Aurajoen rannalle syntyi Holz Kollektivin satojen metrien pituinen KaiPuu-yhteisötaideteos
Aurajoen rannalle on synnytetty Holz Kollektivin puihin kiinnittyvä satojen metrien pituinen KaiPuu yhteisötaideteos. Teos koostuu kaupunkilaisten kaipuun tarinoista.
– Pitkin kesää kerätyt KaiPuun tarinat kiedotaan konkreettiseksi näihin kauniin vanhoihin Aurajoen rannan puihin, ihastelee toinen Holz Kollektivin perustajista, kuvataiteilija, metallitaiteilija ja tuottaja Johanna Sinkkonen. – Tarinoita on kerätty etukäteen nettisivujen ja mainosten kautta, sekä ihmiset ovat saaneet tulla myös itse kietomaan oman KaiPuun puunsa avoimissa työpajoissa, lisää yhteisötaiteilija ja toinen Holz Kollektivin perustajista Pia Bartsch.
– Olemme olleet häkeltyneitä ihmisten kiinnostuksesta ja osallistumisesta. Meiltä loppuu kohta puut kesken, Sinkkonen naurahtaa.
Teos valmistui sunnuntaina. KaiPuu on yksi Turun kaupungin järjestämän visuaalisten alojen ammattilaisille suunnatun ideakilpailun viidestä voittajasta. Kilpailussa etsittiin teoksia elävöittämään ja kaunistamaan Turun kesää ja alkusyksyä.
KaiPuu on näyttävä satojen metrien pituinen yhteisö- ja ympäristötaideteos, joka muodostuu Aurajoen rannan puihin, Tuomiokirkkosillan ja Kirjastosillan välille. Teoksessa osallistujien kaipuun tarinat kiedotaan sinisellä suomalaisella villalangalla jopa niinkin vanhoihin kuin vuonna 1842 istutettuihin Saksasta hankittuihin puistolehmuksiin. Ei olekaan yhteensattuma, että taiteilijakollektiivin nimi Holz on saksaa ja tarkoittaa puuta.
– Oli alusta asti selvää, että halusimme tehdä jotain merkityksellistä, Bartsch sanoo.
– Se kuinka merkityksellistä tästä teoksesta loppujen lopuksi tuli, oli meillekin yllättävää, hän lisää.
– Yksi osallistujista alkoi itkeä kaipuutansa avoimissa työpajoissa. Se oli erittäin liikuttava hetki, kertoo Sinkkonen.
– Kyllä tämä teos yhdistää meitä tässä poikkeuksellisessa ajassa. On mielenkiintoista huomata, kuinka jokaisen kaipuu on erilainen, mutta toisaalta samanlainen, oli kohde sitten toinen ihminen, paikka, eläin tai tunne, Sinkkonen pohtii.
– Halusimme antaa myös ikäihmisille mahdollisuuden tulla mukaan teokseen, heitä kun poikkeusaika kosketti vielä rankemmin kuin muita. Turun Lähimmäispalveluyhdistys ry:n Asuinkoti Kotikunnas tuli mukaan projektiin ja sain kuulla sydäntäsärkeviä tarinoita, Bartsch kertoo liikuttuneena.
Kaikkein eniten osallistujat ovat kaivaneet äitiä.
– Ja se on nyt vaan luonnonlaki, että kaipaa äitiä, sanoi yksi Kotikunnaksen vanhuksista, Bartsch sanoo.
Syksyn jälkeen, kun teos on purettu, se on esillä KaiPuun kotisivuilla. Holz Kollektiv kaksikko lisää sinne puiden kuvat tarinoineen sekä tallenteen Sininen hetki performanssista niille, jotka eivät päässeet paikan päälle. Sininen hetki performanssin toteuttaa tanssitaiteilija, koreografi ja esiintyjä Sandrina Lindgren sekä nukketeatteritaiteilija, ohjaaja ja esiintyjä Ishmael Falke.
– Sininen hetki pidetään sunnuntaina 16. elokuuta kello 21.30, sinisen hetken aikana Aurajoella. Esitystä voi seurata Tuomiokirkkosillan ja Kirjastosillan välillä, joen molemmin puolin. Luvassa on KaiPuun tarinoita ääneen luettuna. Holz Kollektiv toivottaa kaikki tervetulleeksi tähän avoimeen tapahtumaan. Kannattaa tulla ajoissa paikalla, jotta saa hyvän paikan, Sinkkonen vinkkaa.
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)