Jälkipeli: Kansallisessa Liigassa on haasteensa – TPS:ssä vapaaehtoisten työ on korvaamaton

Naisten pääsarjataso on nykyään Kansallinen Liiga. Sarjaa pelataan vahvasti amatööripohjalta. Ottelutapahtumissa vapaaehtoisten seuratyöntekijöiden panos on korvaamaton. Naisten pääsarjataso on nykyään Kansallinen Liiga. Sarjaa pelataan vahvasti amatööripohjalta. Ottelutapahtumissa vapaaehtoisten seuratyöntekijöiden panos on korvaamaton.

– Naisten edustusjoukkueen taustajoukko toimii vapaaehtoisten avulla. Ainoastaan joukkueen valmennustiimille maksetaan kulukorvauksia. Kukaan ei saa palkkaa. Pelaajillekaan ei makseta, mutta onneksi he eivät kuitenkaan itse joudu maksamaan liigatasolla pelaamisestaan.

Näin toteaa TPS Juniorijalkapallon toiminnanjohtaja Leena Allen, joka on itsekin lupautunut auttamaan TPS:n naisten edustusjoukkuetta, muun muassa olemalla mukana ottelutapahtumissa.

Tämä on yhä arkitodellisuutta naistenkin pääsarjatasolla. Ilman vapaaehtoisia liigajoukkueen toiminta olisi mahdotonta.

– Naisten ottelun käytännön järjestelyt eivät ole verrattavissa miesten Veikkausliigaotteluihin. Urheilupuiston Yläkentän katsomotilat ovat pienemmät, mutta ovat meille ihan riittävät. Pienemmällä katsojamäärällä saadaan hyvä tunnelma. Turvallisuudesta ja järjestysvalvonnasta vastaa ulkopuolinen taho. Kaikki muu toiminta on jaettu vapaaehtoisten kesken.

Jo junioritasolla tiedetään, että vapaaehtoistyö ei enää houkuta samalla tavoin kuin ennen, ei edes pelaajien vanhempia.

– Maailman meno on vaan muuttunut. Ihmisillä on paljon erilaisia harrastuksia. Mutta naisten edustusjoukkueen vapaaehtoisissa on se erikoisuus, että mukana on paljon sellaisia, joilla ei ole ollut enää vuosiin varsinaista sidettä itse joukkueeseen. Esimerkiksi Marita Saloranta on myynyt pääsylippuja jo 16 vuoden ajan. Kahvilanpitäjä Jaana Tulonen ei edes muistanut, milloin on tullut toimintaan mukaan.

Suomen Palloliiton pitkän aikavälin visioissa tavoitteena on tehdä naisten jalkapallosarjasta ammattilaissarja.

– Usein puhutaan siitä, että voitaisiin ensin palkata päätoimisia valmentajia. Mutta ketä he valmentaisivat, jos meillä ei ole yhtään ammattilaispelaajaa. Nykyjärjestelmässä pelaajat pääsevät vasta illalla harjoituksiin.

TPS:ssä tavoitteena on, että naispelaajista ainakin suurin osa voisi olla tulevaisuudessa puoliammattilaisia.

Naisten Liiga sai uuden nimen, Kansallinen Liiga. Palloliiton strategian mukaan sana ”nainen” haluttiin häivyttää nimestä pois. Päätös oli poikkeuksellinen maailmanlaajuisesti, sillä muualla pelataan yhä naisille nimetyissä sarjoissa. Mutta tuoko tasa-arvoon liittyvän uuden nimen vaihtaminen yhtään uutta katsojaa paikan päälle?

– Aluksi uusi nimi aiheutti hämmennystä, mutta olen tottunut siihen. Nyt tuntuu oikeasti siltä, että Palloliitto tarjoaa jotakin konkreettista seuroille. Yhtenä esimerkkinä on naisten liigan ensimmäinen yhteinen sponsori Subway. Samoin Ruudun halu näyttää naisten otteluita on merkityksellinen edistysaskel. Vaikka olemme vielä lähtökuopissa, minulla on vahva usko, että saamme asioita eteenpäin. Kun teemme kaiken hyvin, niin lopputulemana on yleisön lisääntynyt kiinnostus.

Palloliiton uusien yhteistyösopimusten rahallinen hyöty ei tule suoraan seuroille.

– Sponsoriraha käytetään seurojen yhteiseen hyvään, mutta sitä ei jaeta suoraan taloudellisina tukina seuroille. TV-sopimuksesta seurat eivät saa rahallisesti mitään. En tiedä TV-lähetysten katsojamääriä, mutta kyse on lähinnä molempia osapuolia hyödyntävästä imagomarkkinoinnista. Tässä on se haaste, että joutuu myymään jotain halvalla saadakseen jotain. Aina ei voi tehdä sopimuksia rahankiilto silmissä.

Naisten liigaotteluiden yleisökeskiarvo on alle 300 katsojaa ottelua kohden. Jos puhutaan edes puoliammattilaisuudesta, pitäisi lukema olla vähintään kolminkertainen.

– Sarjan nimen vaihtamisella on kyse enemmänkin arvopohjaisesta lähestymistavasta. Minulle ei ole henkilökohtaisesti ongelma, vaikka jatkossakin puhuttaisiin naisten jalkapallosta. Yleisömääränkasvu kuitenkin onnistuu vain, jos sarja on riittävän kiinnostava. Tuote pitää olla oikeanlainen. Yksittäiset mainoskampanjat, sirkushuvit ja ilmaislippujen jakaminen ovat vain laastari. Niillä voi hetkellisesti korjata yleisömääriä ylöspäin, mutta se ei ole todellista.

Suomi on Pohjoismaana menestynyt hyvin kansainvälisesti. Nyt, kun muualla on alettu panostamaan naisjalkapalloon, välimatka Suomen ja muun maailman välillä kasvaa. Suomen sarjoista pelaajia siirtyy ulkomaille ja oman liigan taso putoaa. Millaisia ajatuksia tämä sinussa synnyttää?

– Muilla mailla on etumatkaa, mutta monet maat ovat jalkapallossa muutenkin erilaisessa asemassa. Ruotsi on panostanut paljon naisjalkapalloon. Tanska ja Norjakin ovat meitä edellä. Tässä on se ymmärrettävä ongelma, että lahjakkaimmat suomalaiset pelaajat lähtevät ulkomaille. Niinpä Kansallisen liigan taso laskee.

Hanna Ruohomaa, Katja Hakala, Wilma Spets, Tiia Savolainen, Annika Haanpää, Ellen Strömborg, Iines Lehkonen, Milla-Maj Majasaari, Elli Pikkujämsä, Julia Tunturi, Ria Öling, Emma Santamäki, Jutta Rantala, Alina Schrey… Turusta muualle lähteneiden TPS-taustaisten pelaajien lista on pitkä. Jos kaikki edellä mainitut pelaisivat Turussa, olisi TPS vahvin suosikki mestariksi.

Allen näkee yhtenä naisjalkapallon ongelmana Suomessa alueellisen keskittymisen.

– Liigassa viisi joukkuetta on pääkaupunkiseudulta. Jos Palloliitto haluaa rakentaa nuorten akatemiatoimintaa alueellisesti vain tiettyihin osiin, se vaikeuttaa muualla olevien seurojen pelaajahankintoja. Kilpailuetu on väistämättä siirtynyt pääkaupunkiseudulle. Meiltäkin on paljon lähtenyt pelaajia sinne. Naisissa siirron syynä ei ole raha, vaan työ- ja opiskelupaikat. Jokainen seuraa sydäntään. Seurassamme pitää olla riittävän laadukas oma pelaajatuotanto, jotta meillä olisi jatkossakin pelaajia.

TPS:n naisten tavoite on vakiinnuttaa paikkansa pääsarjatasolla. Putoaminen alemmaksi Ykköseen olisi vakava isku.

– Tähän hetkeen se tulisi pahaan aikaan. Osa pelaajista ehkä lopettaisi, osa siirtyisi muualle ja meillä ei ole toistaiseksi vielä riittävästi omia junioreita täydentämään naisten joukkuetta. Ykkösessä medianäkyvyys ja yhteistyökumppaneiden kiinnostuskin olisi pientä.

Hannu Tuominen

Tepsin Naisten liigajoukkueen hyökkäyskolmikko muutaman vuoden takaa, Jutta Rantala (vas.), Ria Öling ja Hanna Ruohomaa, kuuluvat niihin TPS-taustaisiin pelaajiin, jotka ovat siirtyneet Turusta muualle. Tepsin Naisten liigajoukkueen hyökkäyskolmikko muutaman vuoden takaa, Jutta Rantala (vas.), Ria Öling ja Hanna Ruohomaa, kuuluvat niihin TPS-taustaisiin pelaajiin, jotka ovat siirtyneet Turusta muualle.
TPS:n naisten menestys ei ainakaan ole kiinni valmennuksesta. Päävalmentaja Sami Haltian (oik.) apuna on kokenut John Allen. TPS:n naisten menestys ei ainakaan ole kiinni valmennuksesta. Päävalmentaja Sami Haltian (oik.) apuna on kokenut John Allen.

Benjamin Källman palaa Inter-paitaan

Benjamin Källman.

Viimeksi kaksi vuotta sitten Veikkausliigassa pelannut Benjamin Källman palaa lainalta Interin vahvuuteen. Viime vuosina kaikkiaan neljässä eri seurassa lainasopimuksilla pelanneella 22-vuotiaalla hyökkääjällä oli kuluvan vuoden mittainen lainasopimus Norjan liigan Haugesundiin, mutta osapuolet päätyivät lainan ennenaikaiseen päättämiseen.

Eurojackpotin potti nousi noin 22 miljoonaan euroon

Eurojackpotista ei löytynyt kierroksella 33/2020 täysosumia, joten ensi viikolla potissa on noin 22 miljoonaa euroa.

Kolmessa ravintolassa epäily koronavirusaltistuksesta Turussa ja Liedossa

Turkulaisella täysin oireettomalla henkilöllä on todettu koronavirustartunta. Henkilö on asioinut kolmessa ravintolassa Turussa ja Liedossa 9.–12. elokuuta mahdollisesti tartuttavana.

Magneettikuvantaminen on välttämätön osa korkeatasoista eturauhassyövän diagnostiikkaa

Eturauhassyöpien vaikeusaste vaihtelee suuresti. Osa syövistä on hyvinkin aggressiivisia, osalla taas ei ole vaikutusta elinaikaan. Perinteisellä diagnostiikalla ei kuitenkaan pystytä poissulkemaan aggressiivista eturauhassyöpää edes kohtuullisella varmuudella. Juha Knaapilan Turun yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus osoitti, että laadukkaasti toteutetulla eturauhasen magneettikuvantamisella pystytään poissulkemaan aggressiivinen eturauhassyöpä sekä nopeuttamaan oikean diagnoosin saamista ja yksilön kannalta optimaaliseen hoitoon pääsyä.

Ilmanvaihdolla merkittävä vaikutus hoitohenkilöstön altistumiseen viruksille hoitotilanteessa

Ilmanvaihdollisilla ratkaisuilla voidaan suojata hoitohenkilöstöä mahdolliselta virustartunnalta hoitotilanteessa. Turun ammattikorkeakoulun vetämässä Airborne-hankkeessa tutkittiin sairaalan hoitohenkilöstön altistumista ilmavälitteisille infektioille potilaita hoitaessa. Hanke toteutettiin yhteistyössä Turun yliopiston ja Leicesterin yliopistollisen sairaalan kanssa.

Rantaradan ratatyöt pitkittyvät – kaukojunille 10–25 minuutin myöhästymisiä, aamun ja iltapäivän nopeat junavuorot tauolle

Junamatka Turun ja Helsingin välilä hidastuu ratatöiden takia.

Väyläviraston teettämät ratatyöt Rantaradalla jatkuvat odotettua pidempään, mikä vaikuttaa kaukojunaliikenteeseen Helsingin ja Turun välillä. Ratatöistä aiheutuvien nopeusrajoitusten vuoksi kaukojunat välillä jäävät 10–25 minuuttia aikataulusta myöhään. Lisäksi aamun ja iltapäivän nopeat junavuorot Helsingin ja Turun välillä jäävät toistaiseksi tauolle. Lähijunaliikenne kulkee normaalisti.

Kansallisen Liigan FC Honka–TPS siirtyy koronaepäilyjen takia

Lauantaina 15. elokuuta pelattavaksi suunniteltu naisten pääsarjan Kansallisen Liigan ottelu FC Honka–TPS siirtyy pelattavaksi lauantaina 12. syyskuuta.

Digitaalisia ja henkilökohtaisia oppimisympäristöjä käytettäessä ohjausvastuuta on hajautettava

Anne-Maria Korhonen löysi väitöskirjassaan käytännön menetelmiä siihen, miten opettajaopiskelijoita voidaan ohjata hyödyntämään henkilökohtaisia oppimisympäristöjä ja digitaalisuutta osaamisensa näkyväksi tekemisessä.

Skopjen lennolla Turkuun lauantaina saapuvat testataan ja asetetaan karanteeniin

Skopjesta Turkuun lauantaina 15. elokuuta saapuvan lennon matkustajille tehdään koronavirustesti ja heidät asetetaan tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin. Toimintamalli on samanlainen kuin viime tiistaina 11. elokuuta Skopjesta Turkuun saapuneen lennon matkustajien kohdalla.

Korona siirtää Muumipeikko ja pyrstötähti -animaation ensi-iltaa

Rakastettu, koko perheen elokuvaklassikko, kansallisaarteeksikin kutsuttu Muumipeikko ja pyrstötähti -animaatio on tulossa elokuvateattereihin teknisesti uudistettuna. Ensi-illan ajankohdaksi on aiemmin julkistettu tulevan syyskuun alku. Yleisestä tilanteesta johtuen SF Studios, Cinematic ja Kindernet Entertainment ovat kuitenkin yhdessä elokuvan yhteistyökumppaneiden kanssa päättäneet siirtää elokuvan ensi-iltaa myöhempään ajankohtaan, jolloin Muumien 75v-juhlavuotta voidaan toivon mukaan juhlia elokuvanäytösten ohella varmemmin myös muilla yleisötapahtumilla.

Treffikokemuksia syvästä päästä

Hulvaton uutuuskirja treffikokemuksista tarjoaa vertaistukea entisille ja nykyisille sinkuille. Tuntuuko sinusta, että päädyt treffeille aina kummajaisten kanssa, kun taas kaikilla ystävilläsi käy flaksi sokkotreffeilläkin? Maiju Markkasen ja Tero Tiittasen kokoama kirja Miten täältä pääsee pois? (Bazar) sisältää yli sata herkullista tarinaa pieleen menneiltä treffeiltä. Se on tarkoitettu jokaiselle, joka on joskus käynyt huonoilla treffeillä, ja toimii myös vertaistukena kaikille niille, jotka ovat deittailussaan jo epätoivon partaalla. Ehkä pieleen menneet treffit eivät olekaan niin paha juttu – ainakaan silloin, jos niistä saa hyvän tarinan.

Turku aloittaa maskien jakamisen vähävaraisten ruoka-apupaikoissa alkuviikolla

Turussa maskien jakaminen vähävaraisille aloitetaan ensi viikon alkupuolella. Ensimmäisessä vaiheessa jakelu käynnistyy vähävaraisten ruoka-apupaikkojen yhteydessä. Lisäksi osa järjestöistä jakaa maskeja omalle asiakaskunnalleen. Diakoniatyössä maskeja jaetaan asiakastapaamisissa. Kangasmaskeja jaetaan niitä tarvitseville kaksi kappaletta.

Muoviroskaa vastaan uusin ratkaisuin

Turun kaupunki ja Itämerihaaste tekevät kesän aikana yhteistyötä Clewat Oy:n kanssa testaamalla uudenlaista Cleansweep-roskienkeräysalusta. Alus siivoaa roskia Aurajoessa 18.−20. elokuuta. Testeillä selvitetään aluksen toimivuutta meren roskaantumisen hillitsemisessä.

Parhaat gluteenittomat piirakat yksiin kansiin

Keliakialiitto julkaisi gluteenittomia piirakkareseptejä sisältävän keittokirjan. Kirjan 45 reseptiä on jaettu vuodenaikojen mukaan. Kevään piirakoissa näkyy pääsiäinen, kesän piirakoissa maistuvat kotimaiset marjat ja kasvikset ja syksyllä sienet. Talven piirakat ovat täyteläisiä.

TFO:n uudeksi intendentiksi esitetään Nikke Isomöttöstä

Nikke Isomöttönen.

Turun filharmonisen orkesterin uudeksi intendentiksi esitetään FM Nikke Isomöttöstä . Turun kaupungin kulttuurilautakunta päättää uuden intendentin valinnasta keskiviikkona 19. elokuuta pidettävässä kulttuurilautakunnan kokouksessa. Isomöttönen toimii tällä hetkellä Jyväskylä Sinfonian viransijaisena intendenttinä ja on aiemmin toiminut muun muassa Mikkelin kaupunginorkesterin intendenttinä.

Santeri Haarala vahvistamaan TPS:n hyökkäyspäätä

Hyökkääjä Santeri Haarala vahvistaa FC TPS:n hyökkäyspäätä 1+1-vuotisella sopimuksella. 20-vuotias Haarala on edustanut alkukauden Kakkosen B-lohkon kärjessä olevaa Ilves/2:sta, jossa hän ehti viimeistelemään viidessä ottelussa peräti kahdeksan maalia.

TPS:n Rasmus Tirronen leikkaukseen

Rasmus Tirronen.

TPS:n jääkiekkomiehistön ykkösmaalivahti Rasmus Tirronen joutuu leikkaukseen. Tirronen kärsii yläraajavammasta. Tirronen leikataan tänään perjantaina.

Turnajaisritareita siunataan Tuomiokirkossa

Turun linnan turnajaisten ritarien siunaus järjestetään jälleen Turun tuomiokirkossa torstaina 20. elokuuta kello 18. Keskiaikahenkisessä tilaisuudessa rukoillaan Jumalan varjelusta turnajaisiin osallistuville ritareille, jotka saapuvat paikalle noin viisitoista minuuttia ennen tilaisuuden alkua. Siunaus onkin monelle osanottajalle turnajaisten alkuhuipentuma, jonka jälkeen uskaltaa panna kaikkensa peliin hengenvaarallisessa lajissa. Katsojat taas pääsevät kokemaan ritariaikaa, kun sotisovissaan kalisevat taistelijat astelevat ylväinä kansallispyhäkön käytävillä.

Kaupunki
Urheilu

Benjamin Källman palaa Inter-paitaan

Benjamin Källman.

Viimeksi kaksi vuotta sitten Veikkausliigassa pelannut Benjamin Källman palaa lainalta Interin vahvuuteen. Viime vuosina kaikkiaan neljässä eri seurassa lainasopimuksilla pelanneella 22-vuotiaalla hyökkääjällä oli kuluvan vuoden mittainen lainasopimus Norjan liigan Haugesundiin, mutta osapuolet päätyivät lainan ennenaikaiseen päättämiseen.

Neea Karvinen etenee kilpauralla esteen kerrallaan

Neea Karvinen panostaa tällä hetkellä sataprosenttisesti ratsastukseen.

Kuluva vuosi on ollut erikoista aikaa. Erikoisuuskerrointa lisää, jos sattuu viettämään aikansa hevosten kanssa. Tämän tietää Kaarinan Kenttäratsastajia edustava esteratsastaja Neea Karvinen .

Otteluanalyysi: Interin kotitaika kestää

Connor Ruane teki kaksi maalia.

Huh, mikä jännitysnäytelmä! Ja hyvin viihdyttävä. Helsingin IFK piti Interiä piinapenkissä Veikkausliigan kamppailussa Kupittaalla nousemalla altavastaajan asemasta kahdesti tasoihin. HIFK:lla oli lopussa jopa mainio tilaisuus mennä johtoon, mutta Adama Fofanan kuti pamahti tolppaan. Interin loppupuristus tuotti kuitenkin jälleen tulosta. Elias Mastokangas keskitti, Kevin Kouassivi-Benissan syöksyi palloon ja Fofana antoi hänelle selästä vauhtia. Erotuomari Petri Viljanen osoitti pilkkua, josta Connor Ruane iski toistamiseen ja tällä kertaa voitto-osuman 3-2.

Kansallisen Liigan FC Honka–TPS siirtyy koronaepäilyjen takia

Lauantaina 15. elokuuta pelattavaksi suunniteltu naisten pääsarjan Kansallisen Liigan ottelu FC Honka–TPS siirtyy pelattavaksi lauantaina 12. syyskuuta.

Santeri Haarala vahvistamaan TPS:n hyökkäyspäätä

Hyökkääjä Santeri Haarala vahvistaa FC TPS:n hyökkäyspäätä 1+1-vuotisella sopimuksella. 20-vuotias Haarala on edustanut alkukauden Kakkosen B-lohkon kärjessä olevaa Ilves/2:sta, jossa hän ehti viimeistelemään viidessä ottelussa peräti kahdeksan maalia.

TPS:n Rasmus Tirronen leikkaukseen

Rasmus Tirronen.

TPS:n jääkiekkomiehistön ykkösmaalivahti Rasmus Tirronen joutuu leikkaukseen. Tirronen kärsii yläraajavammasta. Tirronen leikataan tänään perjantaina.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.