Nämä ovat riskejä koiralle mökillä ja luonnonhelmassa

Lämpö, vesi ja hyönteisten puremat voivat aiheuttaa harmeja lemmikeille siinä missä ihmisille. Eläinlääkäri suosittelee myös varomaan, ettei lemmikki pääsee nielemään grilliruokien tähteitä.

Perheen nelijalkainen jäsen lähtee usein mukaan kesäreissulle, oli suuntana sitten mökki tai muu lomakohde. Kesän ja ulkoilun riemujen ohella matkailuun liittyy lemmikeillä myös riskejä. Kokosimme eläinlääkärin kanssa listan koiran ja kissan kesäisistä vaaranpaikoista sekä vinkkejä, kuinka toimia, jos vahinko sattuu.

Vältä lämpöhalvaus autossa ja leikeissä. Jo ennen reissuun lähtöä on tärkeää muistaa, ettei lemmikkiä koskaan saa jättää yksin kuumaan autoon. Suljetussa tilassa lämpötila voi kohota nopeastikin, jolloin eläimelle voi tulla lämpöhalvaus.

Koiralle lämpöhalvaus voi iskeä myös vauhdikkaissa ulkoleikeissä. Helteellä kannattaakin välttää turhaa rehkimistä, ajoittaa ulkoilu esimerkiksi aamun tai illan viileyteen ja varata lemmikille pihalta varjopaikka. Juomavettä pitää aina olla saatavilla.

− Jos lemmikki on vaisu, sen suun limakalvot ovat tavallista punakammat eikä läähätyksestä tule loppua, voi viilennystä tarjoa ensihätään esimerkiksi kylmillä pyyhkeillä tai kastelemalla viileällä vedellä. Jos yleisvointi ei parane, kannattaa ottaa yhteys eläinlääkäriin, kertoo eläinlääkäri Eva Kaisti LähiTapiolan LemmikkiHelppi-etäeläinlääkäripalvelusta.

Grilliherkut ovat vaaraksi vatsassa. Koiralle ja kissalle vaarallisia herkkuja ovat monet kovat ja terävät ruoantähteet, kuten kanan luut, isot kalanruodot ja maissintähkät, koska ne voivat aiheuttaa suolitukoksen tai puhkaista suolen. Myös hyvälle tuoksuvat varrastikut ja alumiinifoliot kannattaa piilottaa visusti koiralta syönnin jälkeen.

Jos koira on syönyt teräviä luita, voi sille antaa ensiapuna syötäväksi tankoparsaa purkista. Parsan kuidut voivat kietoutua terävän esineen ympärille ja näin auttaa sitä tulemaan ulos. Myös pieni annos parafiiniöljyä voi liukastaa esineen matkaa. Vierasesineiden kohdalla on hyvä aina konsultoida eläinlääkäriä.

Pörheä turkki suojaa lemmikkejä yleensä hyönteisten puremilta, mutta toisinaan hyönteiset voivat iskeä arkaan paikkaan. Esimerkiksi mäkäräisten pistot voivat myös aiheuttaa kutinaa, ja pörrääjät yleensä tehdä lemmikin levottomaksi.

− Ampiaisten ja mehiläisten pistot ovat yleensä vaarattomia, mutta toisinaan ne voivat aiheuttaa allergisen reaktion. Suun alueelle osuessaan ne voivat myös saada hengitystiet turpoamaan. Tällöin ensihoitona voidaan harkita kyytablettia. Tarkista myös, ettei hyönteisen pistin jää kiinni lemmikkiin, sanoo Kaisti.

Luonnossa liikkuessa puutiaiset eli punkit voivat tarrata niin lemmikkeihin kuin niiden omistajiin. Mökkeillessä ulkolemmikille kannattaa tehdä punkkitarkastus vaikka joka päivä. Kiinnikäynyt punkki on hyvä irrottaa mahdollisimman nopeasti, ettei se pääse levittämään tauteja, kuten borrelioosia koiralle.

Punkin irrottamiseen voi käyttää esimerkiksi punkkipihtejä tai -lassoa. Tärkeää olisi saada punkki heti irti kokonaisena. Irrotuksen jälkeen puremakohtaa kannattaa desinfioida säännöllisesti ja seurata tilannetta.

Utelias lemmikki ei välttämättä osaa pelätä kyytä, jolloin käärme voi iskeä hampaansa tassuun tai kuonoon. Puremakohtaan voi jäädä kaksi pistomaista hampaanjälkeä, mutta ne eivät välttämättä näy, koska usein puremakohta turpoaa paljon.

Kaisti kehottaa hakeutumaan eläinlääkäriin, jos lemmikki menee nopeasti vaisuksi ja sillä on voimakasta paikallista turvotusta ja kipua. Tällöin lemmikki kannattaa pitää mahdollisimman liikkumattomana matkan ajan, kunnes klinikalla saadaan aloitettua hoitotoimet.

− Kyytabletin käytöstä on ristiriitaista tutkimustietoa. Siksi suosittelisin sitä ensihoidoksi vain tilanteessa, jossa puremasta syntynyt turvotus alkaa haitata hengitystä ja matka eläinlääkäriin on pitkä.

Useat koirat nauttivat uimisesta, ja se myös vilvoittaa mukavasti kuumana kesäpäivänä. Lemmikkiä ei kuitenkaan saa päästää pulikoimaan veteen, jossa on havaittu sinilevää. Myös leväpitoisen veden juominen on vaarallista. Paikallista sinilevätilannetta voi seurata Suomen Ympäristökeskuksen, ELY-keskusten ja kuntien nettisivuilta.

Osa sinilevistä tuottaa myrkkyjä, jotka ovat vaarallisia lemmikin hermostolle ja maksalle. Levän ulkonäön perusteella tätä on kuitenkin vaikea arvioida. Pahimmillaan levämyrkytys voi viedä hengen.

− Jos eläimellä ilmenee parin tunnin sisään altistumisesta vahvoja oireita, kannattaa äkkiä suunnata eläinlääkäriin. Yleisimpiä myrkytysoireita ovat oksentelu, ripuli, heikkous, kohtaukset ja shokki. Jos lemmikki on vain uinut leväpitoisessa vedessä, mutta ei juonut siitä, voi pelkkä turkin huolellinen pesu riittää, sanoo Kaisti.

Kesän ja veden ilot voivat yllättää lemmikin myös toisella tapaa. Yli kymmenen vuotta eläinlääkärinä toimineen Kaistin mukaan tyypillinen kesäajan potilas on kylmässä vedessä uinut tai esimerkiksi kastelulaitteen alla innokkaasti leikkinyt koira, jolle on kehittynyt vesihäntä. Tällöin koiran häntä on hyvin kipeä ja se roikkuu kuin murtuneena.

− Vesihäntä on kuin ihmisen ”penikkatauti”. Voimakkaassa rasituksessa hännän lihakset ovat turvonneet ja verenkierto voimistunut, mutta lihaskalvo ja luut eivät anna myöten. Tähän yhdistyy myös veden viileys. Vesihäntä on hyvin kipeä, mutta paranee usein levolla ja kipulääkityksellä noin viikossa.

Keväisin ja syksyisin vesihäntää tavataan metsästyskoirilla.

Kaisti kokosi listan, mitä ensihoitotarvikkeita lemmikinomistaja voi varata mukaan kesämökille tai muulle kesäreissulle: desinfiointiaine ja haavavoide haavojen hoitoon, sidetarpeita, kuten kipsinalusvanua, joustosideharsoa sekä itseensä kiinnittyvää sidettä, kuumemittari, punkkipihdit, silmähuuhde tai keittosuolaliuosampulleja, kyypakkaus ja kortisonisalvaa ampiaisen pistojen tai mäkäräisten puremien varalta, parafiiniöljyä ja tölkkiparsaa vierasesineiden syömisen varalta.

Käytä kyytabletteja ja vierasesineiden poistokeinoja vain eläinlääkärin ohjeistuksesta.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Kassan kohtalo pöydälle

Kaupunginhallitus ei saanut maanantaina aikaan päätöstä Turun henkilöstökassan tulevaisuudesta. Asia pantiin pöydälle. Kaupunginjohtajan varahenkilö Tuomas Heikkinen esittää, että kassan toiminta päättyisi toukokuussa 2022, jonka jälkeen 39 miljoonan euron talletukset maksettaisiin tallettajien henkilökohtaisille pankkitileille. Henkilöstökassaa on pyöritetty vuodesta 1938 lukien. Sinne voivat tallettaa rahojaan Turun tai sen tytäryhtiöiden palveluksessa olevat henkilöt sekä Turun luottamushenkilöt.

Sinilevähavainnot hieman lisääntyneet Varsinais-Suomessa

Sinilevätilanne on pysynyt vielä toistaiseksi rauhallisena ja ajankohtaan nähden tyypillisenä. Levää on havaittu muutamalla vakioseurantapisteellä meri- sekä sisävesialueella. Tilanne voi kuitenkin huonontua nopeastikin lämpimän sään vuoksi.

Saa puistonpenkeillä uusia tuttavia

Tykkää turkulaisesta! -kampanjan ideointityöpajassa syntyi ajatus puistonpenkeistä, joihin istahtamalla voisi kertoa, että on valmis juttutuokioon tuntemattomankin kanssa. Turun kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus lahjoitti penkit, jotka saavat kampanjaan sopivan uuden maalikerroksen Healthy Boost -hankkeen kustantamana.

Seurakuntien Syke-hankkeelle jatkoa

Asunnottomille suunnattu Turun ja Kaarinan seurakuntien auttamistyön Syke-hanke jatkuu. Hanketta jatketaan seuraavat viisi vuotta, mikäli turkulainen Eschner-säätiö myöntää sille rahoitusta. Hanke alkoi lokakuussa 2018 ja sen kautta on asutettu 31 asunnotonta. Hankkeen asiakkaista 13:a on pystytty tuetun asumisen kautta ohjaamaan muun asumisen piiriin ja 11 hankkeen asiakasta on myös kiinnittynyt joko työelämään tai opiskeluun.

YIT toteuttaa Kupittaalle pysäköintilaitoksen

YIT on allekirjoittanut Turun Teknologiakiinteistöt Oy:n kanssa sopimuksen pysäköintilaitoksen rakentamisesta Kupittaan rautatieaseman läheisyyteen, parin kilometrin päähän Turun keskustasta. Hankkeen kokonaisarvo YIT:lle on lähes 24 miljoonaa euroa ja se kirjataan vuoden toisen neljänneksen tilauskantaan.

Teknologiakiinteistöt rakennuttaa Turun Tiedepuistoon pysäköintilaitoksen

Turun Teknologiakiinteistöt ja rakennusyhtiö YIT ovat allekirjoittaneet sopimuksen uuden pysäköintilaitoksen toteuttamisesta Turun Tiedepuistoon.

Pääurakoitsijat pitävät rakentamisen laatua melko hyvänä Suomessa

Rakennushankkeiden pääurakoitsijat pitävät rakentamisen laatutasoa tällä hetkellä melko hyvänä Suomessa, selviää Turun ammattikorkeakoulussa tehdystä opinnäytetyöstä. Verkkokyselynä toteutettuun tutkimukseen vastanneista rakennusalan ammattilaisista yli puolet (64 prosenttia) oli tätä mieltä.

Turku Sea Jazz saa lisää lippuja myyntiin

Uusi Turku Sea Jazz -tapahtuma saa vihdoin ensiesityksensä heinäkuun viimeisenä viikonloppuna. Festivaalista päästään nauttimaan lähes täysipainoisesti, kun Varsinais-Suomessa ollaan palattu koronavirusepidemian perustasolle, ja yleisötilaisuuksien tiukoista rajoituksista on voitu luopua. Lisää lippuja on vapautunut myyntiin, tule siis kokemaan kesän kuumimmat rytmit Ruissalon Telakan merellisessä miljöössä!

Suomalaisten kesälomabudjetti on koronakesänä aiempaa pienempi

Suomalaiset aikovat tänä kesänä käyttää kesälomaan aiempaa vähemmän rahaa. Nordean kyselytutkimuksen mukaan suomalaisten kesälomabudjetin keskiarvo on hieman yli tuhat euroa kesälle 2021, laskien kahden vuoden takaisesta, jolloin budjetti oli vajaa 1200 euroa. Asia selviää Nordean teettämässä kyselyssä.

Raportti keroo Askaistenlahden rehevöitymisestä

Tuore raportti Askaistenlahden tilasta ja kuormituksesta osoittaa, että vesistön alueella on syytä ryhtyä toimiin kuormituksen vähentämiseksi. Raportin ovat tilanneet Naantalin kaupunki ja Maskun kunta Lounais-Suomen vesiensuojeluyhdistykseltä. Tarkoituksena on saada tietoa, jonka perusteella Askaistenlahden tilaa voitaisiin parantaa.

Aurinkobaletti hakee myynti- ja markkinointisuunnittelijaa

Aurinkobaletti hakee myynti- ja markkinointisuunnittelijaa kokoaikaiseen ja toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen 16. elokuuta 2021 alkaen.

Wärtsilä muuttaa Tiedepuiston alueelle

Wärtsilä Finland Oy on päättänyt siirtyä uusiin toimitiloihin Turussa, kun Stålarminkadun nykyisten tilojen vuokrasopimus päättyy vuoden 2022 loppuun mennessä. Näin yhtiön Turun henkilöstölle pystytään tarjoamaan uudet, modernit työskentelypuitteet sekä joustavampi tapa tehdä töitä.

Tomi Penttilä Bayerin Turun tuotantolaitoksen uudeksi johtajaksi

Bayer Oy:n Turun tuotantolaitoksen uudeksi johtajaksi on nimetty Tomi Penttilä , joka siirtyy uuteen tehtävään 1. syyskuuta 2021 alkaen Bayer Oy:n tuotantojohtajan tehtävästä. Penttilä on työskennellyt johtotehtävissä sekä tuotannossa että projekti- ja salkunhallinnan tehtävissä Bayer Oy:ssa kuuden vuoden ajan. Penttilä on aikaisemmin työskennellyt haastavissa kansainvälisissä johtotehtävissä Microsoft Oy:ssä, ja hänellä on vahva tausta liiketoiminnan kehityksessä innovaatioiden ja muutostyön saralla.

Reivikadun linja-autopysäkki siirtyy

Valtatien 10 eli Hämeentien varrella Liedon suuntaan käytössä oleva Reivikadun linja-autopysäkki siirtyy ja kulkureitti bussipysäkille muuttuu tiistaina 29. kesäkuuta.

Rakennusperinnön hoitoon Varsinais-Suomessa yli 87 000 euroa

Ympäristöministeriö osoittaa ELY-keskuksille vuosittain harkinnanvaraista määrärahaa jaettavaksi avustuksina rakennusperinnön hoitoon sekä saariston ympäristönhoitoon. Vuonna 2021 Varsinais-Suomeen ja Satakuntaan saatiin rakennusperinnön hoitoon 143 000 euroa ja lisäksi saariston ympäristön hoitoon 50 000 euroa. Varsinais-Suomen osuus summasta on 87 500 euroa.

Poliisi pyytää silminnäkijähavaintoja Lausteelta

Sunnuntai-iltana 20. kesäkuuta Turun Lausteen Kirjurinaukiolta löytyi vakavasti loukkaantunut henkilö. Poliisi selvittää liittyykö asiaan rikosta.

Kristiinankadusta muotoutuu kesäkatu heinä–elokuuksi

Kristiinankadulla kokeillaan tänä kesänä uudenlaista kaupunkitilan käyttöä. Kadun viihtyisyyttä lisätään istutuksilla sekä oleskelu- ja kävelyalueilla. Myös ravintoloiden kesäterasseilla on lupa laajentua kesäkatukokeilun ajaksi. Kesäkatua elävöittävät kausitorit ja erilaiset tapahtumat, joita järjestetään Tapahtumamatoilla.

Jack Rodewald vahvistaa HC TPS:n hyökkäystä

Turun Palloseura on solminut vuoden mittaisen pelaajasopimuksen kanadalaishyökkääjä Jack Rodewaldin kanssa. 27-vuotias laitahyökkääjä saapuu Turkuun Tshekin pääsarjasta HC Ocelari Trinecin riveistä, jossa hän oli voittamassa mestaruutta viime keväänä.

Kaupunki

Urheilu

Jack Rodewald vahvistaa HC TPS:n hyökkäystä

Turun Palloseura on solminut vuoden mittaisen pelaajasopimuksen kanadalaishyökkääjä Jack Rodewaldin kanssa. 27-vuotias laitahyökkääjä saapuu Turkuun Tshekin pääsarjasta HC Ocelari Trinecin riveistä, jossa hän oli voittamassa mestaruutta viime keväänä.

Otteluanalyysi: TPS yhä ilman kotivoittoa

Juri Kinnunen ampui komean vaparimaalin.

TPS on pelannut jalkapalloilun Ykkösessä tällä kaudella jo neljä kotiottelua, mutta kotivoitto on yhä ottamatta. Saldona kotiotteluista on kaksi tappiota ja kaksi tasapeliä. Tuoreimman pettymyksen aiheutti EIF, jota vastaan peli päättyi Kupittaalla 1-1.

Ville Lajunen jatkosopimukseen HC TPS:n kanssa

Ville Lajunen.

Puolustaja Ville Lajunen on tehnyt vuoden jatkosopimukseen HC TPS:n kanssa. Viime kaudella TPS:ään saapunut kokenut puolustaja iski 55 runkosarjaotteluun 28 tehopistettä ja vakuutti kaikki vahvalla johtajuudellaan kevään pudotuspeleissä.

Otteluanalyysi: Interin kotikunto kestää, nyt kärsijänä SJK

Juuso Hämäläinen oli kovan onnen pelaaja. Hän kolhi itseään pahannäköisesti kahdesti, mutta pystyi jatkamaan pelin loppuun.

Interin kova tuloskunto kestää kotikentällä. Nyt kärsijänä oli Seinäjoen Jalkapallokerho SJK, joka poistui Kupittaan viheriöltä 2-0-tappio niskassaan. SJK avusti Interin maalinteossa molemmilla kerroilla. Ensin Matias Ojalan vapari kääntyi Emmanuel Ledesman päästä komeasti oman maalin yläkulmaan. Ottelun loppuhetkillä SJK:n painostaessa Matias Vainionpää syötti Joonas Sundmanille , joka palautti pallon huolimattomasti. Timo Furuholm pääsi väliin ja karkumatkalle, joka päättyi maaliin.

TPS:n kiekkonaiset yhteistyöhön Lippu.fi:n kanssa

Lippu.fi ja TPS Naiset ovat aloittaneet lipunmyyntiyhteistyön. Yhteistyö avaa TPS Naisten jääkiekkojoukkueelle uusia väyliä tavoittaa suurempia kohderyhmiä ja vahvistaa seurayhteisöä entisestään myös irtolippumyynnin osalta.

Ura Basketin taival jatkuu odotetusti 1. divisioona B:ssä

Suomen Koripalloliitto on myöntänyt pääsarjojen sarjapaikat pelikaudelle 2021–22. Korisliigaan myönnettiin 12 ja naisten Korisliigaan 10 sarjalisenssiä. Suurin muutos nähdään miesten I divisioona B:ssä sekä naisten I divisioonassa, joiden joukkuemäärät kasvavat.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.