Itse tuotettua aurinkosähköä myydään ison voimalan verran

Jos kaikelle tuotetulle aurinkosähkölle ei ole tarvetta, loput voi helposti myydä omalle sähköyhtiölleen. Jos kaikelle tuotetulle aurinkosähkölle ei ole tarvetta, loput voi helposti myydä omalle sähköyhtiölleen. Kuva: Jarno Keskinen

Jokainen sähköverkossa oleva, aurinkosähköä tuottava kiinteistö pääsee myös myymään tuottamaansa sähköä. Näin aurinkopaneelit maksavat itseään hiljalleen takaisin silloin, kun aurinkosähkön tuottajalla ei ole sähkölle käyttöä. Sähköyhtiöiden sähköstä maksama hinta on melko symbolinen, joten myyntiä suurempi taloudellinen hyöty pientuottajalle koituu siitä, että hän korvaa omalla tuotannollaan ostosähköä.

– Ensin tuotettu sähkö menee omaan käyttöön, mutta jos sähköä tuotetaan enemmän kuin kulutetaan, ylijäämä valuu verkkoon automaattisesti sähköpääkeskuksen kautta”, uusiutuvan energian asiantuntija Milja Aarni Motivasta kertoo.

Kun kiinteistö on kytketty sähköverkkoon, sähkön myynti on pientuottajalle myös pakollista, sillä sähköverkkoon ei saa syöttää sähköä ilman, että sille on olemassa ostaja. Sähkön myynti edellyttää sopimusta sähköyhtiön kanssa. Aivan kaikki paikalliset sähköyhtiöt eivät vielä suostu ostamaan pientuottajien tuottamaa sähköä, mutta kaikelle pientuottajien tuottamalle sähkölle kyllä löytyy ostaja.

– Jos oma sähköyhtiö ei osta sähköä, pitää vaihtaa yhtiötä. Esimerkiksi Energiaviraston ylläpitämältä sähkön hintavertailusivulta sahkonhinta.fi voi löytää uuden sähkön myyjän ja ostajan, Aarni neuvoo.

Jos aurinkopaneelijärjestelmänsä ostaa avaimet käteen -toimituksena, järjestelmän toimittaja hoitaa myös liittymisen verkkoon ja varmistaa, että uudesta aurinkovoimalasta ei aiheudu haittaa verkolle.

Aivan kaikki aurinkosähköä tuottavat kiinteistöt eivät kuitenkaan pääse myymään sähköään. Jos sähköliittymää ei ole, sähköä ei voi myöskään myydä. Tällainen tilanne on ainakin usealla kesämökillä, joiden ainoa sähkön lähde aurinkopaneelijärjestelmä on. Jos näissä kohteissa ei käytetä itse kaikkea järjestelmän tuottamaa sähköä, ylimääräinen kannattaa ladata akkuihin. Jos mökillä tarvitaan sähköä ympäri vuoden, järjestelmään pitää liittää myös generaattori, joka tuottaa sähköä talven pimeimpinä kuukausina.

– Akkujärjestelmä helposti kaksinkertaistaa järjestelmän hinnan. Jos omakotitalon aurinkosähköjärjestelmä maksaa vaikkapa 7 000 euroa, akuston kanssa se maksaa ainakin 15 000 euroa. Toki ylijäämäsähköä ei ole pakko varastoida, Aarni muistuttaa.

Asennettujen aurinkosähköjärjestelmien määrä kaksin- tai kolminkertaistuu vuosittain. Auringon voimalla tuotetun sähkön kokonaismäärää ei tilastoida, mutta sähköverkkoon liitettyjen järjestelmien määrä tunnetaan Energiaviraston tilastoinnin perusteella. Vuoden 2018 lopussa verkkoon kytkettyjä järjestelmiä oli jo 120 megawatin edestä.

– Noin puolet näistä oli vuoden 2018 aikana asennettuja järjestelmiä. Arvio on, että vuoden 2020 alkupuolella määrä oli jo noin 200 megawattia. Se vastaa jo suurta voimalaitosta, ei sentään vielä ydinvoimalaa.

Omakotitalon sähkönkulutuksesta noin 20–30 prosenttia voi korvata aurinkosähköllä. Jos järjestelmän innostuu rakentamaan, kannattaa selvittää ensin oman kohteen soveltuvuus.

– Mitä aurinkoisempi paikka, sitä parempi. Pienikin varjo pudottaa tuotantoa selvästi. Ennen järjestelmän rakentamista kannattaa varmistaa katon kunto. Lappeen suunta tulisi olla mahdollisimman eteläinen. Koillisen suuntaan järjestelmää ei missään nimessä kannata rakentaa, Aarni luettelee sopivan kohteen tunnusmerkkejä.

Mikään ei estä rakentamasta aurinkovoimalaa myös maahan, jos riittävän suuri, varjoton alue löytyy. Tällainen voi olla vaikka viljelykäytöstä poistettu pelto, jossa varjoista ei ole pelkoa.

Myös omaa käyttöä kannattaa miettiä. Onko sähkölle tarvetta silloin, kun sitä tuotetaan? Sähköyhtiöiden maksaman tuottajahinnan varaan järjestelmää ei sentään kannata rakentaa. Suurimman hyödyn aurinkosähköjärjestelmästä saa, kun sen tuoton voi käyttää mahdollisimman pitkälle itse.

– Ideaalitilanne olisi, että kuumimpina kuukausina tuotettua sähköä käytettäisiin esimerkiksi ilmalämpöpumpulla jäähdyttämiseen. Myös sähköauton lataaminen ja lämminvesivaraajan lämmittäminen ovat hyviä käyttökohteita aurinkosähkölle.

Jarno Keskinen

Katot tuottamaan. Paras paikka aurinkokennoille on yleensä katolla. Katot tuottamaan. Paras paikka aurinkokennoille on yleensä katolla. Kuva: Jarno Keskinen

Bergqvist: Kielen tärkeyttä terveydenhuollossa ei ymmärretä

RKP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Sandra Bergqvist korosti RKP: n puoluepäivänä lauantaina pitämässään puheessa, että toimivan ruotsinkielisen hoidon saamiseksi tarvitaan resursseja, tietoa ja rakennetta.

Yksi elämän tärkeimmistä valinnoista tehdään ”alttarilla”, joka muistuttaa sänkykauppaa - varo näitä virheitä patjaostoksilla

Sängyn valintaa voisi rinnastaa hauskasti puolison valintaan.

Patjan ja tyynyn valintaa voisi kuvailla yhtä tärkeäksi kuin puolison valintaa. Nariseva ja kuoppainen kumppani ei ilahduta ketään.

Rytmisen voimistelun SM-kulta Elisabeth Jamilille

Elisabeth Jamil.

Rytmisen voimistelun SM-kilpailut käynnistyivät lauantaina. Turussa naisten ja nuorten neliotteluiden parissa. Tänä vuonna Suomen mestariksi voimisteli Elisabeth Jamil (Imatran Voimistelijat) yhteispisteillä 69,300. Jamil voitti naisten neliottelun SM-kultaa jopa 7,683 pisteen erolla seuraavaksi parhaaseen voimistelijaan.

Lindén: Kokoomus vieraantunut terveydenhuollon henkilöstön arjesta

SDP:n kansanedustaja, sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen ja HUS:n entinen toimitusjohtaja Aki Lindén kummeksuu, kuinka vieraantunut kokoomus on terveydenhuollon henkilöstön arjesta.

Katupuiden hoitoleikkaus sulkee ajokaistan Satakunnantiellä

Puiden hoitoleikkaus jatkuu Satakunnantiellä Yrjänänkadun ja Markulantien välillä maanantaista perjantaihin asti.

Loton potti nousee viiteen miljoonaan euroon

Loton kierroksen 39/2020 arvonnassa ei löytynyt täysosumia, joten ensi viikolla potissa on viiteen miljoonaa euroa.

Terveisiä Raision kaupungille

Haunisten allas Raisiossa.

Raision kaupungin keskustassa on Raision seurakunta. Seurakunta on ainoa, joka jakaa ruoka-apua raisiolaisille. Vähävaraiset nuoret, työttömät ja eläkeläiset saavat ainoastaan seurakunnalta ruoka-apua ja vaateapua, seurakunta maksaa myös vähävaraisten laskuja.

Koronalla ei vaikutusta kirkosta eroamiseen

Eroakirkosta.fi-palvelun 17 toimintavuoden aikana valtionkirkot on jättänyt sivuston kautta 750 000 suomalaista. Evankelis-luterllaisen kirkon jäsenmäärä on vähentynyt näiden 17 vuoden aikana 650 000 jäsenellä, kastamisesta ja kirkkoon liittymisistä huolimatta. Prosentuaalisesti kirkon jäsenmäärä on pudonnut yli 15 prosenttiyksikköä, ja on nyt noin 68 prosenttia.

Turkulainen Janina Arola Vuoden kirjanpitäjä

Janina Arola.

Taloushallinnon ammattilaisten kollegoilleen myöntämä Vuoden kirjanpitäjä -tunnustus annettiin kahdelle kirjanpitäjälle, turkulaiselle Janina Arolalle ja helsinkiläiselle Helena Hoville . Tunnustus jaettiin perjantaina virtuaalisesti järjestetyssä Accountor Finagon Tilitoimistopäivässä.

Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyhdistysten palveluissa ennätysmäärä avunhakijoita

75 vuotta täyttäneen Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyhdistysten palveluissa on apua tarvitsevia perheitä enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Liitossa autetaan vuodessa yli 16 000 ihmistä, joista lapsia on 5 500. Määrä on kasvanut yli kolmanneksella viimeisen viiden vuoden aikana.

Suurmarkkinoilla mukana yrittäjiä 25 maasta

Kansainväliset suurmarkkinat järjestetään nyt lokakuun alussa.

TMK Tori- ja markkinakaupan palvelukeskus järjestää elo–lokakuussa turvallisuustoimenpiteitä noudattaen yhdeksän kaupunkia käsittävän Suurmarkkinakiertueen. Samassa kokonaisuudessa ovat Kansainväliset ja Suomalaiset Suurmarkkinat.

Koronan rajoitustoimet hyydyttivät monet sosiaalihuollon palvelut, erityisesti asunnottomat kärsivät

Moni työikäinen jäi koronaepidemian aikana viime keväänä ilman tarvitsemiaan sosiaalihuollon palveluita. Erityisen heikosti palveluita saivat ne, jotka ovat muutenkin heikoimmassa asemassa, selviää THL:n julkaisemasta katsauksesta.

Onnenonkija-elokuvan ulkoilmanäytöksessä noin 500 katsojapaikkaa

Onnenonkija-elokuva esitetään Paavo Nurmen stadionilla 10. lokakuuta.

Elokuvapäivä 10. lokakuuta tuo jälleen Turussa kuvatun elokuvan ulkoilmaelokuvanäytökseen turkulaisille tutulle maamerkille. Tänä syksynä katsotaan romanttinen komedia Onnenonkija Paavo Nurmi stadionin katetussa katsomossa. Näytöksen avaa elokuvan tähti Olavi Uusivirta . Maksuttomia katsomopaikkoja aletaan pian jakaa Elokuvapäivän kanavissa.

Aika oli sopiva Matti Nuutisen paluulle Ura Basketiin

Ura Basketin nuori joukkue saa Matti Nuutisesta monipuolisen johtohahmon.

Ura Basketin edustusjoukkueen joukkueenjohtaja Mikko Granströmin ei tarvitse peitellä tyytyväisyyttään, kun seura on allekirjoittanut kolmevuotisen sopimuksen Matti Nuutisen kanssa. Suomen koripallomaajoukkueen viime vuosien runkoon kuuluneen oman kasvatin kotiuttaminen vetää suun muikeaksi.

Eurojackpotin potti nousee 31 miljoonaan euroon

Eurojackpotin kierroksen 39/2020 arvonnassa ei löytynyt täysosumia. Ensi viikolla pelissä on tarjolla 31 miljoonan euron potti.

Niinistö, Marin ja THL saavat koronaviestinnästä puhtaat paperit

Koronaviestinnästä saavat eniten kiitosta tasavallan presidentti Sauli Niinistö (69 % erittäin tai melko hyvä arvosana) ja pääministeri Sanna Marin (67 %), käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön kansalaistutkimuksesta. Enemmistö kansasta antaa hyvän arvion myös THL:n edustajille (61 %) ja maan hallitukselle kokonaisuutena (57 %).

Elomaa: Koirien terveyden kustannuksella pyörivä rodunjalostus saatava loppumaan

Koirien rodunjalostuksesta käydään kiivasta keskustelua. Kolmannen kauden kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaan (ps.) mielestä eläinten terveydelle haitalliseen rodunjalostukseen tulisi puuttua tiukemmin lainsäädännön keinoin. Monet koirarodut kärsivät vakavista terveyshaitoista, kuten hengenahdistuksesta ja raajojen kehityshäiriöistä liiallisen jalostuksen seurauksena.

Veneiden nosto ja kuljettaminen aiheuttaa vahinkoja syksyllä

Vakuutusyhtiöiden tietoon tulee joka syksy veneiden nostossa ja kuljetuksessa sattuneita vahinkoja.

Veneilykauden päätös on tuonut trailerit, nosturit ja veneiden huoltajat satamiin ja rannoille. Vakuutusyhtiöiden tietoon tulee joka syksy veneiden nostossa ja kuljetuksessa sattuneita vahinkoja.

Urheilu

Rytmisen voimistelun SM-kulta Elisabeth Jamilille

Elisabeth Jamil.

Rytmisen voimistelun SM-kilpailut käynnistyivät lauantaina. Turussa naisten ja nuorten neliotteluiden parissa. Tänä vuonna Suomen mestariksi voimisteli Elisabeth Jamil (Imatran Voimistelijat) yhteispisteillä 69,300. Jamil voitti naisten neliottelun SM-kultaa jopa 7,683 pisteen erolla seuraavaksi parhaaseen voimistelijaan.

Aika oli sopiva Matti Nuutisen paluulle Ura Basketiin

Ura Basketin nuori joukkue saa Matti Nuutisesta monipuolisen johtohahmon.

Ura Basketin edustusjoukkueen joukkueenjohtaja Mikko Granströmin ei tarvitse peitellä tyytyväisyyttään, kun seura on allekirjoittanut kolmevuotisen sopimuksen Matti Nuutisen kanssa. Suomen koripallomaajoukkueen viime vuosien runkoon kuuluneen oman kasvatin kotiuttaminen vetää suun muikeaksi.

José Riveiro jatkaa Interin päävalmentajana myös ensi kaudella

José Riveiro.

Inter on solminut ensi kauden kattavan jatkosopimuksen päävalmentaja José Riveiron kanssa. Myös hänen valmennustiimissään tällä kaudella toimineet apuvalmentaja Sergio Almenara ja fysiikkavalmentaja Michel Bellver ovat tehneet jatkosopimukset samalle ajalle.

Kankaisten Golfin jäsenmäärä ennätyslukemissa

Kankaisten Golfin jäsenmäärä kasvoi suhteellisti eniten junioreissa. Sekä pojissa että tytöissä kasvu oli 30 prosenttia.

Suomen Golfliitto on julkaissut seurojen viralliset jäsenmäärät kauden 2020 osalta. Kankaisten Golfin kauden 2020 virallinen jäsenmäärä on 1 791, kun se vuosi sitten oli 1 534. Kasvua edelliseen vuoteen siis lähes 17 prosenttia. Koko Suomen golfseurojen yhteenlaskettu jäsenmäärä on 148 190. Se kasvoi 7 962 pelaajalla, eli lähes kuudella prosenttia.

Åboraakkeli: Tepsin tasonmittaus tamperelaisittain

Janne Kainulainen.

TPS nostettiin monissa ennakkokaavailuissa yhdeksi miesten F-liigan suurista suosikeista yhdessä viime vuosina salibandykenttiä hallinneen Tampereen Classicin ohella.

Otteluanalyysi: Maalivahti Murray pysäytti Interin nollaan

Inter jäi ilman maaleja myös Honkaa vastaan.

Riittävästi tilanteita, ei maalia. Tämä oli Interin kohtalona jalkapalloilun Veikkausliigan kamppailussa Honkaa vastaan Kupittaalla. Peli päättyi maalittomaan tasapeliin. Inter säilytti asemansa sarjan kolmosena, mutta Honka vaanii pinnan päässä ja kärki uhkaa karata. Eroa Helsingin Jalkapalloklubiin ja Kuopion Palloseuraan on kuusi pistettä, mutta Inter on pelannut ottelun enemmän kuin HJK ja kaksi ottelua enemmän kuin KuPS.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.