Aurajoen uudet pyhiinvaellukset johdattavat hiljentymään kulttuurihistoriallisten aarteiden äärelle

Matkan varrella pysähdytään keskiaikaisten kirkkojen lisäksi muun muassa rautakautisella muinaisjäännösalueella Virnamäellä. Matkan varrella pysähdytään keskiaikaisten kirkkojen lisäksi muun muassa rautakautisella muinaisjäännösalueella Virnamäellä. Kuva: Elina Helkala

Turun tuomiokirkolta lähtevät uudet Aurajoen pyhiinvaellusreitit on julkaistu ja avattu vaeltajille kuljettavaksi. Reitit noudattavat Turun seudun historiallisia kulkureittejä yhdistäen keskiaikaisia kirkkoja ja esihistoriallisia pyhiä paikkoja.

Polkujen varrelle osuu luontokohteita, historian kerroksellisuutta ja ainoalaatuisia paikkoja. Aurajoen pyhiinvaelluksen reittejä on kaksi, Helenan ja Pietarin polut. Helenan polku kulkee noin kahdeksan kilometrin matkan Turun sydämessä.

Matka etenee tuomiokirkolta Pyhän Katariinan kirkon kautta Suomen kirjoitetun historian alkulähteille Koroistenniemelle, jossa sijaitsi Suomen ensimmäinen piispankirkko. Koroistenniemeltä Helenan polku jatkuu Maarian kirkon kautta takaisin tuomiokirkolle. Pietarin polkua pitkin matkataan tuomiokirkolta Liedon kirkolle ja Vanhaa Tampereentietä, keskiaikaista Varkaantietä, takaisin kohti Turun keskustaa ja tuomiokirkkoa.

Noin 34 kilometrin pituisen Pietarin polun varrelle vaeltaja pääsee kulkemaan ainutlaatuisille ja yllättäville kohteille, jotka kertovat Turun ja koko Suomen merkittävästä kulttuurihistoriasta. Matkan varrella pysähdytään keskiaikaisten kirkkojen lisäksi muun muassa rautakautisella muinaisjäännösalueella Virnamäellä, Suomen vanhimmalla kirkonpaikalla Ravattulan Ristimäellä, yksityiskodissa sijaitsevassa tunnelmallisessa Pulkkion kappelissa ja jyrkkäreunaisella Liedon Vanhalinnalla, josta on ihmistoiminnan jälkiä tuhansien vuosien ajalta.

Aurajoen pyhiinvaelluksella vaeltaja pääsee tutustumaan kulkemaansa reittiin kolmen eri ulottuvuuden kautta, tieto-, tunnelma- ja tarinaosuuksien avulla. Tieto-osuus valottaa kunkin kohteen historiaa, tunnelmaosuuksien kautta hiljennytään tähän hetkeen. Keskiajalle sijoittuvan tarinan päähenkilöt ovat antaneet nimensä poluille. Pyhiinvaellusreitit ovat suunnitelleet ja työstäneet arkeologi, tietokirjailija Ilari Aalto ja kulttuurituottaja, opas Larissa Riihihuhta. Reitit on tuotettu osana Turun kaupungin ja Suomen evankelisluterilaisen kirkon yhteistyöhanketta. Kolmivuotisen (2020–22) hankkeen tavoitteena on tehdä suomalaisia pyhiinvaelluksia tunnetuksi ja perustaa Turkuun vuonna 2021 Suomen ensimmäisen pyhiinvaelluskeskus.

Mennyt kevät ja poikkeuksellinen pandemiatilanne ovat lisänneet kiinnostusta pyhiinvaelluksia kohtaan. Riihihuhdan mukaan syitä siihen voi olla monia.

– Aloitimme reittien suunnittelun keskellä maailmanlaajuista kriisiä. Läpi poikkeuskevään meillä oli vahva tunne siitä, että näille poluille on tarvetta juuri tässä ajassa. Aurajoen pyhiinvaelluksissa yhdistyvät lähimatkailu, ekologisuus, luontokokemukset aivan kaupungin läheisyydessä sekä historiallinen näkökulma, joka auttaa hahmottamaan omaa paikkaa ajan virrassa. Näitä polkuja on turvallista vaeltaa poikkeusoloissakin, Larissa toteaa.

Poikkeusoloissa elämän tärkeimmät arvot ja merkitykselliset asiat ovat nousseet esiin, ja samalla ihmiset ovat suunnanneet luontoon.

– Pyhiinvaellus voi olla kokonaisvaltaisesti hyvinvointia tuottava kokemus. Samalla kun vaeltaja etenee matkallaan fyysisesti, uusia polkuja voi löytyä myös syvyyssuunnassa. Liikkumisen rytmi voi avata ihmeellisellä tavalla mielen lukkoja ja loksauttaa ajatuksia paikoilleen. Pyhiinvaellukseen sisältyykin hieno paradoksi: siinä liike on avain pysähtymiseen, Larissa jatkaa.

Pyhiinvaellus yhdistää kulttuurimatkailun ja hengellisyyden. Ilari Aallon mukaan Aurajoen ympäristö tarjoaa reiteille erinomaiset puitteet:

– Viimeisen parintuhannen vuoden aikana Aurajokilaakso on ollut merkittävä ihmisten ja ajatusten kohtaamispaikka, ja jokivarressa on vieri vieressä kiinnostavia kulttuurikohteita. Joen viertä kulkiessa on helppo saada katsaus siihen, miten kristinusko on rantautunut ja juurtunut Suomeen, ja mitä täällä on ollut ennen sitä. Samalla reitti avaa sitä, miksi Turun kaupunki on syntynyt nykyiselle paikalleen.

Aurajoen pyhiinvaelluspoluilla ei tarvita aikaisempaa kokemusta pyhiinvaeltamisesta, ja kukin voi lähteä matkaan omista lähtökohdistaan käsin. Liikkeelle voi lähteä kulkeakseen luonnossa, tutustuakseen historiaan, hiljentyäkseen ja ottaakseen irtioton arkeen tai heittäytyäkseen Helenan tai Pietarin tarinan vietäväksi. Vaeltaa voi kävellen tai pyöräillen, ja osan Pietarin polusta voi kulkea myös meloen.

Reittiä ei tarvitse kulkea tietyssä järjestyksessä, ja eri kohteilla voi vierailla vaikka autollakin. Reitit on suunniteltu niin, että kokonaisuus toimii vaikkei kohteisiin, esimerkiksi kirkkoihin, pääsisikään vierailemaan sisälle. Helenan ja Pietarin polkujen toivotaan tavoittavan erilaisia kohderyhmiä, ja erityisesti Helenan polku on helposti lähestyttävä myös perheen pienimmille.

Reiteille on tehty kartta, joka toimii pyhiinvaelluspassina. Keskeisiltä vierailukohteilta voi kerätä passiin leiman. Reittien tarkemmat kartat ja kohdetiedot on rakennettu karttaohjelma Citynomadiin. Nomadi -mobiilisovelluksen ladanneelle reitti on käytettävissä puhelimella myös offline -tilassa. Kieliversiot reiteistä ovat tulossa lähiaikoina.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Benjamin Källman palaa Inter-paitaan

Benjamin Källman.

Viimeksi kaksi vuotta sitten Veikkausliigassa pelannut Benjamin Källman palaa lainalta Interin vahvuuteen. Viime vuosina kaikkiaan neljässä eri seurassa lainasopimuksilla pelanneella 22-vuotiaalla hyökkääjällä oli kuluvan vuoden mittainen lainasopimus Norjan liigan Haugesundiin, mutta osapuolet päätyivät lainan ennenaikaiseen päättämiseen.

Eurojackpotin potti nousi noin 22 miljoonaan euroon

Eurojackpotista ei löytynyt kierroksella 33/2020 täysosumia, joten ensi viikolla potissa on noin 22 miljoonaa euroa.

Kolmessa ravintolassa epäily koronavirusaltistuksesta Turussa ja Liedossa

Turkulaisella täysin oireettomalla henkilöllä on todettu koronavirustartunta. Henkilö on asioinut kolmessa ravintolassa Turussa ja Liedossa 9.–12. elokuuta mahdollisesti tartuttavana.

Magneettikuvantaminen on välttämätön osa korkeatasoista eturauhassyövän diagnostiikkaa

Eturauhassyöpien vaikeusaste vaihtelee suuresti. Osa syövistä on hyvinkin aggressiivisia, osalla taas ei ole vaikutusta elinaikaan. Perinteisellä diagnostiikalla ei kuitenkaan pystytä poissulkemaan aggressiivista eturauhassyöpää edes kohtuullisella varmuudella. Juha Knaapilan Turun yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus osoitti, että laadukkaasti toteutetulla eturauhasen magneettikuvantamisella pystytään poissulkemaan aggressiivinen eturauhassyöpä sekä nopeuttamaan oikean diagnoosin saamista ja yksilön kannalta optimaaliseen hoitoon pääsyä.

Ilmanvaihdolla merkittävä vaikutus hoitohenkilöstön altistumiseen viruksille hoitotilanteessa

Ilmanvaihdollisilla ratkaisuilla voidaan suojata hoitohenkilöstöä mahdolliselta virustartunnalta hoitotilanteessa. Turun ammattikorkeakoulun vetämässä Airborne-hankkeessa tutkittiin sairaalan hoitohenkilöstön altistumista ilmavälitteisille infektioille potilaita hoitaessa. Hanke toteutettiin yhteistyössä Turun yliopiston ja Leicesterin yliopistollisen sairaalan kanssa.

Rantaradan ratatyöt pitkittyvät – kaukojunille 10–25 minuutin myöhästymisiä, aamun ja iltapäivän nopeat junavuorot tauolle

Junamatka Turun ja Helsingin välilä hidastuu ratatöiden takia.

Väyläviraston teettämät ratatyöt Rantaradalla jatkuvat odotettua pidempään, mikä vaikuttaa kaukojunaliikenteeseen Helsingin ja Turun välillä. Ratatöistä aiheutuvien nopeusrajoitusten vuoksi kaukojunat välillä jäävät 10–25 minuuttia aikataulusta myöhään. Lisäksi aamun ja iltapäivän nopeat junavuorot Helsingin ja Turun välillä jäävät toistaiseksi tauolle. Lähijunaliikenne kulkee normaalisti.

Kansallisen Liigan FC Honka–TPS siirtyy koronaepäilyjen takia

Lauantaina 15. elokuuta pelattavaksi suunniteltu naisten pääsarjan Kansallisen Liigan ottelu FC Honka–TPS siirtyy pelattavaksi lauantaina 12. syyskuuta.

Digitaalisia ja henkilökohtaisia oppimisympäristöjä käytettäessä ohjausvastuuta on hajautettava

Anne-Maria Korhonen löysi väitöskirjassaan käytännön menetelmiä siihen, miten opettajaopiskelijoita voidaan ohjata hyödyntämään henkilökohtaisia oppimisympäristöjä ja digitaalisuutta osaamisensa näkyväksi tekemisessä.

Skopjen lennolla Turkuun lauantaina saapuvat testataan ja asetetaan karanteeniin

Skopjesta Turkuun lauantaina 15. elokuuta saapuvan lennon matkustajille tehdään koronavirustesti ja heidät asetetaan tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin. Toimintamalli on samanlainen kuin viime tiistaina 11. elokuuta Skopjesta Turkuun saapuneen lennon matkustajien kohdalla.

Korona siirtää Muumipeikko ja pyrstötähti -animaation ensi-iltaa

Rakastettu, koko perheen elokuvaklassikko, kansallisaarteeksikin kutsuttu Muumipeikko ja pyrstötähti -animaatio on tulossa elokuvateattereihin teknisesti uudistettuna. Ensi-illan ajankohdaksi on aiemmin julkistettu tulevan syyskuun alku. Yleisestä tilanteesta johtuen SF Studios, Cinematic ja Kindernet Entertainment ovat kuitenkin yhdessä elokuvan yhteistyökumppaneiden kanssa päättäneet siirtää elokuvan ensi-iltaa myöhempään ajankohtaan, jolloin Muumien 75v-juhlavuotta voidaan toivon mukaan juhlia elokuvanäytösten ohella varmemmin myös muilla yleisötapahtumilla.

Treffikokemuksia syvästä päästä

Hulvaton uutuuskirja treffikokemuksista tarjoaa vertaistukea entisille ja nykyisille sinkuille. Tuntuuko sinusta, että päädyt treffeille aina kummajaisten kanssa, kun taas kaikilla ystävilläsi käy flaksi sokkotreffeilläkin? Maiju Markkasen ja Tero Tiittasen kokoama kirja Miten täältä pääsee pois? (Bazar) sisältää yli sata herkullista tarinaa pieleen menneiltä treffeiltä. Se on tarkoitettu jokaiselle, joka on joskus käynyt huonoilla treffeillä, ja toimii myös vertaistukena kaikille niille, jotka ovat deittailussaan jo epätoivon partaalla. Ehkä pieleen menneet treffit eivät olekaan niin paha juttu – ainakaan silloin, jos niistä saa hyvän tarinan.

Turku aloittaa maskien jakamisen vähävaraisten ruoka-apupaikoissa alkuviikolla

Turussa maskien jakaminen vähävaraisille aloitetaan ensi viikon alkupuolella. Ensimmäisessä vaiheessa jakelu käynnistyy vähävaraisten ruoka-apupaikkojen yhteydessä. Lisäksi osa järjestöistä jakaa maskeja omalle asiakaskunnalleen. Diakoniatyössä maskeja jaetaan asiakastapaamisissa. Kangasmaskeja jaetaan niitä tarvitseville kaksi kappaletta.

Muoviroskaa vastaan uusin ratkaisuin

Turun kaupunki ja Itämerihaaste tekevät kesän aikana yhteistyötä Clewat Oy:n kanssa testaamalla uudenlaista Cleansweep-roskienkeräysalusta. Alus siivoaa roskia Aurajoessa 18.−20. elokuuta. Testeillä selvitetään aluksen toimivuutta meren roskaantumisen hillitsemisessä.

Parhaat gluteenittomat piirakat yksiin kansiin

Keliakialiitto julkaisi gluteenittomia piirakkareseptejä sisältävän keittokirjan. Kirjan 45 reseptiä on jaettu vuodenaikojen mukaan. Kevään piirakoissa näkyy pääsiäinen, kesän piirakoissa maistuvat kotimaiset marjat ja kasvikset ja syksyllä sienet. Talven piirakat ovat täyteläisiä.

TFO:n uudeksi intendentiksi esitetään Nikke Isomöttöstä

Nikke Isomöttönen.

Turun filharmonisen orkesterin uudeksi intendentiksi esitetään FM Nikke Isomöttöstä . Turun kaupungin kulttuurilautakunta päättää uuden intendentin valinnasta keskiviikkona 19. elokuuta pidettävässä kulttuurilautakunnan kokouksessa. Isomöttönen toimii tällä hetkellä Jyväskylä Sinfonian viransijaisena intendenttinä ja on aiemmin toiminut muun muassa Mikkelin kaupunginorkesterin intendenttinä.

Santeri Haarala vahvistamaan TPS:n hyökkäyspäätä

Hyökkääjä Santeri Haarala vahvistaa FC TPS:n hyökkäyspäätä 1+1-vuotisella sopimuksella. 20-vuotias Haarala on edustanut alkukauden Kakkosen B-lohkon kärjessä olevaa Ilves/2:sta, jossa hän ehti viimeistelemään viidessä ottelussa peräti kahdeksan maalia.

TPS:n Rasmus Tirronen leikkaukseen

Rasmus Tirronen.

TPS:n jääkiekkomiehistön ykkösmaalivahti Rasmus Tirronen joutuu leikkaukseen. Tirronen kärsii yläraajavammasta. Tirronen leikataan tänään perjantaina.

Turnajaisritareita siunataan Tuomiokirkossa

Turun linnan turnajaisten ritarien siunaus järjestetään jälleen Turun tuomiokirkossa torstaina 20. elokuuta kello 18. Keskiaikahenkisessä tilaisuudessa rukoillaan Jumalan varjelusta turnajaisiin osallistuville ritareille, jotka saapuvat paikalle noin viisitoista minuuttia ennen tilaisuuden alkua. Siunaus onkin monelle osanottajalle turnajaisten alkuhuipentuma, jonka jälkeen uskaltaa panna kaikkensa peliin hengenvaarallisessa lajissa. Katsojat taas pääsevät kokemaan ritariaikaa, kun sotisovissaan kalisevat taistelijat astelevat ylväinä kansallispyhäkön käytävillä.

Kaupunki
Urheilu

Benjamin Källman palaa Inter-paitaan

Benjamin Källman.

Viimeksi kaksi vuotta sitten Veikkausliigassa pelannut Benjamin Källman palaa lainalta Interin vahvuuteen. Viime vuosina kaikkiaan neljässä eri seurassa lainasopimuksilla pelanneella 22-vuotiaalla hyökkääjällä oli kuluvan vuoden mittainen lainasopimus Norjan liigan Haugesundiin, mutta osapuolet päätyivät lainan ennenaikaiseen päättämiseen.

Neea Karvinen etenee kilpauralla esteen kerrallaan

Neea Karvinen panostaa tällä hetkellä sataprosenttisesti ratsastukseen.

Kuluva vuosi on ollut erikoista aikaa. Erikoisuuskerrointa lisää, jos sattuu viettämään aikansa hevosten kanssa. Tämän tietää Kaarinan Kenttäratsastajia edustava esteratsastaja Neea Karvinen .

Otteluanalyysi: Interin kotitaika kestää

Connor Ruane teki kaksi maalia.

Huh, mikä jännitysnäytelmä! Ja hyvin viihdyttävä. Helsingin IFK piti Interiä piinapenkissä Veikkausliigan kamppailussa Kupittaalla nousemalla altavastaajan asemasta kahdesti tasoihin. HIFK:lla oli lopussa jopa mainio tilaisuus mennä johtoon, mutta Adama Fofanan kuti pamahti tolppaan. Interin loppupuristus tuotti kuitenkin jälleen tulosta. Elias Mastokangas keskitti, Kevin Kouassivi-Benissan syöksyi palloon ja Fofana antoi hänelle selästä vauhtia. Erotuomari Petri Viljanen osoitti pilkkua, josta Connor Ruane iski toistamiseen ja tällä kertaa voitto-osuman 3-2.

Kansallisen Liigan FC Honka–TPS siirtyy koronaepäilyjen takia

Lauantaina 15. elokuuta pelattavaksi suunniteltu naisten pääsarjan Kansallisen Liigan ottelu FC Honka–TPS siirtyy pelattavaksi lauantaina 12. syyskuuta.

Santeri Haarala vahvistamaan TPS:n hyökkäyspäätä

Hyökkääjä Santeri Haarala vahvistaa FC TPS:n hyökkäyspäätä 1+1-vuotisella sopimuksella. 20-vuotias Haarala on edustanut alkukauden Kakkosen B-lohkon kärjessä olevaa Ilves/2:sta, jossa hän ehti viimeistelemään viidessä ottelussa peräti kahdeksan maalia.

TPS:n Rasmus Tirronen leikkaukseen

Rasmus Tirronen.

TPS:n jääkiekkomiehistön ykkösmaalivahti Rasmus Tirronen joutuu leikkaukseen. Tirronen kärsii yläraajavammasta. Tirronen leikataan tänään perjantaina.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.