Otteluanalyysi: Inter sarjan kärkeen Furuholmin maaleilla

Timo Furuholm oli jälleen Interin sankari. Timo Furuholm oli jälleen Interin sankari. Kuva: Eero Saarikoski

IFK Mariehamn jäi Interin jyrän alle Kupittaalla jalkapalloilun Veikkausliigan kamppailussa, mutta se oli silti hetken kiinni jopa pisteessä. Inter vei peliä mielin määrin, mutta kun se ei tehnyt paikoistaan toista maalia, maarianhaminalaiset nousivat Albion Ademin rangaistuspotkumaalilla tasoihin pelin lopussa. Inter kuitenkin kuittasi lähes välittömästi ja Timo Furuholm iski ansaitun 2-1-voittomaalin.

Inter nousi sarjan kärkeen pisteen erolla Kuopion Palloseuraan. Furuholm on maalipörssin kärjessä kuudella osumalla yhdessä KuPS:n Ilmari Niskasen kanssa.

Inter-IFK Mariehamn 2-1 (1-0)

Maalit: 30. Timo Furuholm (Kevin Kouassivi-Benissan) 1-0, 82. Albion Ademi 1-1 rp., 84. Furuholm (Connor Ruane) 2-1.

Yleisöä: 1 655.

Kentän kunkku: Timo Furuholm, Inter. "Furkka" on kovassa vireessä. Kapteeni tekee maaleja ja liidaa esimerkillään. Nyt ei tehnyt pelkästään maaleja, vaan myös rakensi hyviä tilanteita muille syötöillään. Olisi suonut, että Furuholm olisi saanut nimensä myös syöttösarakkeeseen, mutta muut eivät saaneet palloa maaliin avopaikoista.

Illan erikoisuus: Furuholmin ensimmäinen maali oli sadas Interin paidassa liigassa. Kasassa on siis jo 101 maalia. Komea luku. Furuholm ja Aleksi Paananen valittiin Veikkausliigan kuukauden joukkueeseen eikä syyttä. Molemmat pelasivat jälleen hyvän pelin. Maalivahti Henrik Moisander sai Espoossa kasaan 200 ottelua pääsarjassa, joten nyt pelejä on takana jo 201.

Matsin surkeinta: IFK Mariehamin kärkimies Akseli Pelvas selvisi keltaisella, vaikka ilmiselvästi otti oikeuden omiin käsiinsä. Pelvas jäi Juuso Hämäläisen jyräämäksi keskialueella, mutta ei saanut sympatiaa erotuomarilta. Kun vihellystä ei kuulunut, Pelvas nousi ylös ja sutaisi Hämäläiseltä jalat alta. Se oli ilmiselvä kosto. Joskus vastaavasta on heilautettu punaistakin. Armollisuus oli kostautua, kun Pelvas hankki maarianhaminalaisille rankkarin. Kotijoukkueen onneksi silläkään ei lopulta ollut merkitystä.

Tuhlaajapoika: Interin olisi pitänyt pystyä tappamaan peli hyvissä ajoin, sillä maalipaikkoja oli. Furuholm järjesteli avopaikat sekä Taiki Kagayamalle että Alvaro Munizille, mutta nämä haaskasivat paikkansa. Connor Ruane pääsi loppuhetkillä vielä irti vierailijoiden puolustukselta, mutta laukaisi hiukan ohi.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Maalivahti Henrik Moisander, Inter. Veikkausliigan tilastoissa hänelle ei merkitty yhtään torjuntaa. Ademin rangaistuspotkuun Moisander sai näppinsä väliin, mutta pallo painui silti verkkoon.

Mitä sanottiin?

Timo Furuholm, Inter: Luotiin tarpeeksi maalipaikkoja, kun olisi vain hoidettu ne tehokkaasti loppuun asti aikaisemmin. Sitten kävi niin kuin fudiksessa yleensä käy. Vastustaja tasoittaa. Osoitettiin jälleen kerran kanttia. Vastustaja tasoitti ja saman tien painettiin peli niitten päähän. Jouduttiin vetämään ylitöiden kautta. Ei tässä sarjassa ole helppoja pelejä.

Lukas Syberyjski, IFK Mariehamn: Joukkueet todella kamppailivat voitosta. Olen hyvin, hyvin tyytyväinen puolustuspeliimme. Vaarallinen Inter pidettiin hyvin aisoissa. Pallollisessa pelissä oli puutteita. Kun pallo voitettiin sillä olisi pitänyt pystyä tekemään jotain. Toinen jakso oli parempi, mutta tilanteita ei pystytty luomaan. Prässi oli hyvää. Olimme haavoittuvia, kun voitimme pallon ja Inter voitti sen takaisin. Inter sai silloin tilanteita.

Jose Riveiro, Inter: Hyvä esitys. En muista, että vastustajalla olisi ollut maalitilannetta ennen rangaistuspotkua. Olimme tarpeeksi kärsivällisiä. Hallitsimme mutta emme pystyneet tekemään toista maalia. Olen tyytyväinen pelaajien reaktioon, emme luovuttaneet. Tulos oli enemmän kuin ansaittu. Olen erittäin tyytyväinen peliesitykseen. Nyt täytyy nauttia, kaudella tulee eteen myös toisenlaisia hetkiä.

Analyysi: Interin kotivire pitää. Saldo on puhdas: neljä peliä, neljä voittoa maalierolla 11-3. IFK Mariehamn jäi pelillisesti jalkoihin, mutta se puolusti silti hyvin ja suunnitelmallisesti. Inter vei laukaukset peräti 16-4, mutta se ei saanut mitään ilmaiseksi. Niinpä IFK sinnitteli pelissä mukana.

Kotiyleisö olikin ihmeissään, kun pallo vietiin pilkulle vajaat kymmenen minuuttia ennen varsinaisen peliajan päättymistä. Hyvin sijoittunut erotuomari Mohammad Al-Emara näki toppari Rick Kettingin vetävän Akseli Pelvaksen nurin rangaistusalueen rajan pinnassa ja osoitti epäröimättä pilkkua. Entinen Interin pelaaja Albion Ademi laukaisi pallon Henrik Moisanderin käsien kautta maaliin. Jälleen siis "oma koira" puri kotijoukkuetta Kupittaalla. TPS on kokenut saman jo kahdesti, kun Ilveksen Ilari Mettälä ja HJK:n Roope Riski onnistuivat entistä joukkuettaan vastaan.

Maali oli jo Ademin neljäs, joten hän on aloittanut kauden tehokkaasti.

Inter pelaa kotinurmella paitsi voittavaa myös viihdyttävää jalkapalloa. Se prässää korkealta ja kääntää peliä nopeasti. IFK Mariehamn jäi prässin alla telineisiin, eikä pystynyt nostamaan kunnollisia hyökkäyksiä. Ei ollut tilaa eikä aikaa.

Furuholm oli ratkaisija ja myös tilanteiden luoja hyökkäyspäässä, mutta keskikentällä kenraali oli Aleksi Paananen, jonka pystysyötöt läpäisivät monta kertaa IFK:n puolustuslinjan. Avausmaali syntyi, kun Paananen vapautti laitalinkki Kevin Kouassivi-Benissanin ja tämän tarkka maasyöttö tavoitti maalin edustalta Furuholmin.

Puolustuksessa Hämäläinen ja Ketting olivat liian kovia luita IFK:n hyökkääjille. Ketting aiheutti rankkarin mutta muutoin puolusti hyvin eteenpäin eli katkaisi syötöt ja piti IFK-kapteeni Gustaf Backalidenin täysin irti pallosta. Tämä kypsyikin vaihtokuntoon tunnissa.

Inter: Henrik Moisander; Juuso Hämäläinen, Rick Ketting (83. Martti Haukioja), Noah Nurmi; Jesper Engström, Alvaro Muniz, Aleksi Paananen (73. Anthony Annan), Kevin Kouassivi-Benissan (65. Matias Ojala); Elias Mastokangas (65. Connor Ruane), Timo Furuholm, Taiki Kagayama.

IFK Mariehamn: Oskari Forsman; Mikko Sumusalo (73. Chinaecherem Franklinen Okoye), Aapo Mäenpää (43. Tarik Hamza), Kalle Taimi, Lassi Järvenpää (73. Alain Ebwelle); Riku Sjöroos, Peter Makrillos (60. Maximo Tolonen), Niilo Mäenpää, Albion Ademi; Akseli Pelvas, Gustaf Backaliden (60. Yanga Baliso).

Erotuomari: Mohammad Al-Emara.

Varoitukset: Hämäläinen, Ketting ja Ruane, Inter. Järvenpää, Hamza ja Pelvas, IFK. Kortti nostettiin myös IFK Mariehamin valmentaja Syberyjskille.

Lasse Virtanen

Mielenterveyshäiriöt yhteydessä merkittävästi heikompaan työmarkkinamenestykseen

Henri Salokangas.

VTM Henri Salokangas käsittelee väitöskirjassaan mielenterveyshäiriöiden ja taloudellisen toiminnan yhteyksiä. Väitöskirjan tutkimusartikkelit tuottavat uutta tietoa muuttoliikkeen vaikutuksista pitkän aikavälin mielenterveyshäiriöihin sekä mielenterveyshäiriöiden yhteyksistä työmarkkinamenestykseen. Salokankaan mukaan laadukkaiden suomalaisten rekisteriaineistojen avulla on mahdollista selvittää vakavien mielenterveysongelmiin liittyviä kysymyksiä erityisesti pitkällä aikajänteellä.

Alaselän kivut ja vireysongelmat ovat yleisiä - lue miten näyttelijä Monika Lindeman selätti selkäkivut

Uusi sänky helpotti Monika Lindemanin pitkään jatkuneita selkäkipuja ja paransi vireystilaa.

Kymmenen vuotta jatkunut alaselän kipu, huonontunut unenlaatu ja heikentynyt vireystila korjaantuivat lopulta uuden sängyn avulla. Sänky on muuten paras paikka repliikkien opetteluun, paljastaa Monika.

Aluehallintovirasto: Oppilaalta ei voi evätä opetussuunnitelman mukaista opetusta koulun sisäisiin käytäntöihin vedoten

Lounais-Suomen aluehallintovirasto korostaa tuoreessa kantelupäätöksessä, että koulun sisäiset ohjeet ja toimintakulttuuri eivät voi olla ristiriidassa voimassa olevan lainsäädännön ja opetussuunnitelman kanssa. Oppilaan oikeutta saada opetussuunnitelman mukaista opetusta ei voi evätä ilman asianmukaista perustetta.

Näyttely kohtalon hetkistä katkenneella laivalla

Ragny uppoaa.

Forum Marinumissa lähestytään joulua tällä kertaa tummansävyisesti. Merikeskuksen uutuusnäyttelyssä Merenkulkijan joulu – Ihmepelastus Atlantilla muistetaan 50 vuoden takaista M/T Ragnyn laivaonnettomuutta. Osa miehistöstä selvisi kuin ihmeen kaupalla, mutta tapahtuma vei mukanaan myös ihmishenkiä.

Ulkomailla syntyneiden vanhempien lapset Suomessa muita lapsia heikommassa asemassa

Vuonna 1997 Suomessa syntyneessä ikäluokassa ulkomailla syntyneiden vanhempien lapset olivat vielä suhteellisen pieni joukko.

Suurin osa lapsiperheistä, joissa on ulkomailla syntynyt vanhempi, ovat hyvinvoivia. Toisaalta monella hyvinvoinnin osa-alueella näillä perheillä menee keskimääräistä heikommin. Tämä selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Nuorisotutkimusverkoston laajasta tutkimuksesta, jossa tutkittiin kaikkia Suomessa vuonna 1997 syntyneitä lapsia.

Turun Hope ry:n joululahjakeräys käynnistyy

Vapaaehtoisvoimin toimiva Turun Hope ry toteuttaa perinteisen joululahjakeräyksen vähävaraisten perheiden lapsille ja nuorille. Lahjoja voi toimittaa Turun Hopen tiloihin Hakakadulle jo nyt. Lisäksi joululahjoja vastaanotetaan 28.11.–19.12. Kauppakeskus Hansassa.

Viemäri- ja vesijohtotyö kaventaa ajokaistaa Autokadulla Orikedolla

Viemäri- ja vesijohtotyö kaventaa ajokaistaa Autokatu 5:n kohdalla Orikedolla ja aiheuttaa haittaa molemmissa ajosuunnissa 26.11.-4.12.

Elisa avasi 5G-verkon Naantaliin ja laajensi verkkoa Turussa

Naantaliin on avautunut Elisan 5G-verkko. Turkuun viime vuoden alussa avattua verkkoa on laajennettu merkittävästi.

Kirjan talo muuttuu runokaupaksi

Sara Koiranen (vas.) ja Suvi Hirvonen.

Kirjan talo – Bokens hus ry järjestää yhteistyössä Osuuskunta Kirjasimen kanssa 26.–29. marraskuuta tiloissaan pop up -runokaupan. Runokaupassa on neljän päivän ajan myynnissä runoutta sekä muuta kirjallisuutta useilta kustantajilta.

Pienikin verkko-ostos saattaa ensi vuonna vaatia vahvan tunnistautumisen

Vuodenvaihteen jälkeen kannattaa vahvaa tunnistusvälinettä, käytännössä pankkitunnuksia, pitää aina mukanaan. Tammikuun alussa 2021 päättyy toisen maksupalveludirektiivin (PSD2) siirtymäaika, ja vahvan tunnistamisen vaatimus koskee sen jälkeen kaikkea sähköisesti tapahtuvaa maksamista. Esimerkiksi pienikin mobiilikauppaosto tai vaikkapa polttoaineen maksaminen tankkaussovelluksella saattaa vaatia vahvan tunnistautumisen. Vahvan tunnistautumisen tarkoitus on lisätä maksamisen turvallisuutta ja kuluttajan suojaa.

Symphonic Ellington -konsertti keikalla.fi:n livestream-lähetyksenä

Antti Rissanen (oik.) johtaa Symphonic Ellington -konsertin.

Turun filharmonisen orkesterin ja Turku Jazz Orchestran Symphonic Ellington -konsertista torstaina 26. marraskuuta kello 19 Turun konserttitalossa lähetetään suora verkkolähetys keikalla.fi-alustan kautta. Konsertti paikan päällä on loppuunmyyty. Keikalla.fi-alustan livestream-tallenne on katsottavissa 7 päivän ajan tapahtuman jälkeen.

Huumausaineiden käyttö ja haitat lisääntyneet merkittävästi 2000-luvulla

Huumeiden kokeilu ja ongelmakäyttö ovat pääsääntöisesti lisääntyneet Suomessa koko 2000-luvun. Sekä huumeiden vuoksi hoitoon hakeutuneiden että ja huumekuolemien määrä ovat kasvaneet viime vuosina. Samoin tilastoidut huumausainerikokset ja huumaantuneena ajaminen ovat lisääntyneet viisi vuotta peräkkäin.

Koronavilkku näyttää nyt myös altistumisilmoitusten määrän ja ajankohdat, pitkäaikaista altistumista koskenut vika korjattu

Koronavilkku-sovelluksesta on julkaistu uusi päivitysversio torstaina 19. marraskuuta. Versio 1.3 sisältää käyttömukavuutta parantavia ominaisuuksia ja korjaa pitkäaikaisia altistumisia koskeneen vian.

Turkuseuran puheenjohtajaksi Maija Palonheimo

Maija Palonheimo.

Turkuseuran uudeksi puheenjohtajaksi on valittu Maija Palonheimo . Valinnan teki yhdistyksen syyskokous 25. marraskuuta.

Aleksi Anttalainen ja TPS kahden vuoden jatkosopimukseen

Aleksi Anttalainen.

Turun Palloseura ja puolustaja Aleksi Anttalainen ovat solmineet kahden vuoden jatkosopimuksen. 21-vuotias turkulaispelaaja nähdään TPS:n takalinjoilla täten ainakin kevääseen 2023 saakka.

Joka neljäs suomalainen ilmoittaisi poliisille, jos läheinen olisi lähdössä päihtyneenä rattiin

Kyselyn mukaan joka neljäs suomalainen ilmoittaisi poliisille, jos läheinen tai tuttava olisi lähdössä päihtyneenä rattiin. Myös läheisen ajoon erittäin väsyneenä pyrittäisiin puuttumaan, mutta ei aivan yhtä hanakasti. Poliisin mukaan väsynyt kuljettaja voi olla yhtä vaarallinen kuin päihtynyt kuski. Ennen rattiin istumista on aina tärkeää pysähtyä miettimään omaa ajokuntoa.

Tallink Silja Oy vähentää Suomessa sata työpaikkaa, lomautukset jatkuvat

Tallink Silja Oy vähentää Suomessa arviolta sata työpaikkaa.

Tallink Silja Oy:n lokakuun alussa alkaneet yhteistoimintaneuvottelut ovat päättyneet. Neuvottelut koskivat suunnitelmaa vähentää noin 120 työpaikkaa, tehdä organisaatiorakenteen muutoksia sekä toteuttaa lisälomautuksia koronapandemian vaikutusten vuoksi.

Tämän vuoden viljasato 2000-luvun kolmanneksi pienin

Vuoden 2020 viljasadon pääviljan, ohran, sato jäi viidenneksen keskimääräisestä. Samoin kävi vehnä- ja ruissadoille. Sen sijaan kaurasato ylittää kymmenen vuoden keskisadon kymmenyksellä.

Urheilu

Aleksi Anttalainen ja TPS kahden vuoden jatkosopimukseen

Aleksi Anttalainen.

Turun Palloseura ja puolustaja Aleksi Anttalainen ovat solmineet kahden vuoden jatkosopimuksen. 21-vuotias turkulaispelaaja nähdään TPS:n takalinjoilla täten ainakin kevääseen 2023 saakka.

Euroopan parhaat naisgolfaajat ottavat toisistaan mittaa kesällä Turussa

Suomen Golfliiton kilpaurheilupäällikkö Juha Juvosella (vas.) ja Aura Golfin toiminnanjohtaja Sami Perellä on syytä iloon, kun Ladies European Tour palaa Suomeen.

Naisgolffareiden maanosan kovin tour Ladies European Tour saapuu kesällä 2021 kymmenen vuoden tauon jälkeen Suomeen. Maanosan parhaat naispelaajat golfaavat Aura Golfissa 18.–20. kesäkuuta.

Juho Hyvärinen siirtyy Interiin

TPS:n laitahyökkääjä Santeri Haarala (oik.) kilpajuoksussa RoPS:n Juho Hyvärisen kanssa.

Inter on solminut kaudet 2021 ja 2022 kattavan pelaajasopimuksen nuorten maajoukkuepuolustaja Juho Hyvärisen kanssa. Rovaniemeltä kotoisin oleva 20-vuotias Hyvärinen siirtyy FC Interiin kasvattajaseurastaan RoPS:sta.

Rasmus Tirrosen lainasopimus Ässien kanssa jatkuu

Rasmus Tirronen.

Turun Palloseuran maalivahti Rasmus Tirronen jatkaa Porin Ässien riveissä marraskuun loppuun asti.

Puukkokatsomo: Tepsin hissivuodet jatkuvat

Sami Rähmönen.

Kaksi kertaa FC TPS on tippunut vierasmaalisäännön perusteella Veikkausliigasta. Se voi tuntua kohtuuttoman pahalta varsinkin nyt, kun Sami Rähmösen ja Mika Ääritalon upeat urat saivat surullisen lopun.

Paavo Nurmi Games kaksipäiväiseksi ensi kesänä

Daniel Ståhl oli viime kesänä kiekkoringin ykkönen Urheilupuistossa.

Paavo Nurmi Games kasvaa kesällä 2021 kaksipäiväiseksi ja jatkaa Kansainvälisen yleisurheiluliiton (WA) Continental Tourin Kultaisessa liigassa. Kisapäivät ovat 7.–8. kesäkuuta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.