Jälkipeli: Kimmo Muttilainen ikuisti jalkapallolegenda Arto Tolsan elämän kirjan kansien väliin

Kotkalaislähtöinen ja nykyinen turkulainen urheilun monitoimimies Kimmo Muttilainen kiinnostui jalkapallolegenda Arto Tolsan elämästä. Belgiassa komean uran tehneen huippupelaajan koko elämä on tallennettu nyt kirjaksi. Kotkalaislähtöinen ja nykyinen turkulainen urheilun monitoimimies Kimmo Muttilainen kiinnostui jalkapallolegenda Arto Tolsan elämästä. Belgiassa komean uran tehneen huippupelaajan koko elämä on tallennettu nyt kirjaksi. Kuva: Hannu Tuominen

Siitä on kymmenen vuotta, kun kotkalaislähtöinen, nykyinen turkulainen, Kimmo Muttilainen innostui toisen kotkalaisen Arto Tolsan komeasta jalkapallourasta ja hänen elämänsä traagisista viimeisistä vuosista. Innostusta ei haitannut se, että Muttilainen ei koskaan tavannut henkilökohtaisesti Tolsaa, ei edes nähnyt hänen kertaakaan pelaavan.

– Olin 8-vuotias, kun Arto Tolsa kuoli vuonna 1989. Hän oli jo nuorena minulle myyttinen hahmo, josta kaikki kotkalaiset puhuivat. Jokaisella on jokin tarina kerrottavana hänestä. Ihmiset suhtautuvat Kotkassa jalkapalloon ja koripalloon intohimoisesti. Nämä lajit kiinnostavat ja niistä keskustellaan. Kotkan Työväen Palloilijat, KTP, on paikkakunnan lippulaiva. Kaupunkilaisissa herättää myös huolta, jos seuralla menee huonosti.

Urheilun monitoimimies Muttilainen innostui jalkapallosta jo pikkupoikana. Ensimmäiset pelit sujuivat Kotkan Nappuloissa. Myöhemmin aikuisiällä monet paikalliset urheiluseurat, kuten Kotkan Futis, Peli-Karhut, Kotkan Palloseura ja Kotkan Kiri, tulivat tutuiksi Muttilaisen pelatessa alasarjoissa kolmatta sataa ottelua.

Vaikkei Muttilainen koskaan pelannut KTP:ssä, tuli seurasta hänelle tärkeä. Kaikki sai alkunsa, kun nuorimies sai 16-vuotiaana seurasta kiehtovan kesätyöpaikan vuonna 1996.

– Olin mukana kausijulkaisun tekemisessä ja ottelutapahtumissa. Ystävystyin KTP:n otteluissa olleen kuuluttajan, vihreävalkoisen äänen Seppo Paanasen kanssa. Hän on samanikäinen kuin Tolsa ja pelannutkin juniorina ja SM-sarjassa samassa joukkueessa eli tunsi Arton pitkältä ajalta.

Tolsa on Kotkassa legenda. Surulliset elämän loppuvuodet vain entisestään lisäsivät pelimieheen liittyvää mystiikkaa. Eri aikakauden Muttilaiselle Tolsa oli vain kuuluisa nimi, mutta paikallisen jalkapallolegendan peliuran ja elämän yksityiskohdat alkoivat kiinnostaa.

– Itse tiesin Arton vain nimeltä, mutta aloin kiinnostumaan hänestä. Utelin hänestä lisää Paanaselta. Huomasin, miten Tolsa ja etenkin hänen kohtalonsa oli Kotkassa vaiettu aihe. Hänen kuolemaansa hävettiin, tunnettiin jopa syyllisyyttä.

Muttilainen luki kaiken mahdollisen Tolsan poikkeuksellisesta jalkapallourasta. Into kotkalaisen elämäntarinaan kasvoi niin suureksi, että kymmenen vuotta sitten syntyi idea.

– Vuonna 2010 päätin, että Arto ansaitsee kunnon kirjan. Eli se oli ihan oma ideani. Siihen aikaan ei tehty Suomessa yhtä paljon urheilukirjoja kuin nykyisin.

Kirjan kirjoittaminen henkilöstä, jota ei ole koskaan tavannut, on tekijälle haastava.

– Paanasen lisäksi toinen tärkeä apu on ollut Jaakko Leisti. Hän on eräs Kotkan vahvoista jalkapallovaikuttajista, joka kuuluttaa nykyään KTP:n ottelut. Leisti tunsi Arton hyvin ja tuntee muitakin, jotka tunsivat Tolsan. Hän auttoi löytämään oikeita henkilöitä haastateltavaksi. Kaikilla kotkalaisilla on jokin tarina kerrottavana, mutta onko tarina totta, on jo eri asia. Moni tarina on vuosien myötä muuttunut. Totuutena pidetty yksityiskohta ei aina ole ollutkaan totta.

Kun Muttilainen aloitti tiedonkeruun kirjaansa varten, aluksi osa ihmisistä ei oikein halunnut puhua arasta aiheesta. Nyt, kun Tolsan kuolemasta on kulunut enemmän aikaa, ihmiset ovat olleet halukkaampia kertomaan tarinoita kaupungin kuuluisimmasta henkilöstä.

– Yhteensä on ollut 111 haastateltavaa, joista osa on valitettavasti ehtinyt jo kuolla viimeisen kymmenen vuoden aikana. Harmillista, kun he eivät ehtineet näkemään lopputulosta. Kirjan tekeminen on onnistunut muiden töitteni ohella, joten välillä on ollut vaikea löytää aikaa kirjoittamiselle. Työ on venynyt, mutta nyt koronakevään myötä sain 450-sivuisen kirjani valmiiksi.

Tolsan tarinan myyttisyyttä lisää hänen kymmenen vuotta (1969–1979) kestänyt ammattilaisura Belgiassa. Harva suomalainen on nähnyt yhtäkään kotkalaisen ammattilaisottelua paikan päällä. Lehdissä saattoi olla siihen aikaan vain harvakseltaan tuloksia tai lyhyitä juttuja ulkomaiden sarjoista.

Antwerpeniläinen Beerschot, Tolsan seura, oli suomalaisille lähes tuntematon. Elettiin aikaa, kun vain harva suomalainen pelasi ulkomailla ammattilaisena. Se oli myös aikaa, kun joukkueessa pelaavien ulkomaalaisten määrä oli tiukasti rajattu. Suomessa ei edes ymmärretty, kuinka suureen asemaan Tolsa ylsi Belgiassa.

Oli ja on yhä vieläkin täysin poikkeuksellista, että suomalainen pelaaja valitaan joukkueensa kapteeniksi. Tolsan kulttipelaajan maineesta kertoo se, kun hänet valittiin Beerschotin 100-vuotishistoriikissa yhtenä pelaajana seuran kaikkien aikojen avauskokoonpanoon.

Muttilainen on käynyt myös paikan päällä Belgiassa etsimässä idolinsa jalanjälkiä. Valitettavasti Beerschotin seurahistoria on yhtä synkkä kuin kotkalaisen elämän viimeiset vuodet.

– Harmikseni, kun kävin tutustumassa paikan päällä Belgiassa, seura oli menossa konkurssiin. Seuraorganisaatio oli ihan sekaisin enkä oikein saanut apua.

Tolsa palasi Belgia-vuosien jälkeen kotikaupunkiinsa Kotkaan. Peliura päättyi kasvattajaseurassa KTP:ssä vuonna 1982. Jo Belgiassa Tolsan arkeen oli tullut alkoholi. Ongelmat vain pahenivat jalkapallouran ehtoopuolella ja kiihtyivät Tolsan tehtyä lopettamispäätöksen. Alamäkeä kesti kymmenen vuotta Belgiasta paluun jälkeen.

– Palatessaan Suomeen täällä oli menty jalkapallossa eteenpäin. Tolsa ehkä luuli, että se on yhä meillä harrastetasoista. Pelaajat ottivat lajin tosissaan, eikä harjoitusten jälkeen enää lähdetty baarin kautta kotiin. Tolsa oli kuitenkin vielä niin hyvä, että pystyi pelaamaan krapulassakin.

Tolsa oli ennen ulkomaille lähtöä Kotkan satamassa töissä nosturinkuljettajana. Siihen aikaan pelaajat olivat pelaamisen ohella mukana myös työelämässä.

– Kun kaupungin kuuluisin mies palasi takaisin kotiin, hänelle tarjottiin tuttua työpaikkaa satamasta. Tolsa ei kuitenkaan ottanut sitä vastaan. Kotkassa ei ehkä ymmärretty, kuinka suuri tähti oli palaamassa.

Muuttaessaan Belgiaan Tolsalta jäi siviilitöiden lisäksi myös paikallispolitiikka. Hän ehti olla lyhyen aikaan SDP:n edustajana Kotkan kaupunginvaltuustossa. Ehkäpä juuri poliittisen taustansa takia Tolsalle räätälöidystä uudesta työpaikasta tuli myös poliittinen kiistakapula. Osa piti suunniteltua pestiä Tolsan henkilökohtaisena suojatyöpaikkana.

– Kotkan kaupunginvaltuustossa väännettiin Tolsan uudesta työpaikasta. Häntä varten perustettiin uusi toimi, vene- ja liikuntapaikkojen valvoja.

Tolsan viimeiset vuodet kuluivat paikallisissa pubeissa. ”Isolla A:lla” riitti selkään taputtelijoita. Pelimiehen maine ja ammattilaiskentiltä saadut rahat takasivat ”ystäviä”, ainakin siihen asti, kunnes rahat loppuivat.

Tolsa kuoli vain 43-vuotiaana. Hänet on haudattu yksinhuoltajaäitinsä Helvi Kormun viereen Parikan hautausmaalle. Tai oikeammin, äiti on haudattu poikansa viereen, sillä hän kuoli 16 vuotta poikaansa myöhemmin.

Elokuussa tulee Tolsan syntymästä kuluneeksi tasan 75 vuotta.

Hannu Tuominen

Benjamin Källman palaa Inter-paitaan

Benjamin Källman.

Viimeksi kaksi vuotta sitten Veikkausliigassa pelannut Benjamin Källman palaa lainalta Interin vahvuuteen. Viime vuosina kaikkiaan neljässä eri seurassa lainasopimuksilla pelanneella 22-vuotiaalla hyökkääjällä oli kuluvan vuoden mittainen lainasopimus Norjan liigan Haugesundiin, mutta osapuolet päätyivät lainan ennenaikaiseen päättämiseen.

Eurojackpotin potti nousi noin 22 miljoonaan euroon

Eurojackpotista ei löytynyt kierroksella 33/2020 täysosumia, joten ensi viikolla potissa on noin 22 miljoonaa euroa.

Kolmessa ravintolassa epäily koronavirusaltistuksesta Turussa ja Liedossa

Turkulaisella täysin oireettomalla henkilöllä on todettu koronavirustartunta. Henkilö on asioinut kolmessa ravintolassa Turussa ja Liedossa 9.–12. elokuuta mahdollisesti tartuttavana.

Magneettikuvantaminen on välttämätön osa korkeatasoista eturauhassyövän diagnostiikkaa

Eturauhassyöpien vaikeusaste vaihtelee suuresti. Osa syövistä on hyvinkin aggressiivisia, osalla taas ei ole vaikutusta elinaikaan. Perinteisellä diagnostiikalla ei kuitenkaan pystytä poissulkemaan aggressiivista eturauhassyöpää edes kohtuullisella varmuudella. Juha Knaapilan Turun yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus osoitti, että laadukkaasti toteutetulla eturauhasen magneettikuvantamisella pystytään poissulkemaan aggressiivinen eturauhassyöpä sekä nopeuttamaan oikean diagnoosin saamista ja yksilön kannalta optimaaliseen hoitoon pääsyä.

Ilmanvaihdolla merkittävä vaikutus hoitohenkilöstön altistumiseen viruksille hoitotilanteessa

Ilmanvaihdollisilla ratkaisuilla voidaan suojata hoitohenkilöstöä mahdolliselta virustartunnalta hoitotilanteessa. Turun ammattikorkeakoulun vetämässä Airborne-hankkeessa tutkittiin sairaalan hoitohenkilöstön altistumista ilmavälitteisille infektioille potilaita hoitaessa. Hanke toteutettiin yhteistyössä Turun yliopiston ja Leicesterin yliopistollisen sairaalan kanssa.

Rantaradan ratatyöt pitkittyvät – kaukojunille 10–25 minuutin myöhästymisiä, aamun ja iltapäivän nopeat junavuorot tauolle

Junamatka Turun ja Helsingin välilä hidastuu ratatöiden takia.

Väyläviraston teettämät ratatyöt Rantaradalla jatkuvat odotettua pidempään, mikä vaikuttaa kaukojunaliikenteeseen Helsingin ja Turun välillä. Ratatöistä aiheutuvien nopeusrajoitusten vuoksi kaukojunat välillä jäävät 10–25 minuuttia aikataulusta myöhään. Lisäksi aamun ja iltapäivän nopeat junavuorot Helsingin ja Turun välillä jäävät toistaiseksi tauolle. Lähijunaliikenne kulkee normaalisti.

Kansallisen Liigan FC Honka–TPS siirtyy koronaepäilyjen takia

Lauantaina 15. elokuuta pelattavaksi suunniteltu naisten pääsarjan Kansallisen Liigan ottelu FC Honka–TPS siirtyy pelattavaksi lauantaina 12. syyskuuta.

Digitaalisia ja henkilökohtaisia oppimisympäristöjä käytettäessä ohjausvastuuta on hajautettava

Anne-Maria Korhonen löysi väitöskirjassaan käytännön menetelmiä siihen, miten opettajaopiskelijoita voidaan ohjata hyödyntämään henkilökohtaisia oppimisympäristöjä ja digitaalisuutta osaamisensa näkyväksi tekemisessä.

Skopjen lennolla Turkuun lauantaina saapuvat testataan ja asetetaan karanteeniin

Skopjesta Turkuun lauantaina 15. elokuuta saapuvan lennon matkustajille tehdään koronavirustesti ja heidät asetetaan tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin. Toimintamalli on samanlainen kuin viime tiistaina 11. elokuuta Skopjesta Turkuun saapuneen lennon matkustajien kohdalla.

Korona siirtää Muumipeikko ja pyrstötähti -animaation ensi-iltaa

Rakastettu, koko perheen elokuvaklassikko, kansallisaarteeksikin kutsuttu Muumipeikko ja pyrstötähti -animaatio on tulossa elokuvateattereihin teknisesti uudistettuna. Ensi-illan ajankohdaksi on aiemmin julkistettu tulevan syyskuun alku. Yleisestä tilanteesta johtuen SF Studios, Cinematic ja Kindernet Entertainment ovat kuitenkin yhdessä elokuvan yhteistyökumppaneiden kanssa päättäneet siirtää elokuvan ensi-iltaa myöhempään ajankohtaan, jolloin Muumien 75v-juhlavuotta voidaan toivon mukaan juhlia elokuvanäytösten ohella varmemmin myös muilla yleisötapahtumilla.

Treffikokemuksia syvästä päästä

Hulvaton uutuuskirja treffikokemuksista tarjoaa vertaistukea entisille ja nykyisille sinkuille. Tuntuuko sinusta, että päädyt treffeille aina kummajaisten kanssa, kun taas kaikilla ystävilläsi käy flaksi sokkotreffeilläkin? Maiju Markkasen ja Tero Tiittasen kokoama kirja Miten täältä pääsee pois? (Bazar) sisältää yli sata herkullista tarinaa pieleen menneiltä treffeiltä. Se on tarkoitettu jokaiselle, joka on joskus käynyt huonoilla treffeillä, ja toimii myös vertaistukena kaikille niille, jotka ovat deittailussaan jo epätoivon partaalla. Ehkä pieleen menneet treffit eivät olekaan niin paha juttu – ainakaan silloin, jos niistä saa hyvän tarinan.

Turku aloittaa maskien jakamisen vähävaraisten ruoka-apupaikoissa alkuviikolla

Turussa maskien jakaminen vähävaraisille aloitetaan ensi viikon alkupuolella. Ensimmäisessä vaiheessa jakelu käynnistyy vähävaraisten ruoka-apupaikkojen yhteydessä. Lisäksi osa järjestöistä jakaa maskeja omalle asiakaskunnalleen. Diakoniatyössä maskeja jaetaan asiakastapaamisissa. Kangasmaskeja jaetaan niitä tarvitseville kaksi kappaletta.

Muoviroskaa vastaan uusin ratkaisuin

Turun kaupunki ja Itämerihaaste tekevät kesän aikana yhteistyötä Clewat Oy:n kanssa testaamalla uudenlaista Cleansweep-roskienkeräysalusta. Alus siivoaa roskia Aurajoessa 18.−20. elokuuta. Testeillä selvitetään aluksen toimivuutta meren roskaantumisen hillitsemisessä.

Parhaat gluteenittomat piirakat yksiin kansiin

Keliakialiitto julkaisi gluteenittomia piirakkareseptejä sisältävän keittokirjan. Kirjan 45 reseptiä on jaettu vuodenaikojen mukaan. Kevään piirakoissa näkyy pääsiäinen, kesän piirakoissa maistuvat kotimaiset marjat ja kasvikset ja syksyllä sienet. Talven piirakat ovat täyteläisiä.

TFO:n uudeksi intendentiksi esitetään Nikke Isomöttöstä

Nikke Isomöttönen.

Turun filharmonisen orkesterin uudeksi intendentiksi esitetään FM Nikke Isomöttöstä . Turun kaupungin kulttuurilautakunta päättää uuden intendentin valinnasta keskiviikkona 19. elokuuta pidettävässä kulttuurilautakunnan kokouksessa. Isomöttönen toimii tällä hetkellä Jyväskylä Sinfonian viransijaisena intendenttinä ja on aiemmin toiminut muun muassa Mikkelin kaupunginorkesterin intendenttinä.

Santeri Haarala vahvistamaan TPS:n hyökkäyspäätä

Hyökkääjä Santeri Haarala vahvistaa FC TPS:n hyökkäyspäätä 1+1-vuotisella sopimuksella. 20-vuotias Haarala on edustanut alkukauden Kakkosen B-lohkon kärjessä olevaa Ilves/2:sta, jossa hän ehti viimeistelemään viidessä ottelussa peräti kahdeksan maalia.

TPS:n Rasmus Tirronen leikkaukseen

Rasmus Tirronen.

TPS:n jääkiekkomiehistön ykkösmaalivahti Rasmus Tirronen joutuu leikkaukseen. Tirronen kärsii yläraajavammasta. Tirronen leikataan tänään perjantaina.

Turnajaisritareita siunataan Tuomiokirkossa

Turun linnan turnajaisten ritarien siunaus järjestetään jälleen Turun tuomiokirkossa torstaina 20. elokuuta kello 18. Keskiaikahenkisessä tilaisuudessa rukoillaan Jumalan varjelusta turnajaisiin osallistuville ritareille, jotka saapuvat paikalle noin viisitoista minuuttia ennen tilaisuuden alkua. Siunaus onkin monelle osanottajalle turnajaisten alkuhuipentuma, jonka jälkeen uskaltaa panna kaikkensa peliin hengenvaarallisessa lajissa. Katsojat taas pääsevät kokemaan ritariaikaa, kun sotisovissaan kalisevat taistelijat astelevat ylväinä kansallispyhäkön käytävillä.

Kaupunki
Urheilu

Benjamin Källman palaa Inter-paitaan

Benjamin Källman.

Viimeksi kaksi vuotta sitten Veikkausliigassa pelannut Benjamin Källman palaa lainalta Interin vahvuuteen. Viime vuosina kaikkiaan neljässä eri seurassa lainasopimuksilla pelanneella 22-vuotiaalla hyökkääjällä oli kuluvan vuoden mittainen lainasopimus Norjan liigan Haugesundiin, mutta osapuolet päätyivät lainan ennenaikaiseen päättämiseen.

Neea Karvinen etenee kilpauralla esteen kerrallaan

Neea Karvinen panostaa tällä hetkellä sataprosenttisesti ratsastukseen.

Kuluva vuosi on ollut erikoista aikaa. Erikoisuuskerrointa lisää, jos sattuu viettämään aikansa hevosten kanssa. Tämän tietää Kaarinan Kenttäratsastajia edustava esteratsastaja Neea Karvinen .

Otteluanalyysi: Interin kotitaika kestää

Connor Ruane teki kaksi maalia.

Huh, mikä jännitysnäytelmä! Ja hyvin viihdyttävä. Helsingin IFK piti Interiä piinapenkissä Veikkausliigan kamppailussa Kupittaalla nousemalla altavastaajan asemasta kahdesti tasoihin. HIFK:lla oli lopussa jopa mainio tilaisuus mennä johtoon, mutta Adama Fofanan kuti pamahti tolppaan. Interin loppupuristus tuotti kuitenkin jälleen tulosta. Elias Mastokangas keskitti, Kevin Kouassivi-Benissan syöksyi palloon ja Fofana antoi hänelle selästä vauhtia. Erotuomari Petri Viljanen osoitti pilkkua, josta Connor Ruane iski toistamiseen ja tällä kertaa voitto-osuman 3-2.

Kansallisen Liigan FC Honka–TPS siirtyy koronaepäilyjen takia

Lauantaina 15. elokuuta pelattavaksi suunniteltu naisten pääsarjan Kansallisen Liigan ottelu FC Honka–TPS siirtyy pelattavaksi lauantaina 12. syyskuuta.

Santeri Haarala vahvistamaan TPS:n hyökkäyspäätä

Hyökkääjä Santeri Haarala vahvistaa FC TPS:n hyökkäyspäätä 1+1-vuotisella sopimuksella. 20-vuotias Haarala on edustanut alkukauden Kakkosen B-lohkon kärjessä olevaa Ilves/2:sta, jossa hän ehti viimeistelemään viidessä ottelussa peräti kahdeksan maalia.

TPS:n Rasmus Tirronen leikkaukseen

Rasmus Tirronen.

TPS:n jääkiekkomiehistön ykkösmaalivahti Rasmus Tirronen joutuu leikkaukseen. Tirronen kärsii yläraajavammasta. Tirronen leikataan tänään perjantaina.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.