Otteluanalyysi: Inter sarjan kärkeen Furuholmin maaleilla

Timo Furuholm oli jälleen Interin sankari. Timo Furuholm oli jälleen Interin sankari. Kuva: Eero Saarikoski

IFK Mariehamn jäi Interin jyrän alle Kupittaalla jalkapalloilun Veikkausliigan kamppailussa, mutta se oli silti hetken kiinni jopa pisteessä. Inter vei peliä mielin määrin, mutta kun se ei tehnyt paikoistaan toista maalia, maarianhaminalaiset nousivat Albion Ademin rangaistuspotkumaalilla tasoihin pelin lopussa. Inter kuitenkin kuittasi lähes välittömästi ja Timo Furuholm iski ansaitun 2-1-voittomaalin.

Inter nousi sarjan kärkeen pisteen erolla Kuopion Palloseuraan. Furuholm on maalipörssin kärjessä kuudella osumalla yhdessä KuPS:n Ilmari Niskasen kanssa.

Inter-IFK Mariehamn 2-1 (1-0)

Maalit: 30. Timo Furuholm (Kevin Kouassivi-Benissan) 1-0, 82. Albion Ademi 1-1 rp., 84. Furuholm (Connor Ruane) 2-1.

Yleisöä: 1 655.

Kentän kunkku: Timo Furuholm, Inter. "Furkka" on kovassa vireessä. Kapteeni tekee maaleja ja liidaa esimerkillään. Nyt ei tehnyt pelkästään maaleja, vaan myös rakensi hyviä tilanteita muille syötöillään. Olisi suonut, että Furuholm olisi saanut nimensä myös syöttösarakkeeseen, mutta muut eivät saaneet palloa maaliin avopaikoista.

Illan erikoisuus: Furuholmin ensimmäinen maali oli sadas Interin paidassa liigassa. Kasassa on siis jo 101 maalia. Komea luku. Furuholm ja Aleksi Paananen valittiin Veikkausliigan kuukauden joukkueeseen eikä syyttä. Molemmat pelasivat jälleen hyvän pelin. Maalivahti Henrik Moisander sai Espoossa kasaan 200 ottelua pääsarjassa, joten nyt pelejä on takana jo 201.

Matsin surkeinta: IFK Mariehamin kärkimies Akseli Pelvas selvisi keltaisella, vaikka ilmiselvästi otti oikeuden omiin käsiinsä. Pelvas jäi Juuso Hämäläisen jyräämäksi keskialueella, mutta ei saanut sympatiaa erotuomarilta. Kun vihellystä ei kuulunut, Pelvas nousi ylös ja sutaisi Hämäläiseltä jalat alta. Se oli ilmiselvä kosto. Joskus vastaavasta on heilautettu punaistakin. Armollisuus oli kostautua, kun Pelvas hankki maarianhaminalaisille rankkarin. Kotijoukkueen onneksi silläkään ei lopulta ollut merkitystä.

Tuhlaajapoika: Interin olisi pitänyt pystyä tappamaan peli hyvissä ajoin, sillä maalipaikkoja oli. Furuholm järjesteli avopaikat sekä Taiki Kagayamalle että Alvaro Munizille, mutta nämä haaskasivat paikkansa. Connor Ruane pääsi loppuhetkillä vielä irti vierailijoiden puolustukselta, mutta laukaisi hiukan ohi.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Maalivahti Henrik Moisander, Inter. Veikkausliigan tilastoissa hänelle ei merkitty yhtään torjuntaa. Ademin rangaistuspotkuun Moisander sai näppinsä väliin, mutta pallo painui silti verkkoon.

Mitä sanottiin?

Timo Furuholm, Inter: Luotiin tarpeeksi maalipaikkoja, kun olisi vain hoidettu ne tehokkaasti loppuun asti aikaisemmin. Sitten kävi niin kuin fudiksessa yleensä käy. Vastustaja tasoittaa. Osoitettiin jälleen kerran kanttia. Vastustaja tasoitti ja saman tien painettiin peli niitten päähän. Jouduttiin vetämään ylitöiden kautta. Ei tässä sarjassa ole helppoja pelejä.

Lukas Syberyjski, IFK Mariehamn: Joukkueet todella kamppailivat voitosta. Olen hyvin, hyvin tyytyväinen puolustuspeliimme. Vaarallinen Inter pidettiin hyvin aisoissa. Pallollisessa pelissä oli puutteita. Kun pallo voitettiin sillä olisi pitänyt pystyä tekemään jotain. Toinen jakso oli parempi, mutta tilanteita ei pystytty luomaan. Prässi oli hyvää. Olimme haavoittuvia, kun voitimme pallon ja Inter voitti sen takaisin. Inter sai silloin tilanteita.

Jose Riveiro, Inter: Hyvä esitys. En muista, että vastustajalla olisi ollut maalitilannetta ennen rangaistuspotkua. Olimme tarpeeksi kärsivällisiä. Hallitsimme mutta emme pystyneet tekemään toista maalia. Olen tyytyväinen pelaajien reaktioon, emme luovuttaneet. Tulos oli enemmän kuin ansaittu. Olen erittäin tyytyväinen peliesitykseen. Nyt täytyy nauttia, kaudella tulee eteen myös toisenlaisia hetkiä.

Analyysi: Interin kotivire pitää. Saldo on puhdas: neljä peliä, neljä voittoa maalierolla 11-3. IFK Mariehamn jäi pelillisesti jalkoihin, mutta se puolusti silti hyvin ja suunnitelmallisesti. Inter vei laukaukset peräti 16-4, mutta se ei saanut mitään ilmaiseksi. Niinpä IFK sinnitteli pelissä mukana.

Kotiyleisö olikin ihmeissään, kun pallo vietiin pilkulle vajaat kymmenen minuuttia ennen varsinaisen peliajan päättymistä. Hyvin sijoittunut erotuomari Mohammad Al-Emara näki toppari Rick Kettingin vetävän Akseli Pelvaksen nurin rangaistusalueen rajan pinnassa ja osoitti epäröimättä pilkkua. Entinen Interin pelaaja Albion Ademi laukaisi pallon Henrik Moisanderin käsien kautta maaliin. Jälleen siis "oma koira" puri kotijoukkuetta Kupittaalla. TPS on kokenut saman jo kahdesti, kun Ilveksen Ilari Mettälä ja HJK:n Roope Riski onnistuivat entistä joukkuettaan vastaan.

Maali oli jo Ademin neljäs, joten hän on aloittanut kauden tehokkaasti.

Inter pelaa kotinurmella paitsi voittavaa myös viihdyttävää jalkapalloa. Se prässää korkealta ja kääntää peliä nopeasti. IFK Mariehamn jäi prässin alla telineisiin, eikä pystynyt nostamaan kunnollisia hyökkäyksiä. Ei ollut tilaa eikä aikaa.

Furuholm oli ratkaisija ja myös tilanteiden luoja hyökkäyspäässä, mutta keskikentällä kenraali oli Aleksi Paananen, jonka pystysyötöt läpäisivät monta kertaa IFK:n puolustuslinjan. Avausmaali syntyi, kun Paananen vapautti laitalinkki Kevin Kouassivi-Benissanin ja tämän tarkka maasyöttö tavoitti maalin edustalta Furuholmin.

Puolustuksessa Hämäläinen ja Ketting olivat liian kovia luita IFK:n hyökkääjille. Ketting aiheutti rankkarin mutta muutoin puolusti hyvin eteenpäin eli katkaisi syötöt ja piti IFK-kapteeni Gustaf Backalidenin täysin irti pallosta. Tämä kypsyikin vaihtokuntoon tunnissa.

Inter: Henrik Moisander; Juuso Hämäläinen, Rick Ketting (83. Martti Haukioja), Noah Nurmi; Jesper Engström, Alvaro Muniz, Aleksi Paananen (73. Anthony Annan), Kevin Kouassivi-Benissan (65. Matias Ojala); Elias Mastokangas (65. Connor Ruane), Timo Furuholm, Taiki Kagayama.

IFK Mariehamn: Oskari Forsman; Mikko Sumusalo (73. Chinaecherem Franklinen Okoye), Aapo Mäenpää (43. Tarik Hamza), Kalle Taimi, Lassi Järvenpää (73. Alain Ebwelle); Riku Sjöroos, Peter Makrillos (60. Maximo Tolonen), Niilo Mäenpää, Albion Ademi; Akseli Pelvas, Gustaf Backaliden (60. Yanga Baliso).

Erotuomari: Mohammad Al-Emara.

Varoitukset: Hämäläinen, Ketting ja Ruane, Inter. Järvenpää, Hamza ja Pelvas, IFK. Kortti nostettiin myös IFK Mariehamin valmentaja Syberyjskille.

Lasse Virtanen

Benjamin Källman palaa Inter-paitaan

Benjamin Källman.

Viimeksi kaksi vuotta sitten Veikkausliigassa pelannut Benjamin Källman palaa lainalta Interin vahvuuteen. Viime vuosina kaikkiaan neljässä eri seurassa lainasopimuksilla pelanneella 22-vuotiaalla hyökkääjällä oli kuluvan vuoden mittainen lainasopimus Norjan liigan Haugesundiin, mutta osapuolet päätyivät lainan ennenaikaiseen päättämiseen.

Eurojackpotin potti nousi noin 22 miljoonaan euroon

Eurojackpotista ei löytynyt kierroksella 33/2020 täysosumia, joten ensi viikolla potissa on noin 22 miljoonaa euroa.

Kolmessa ravintolassa epäily koronavirusaltistuksesta Turussa ja Liedossa

Turkulaisella täysin oireettomalla henkilöllä on todettu koronavirustartunta. Henkilö on asioinut kolmessa ravintolassa Turussa ja Liedossa 9.–12. elokuuta mahdollisesti tartuttavana.

Magneettikuvantaminen on välttämätön osa korkeatasoista eturauhassyövän diagnostiikkaa

Eturauhassyöpien vaikeusaste vaihtelee suuresti. Osa syövistä on hyvinkin aggressiivisia, osalla taas ei ole vaikutusta elinaikaan. Perinteisellä diagnostiikalla ei kuitenkaan pystytä poissulkemaan aggressiivista eturauhassyöpää edes kohtuullisella varmuudella. Juha Knaapilan Turun yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus osoitti, että laadukkaasti toteutetulla eturauhasen magneettikuvantamisella pystytään poissulkemaan aggressiivinen eturauhassyöpä sekä nopeuttamaan oikean diagnoosin saamista ja yksilön kannalta optimaaliseen hoitoon pääsyä.

Ilmanvaihdolla merkittävä vaikutus hoitohenkilöstön altistumiseen viruksille hoitotilanteessa

Ilmanvaihdollisilla ratkaisuilla voidaan suojata hoitohenkilöstöä mahdolliselta virustartunnalta hoitotilanteessa. Turun ammattikorkeakoulun vetämässä Airborne-hankkeessa tutkittiin sairaalan hoitohenkilöstön altistumista ilmavälitteisille infektioille potilaita hoitaessa. Hanke toteutettiin yhteistyössä Turun yliopiston ja Leicesterin yliopistollisen sairaalan kanssa.

Rantaradan ratatyöt pitkittyvät – kaukojunille 10–25 minuutin myöhästymisiä, aamun ja iltapäivän nopeat junavuorot tauolle

Junamatka Turun ja Helsingin välilä hidastuu ratatöiden takia.

Väyläviraston teettämät ratatyöt Rantaradalla jatkuvat odotettua pidempään, mikä vaikuttaa kaukojunaliikenteeseen Helsingin ja Turun välillä. Ratatöistä aiheutuvien nopeusrajoitusten vuoksi kaukojunat välillä jäävät 10–25 minuuttia aikataulusta myöhään. Lisäksi aamun ja iltapäivän nopeat junavuorot Helsingin ja Turun välillä jäävät toistaiseksi tauolle. Lähijunaliikenne kulkee normaalisti.

Kansallisen Liigan FC Honka–TPS siirtyy koronaepäilyjen takia

Lauantaina 15. elokuuta pelattavaksi suunniteltu naisten pääsarjan Kansallisen Liigan ottelu FC Honka–TPS siirtyy pelattavaksi lauantaina 12. syyskuuta.

Digitaalisia ja henkilökohtaisia oppimisympäristöjä käytettäessä ohjausvastuuta on hajautettava

Anne-Maria Korhonen löysi väitöskirjassaan käytännön menetelmiä siihen, miten opettajaopiskelijoita voidaan ohjata hyödyntämään henkilökohtaisia oppimisympäristöjä ja digitaalisuutta osaamisensa näkyväksi tekemisessä.

Skopjen lennolla Turkuun lauantaina saapuvat testataan ja asetetaan karanteeniin

Skopjesta Turkuun lauantaina 15. elokuuta saapuvan lennon matkustajille tehdään koronavirustesti ja heidät asetetaan tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin. Toimintamalli on samanlainen kuin viime tiistaina 11. elokuuta Skopjesta Turkuun saapuneen lennon matkustajien kohdalla.

Korona siirtää Muumipeikko ja pyrstötähti -animaation ensi-iltaa

Rakastettu, koko perheen elokuvaklassikko, kansallisaarteeksikin kutsuttu Muumipeikko ja pyrstötähti -animaatio on tulossa elokuvateattereihin teknisesti uudistettuna. Ensi-illan ajankohdaksi on aiemmin julkistettu tulevan syyskuun alku. Yleisestä tilanteesta johtuen SF Studios, Cinematic ja Kindernet Entertainment ovat kuitenkin yhdessä elokuvan yhteistyökumppaneiden kanssa päättäneet siirtää elokuvan ensi-iltaa myöhempään ajankohtaan, jolloin Muumien 75v-juhlavuotta voidaan toivon mukaan juhlia elokuvanäytösten ohella varmemmin myös muilla yleisötapahtumilla.

Treffikokemuksia syvästä päästä

Hulvaton uutuuskirja treffikokemuksista tarjoaa vertaistukea entisille ja nykyisille sinkuille. Tuntuuko sinusta, että päädyt treffeille aina kummajaisten kanssa, kun taas kaikilla ystävilläsi käy flaksi sokkotreffeilläkin? Maiju Markkasen ja Tero Tiittasen kokoama kirja Miten täältä pääsee pois? (Bazar) sisältää yli sata herkullista tarinaa pieleen menneiltä treffeiltä. Se on tarkoitettu jokaiselle, joka on joskus käynyt huonoilla treffeillä, ja toimii myös vertaistukena kaikille niille, jotka ovat deittailussaan jo epätoivon partaalla. Ehkä pieleen menneet treffit eivät olekaan niin paha juttu – ainakaan silloin, jos niistä saa hyvän tarinan.

Turku aloittaa maskien jakamisen vähävaraisten ruoka-apupaikoissa alkuviikolla

Turussa maskien jakaminen vähävaraisille aloitetaan ensi viikon alkupuolella. Ensimmäisessä vaiheessa jakelu käynnistyy vähävaraisten ruoka-apupaikkojen yhteydessä. Lisäksi osa järjestöistä jakaa maskeja omalle asiakaskunnalleen. Diakoniatyössä maskeja jaetaan asiakastapaamisissa. Kangasmaskeja jaetaan niitä tarvitseville kaksi kappaletta.

Muoviroskaa vastaan uusin ratkaisuin

Turun kaupunki ja Itämerihaaste tekevät kesän aikana yhteistyötä Clewat Oy:n kanssa testaamalla uudenlaista Cleansweep-roskienkeräysalusta. Alus siivoaa roskia Aurajoessa 18.−20. elokuuta. Testeillä selvitetään aluksen toimivuutta meren roskaantumisen hillitsemisessä.

Parhaat gluteenittomat piirakat yksiin kansiin

Keliakialiitto julkaisi gluteenittomia piirakkareseptejä sisältävän keittokirjan. Kirjan 45 reseptiä on jaettu vuodenaikojen mukaan. Kevään piirakoissa näkyy pääsiäinen, kesän piirakoissa maistuvat kotimaiset marjat ja kasvikset ja syksyllä sienet. Talven piirakat ovat täyteläisiä.

TFO:n uudeksi intendentiksi esitetään Nikke Isomöttöstä

Nikke Isomöttönen.

Turun filharmonisen orkesterin uudeksi intendentiksi esitetään FM Nikke Isomöttöstä . Turun kaupungin kulttuurilautakunta päättää uuden intendentin valinnasta keskiviikkona 19. elokuuta pidettävässä kulttuurilautakunnan kokouksessa. Isomöttönen toimii tällä hetkellä Jyväskylä Sinfonian viransijaisena intendenttinä ja on aiemmin toiminut muun muassa Mikkelin kaupunginorkesterin intendenttinä.

Santeri Haarala vahvistamaan TPS:n hyökkäyspäätä

Hyökkääjä Santeri Haarala vahvistaa FC TPS:n hyökkäyspäätä 1+1-vuotisella sopimuksella. 20-vuotias Haarala on edustanut alkukauden Kakkosen B-lohkon kärjessä olevaa Ilves/2:sta, jossa hän ehti viimeistelemään viidessä ottelussa peräti kahdeksan maalia.

TPS:n Rasmus Tirronen leikkaukseen

Rasmus Tirronen.

TPS:n jääkiekkomiehistön ykkösmaalivahti Rasmus Tirronen joutuu leikkaukseen. Tirronen kärsii yläraajavammasta. Tirronen leikataan tänään perjantaina.

Turnajaisritareita siunataan Tuomiokirkossa

Turun linnan turnajaisten ritarien siunaus järjestetään jälleen Turun tuomiokirkossa torstaina 20. elokuuta kello 18. Keskiaikahenkisessä tilaisuudessa rukoillaan Jumalan varjelusta turnajaisiin osallistuville ritareille, jotka saapuvat paikalle noin viisitoista minuuttia ennen tilaisuuden alkua. Siunaus onkin monelle osanottajalle turnajaisten alkuhuipentuma, jonka jälkeen uskaltaa panna kaikkensa peliin hengenvaarallisessa lajissa. Katsojat taas pääsevät kokemaan ritariaikaa, kun sotisovissaan kalisevat taistelijat astelevat ylväinä kansallispyhäkön käytävillä.

Kaupunki
Urheilu

Benjamin Källman palaa Inter-paitaan

Benjamin Källman.

Viimeksi kaksi vuotta sitten Veikkausliigassa pelannut Benjamin Källman palaa lainalta Interin vahvuuteen. Viime vuosina kaikkiaan neljässä eri seurassa lainasopimuksilla pelanneella 22-vuotiaalla hyökkääjällä oli kuluvan vuoden mittainen lainasopimus Norjan liigan Haugesundiin, mutta osapuolet päätyivät lainan ennenaikaiseen päättämiseen.

Neea Karvinen etenee kilpauralla esteen kerrallaan

Neea Karvinen panostaa tällä hetkellä sataprosenttisesti ratsastukseen.

Kuluva vuosi on ollut erikoista aikaa. Erikoisuuskerrointa lisää, jos sattuu viettämään aikansa hevosten kanssa. Tämän tietää Kaarinan Kenttäratsastajia edustava esteratsastaja Neea Karvinen .

Otteluanalyysi: Interin kotitaika kestää

Connor Ruane teki kaksi maalia.

Huh, mikä jännitysnäytelmä! Ja hyvin viihdyttävä. Helsingin IFK piti Interiä piinapenkissä Veikkausliigan kamppailussa Kupittaalla nousemalla altavastaajan asemasta kahdesti tasoihin. HIFK:lla oli lopussa jopa mainio tilaisuus mennä johtoon, mutta Adama Fofanan kuti pamahti tolppaan. Interin loppupuristus tuotti kuitenkin jälleen tulosta. Elias Mastokangas keskitti, Kevin Kouassivi-Benissan syöksyi palloon ja Fofana antoi hänelle selästä vauhtia. Erotuomari Petri Viljanen osoitti pilkkua, josta Connor Ruane iski toistamiseen ja tällä kertaa voitto-osuman 3-2.

Kansallisen Liigan FC Honka–TPS siirtyy koronaepäilyjen takia

Lauantaina 15. elokuuta pelattavaksi suunniteltu naisten pääsarjan Kansallisen Liigan ottelu FC Honka–TPS siirtyy pelattavaksi lauantaina 12. syyskuuta.

Santeri Haarala vahvistamaan TPS:n hyökkäyspäätä

Hyökkääjä Santeri Haarala vahvistaa FC TPS:n hyökkäyspäätä 1+1-vuotisella sopimuksella. 20-vuotias Haarala on edustanut alkukauden Kakkosen B-lohkon kärjessä olevaa Ilves/2:sta, jossa hän ehti viimeistelemään viidessä ottelussa peräti kahdeksan maalia.

TPS:n Rasmus Tirronen leikkaukseen

Rasmus Tirronen.

TPS:n jääkiekkomiehistön ykkösmaalivahti Rasmus Tirronen joutuu leikkaukseen. Tirronen kärsii yläraajavammasta. Tirronen leikataan tänään perjantaina.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.