti Nuutisen paluulle Ura Basketiin

Ura Basketin nuori joukkue saa Matti Nuutisesta monipuolisen johtohahmon.

Ura Basketin edustusjoukkueen joukkueenjohtaja Mikko Granströmin ei tarvitse peitellä tyytyväisyyttään, kun seura on allekirjoittanut kolmevuotisen sopimuksen Matti Nuutisen kanssa. Suomen koripallomaajoukkueen viime vuosien runkoon kuuluneen oman kasvatin kotiuttaminen vetää suun muikeaksi.

Eurojackpotin potti nousee 31 miljoonaan euroon

Eurojackpotin kierroksen 39/2020 arvonnassa ei löytynyt täysosumia. Ensi viikolla pelissä on tarjolla 31 miljoonan euron potti.

Niinistö, Marin ja THL saavat koronaviestinnästä puhtaat paperit

Koronaviestinnästä saavat eniten kiitosta tasavallan presidentti Sauli Niinistö (69 % erittäin tai melko hyvä arvosana) ja pääministeri Sanna Marin (67 %), käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön kansalaistutkimuksesta. Enemmistö kansasta antaa hyvän arvion myös THL:n edustajille (61 %) ja maan hallitukselle kokonaisuutena (57 %).

Elomaa: Koirien terveyden kustannuksella pyörivä rodunjalostus saatava loppumaan

Koirien rodunjalostuksesta käydään kiivasta keskustelua. Kolmannen kauden kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaan (ps.) mielestä eläinten terveydelle haitalliseen rodunjalostukseen tulisi puuttua tiukemmin lainsäädännön keinoin. Monet koirarodut kärsivät vakavista terveyshaitoista, kuten hengenahdistuksesta ja raajojen kehityshäiriöistä liiallisen jalostuksen seurauksena.

Veneiden nosto ja kuljettaminen aiheuttaa vahinkoja syksyllä

Vakuutusyhtiöiden tietoon tulee joka syksy veneiden nostossa ja kuljetuksessa sattuneita vahinkoja.

Veneilykauden päätös on tuonut trailerit, nosturit ja veneiden huoltajat satamiin ja rannoille. Vakuutusyhtiöiden tietoon tulee joka syksy veneiden nostossa ja kuljetuksessa sattuneita vahinkoja.

Turku saa uuden kirjatapahtuman

Turussa järjestetään uusi kolmipäiväinen kirjanmyyntitapahtuma 2.–4. lokakuuta. Vanhojen kirjojen myyjät ja ystävät täyttävät Seurakuntien toimitalon pääsalin Eerikinkadun alkupäässä.

Urheilu

Rytmisen voimistelun SM-kulta Elisabeth Jamilille

Elisabeth Jamil.

Rytmisen voimistelun SM-kilpailut käynnistyivät lauantaina. Turussa naisten ja nuorten neliotteluiden parissa. Tänä vuonna Suomen mestariksi voimisteli Elisabeth Jamil (Imatran Voimistelijat) yhteispisteillä 69,300. Jamil voitti naisten neliottelun SM-kultaa jopa 7,683 pisteen erolla seuraavaksi parhaaseen voimistelijaan.

Aika oli sopiva Matti Nuutisen paluulle Ura Basketiin

Ura Basketin nuori joukkue saa Matti Nuutisesta monipuolisen johtohahmon.

Ura Basketin edustusjoukkueen joukkueenjohtaja Mikko Granströmin ei tarvitse peitellä tyytyväisyyttään, kun seura on allekirjoittanut kolmevuotisen sopimuksen Matti Nuutisen kanssa. Suomen koripallomaajoukkueen viime vuosien runkoon kuuluneen oman kasvatin kotiuttaminen vetää suun muikeaksi.

José Riveiro jatkaa Interin päävalmentajana myös ensi kaudella

José Riveiro.

Inter on solminut ensi kauden kattavan jatkosopimuksen päävalmentaja José Riveiron kanssa. Myös hänen valmennustiimissään tällä kaudella toimineet apuvalmentaja Sergio Almenara ja fysiikkavalmentaja Michel Bellver ovat tehneet jatkosopimukset samalle ajalle.

Kankaisten Golfin jäsenmäärä ennätyslukemissa

Kankaisten Golfin jäsenmäärä kasvoi suhteellisti eniten junioreissa. Sekä pojissa että tytöissä kasvu oli 30 prosenttia.

Suomen Golfliitto on julkaissut seurojen viralliset jäsenmäärät kauden 2020 osalta. Kankaisten Golfin kauden 2020 virallinen jäsenmäärä on 1 791, kun se vuosi sitten oli 1 534. Kasvua edelliseen vuoteen siis lähes 17 prosenttia. Koko Suomen golfseurojen yhteenlaskettu jäsenmäärä on 148 190. Se kasvoi 7 962 pelaajalla, eli lähes kuudella prosenttia.

Åboraakkeli: Tepsin tasonmittaus tamperelaisittain

Janne Kainulainen.

TPS nostettiin monissa ennakkokaavailuissa yhdeksi miesten F-liigan suurista suosikeista yhdessä viime vuosina salibandykenttiä hallinneen Tampereen Classicin ohella.

Otteluanalyysi: Maalivahti Murray pysäytti Interin nollaan

Inter jäi ilman maaleja myös Honkaa vastaan.

Riittävästi tilanteita, ei maalia. Tämä oli Interin kohtalona jalkapalloilun Veikkausliigan kamppailussa Honkaa vastaan Kupittaalla. Peli päättyi maalittomaan tasapeliin. Inter säilytti asemansa sarjan kolmosena, mutta Honka vaanii pinnan päässä ja kärki uhkaa karata. Eroa Helsingin Jalkapalloklubiin ja Kuopion Palloseuraan on kuusi pistettä, mutta Inter on pelannut ottelun enemmän kuin HJK ja kaksi ottelua enemmän kuin KuPS.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.