Otteluanalyysi: Omat koirat purivat, Ilves vei pisteet vajaanakin

Tommi Pikkaraisen TPS:lta on pistetili vielä avaamatta liigassa. Tommi Pikkaraisen TPS:lta on pistetili vielä avaamatta liigassa. Kuva: Eero Saarikoski

Hissijoukkue TPS sai jalkapallon Veikkausliigan kauden kotistartissaan hyvän mahdollisuuden ottaa avauspisteet. Ilveksen Tatu Miettunen hölmöili itsensä kentältä kahdella varoituksella nopeaan tahtiin ja raitapaidat saivat ylivoiman. Kotijoukkue ei kuitenkaan pystynyt sitä hyödyntämään. Itse asiassa yhden miehen ylivoima ei näkynyt kentällä juuri mitenkään.

Kun TPS ei käyttänyt mahdollisuuttaan, Ilves iski. Se on pallopelien logiikkaa. Voita tai tule voitetuksi. Valmentaja Jarkko Wiss heitti 67. peliminuutilla kentälle entisen TPS-kaksikon Ilari Mettälä-Eero Tamminen ja heti alkoi tapahtua. Kaksikko ei ehtinyt olla kentällä minuuttiakaan, kun TPS-verkko jo heilahti. Tamminen syötti ja Mettälä tuuppasi läheltä sisään.

TPS:n kiristä ei juuri voi puhua. Kotijoukkue nosti korkeaa palloa pystyyn. Ilves-puolustus torjui ne helposti.

Maalit: 68. Ilari Mettälä (Eero Tamminen) 0-1.

Yleisöä: 1 240.

Kentän kunkku: Diogo Tomas, Ilves. Toppari nousi Ilveksen sankariksi TPS:n ansiosta. Kotijoukkueen ainoa hyökkäysidea etenkin pelin lopussa oli nostaa korkeaa palloa Ilveksen maalille. Tomas poimi lähes kaikki päähänsä ja oli muutenkin ohittamaton. Kova luu.

Matsin surkeinta: Ilveksen toppari Tatu Miettunen taklasi itsensä kentältä 25 minuutissa. TPS:n kärki Tehe pyyhkäisi Miettusen ohi kahdesti ja tämä joutui pyyhkäisemään miehen ketoon kahdesti. Ensimmäinen tilanne oli selvä kortti, toisesta on vaikeampi sanoa. Erotuomari Joni Hyytiä näytti empivän hetken, mutta niin vain kortti nousi toisen kerran. Ulosajo määräsi loppupelin luonteen.

Tuhlaajapoika: Alim Moundi, TPS. Juoksi Strasserin tilalle ensimmäisellä puoliajalla. Moundiin henkilöityy TPS:n peliesitys. Syötöt suuntautuivat taakse tai sivulle ja aivan liian usein harhaan. Hyvä puolustussuuntaan, pallollisena ei kuitenkaan liigatasoa.

Illan erikoisuus: Kupittaan stadionin nurmi viheriöi kirkkaana, mutta se näyttää paremmalta kuin on. Wiss antoi kentälle tylyn tuomion: ylipitkä nurmi ja kuiva kenttä. Nurmi tuntui myös pettävän jalkojen alla. Vaikeutti pelaamista, vaikutti pelin tasoon.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Rodney Strasser, TPS. Viihtyi kentällä alle puoli tuntia, mutta joutui loukkaantumisen takia vaihtoon. Ehti kuitenkin näyttää, että on pelimies. Sijoittui hyvin, luki peliä oikein ja jysäytti pari hyvää taklausta. TPS tarvitsee häntä.

Mitä sanottiin?:

Tommi Pikkarainen, TPS: Toinen puoliaika oli todella heikko meiltä pallollisessa pelaamisessa. Luvattoman heikko. En pysty antamaan mitään erityisen positiivista asiaa siitä. On todella suuri mysteeri, miksi pallollinen suorittaminen oli noin heikkoa. On pelattu viisi peliä peräkkäin liigajoukkueita vastaan, on hävitty kaikille 1-0. Tämä oli ehdottomasti heikoin. Tekemisen laatu oli todella heikkoa. Ilves näytti siltä, että niillä olisi ollut yksi pelaaja enemmän.

Jarkko Wiss, Ilves: Oltiin lapasia kaksinkamppailuissa ja kerjättiin verta nenästämme. Pikku hiljaa ruvettiin kamppailemaan. Tiedostettiin mitä on edessä: boksin puolustamista ja kaksinkamppailuja. Juostaan helkkarin lujaa, kun saadaan tilaa. Pelaajien sitoutuminen oli kuitenkin erinomaista. Ei ollut niin nättiä, mutta kolme pistettä.

Analyysi: Turhauttava. Sellaiseksi voi TPS:n esitystä luonnehtia. Kotijoukkue sai kaikki mahdollisuudet ottaa avauspisteet, mutta se hukkasi ne käsittämättömällä tavalla. Ei TPS vailla mahdollisuuksia ollut. Hyvällä tuurilla olisi voinut syntyä maali ja plakkariin olisi voinut jäädä piste tai kolmekin. Siis hyvällä tuurilla. Esimerkiksi Sami Rähmösen vapaapotku ensimmäisellä puoliajalla oli tarkka, mutta sen verran pehmeä, että maalivahti Mika Hilander ehti torjuntaan.

Ongelmana on se, ettei hyvällä tuurilla säilytä sarjassa. Hyökkäyspelistä puuttui organisaatio ja strategia. Ilves toki osaa puolustaa, mutta TPS:lla on koko ajan ollut vaikeuksia hyökätä systemaattisesti. Ulosajo tarkoitti, että Ilveksen pakka jäi melko alas, eikä TPS päässyt iskemään selustaan. Pallonriistot keskialueella eivät johtaneet pelin nopeaan kääntämiseen. Hidas hyökkäys tarkoitti pallon kierrättämistä erittäin hitaasti laitojen ja selustan kautta. Avaavia syöttöjä linjojen väliin ei juuri nähty. Syöttötyöskentelyä leimasi huolimattomuus ja epätarkkuus. Parannettavaa jäi paljon. Muutoksen täytyy tapahtua nopeasti. Hyökkäyssuunnitelmaksi ei jatkossa kelpaa se, että pakki lähettää pitkän syötön kohti vastustajan rangaistusaluetta. Täytyy keksiä jotain muuta.

TPS:n parhaimmisto oli puolustuspäässä. Pakki Musahadi Alhassan oli vahva kaksinkamppailuissa, toppari Aldayr Hernandez aloitti peli pirteästi. Kärjessä Tehe on mielenkiintoinen pelaaja. Hän etenee merkillisesti hoippuen mutta on ulottuva ja yllättävän sähäkkä. Maalivahti Jere Koponen oli varmaotteinen eikä mahtanut maalille mitään. Vaihtomies Niklas Pyyhtiä debytoi liigassa.

Profiilipelaaja Juho Lähteeltä sen sijaan odottaisi enemmän. Entinen energisyys on nyt kateissa, samoin tahto voittaa kaksinkamppailuja. Askel ei ole tutun lennokas.

Ilveksen pelisuunnitelma sekosi ulosajosta. Eniten se oli vaikeuksissa ensimmäisen puoliajan lopulla. Toisella jaksolla vaikeuksia ei juuri ollut. Ilves keskittyi vastaiskuihin ja oli niissä hyvä. Maalipaikkoja ei silti ollut monta. Tulos oli maksimaalinen, mutta ei kuitenkaan edes yllättävä. Ilves oli terävämpi ja paremmin organisoitu joukkue.

TPS: Jere Koponen; Musahadi Alhassan, Aldayr Hernandez, Sami Rähmönen, Tatu Varmanen; Oskari Jakonen (63. Joakim Latonen), Rodney Strasser (29. Alim Moundi), Juho Lähde (78. Niklas Pyyhtiä), Albijon Muzaci (78. Jonni Peräaho); Mika Ääritalo (46. Mbaye Babacar Diop), Olawale Muhamed Tehe.

Ilves: Mika Hilander; Mikael Almen, Tatu Miettunen, Diogo Tomas, Felipe Aspegren; Iiro Järvinen (67. Eero Tamminen), Tuure Siira (46. Baba Mensah), Jair, Lauri Ala-Myllymäki (90. Janne-Pekka Laine), Janne Saksela (67. Ilari Mettälä); Tiemeko Fofana (82. Tuure Mäntynen).

Erotuomari: Joni Hyytiä.

Varoitukset: Jakonen ja Alhassan, TPS. Miettunen, Ilves.

Ulosajo: Miettunen, Ilves (24.).

Lasse Virtanen

Benjamin Källman palaa Inter-paitaan

Benjamin Källman.

Viimeksi kaksi vuotta sitten Veikkausliigassa pelannut Benjamin Källman palaa lainalta Interin vahvuuteen. Viime vuosina kaikkiaan neljässä eri seurassa lainasopimuksilla pelanneella 22-vuotiaalla hyökkääjällä oli kuluvan vuoden mittainen lainasopimus Norjan liigan Haugesundiin, mutta osapuolet päätyivät lainan ennenaikaiseen päättämiseen.

Eurojackpotin potti nousi noin 22 miljoonaan euroon

Eurojackpotista ei löytynyt kierroksella 33/2020 täysosumia, joten ensi viikolla potissa on noin 22 miljoonaa euroa.

Kolmessa ravintolassa epäily koronavirusaltistuksesta Turussa ja Liedossa

Turkulaisella täysin oireettomalla henkilöllä on todettu koronavirustartunta. Henkilö on asioinut kolmessa ravintolassa Turussa ja Liedossa 9.–12. elokuuta mahdollisesti tartuttavana.

Magneettikuvantaminen on välttämätön osa korkeatasoista eturauhassyövän diagnostiikkaa

Eturauhassyöpien vaikeusaste vaihtelee suuresti. Osa syövistä on hyvinkin aggressiivisia, osalla taas ei ole vaikutusta elinaikaan. Perinteisellä diagnostiikalla ei kuitenkaan pystytä poissulkemaan aggressiivista eturauhassyöpää edes kohtuullisella varmuudella. Juha Knaapilan Turun yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus osoitti, että laadukkaasti toteutetulla eturauhasen magneettikuvantamisella pystytään poissulkemaan aggressiivinen eturauhassyöpä sekä nopeuttamaan oikean diagnoosin saamista ja yksilön kannalta optimaaliseen hoitoon pääsyä.

Ilmanvaihdolla merkittävä vaikutus hoitohenkilöstön altistumiseen viruksille hoitotilanteessa

Ilmanvaihdollisilla ratkaisuilla voidaan suojata hoitohenkilöstöä mahdolliselta virustartunnalta hoitotilanteessa. Turun ammattikorkeakoulun vetämässä Airborne-hankkeessa tutkittiin sairaalan hoitohenkilöstön altistumista ilmavälitteisille infektioille potilaita hoitaessa. Hanke toteutettiin yhteistyössä Turun yliopiston ja Leicesterin yliopistollisen sairaalan kanssa.

Rantaradan ratatyöt pitkittyvät – kaukojunille 10–25 minuutin myöhästymisiä, aamun ja iltapäivän nopeat junavuorot tauolle

Junamatka Turun ja Helsingin välilä hidastuu ratatöiden takia.

Väyläviraston teettämät ratatyöt Rantaradalla jatkuvat odotettua pidempään, mikä vaikuttaa kaukojunaliikenteeseen Helsingin ja Turun välillä. Ratatöistä aiheutuvien nopeusrajoitusten vuoksi kaukojunat välillä jäävät 10–25 minuuttia aikataulusta myöhään. Lisäksi aamun ja iltapäivän nopeat junavuorot Helsingin ja Turun välillä jäävät toistaiseksi tauolle. Lähijunaliikenne kulkee normaalisti.

Kansallisen Liigan FC Honka–TPS siirtyy koronaepäilyjen takia

Lauantaina 15. elokuuta pelattavaksi suunniteltu naisten pääsarjan Kansallisen Liigan ottelu FC Honka–TPS siirtyy pelattavaksi lauantaina 12. syyskuuta.

Digitaalisia ja henkilökohtaisia oppimisympäristöjä käytettäessä ohjausvastuuta on hajautettava

Anne-Maria Korhonen löysi väitöskirjassaan käytännön menetelmiä siihen, miten opettajaopiskelijoita voidaan ohjata hyödyntämään henkilökohtaisia oppimisympäristöjä ja digitaalisuutta osaamisensa näkyväksi tekemisessä.

Skopjen lennolla Turkuun lauantaina saapuvat testataan ja asetetaan karanteeniin

Skopjesta Turkuun lauantaina 15. elokuuta saapuvan lennon matkustajille tehdään koronavirustesti ja heidät asetetaan tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin. Toimintamalli on samanlainen kuin viime tiistaina 11. elokuuta Skopjesta Turkuun saapuneen lennon matkustajien kohdalla.

Korona siirtää Muumipeikko ja pyrstötähti -animaation ensi-iltaa

Rakastettu, koko perheen elokuvaklassikko, kansallisaarteeksikin kutsuttu Muumipeikko ja pyrstötähti -animaatio on tulossa elokuvateattereihin teknisesti uudistettuna. Ensi-illan ajankohdaksi on aiemmin julkistettu tulevan syyskuun alku. Yleisestä tilanteesta johtuen SF Studios, Cinematic ja Kindernet Entertainment ovat kuitenkin yhdessä elokuvan yhteistyökumppaneiden kanssa päättäneet siirtää elokuvan ensi-iltaa myöhempään ajankohtaan, jolloin Muumien 75v-juhlavuotta voidaan toivon mukaan juhlia elokuvanäytösten ohella varmemmin myös muilla yleisötapahtumilla.

Treffikokemuksia syvästä päästä

Hulvaton uutuuskirja treffikokemuksista tarjoaa vertaistukea entisille ja nykyisille sinkuille. Tuntuuko sinusta, että päädyt treffeille aina kummajaisten kanssa, kun taas kaikilla ystävilläsi käy flaksi sokkotreffeilläkin? Maiju Markkasen ja Tero Tiittasen kokoama kirja Miten täältä pääsee pois? (Bazar) sisältää yli sata herkullista tarinaa pieleen menneiltä treffeiltä. Se on tarkoitettu jokaiselle, joka on joskus käynyt huonoilla treffeillä, ja toimii myös vertaistukena kaikille niille, jotka ovat deittailussaan jo epätoivon partaalla. Ehkä pieleen menneet treffit eivät olekaan niin paha juttu – ainakaan silloin, jos niistä saa hyvän tarinan.

Turku aloittaa maskien jakamisen vähävaraisten ruoka-apupaikoissa alkuviikolla

Turussa maskien jakaminen vähävaraisille aloitetaan ensi viikon alkupuolella. Ensimmäisessä vaiheessa jakelu käynnistyy vähävaraisten ruoka-apupaikkojen yhteydessä. Lisäksi osa järjestöistä jakaa maskeja omalle asiakaskunnalleen. Diakoniatyössä maskeja jaetaan asiakastapaamisissa. Kangasmaskeja jaetaan niitä tarvitseville kaksi kappaletta.

Muoviroskaa vastaan uusin ratkaisuin

Turun kaupunki ja Itämerihaaste tekevät kesän aikana yhteistyötä Clewat Oy:n kanssa testaamalla uudenlaista Cleansweep-roskienkeräysalusta. Alus siivoaa roskia Aurajoessa 18.−20. elokuuta. Testeillä selvitetään aluksen toimivuutta meren roskaantumisen hillitsemisessä.

Parhaat gluteenittomat piirakat yksiin kansiin

Keliakialiitto julkaisi gluteenittomia piirakkareseptejä sisältävän keittokirjan. Kirjan 45 reseptiä on jaettu vuodenaikojen mukaan. Kevään piirakoissa näkyy pääsiäinen, kesän piirakoissa maistuvat kotimaiset marjat ja kasvikset ja syksyllä sienet. Talven piirakat ovat täyteläisiä.

TFO:n uudeksi intendentiksi esitetään Nikke Isomöttöstä

Nikke Isomöttönen.

Turun filharmonisen orkesterin uudeksi intendentiksi esitetään FM Nikke Isomöttöstä . Turun kaupungin kulttuurilautakunta päättää uuden intendentin valinnasta keskiviikkona 19. elokuuta pidettävässä kulttuurilautakunnan kokouksessa. Isomöttönen toimii tällä hetkellä Jyväskylä Sinfonian viransijaisena intendenttinä ja on aiemmin toiminut muun muassa Mikkelin kaupunginorkesterin intendenttinä.

Santeri Haarala vahvistamaan TPS:n hyökkäyspäätä

Hyökkääjä Santeri Haarala vahvistaa FC TPS:n hyökkäyspäätä 1+1-vuotisella sopimuksella. 20-vuotias Haarala on edustanut alkukauden Kakkosen B-lohkon kärjessä olevaa Ilves/2:sta, jossa hän ehti viimeistelemään viidessä ottelussa peräti kahdeksan maalia.

TPS:n Rasmus Tirronen leikkaukseen

Rasmus Tirronen.

TPS:n jääkiekkomiehistön ykkösmaalivahti Rasmus Tirronen joutuu leikkaukseen. Tirronen kärsii yläraajavammasta. Tirronen leikataan tänään perjantaina.

Turnajaisritareita siunataan Tuomiokirkossa

Turun linnan turnajaisten ritarien siunaus järjestetään jälleen Turun tuomiokirkossa torstaina 20. elokuuta kello 18. Keskiaikahenkisessä tilaisuudessa rukoillaan Jumalan varjelusta turnajaisiin osallistuville ritareille, jotka saapuvat paikalle noin viisitoista minuuttia ennen tilaisuuden alkua. Siunaus onkin monelle osanottajalle turnajaisten alkuhuipentuma, jonka jälkeen uskaltaa panna kaikkensa peliin hengenvaarallisessa lajissa. Katsojat taas pääsevät kokemaan ritariaikaa, kun sotisovissaan kalisevat taistelijat astelevat ylväinä kansallispyhäkön käytävillä.

Kaupunki
Urheilu

Benjamin Källman palaa Inter-paitaan

Benjamin Källman.

Viimeksi kaksi vuotta sitten Veikkausliigassa pelannut Benjamin Källman palaa lainalta Interin vahvuuteen. Viime vuosina kaikkiaan neljässä eri seurassa lainasopimuksilla pelanneella 22-vuotiaalla hyökkääjällä oli kuluvan vuoden mittainen lainasopimus Norjan liigan Haugesundiin, mutta osapuolet päätyivät lainan ennenaikaiseen päättämiseen.

Neea Karvinen etenee kilpauralla esteen kerrallaan

Neea Karvinen panostaa tällä hetkellä sataprosenttisesti ratsastukseen.

Kuluva vuosi on ollut erikoista aikaa. Erikoisuuskerrointa lisää, jos sattuu viettämään aikansa hevosten kanssa. Tämän tietää Kaarinan Kenttäratsastajia edustava esteratsastaja Neea Karvinen .

Otteluanalyysi: Interin kotitaika kestää

Connor Ruane teki kaksi maalia.

Huh, mikä jännitysnäytelmä! Ja hyvin viihdyttävä. Helsingin IFK piti Interiä piinapenkissä Veikkausliigan kamppailussa Kupittaalla nousemalla altavastaajan asemasta kahdesti tasoihin. HIFK:lla oli lopussa jopa mainio tilaisuus mennä johtoon, mutta Adama Fofanan kuti pamahti tolppaan. Interin loppupuristus tuotti kuitenkin jälleen tulosta. Elias Mastokangas keskitti, Kevin Kouassivi-Benissan syöksyi palloon ja Fofana antoi hänelle selästä vauhtia. Erotuomari Petri Viljanen osoitti pilkkua, josta Connor Ruane iski toistamiseen ja tällä kertaa voitto-osuman 3-2.

Kansallisen Liigan FC Honka–TPS siirtyy koronaepäilyjen takia

Lauantaina 15. elokuuta pelattavaksi suunniteltu naisten pääsarjan Kansallisen Liigan ottelu FC Honka–TPS siirtyy pelattavaksi lauantaina 12. syyskuuta.

Santeri Haarala vahvistamaan TPS:n hyökkäyspäätä

Hyökkääjä Santeri Haarala vahvistaa FC TPS:n hyökkäyspäätä 1+1-vuotisella sopimuksella. 20-vuotias Haarala on edustanut alkukauden Kakkosen B-lohkon kärjessä olevaa Ilves/2:sta, jossa hän ehti viimeistelemään viidessä ottelussa peräti kahdeksan maalia.

TPS:n Rasmus Tirronen leikkaukseen

Rasmus Tirronen.

TPS:n jääkiekkomiehistön ykkösmaalivahti Rasmus Tirronen joutuu leikkaukseen. Tirronen kärsii yläraajavammasta. Tirronen leikataan tänään perjantaina.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.