Otteluanalyysi: Inter kylvetti Ilvestä, Furuholmille hattutemppu

Mies ja päähine. Kolme maalia tiesi Timo Furuholmille uran toista hattutemppua. Knalli tuli, sateenvarjoa ei sentään tarvittu. Mies ja päähine. Kolme maalia tiesi Timo Furuholmille uran toista hattutemppua. Knalli tuli, sateenvarjoa ei sentään tarvittu. Kuva: Lasse Virtanen

Ilves vieraili Kupittaalla jo toisen kerran tällä viikolla jalkapallon Veikkausliigassa, mutta toinen visiitti ei ollut yhtä iloinen kuin ensimmäinen. Ilves löi tiistaina vajaanakin TPS:n 1-0, mutta nyt tuli Interiltä kunnolla turpaan 5-1. Interin Timo Furuholm löi maalillaan alkutahdit heti 3. minuutilla ja Ilvestä vietiin.

Inter oli avausjaksolla tehokas, se teki maalin aina, kun pystyi luomaan maalipaikan ja maalit olivat hienoja. Loppulukemat 5-1 (3-0) olivat täysin ansaitut.

Inter-Ilves 5-1 (3-0).

Maalit: 3. Timo Furuholm (Jesper Engström) 1-0, 30. Jesper Engström (Taiki Kagayama) 2-0, 41. Kagayama (Furuholm) 3-0, 77. Furuholm (Liliu) 4-0, 83. Ilari Mettälä 4-1, 90. Furuholm 5-1.

Yleisöä: 1 470.

Kentän kunkku: Timo Furuholm, Inter. Kolme maalia eli hattutemppu ja maalisyöttö vielä päälle. Tehot olivat kohdillaan. Pelaaja itse muisteli, että hattutemppu olisi vasta liigauran toinen. Edellinen on vuodelta 2011. "Furkka" sai myös varoituksen. Syynä oli, että hän kävi tuulettamassa maalia Ilveksen kannattajien edessä. Nämä olivat ivanneet hyökkääjää koko ottelun ajan. He taputtivat kuitenkin reilusti maalitykille hattutempun jälkeen.

Illan erikoisuus: Ilveksen Ilari Mettälä vieraili kahdesti Kupittaalla viikon sisällä ja onnistui maalinteossa molemmilla kerroilla entisellä kotistadionillaan, vaikka pääsi vasta vaihdosta kentälle. Olisiko aika saada lisää vastuuta? Interin varamaalivahti Aati Marttinen sai varoituksen, vaikka ei pelaamaan päässytkään. Samassa tilanteessa varoituksen sai myös Ilveksen maalivahti Mika Hilander.

Matsin surkeinta: Ottelussa nähtiin kaksi pahannäköistä kolaria, kun päät kolisivat yhteen pallontavoittelussa. Ensin kentän pintaan lyyhistyivät Interin Taiki Kagayama ja Ilveksen Lauri Ala-Myllymäki, sitten Interin Rick Ketting ja Ilveksen Eetu Mömmö. Kaikki pystyivät onneksi jatkamaan pelaamista, mutta päävammat ovat vaarallisia ja tilanteet pelottavia.

Tuhlaajapoika: Tuhlaajia ei kentällä ollut. Inter teki lähes sataprosenttisella teholla joka paikasta, Ilves ei maalinsa lisäksi muita mahdollisuuksia edes saanut.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Mika Hilander, Ilves. Inter teki viisi maalia, Ilves-vahti torjui vain kerran. Eivät maalit Hilanderin syytä olleet, sillä Inter rakensi tilanteet hienosti, eikä maalivahdille jäänyt muuta virkaa kuin kantaa pallo verkosta kentälle. Ainoa torjunta tuli sekin vasta lisäajalla. Hilander torjui Liliun laukauksen, mutta Furuholm tööttäsi paluupallon verkkoon.

Mitä sanottiin?:

Timo Furuholm, Inter: Tällaista futis on. Oltiin Kuopiossa ihan hyvin valmistautuneita, mutta mikään ei toiminut. Jäätiin junan alle. Vähän suoraviivaistettiin alun rakenteluvaihetta. Saatiin paine Ilveksen päähän. Päästiin vähän yllättämään. Ei tässä sarjassa tehdä viittä maalia, ellei ole tehokas. Hyvä fiilis. Lähdin aika huonona pelaajana Kuopiosta pois.

Analyysi: Kuka tekee Interin maalit, kysyttiin ennen kauden alkua. Ei tarvitse kysyä enää. Inter on tehnyt neljässä viime kotipelissään Kupittaalla, kun mukaan lasketaan myös cupin pelit, peräti 17 maalia. Eipä ole maalinteko-ongelmia ei. Kysymys oli aiheellinen ennen kauden alkua, mutta valmentaja Jose Riveiron pelisysteemi toimii, vaikka nimet ovat vaihtuneet etenkin hyökkäystriossa. Timo Furuholm on jäljellä ja hän vastasi tehoista Ilvestä vastaan. Kolme maalia ja nappisuoritus.

Riveiro on onnistunut mainiosti myös pelaajien kierrättämisessä. Kun ottelutahti on tiukka, rotaatio on pakollista. Muutoin kuormitus käy liian isoksi. Seurauksena voi olla pelitehon heikkeneminen ja altistuminen vammoille. Ilvestä vastaan uusina miehinä avaukseen tulivat Noah Nurmi topparikolmikkoon ja Jesper Engström oikealle laitalinkiksi. Engström oli avainasemassa mahtialussa. Hän syötti Furuholmin avausmaalin ja teki itse toisen osuman.

Nurmi täytti hyvin paikkansa topparina, kun Juuso Hämäläinen on sairaslistalaisena sivussa. Toppariksi on heittää myös Martti Haukioja, joten yksi kolhu ei aiheuta murheita joukkueelle. Interin rinki ei ole leveä, mutta vahvuutena on se, että useampi pelaaja pystyy pelaamaan eri pelipaikoilla. Se on tärkeää tiivistahtisessa sarjassa.

Toppareista erityisesti Rick Ketting pelasi mainion ottelun. Hän oli vahva kaksinkamppailuissa ja syötöt olivat hyviä. Ketting antoi ensimmäistä maalia edeltäneessä tilanteessa hienon murtavan pystysyötön, joka läpäisi Ilveksen linjan ja Engström pääsi karkuun Eero Tammiselta.

Engströmin lisäksi myös Taiki Kagayama keräsi tehot 1+1. Hän on kotiutunut hyvin Interin kärkikolmikkoon. Elias Mastokangas ei tällä kertaa osunut maaliin, mutta onnistumiset ruokkivat itseluottamusta. Mastokangas on ollut tähänkin asti hyvä nopeissa tilanteenvaihdoissa ja kombinaatioissa, mutta pysähtyneissä tilanteissa ja kaksinkamppailuissa hän on ollut kevytsarjalainen. Tilanne on muuttumassa. Mastokangas suojaa nyt palloa hyvin, eikä menetä pelivälinettä enää helpolla.

Ilvekselle toinen Turun-visiitti oli välipeli, joka kannattaa ohittaa nopeasti. Valmentaja Jarkko Wiss kelannee silti videoita nähdäkseen missä meni vikaan. Heti alussa kuitenkin näin kävi. Vikaan meni, eikä enää oijennut.

Inter: Henrik Moisander; Noah Nurmi, Arttu Hoskonen (80. Martti Haukioja), Rick Ketting; Connor Ruane, Alvaro Muniz, Aleksi Paananen (66. Anthony Annan), Jesper Engström (74. Kevin Kouassivi-Benissan); Elias Mastokangas (74. Liliu), Timo Furuholm, Taiki Kagayama.

Ilves: Mika Hilander; Tuure Mäntynen, Diogo Tomas, Baba Mensah, Felipe Aspegren (46. Janne Saksela); Lauri Ala-Myllymäki, Jair, Iiro Järvinen (58. Tuure Siira); Eero Tamminen (46. Ilari Mettälä), Paul Emile Tendeng (46. Naatan Skyttä), Tiemoko Fofana (66. Eetu Mömmö).

Erotuomari: Jani Laaksonen.

Varoitukset: Paananen, Furuholm, Ruane ja Marttinen, Inter. Tomas, Jair ja Hilander, Ilves.

Lasse Virtanen

Benjamin Källman palaa Inter-paitaan

Benjamin Källman.

Viimeksi kaksi vuotta sitten Veikkausliigassa pelannut Benjamin Källman palaa lainalta Interin vahvuuteen. Viime vuosina kaikkiaan neljässä eri seurassa lainasopimuksilla pelanneella 22-vuotiaalla hyökkääjällä oli kuluvan vuoden mittainen lainasopimus Norjan liigan Haugesundiin, mutta osapuolet päätyivät lainan ennenaikaiseen päättämiseen.

Eurojackpotin potti nousi noin 22 miljoonaan euroon

Eurojackpotista ei löytynyt kierroksella 33/2020 täysosumia, joten ensi viikolla potissa on noin 22 miljoonaa euroa.

Kolmessa ravintolassa epäily koronavirusaltistuksesta Turussa ja Liedossa

Turkulaisella täysin oireettomalla henkilöllä on todettu koronavirustartunta. Henkilö on asioinut kolmessa ravintolassa Turussa ja Liedossa 9.–12. elokuuta mahdollisesti tartuttavana.

Magneettikuvantaminen on välttämätön osa korkeatasoista eturauhassyövän diagnostiikkaa

Eturauhassyöpien vaikeusaste vaihtelee suuresti. Osa syövistä on hyvinkin aggressiivisia, osalla taas ei ole vaikutusta elinaikaan. Perinteisellä diagnostiikalla ei kuitenkaan pystytä poissulkemaan aggressiivista eturauhassyöpää edes kohtuullisella varmuudella. Juha Knaapilan Turun yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus osoitti, että laadukkaasti toteutetulla eturauhasen magneettikuvantamisella pystytään poissulkemaan aggressiivinen eturauhassyöpä sekä nopeuttamaan oikean diagnoosin saamista ja yksilön kannalta optimaaliseen hoitoon pääsyä.

Ilmanvaihdolla merkittävä vaikutus hoitohenkilöstön altistumiseen viruksille hoitotilanteessa

Ilmanvaihdollisilla ratkaisuilla voidaan suojata hoitohenkilöstöä mahdolliselta virustartunnalta hoitotilanteessa. Turun ammattikorkeakoulun vetämässä Airborne-hankkeessa tutkittiin sairaalan hoitohenkilöstön altistumista ilmavälitteisille infektioille potilaita hoitaessa. Hanke toteutettiin yhteistyössä Turun yliopiston ja Leicesterin yliopistollisen sairaalan kanssa.

Rantaradan ratatyöt pitkittyvät – kaukojunille 10–25 minuutin myöhästymisiä, aamun ja iltapäivän nopeat junavuorot tauolle

Junamatka Turun ja Helsingin välilä hidastuu ratatöiden takia.

Väyläviraston teettämät ratatyöt Rantaradalla jatkuvat odotettua pidempään, mikä vaikuttaa kaukojunaliikenteeseen Helsingin ja Turun välillä. Ratatöistä aiheutuvien nopeusrajoitusten vuoksi kaukojunat välillä jäävät 10–25 minuuttia aikataulusta myöhään. Lisäksi aamun ja iltapäivän nopeat junavuorot Helsingin ja Turun välillä jäävät toistaiseksi tauolle. Lähijunaliikenne kulkee normaalisti.

Kansallisen Liigan FC Honka–TPS siirtyy koronaepäilyjen takia

Lauantaina 15. elokuuta pelattavaksi suunniteltu naisten pääsarjan Kansallisen Liigan ottelu FC Honka–TPS siirtyy pelattavaksi lauantaina 12. syyskuuta.

Digitaalisia ja henkilökohtaisia oppimisympäristöjä käytettäessä ohjausvastuuta on hajautettava

Anne-Maria Korhonen löysi väitöskirjassaan käytännön menetelmiä siihen, miten opettajaopiskelijoita voidaan ohjata hyödyntämään henkilökohtaisia oppimisympäristöjä ja digitaalisuutta osaamisensa näkyväksi tekemisessä.

Skopjen lennolla Turkuun lauantaina saapuvat testataan ja asetetaan karanteeniin

Skopjesta Turkuun lauantaina 15. elokuuta saapuvan lennon matkustajille tehdään koronavirustesti ja heidät asetetaan tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin. Toimintamalli on samanlainen kuin viime tiistaina 11. elokuuta Skopjesta Turkuun saapuneen lennon matkustajien kohdalla.

Korona siirtää Muumipeikko ja pyrstötähti -animaation ensi-iltaa

Rakastettu, koko perheen elokuvaklassikko, kansallisaarteeksikin kutsuttu Muumipeikko ja pyrstötähti -animaatio on tulossa elokuvateattereihin teknisesti uudistettuna. Ensi-illan ajankohdaksi on aiemmin julkistettu tulevan syyskuun alku. Yleisestä tilanteesta johtuen SF Studios, Cinematic ja Kindernet Entertainment ovat kuitenkin yhdessä elokuvan yhteistyökumppaneiden kanssa päättäneet siirtää elokuvan ensi-iltaa myöhempään ajankohtaan, jolloin Muumien 75v-juhlavuotta voidaan toivon mukaan juhlia elokuvanäytösten ohella varmemmin myös muilla yleisötapahtumilla.

Treffikokemuksia syvästä päästä

Hulvaton uutuuskirja treffikokemuksista tarjoaa vertaistukea entisille ja nykyisille sinkuille. Tuntuuko sinusta, että päädyt treffeille aina kummajaisten kanssa, kun taas kaikilla ystävilläsi käy flaksi sokkotreffeilläkin? Maiju Markkasen ja Tero Tiittasen kokoama kirja Miten täältä pääsee pois? (Bazar) sisältää yli sata herkullista tarinaa pieleen menneiltä treffeiltä. Se on tarkoitettu jokaiselle, joka on joskus käynyt huonoilla treffeillä, ja toimii myös vertaistukena kaikille niille, jotka ovat deittailussaan jo epätoivon partaalla. Ehkä pieleen menneet treffit eivät olekaan niin paha juttu – ainakaan silloin, jos niistä saa hyvän tarinan.

Turku aloittaa maskien jakamisen vähävaraisten ruoka-apupaikoissa alkuviikolla

Turussa maskien jakaminen vähävaraisille aloitetaan ensi viikon alkupuolella. Ensimmäisessä vaiheessa jakelu käynnistyy vähävaraisten ruoka-apupaikkojen yhteydessä. Lisäksi osa järjestöistä jakaa maskeja omalle asiakaskunnalleen. Diakoniatyössä maskeja jaetaan asiakastapaamisissa. Kangasmaskeja jaetaan niitä tarvitseville kaksi kappaletta.

Muoviroskaa vastaan uusin ratkaisuin

Turun kaupunki ja Itämerihaaste tekevät kesän aikana yhteistyötä Clewat Oy:n kanssa testaamalla uudenlaista Cleansweep-roskienkeräysalusta. Alus siivoaa roskia Aurajoessa 18.−20. elokuuta. Testeillä selvitetään aluksen toimivuutta meren roskaantumisen hillitsemisessä.

Parhaat gluteenittomat piirakat yksiin kansiin

Keliakialiitto julkaisi gluteenittomia piirakkareseptejä sisältävän keittokirjan. Kirjan 45 reseptiä on jaettu vuodenaikojen mukaan. Kevään piirakoissa näkyy pääsiäinen, kesän piirakoissa maistuvat kotimaiset marjat ja kasvikset ja syksyllä sienet. Talven piirakat ovat täyteläisiä.

TFO:n uudeksi intendentiksi esitetään Nikke Isomöttöstä

Nikke Isomöttönen.

Turun filharmonisen orkesterin uudeksi intendentiksi esitetään FM Nikke Isomöttöstä . Turun kaupungin kulttuurilautakunta päättää uuden intendentin valinnasta keskiviikkona 19. elokuuta pidettävässä kulttuurilautakunnan kokouksessa. Isomöttönen toimii tällä hetkellä Jyväskylä Sinfonian viransijaisena intendenttinä ja on aiemmin toiminut muun muassa Mikkelin kaupunginorkesterin intendenttinä.

Santeri Haarala vahvistamaan TPS:n hyökkäyspäätä

Hyökkääjä Santeri Haarala vahvistaa FC TPS:n hyökkäyspäätä 1+1-vuotisella sopimuksella. 20-vuotias Haarala on edustanut alkukauden Kakkosen B-lohkon kärjessä olevaa Ilves/2:sta, jossa hän ehti viimeistelemään viidessä ottelussa peräti kahdeksan maalia.

TPS:n Rasmus Tirronen leikkaukseen

Rasmus Tirronen.

TPS:n jääkiekkomiehistön ykkösmaalivahti Rasmus Tirronen joutuu leikkaukseen. Tirronen kärsii yläraajavammasta. Tirronen leikataan tänään perjantaina.

Turnajaisritareita siunataan Tuomiokirkossa

Turun linnan turnajaisten ritarien siunaus järjestetään jälleen Turun tuomiokirkossa torstaina 20. elokuuta kello 18. Keskiaikahenkisessä tilaisuudessa rukoillaan Jumalan varjelusta turnajaisiin osallistuville ritareille, jotka saapuvat paikalle noin viisitoista minuuttia ennen tilaisuuden alkua. Siunaus onkin monelle osanottajalle turnajaisten alkuhuipentuma, jonka jälkeen uskaltaa panna kaikkensa peliin hengenvaarallisessa lajissa. Katsojat taas pääsevät kokemaan ritariaikaa, kun sotisovissaan kalisevat taistelijat astelevat ylväinä kansallispyhäkön käytävillä.

Kaupunki
Urheilu

Benjamin Källman palaa Inter-paitaan

Benjamin Källman.

Viimeksi kaksi vuotta sitten Veikkausliigassa pelannut Benjamin Källman palaa lainalta Interin vahvuuteen. Viime vuosina kaikkiaan neljässä eri seurassa lainasopimuksilla pelanneella 22-vuotiaalla hyökkääjällä oli kuluvan vuoden mittainen lainasopimus Norjan liigan Haugesundiin, mutta osapuolet päätyivät lainan ennenaikaiseen päättämiseen.

Neea Karvinen etenee kilpauralla esteen kerrallaan

Neea Karvinen panostaa tällä hetkellä sataprosenttisesti ratsastukseen.

Kuluva vuosi on ollut erikoista aikaa. Erikoisuuskerrointa lisää, jos sattuu viettämään aikansa hevosten kanssa. Tämän tietää Kaarinan Kenttäratsastajia edustava esteratsastaja Neea Karvinen .

Otteluanalyysi: Interin kotitaika kestää

Connor Ruane teki kaksi maalia.

Huh, mikä jännitysnäytelmä! Ja hyvin viihdyttävä. Helsingin IFK piti Interiä piinapenkissä Veikkausliigan kamppailussa Kupittaalla nousemalla altavastaajan asemasta kahdesti tasoihin. HIFK:lla oli lopussa jopa mainio tilaisuus mennä johtoon, mutta Adama Fofanan kuti pamahti tolppaan. Interin loppupuristus tuotti kuitenkin jälleen tulosta. Elias Mastokangas keskitti, Kevin Kouassivi-Benissan syöksyi palloon ja Fofana antoi hänelle selästä vauhtia. Erotuomari Petri Viljanen osoitti pilkkua, josta Connor Ruane iski toistamiseen ja tällä kertaa voitto-osuman 3-2.

Kansallisen Liigan FC Honka–TPS siirtyy koronaepäilyjen takia

Lauantaina 15. elokuuta pelattavaksi suunniteltu naisten pääsarjan Kansallisen Liigan ottelu FC Honka–TPS siirtyy pelattavaksi lauantaina 12. syyskuuta.

Santeri Haarala vahvistamaan TPS:n hyökkäyspäätä

Hyökkääjä Santeri Haarala vahvistaa FC TPS:n hyökkäyspäätä 1+1-vuotisella sopimuksella. 20-vuotias Haarala on edustanut alkukauden Kakkosen B-lohkon kärjessä olevaa Ilves/2:sta, jossa hän ehti viimeistelemään viidessä ottelussa peräti kahdeksan maalia.

TPS:n Rasmus Tirronen leikkaukseen

Rasmus Tirronen.

TPS:n jääkiekkomiehistön ykkösmaalivahti Rasmus Tirronen joutuu leikkaukseen. Tirronen kärsii yläraajavammasta. Tirronen leikataan tänään perjantaina.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.